Black Label Society, Potergeist live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 24-25/07/15

Έτσι αποχαιρετήσαμε το TerraVibe για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, με μπυρόνια, μούσια, hard rocking blues και κιθάρες να τσιρίζουν σαν τις εξατμίσεις των Harley στην Εθνική

Από τους Δημοσθένη Ιωάννου, Γιάννη Βόλκα, 27/07/2015 @ 11:17
24/07/15 - TerraVibe Park (Αθήνα)

Είμαστε στο αμάξι και αναρωτιόμαστε «Αφού δεν είναι φεστιβάλ και θα παίζουν μόνο δύο μπάντες, για ποιόν λόγο γίνεται το live στη Μαλακάσα;». Επιχειρηματικά, δηλαδή, αν το σκεφτούμε, το να διεξαχθεί το live στο TerraVibe ήταν τολμηρή κίνηση. Μέσα στο καλοκαίρι είναι λογικό πολύς κόσμος να σκέφτηκε τα έξοδα, τα μεταφορικά, την απόσταση, τη μικρή διάρκεια του event και τελικά να μην ψήθηκε. Ίσως ένα venue στο κέντρο να μάζευε περισσότερο κόσμο και να χαμήλωνε την τιμή του εισιτηρίου. Ε, όλα αυτά με το που φτάσαμε στον χώρο σταμάτησαν να μας απασχολούν γιατί το σκηνικό στο ξέφωτο του δάσους, με τα βουνά να κυκλώνουν τη σκηνή και τους ηλεκτρικούς ήχους να δένονται στον αέρα καθιστούν το TerraVibe ένα φανταστικό μέρος για να διεξαχθεί μία συναυλία, ειδικά όταν η διοργάνωση είναι σωστή.

Πρώτοι βγήκαν στη σκηνή οι Αθηναίοι Potergeist, κατά τις 20:30μ.μ. και το southern, heavy rock τους ήταν το ιδανικό ζέσταμα για όσα θα ακολουθούσαν. Πολύ καλός ήχος, λαμπερός και ξεκάθαρος με τις κιθάρες να ακούγονται χωρίς να μπουκώνουν, τα τύμπανα και τα μπάσο να σε χτυπάνε στο στήθος και τη φωνή δυνατή και περήφανη.

Potergeist

Όμορφη σκηνική παρουσία απ’ όλο το συγκρότημα και τον frontman να κινείται αργά και υποχθόνια σε όλη τη διάρκεια του set. Swampires όνομα και πράγμα! Πρώτο highlight ήταν η εκτέλεση του "The Preacher And The Witch" παρέα με την Mighty N που κέρδισε το χειροκρότημα όλων με την δυνατή ερμηνεία της.

Potergeist

Το δεύτερο highlight της εμφάνισής τους ήρθε πιο απρόσμενα. Εκεί που μπλέχτηκαν τα καλώδια του μικροφώνου και της κιθάρας, εκεί που νομίζεις πως θα επικρατήσει αμηχανία και πως θα χαθεί η ορμή του σόου, τότε ήταν που με μία αιφνιδιαστική κίνηση ο frontman χώθηκε στο κοινό για να παραμείνει εκεί σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του τραγουδιού, να χτυπηθεί και να τραγουδήσει παρέα με όλους τους φανατικούς που βρίσκονταν γύρω του.

Potergeist

Εκεί φαίνεται η εμπειρία στο σανίδι και αυτή η μπάντα έδειξε πως δεν μασάει. "Southern Crown" και μετά από μία ώρα μας αποχαιρέτησαν και άξιζαν το θερμό χειροκρότημα που έλαβαν.

Ώρα 10 μ.μ. και η αναμονή είναι στα κόκκινα. Το τεράστιο banner μας κρύβει τη σκηνή και τα «BLS» συνθήματα έχουν αρχίσει. Είναι άγραφος νόμος του TerraVibe, προτού εμφανιστεί το μεγάλο όνομα επί σκηνής, να ακούγεται από τα ηχεία το "War Pigs" και όλοι να τραγουδάνε το απόλυτο κουπλέ του με μια φωνή. Αυτή τη φορά ακούστηκε το mashup του κλασικού τραγουδιού των Sabbath με το "Whole Lotta Love" και δεν μας χάλασε καθόλου.

Black Label Society

Με τη διάθεση στα ύψη και έχοντας πλέον νυχτώσει για τα καλά, το banner πέφτει και ο Zakk με την παρέα του εμφανίζονται μπροστά από έναν «τοίχο» λαμπάτων ενισχυτών. "The Beginning... At Last" και το σόου ξεκίνησε. Ο ήχος της φωνής βελτιώθηκε γρήγορα, όμως δυστυχώς δεν έφτασε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο μιας και πολύ εύκολα χανόταν μέσα στα όργανα και τις κραυγές του κοινού.

Black Label Society

Στο "Funeral Bell" που ακολούθησε τα υπόλοιπα τεχνικά προβλήματα ήταν πια παρελθόν και όλοι μας χτυπιόμασταν στο ρυθμό του riff της εισαγωγής και στα ουρλιαχτά της κιθάρας του Zakk Wylde, του άρχοντα των pinched harmonics. Ιδιαίτερος χαμός έγινε στο τρομερό δίδυμο των "Suicide Messiah" και "My Dying Time", δύο από τα καλύτερα τραγούδια των Black Label Society, με τις φωνές του κοινού να σκεπάζουν τα μικρόφωνα και το συγκρότημα να χαμογελά περήφανα.

Black Label Society

Τα σολίδια που έσκαγαν στο τελείωμα του κάθε τραγουδιού, όσο εντυπωσιακά και αν ακούγονταν, ήταν απλώς το ζέσταμα γιατί στο guitar solo του, ο διάδοχος του μεγάλου Randy Rhoads μάς έκανε ότι ήθελε. Βιρτουόζος όσο ελάχιστοι και σε τρελή φόρμα, δεν έδειξε σημάδια κούρασης ή σκουριάς και οι πεντατονικές που έφτυνε η Gibson του στοίχειωναν τον αέρα του δάσους.

Black Label Society

Στη συνέχεια οι ταχύτητες και οι εντάσεις έπεσαν. Ο Zakk παρουσίασε τη μπάντα του, εμφάνισε και ένα πιάνο στη σκηνή και μετά από κάποια Beatles περάσματα έπαιξε την κλασική μπαλάντα του συγκροτήματος "In This River" αφιερώνοντάς την στο αδικοχαμένο φιλαράκι του, Dimebag Darrell.

Black Label Society

Ο ρυθμός ανέβηκε ξανά με τα "The Blessed Hellride", "Concrete Jungle" και "Stillborn" όπου έκλεισαν το σόου μέσα σε χειροκροτήματα, κραυγές και χαμόγελα. Μεγάλο foul η έλλειψη encore. Αν το κοινό εξακολουθεί να φωνάζει το όνομα της μπάντας όταν εκείνη εγκαταλείπει για πρώτη φορά τη σκηνή, είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει έστω και για ένα τραγούδι (o Manu έκανε τέσσερα encore τις προάλλες και έπαιξε σχεδόν διπλάσια ώρα).

Black Label Society

Μιάμιση ώρα Black Label Society, πάντως, ήταν αρκετή ώστε να πάρουμε όσα το συγκρότημα είχε να προσφέρει. Θα γουστάραμε και λίγα pyrotechnics, κάνα τραγούδι παραπάνω και λίγο πιο δυνατά τη φωνή, όμως σε γενικές γραμμές το συγκρότημα μας αποζημίωσε. Άξιο setlist, δυνατός ήχος, αυθεντικό image, θερμή διάθεση, σωστή δροσιά και κυρίως μαγευτική ηλεκτρική κιθάρα από έναν πραγματικά ταλαντούχο μουσικό. Έτσι αποχαιρετήσαμε το TerraVibe για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, με μπυρόνια, μούσια, hard rocking blues και κιθάρες να τσιρίζουν σαν τις εξατμίσεις των Harley στην Εθνική.

Δημοσθένης Ιωάννου
SETLIST

The Beginning... At Last
Funeral Bell
Bleed For Me
Heart Of Darkness
Suicide Messiah
My Dying Time
Damn The Flood
Guitar solo
Godspeed Hell Bound
Angel Of Mercy
In This River
The Blessed Hellride
Concrete Jungle
Stillborn 



25/07/15 - Fix Factory Of Sound (Θεσσαλονίκη)

Στο φτωχό συναυλιακό καλοκαίρι της Θεσσαλονίκης, οι Black Label Society έμοιαζαν εξαρχής το πιο δυνατό «χαρτί». Το κοινό της συμπρωτεύουσας φέτος αναγκάστηκε να «ξενιτευτεί» ουκ ολίγες φορές με συνηθέστερο προορισμό της εξοχή της Μαλακάσας, για τους Black Keys, τον Robbie, τους Priest και τους Prodigy. Η βραδιά που η αυθεντική σύνθεση των Black Sabbath τράνταξε το Terra Vibe, με τους Black Label Society να ανοίγουν ουσιαστικά το ονειρεμένο πακέτο (με τους Velvet Revolver να ακολουθούν), μοιάζει πλέον τόσο μακρινή. Μεγάλο μέρος του κοινού δεν κατάφερε τότε να παρευρεθεί λόγω ηλικίας αυξάνοντας έτσι την ανυπομονησία να συναντήσουν την πληθωρική φυσιογνωμία του Zakk Wylde.

Οι Αθηναίοι Potergeist ανέβηκαν από νωρίς στην σκηνή, ο κόσμος είχε ήδη γεμίσει τον ισόγειο χώρο του Fix, ο εξώστης κλειστός και η ζέστη ανυπόφορη μετατρέποντας το κοινό σε μια συμπιεσμένη και ιδρωμένη μάζα. Μετά την εμφάνισή τους με τους Corrosion Of Conformity, οι Potergeist κατάφεραν να εκπληρώσουν ακόμα ένα όνειρο ανοίγοντας την συγκεκριμένη βραδιά. Αυτό όμως δεν έδειξε να τους αγχώνει αφού βρήκαν ένα ταιριαστό κοινό για να παρουσιάσουν τις δισκογραφικές τους προσπάθειες.

Ταπεινή συμπεριφορά απέναντι στον κόσμο αλλά και δυναμική σκηνική παρουσία, με τον Alex να αλωνίζει την σκηνή ως άλλος Anselmo. Ούτως η άλλως, οι Potergeist αποτελούσαν την ιδανική επιλογή της ελληνική σκηνής και οι ίδιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία με τον καλύτερο τρόπο.

Η επόμενη ώρα ανήκε στους τεχνικούς, ο ιδρώτας συνέχισε να κυλά, η μπύρα το ίδιο, μέχρι την στιγμή που οι Black Label Society ανέβηκαν στην σκηνή του Fix. To "Whole Lotta Sabbath", ένα από τα πολλά mashup των (του) Wax Audio λειτούργησε για άλλη μια φορά ως εισαγωγή μέχρι ο Zakk Wylde και οι συνοδοιπόροι του να μπουν δυναμικά με το «αρχαίο» "The Beginning...At Last". Συνέχεια με ακόμα δύο αρκετά παλιές συνθέσεις, το "Funeral Bell" και το "Bleed For Me" και το setlist έδειχνε να εξελίσσεται ιδανικά.

Black Label Society

Δυστυχώς, όμως, η εμφάνιση των Black Label Society έδινε πολλές αφορμές για γκρίνια και παράπονα, γεγονός για το οποίο οι die-hard οπαδοί τους μάλλον θα αδιαφορούν. Αρχικό πρόβλημα ο ήχος ο οποίος είχε την απαραίτητη εκκωφαντική ένταση αλλά άφηνε την, κατά τα άλλα ταιριαστή και αξιόλογη, φωνή του Zakk να χάνεται κάπου στο βάθος. Τα sing-along του κόσμου κάλυπταν κάπως το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά δυστυχώς ο ήχος δεν έφτασε ποτέ σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ακόμα και στο, κατά τα άλλα συγκινητικό, "In This River", όπου οι τόνοι έπεσαν αισθητά, η φωνή του Zakk ακουγόταν... «θολή».

Black Label Society

Το setlist ήταν εξαρχής λίγο πολύ γνωστό, η επιλογή των κομματιών δεν άφηνε χώρο για παράπονα με αρκετά παλιότερα κομμάτια αλλά και κάποια από το πρόσφατο "Catacombs Of The Black Vatican". Τα χειροκροτήματα στο τέλος της βραδιάς έδειχναν ένα κοινό ευχαριστημένο αλλά η διάρκεια που έφτασε με νύχια και με δόντια την μία ώρα και είκοσι λεπτά δεν δικαιολογεί την αντίδραση αυτή.

Black Label Society

Οι Black Label Society έδειχναν εντυπωσιακοί επί σκηνής, οι συνθέσεις ξεσήκωναν και τον πιο δύσπιστο αλλά η διάρκεια του set τους έμοιαζε απελπιστικά μικρή, ειδικά αν μέσα σε αυτό συμπεριλάβουμε το αναμενόμενο αλλά ανούσιο solo του Zakk με τα shreddings που έτσι και αλλιώς έκλειναν όλα τα κομμάτια της βραδιάς. Κατανοητό ότι μεγάλη μερίδα του κοινού περιμένει ακριβώς αυτό, αλλά ένας κιθαρίστας σαν τον Zakk Wylde που έχει συνθέσει δυο τόνους γεμάτους με τα καλύτερα metal / heavy rock riff θα μπορούσε να προσφέρει κάτι ποιο ουσιαστικό.

Black Label Society

Τελικά μου άρεσαν οι Black Label Society; Η απάντηση είναι «ναι» και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού θεωρώ ότι έφυγε ευχαριστημένος από τον χώρο του Fix. Μειονεκτήματα σαν τα παραπάνω όμως ρίχνουν την αξία ενός συγκροτήματος που έχει προσφέρει πολλά και θα μπορούσε να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Ίσως να φταίω εγώ που προσπαθώ να κάνω φιλοσοφικές συζητήσεις ανάμεσα στον ιδρώτα, την μπύρα και το bourbon...

Γιάννης Βόλκας
SETLIST

The Beginning... At Last
Funeral Bell
Bleed For Me
Heart Of Darkness
Suicide Messiah
My Dying Time
Damn The Flood
Guitar solo
Godspeed Hell Bound
Angel Of Mercy
In This River
The Blessed Hellride
Concrete Jungle
Stillborn

Φωτογραφίες: Χριστίνα Αλώση - Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET