Behemoth, Bolzer, Thaw @ Fuzz Club, 17/04/15

Έχεις ξανακούσει «It feels good to be alive» αλλά όταν το φωνάζει ο Nergal αποκτά άλλη σημασία. Οι Behemoth ήταν σε «διαβολική» φόρμα!

Από τον Γιάννη Λυμπέρη, 20/04/2015 @ 11:06
Το πρόγραμμα ανέφερε πως το πρώτο support θα ξεκινούσε στις 20:30. Έφτασα στο Fuzz στις 20:15 και ήδη η ουρά έφτανε μέχρι την Πειραιώς! Μπαίνοντας, το πρώτο που έβλεπες ήταν το εντυπωσιακό merch των Behemoth το οποίο «τιμήθηκε» από τους οπαδούς, δημιουργώντας συνωστισμό στην είσοδο. Μαζί, και δωρεάν αφίσες της συναυλίας, που εξαντλήθηκαν άμεσα.

Οι Thaw βγήκαν στην ώρα τους, και ήδη το Fuzz είχε 500 με 600 ανθρώπους. Οι πέντε Πολωνοί, ντυμένοι όλοι με τις κουκούλες στο κεφάλι, «σφυροκόπησαν» για 40 λεπτά με το «ιδιόμορφο» black metal τους, να κρατά την προσοχή των θεατών, χωρίς όμως να βλέπεις... κεφάλια να χτυπιούνται.

Thaw

Με πολλά στοιχεία από post rock, ambient και πειραματισμούς στον ήχο τους, φανέρωσαν μια τάση διαφοροποίησης, που δύσκολα όμως θα προσελκύσει ένα μεγαλύτερο κοινό. Το στήσιμο της σκηνή, με μίνιμαλ φωτισμό, καμία διακοπή ανάμεσα στα κομμάτια ή επικοινωνία με το κοινό, φανέρωνε πως η... επιτυχία δεν είναι άμεσος στόχος τους.

Setlist: Last day / Sun / Aferkingdom / Wasteland / Greed.

Το πρόγραμμα «ξέφυγε» μόλις δέκα λεπτά, και στις 21:35 οι Bolzer ήταν στις θέσεις τους. Ο Ελβετός HzR στα ντραμς και ο πανήψυλος Ελβετο-Νεοζηλανδός, KzR σε κιθάρα και φωνή. Το όχι συνηθισμένο στήσιμο με μόλις δύο άτομα επί σκηνής που παίζουν black / death metal, τράβηξε την προσοχή όλων.

Bolzer

Ο KzR με το μικρόφωνο ψηλά, τραγουδούσε και στεκόταν σαν ένας Viking Lemmy, με τους βρυχηθμούς του να μην σταματούν για τα επόμενα 45 λεπτά. Οι Bolzer παίζουν ενστικτωδώς, επίμονα και με ελάχιστες ανάσες. Η «ζωώδης» προσέγγισή τους, ζέστανε τον χώρο. Τύμπανα, κιθάρα και φωνή (αν και σε στιγμές χανόταν) είναι «όπλα» σε αυτό που παρουσιάζουν. Η ηθελημένη απουσία δομών ή μιας στοιχειώδους κατασκευής τραγουδιού, είναι ικανή να πωρώσει ή να αφήσει αδιάφορους τους ακροατές. Εμάς μας φάνηκε, πως από τα μέσο και μετά της εμφάνισής τους, ο κόσμος απλά περίμενε τους Behemoth. Η μοίρα των support είναι τέτοια, αλλά στην περίπτωση και των Thaw αλλά και τον Bolzer, δεν ήταν με τίποτα αδιάφορη.

Setlist: Soul Eclipse / C.M.E. / The Archer / The Great Unifier / Entranced By The Wolfshook / Zeus, Seducer Of Hearts.

Λίγο πριν το φινάλε των Bolzer, η πλατεία γέμισε και άνοιξε, ορθά, και ο εξώστης. Στις 22:50 οι «Orion», «Seth» και «Inferno» έλαβαν τις θέσεις τους και ο Nergal εμφανίστηκε με φλόγες στα κάθε χέρι. Το Fuzz ταρακουνήθηκε από τις φωνές, φανταστείτε τι έγινε με την εισαγωγή του "Blow Your Trumpets Gabriel". Οι Behemoth από τα πρώτα κιόλας λεπτά δημιούργησαν τη δική τους ατμόσφαιρα, που μπορεί για το κάθε ένα από τα χίλια άτομα που δώσαμε παρών να είναι διαφορετική, αλλά είναι δεδομένο πως έχουν την απόλυτη προσοχή σου!

Behemoth

Έχεις ακούσει πολλούς frontman  να φωνάζουν επί σκηνής «It feels good to be alive» αλλά όταν βγαίνει από το στόμα του Nergal αποκτά άλλη σημασία. Ο ηγέτης της μπάντας είναι ο αδιαφιλονίκητος star της βραδιάς, χωρίς ποτέ να «καπελώνει» τους άλλους, οι οποίοι έχουν ισοδύναμη σημασία. Έναν φόβο τον προκαλούσε ο μπασίστας Tomasz «Orion» Wróblewski όταν πλησίαζε μπροστά και θαυμασμός για το drumming του σούπερμαν, Zbigniew «Inferno» Promiński!

Behemoth

Ο Nergal, βοηθούμενος από το στήσιμο της σκηνής του Fuzz, είναι συνεχώς κοντά στο κοινό, και βλέποντάς τον σε απόσταση αναπνοής και κυρίως, ακούγοντας τους Behemoth, δεν σκέφτεσαι ποτέ πως περνά... άλλη μια μέρα στη δουλειά. Κανείς άλλος, ντυμένος έτσι, με σκιές και αίματα στο πρόσωπο, δεν προκαλεί τόση συμπάθεια όσο αυτός!

Behemoth

Ο κλειστός χώρος τους ταιριάζει, η συνεχής ροή των τραγουδιών χωρίς κανένα απρόοπτο, η αναμενόμενη και καλοδεχούμενη «θεατρικότητα», οι καπνοί και οι φωτισμοί και πάνω απ’ όλα η απόδοσή τους, φανερώνουν την «καλοδουλεμένη» μηχανή των Πολωνών extreme metallers. Υπήρχαν στιγμές που ακούγονταν σαν ένας, και όχι τέσσερις! Το κοινό ήταν φανταστικό και η setlist ιδανική, για να μην πάρει λεπτό ανάσα. Στο "Decade of Therion" μετρήσαμε δυνάμεις, στο "As Above So Below"... έπεσαν κορμιά.

Behemoth

Το "The Satanist" εκπροσωπήθηκε με πέντε τραγούδια, τα "Demigod", "Evangelion" και "Satanica" από δύο, ενώ "Apostasy", "Τhelema.6" και "Zos Kia Cultus (Here and Beyond) " με ένα, μην αφήνοντας κάποιον ιδιαίτερα παραπονεμένο, περνώντας από κάθε εποχή της μπάντας. Το "Messe Noire" ήταν μοχθηρό, το "At the Left Hand ov God" έκανε... θαύματα. Το σετ έκλεισε με το "Chant For Eschaton 2000", το απόλυτο highlight μιας φοβερής βραδιάς σε μια οργιώδη εκτέλεση, ακούστηκε πιο διαβολικό από ποτέ!

Behemoth

Το μοναδικό τραγούδι του encore ήταν το "O Father O Satan O Sun!" που έτσι κι αλλιώς, είναι αδύνατον να ακολουθηθεί από άλλο. Οι τέσσερις Behemoth φόρεσαν τα κέρατά και τις μάσκες τους δίνοντας σε μια εξαιρετική βραδιά, το μεγαλόπρεπο φινάλε που της άρμοζε. Ο Νergal έχει πει πως η μπάντα περνάει από διαφορετικά στάδια και ζωές. Η τωρινή μοιάζει να είναι η πλέον ευτυχισμένη τους. ‘Η αν θέλετε, η πιο σκοτεινή...
SETLIST

Blow Your Trumpets Gabriel
Ora Pro Nobis Lucifer
Conquer All
Decade Of Therion
As Above So Below
Messe Noire
Christians To The Lions
Ov Fire And The Void
Ben Sahar
Alas, Lord Is Upon Me
At The Left Hand Ov God
Slaves Shall Serve
Chant For Eschaton 2000

Encore:
O Father O Satan O Sun!

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET