Alice Cooper (with Arthur Brown), New York Dolls @ London Alexandra Palace (Λονδίνο), 29/10/11

18/11/2011 @ 16:22
Ο Alice Cooper, μετά την επιστροφή του στη δισκογραφία με το "Welcome 2 My Nightmare", περιοδεύει παρέα με τη θρυλική γκιλοτίνα, τα φίδια αλλά και τους New York Dolls. Βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας του, καθώς φέτος εντάχθηκε στο Rock And Roll Hall of Fame, ενώ παράλληλα το "Welcome 2 My Nightmare" σκαρφάλωσε στο #22 του Billboard, επαναφέροντας τον στα charts. Άλλωστε, ο «Αλίκης» είναι σαν το παλιό καλό κρασί: τα χρόνια στην πλάτη του τονίζουν τη δαιμονική χροιά της φωνής του και του δίνουν τον αέρα του άρχοντα της Αποκάλυψης.

Οι New York Dolls, που έχουν ξαναπάρει μπρος, έκαναν την αρχή του μουσικού μέρους της βραδιάς. Ένα συγκρότημα στο οποίο έχουν πατήσει πολλοί από τους hard rock γίγαντες που ακούμε στις μέρες μας. Από την αυθεντική μπάντα έχουν μείνει οι David Johansen και Sylvain Sylvain. Όμως, στην περιοδεία τους είχαν μαζί και τον Earl Slick (βλέπε David Bowie) και δείχνουν εμφανώς ανανεωμένοι, συγκριτικά με το live στη χώρα μας το 2008.

Στη μία ώρα που έπαιξαν, μάς έδωσαν μια γερή γεύση από protopunk ήχους. Ο Johansen, με τη μισή του κοιλιά έξω, κουνιόταν σαν τον Mick Jagger στη σκηνή, όπως συνηθίζει, τραγουδώντας τις μελωδίες του ομώνυμου δίσκου τους. Οι πιο καινούριες προσπάθειες τους ταίριαξαν αρμονικά στο set, που ολοκληρώθηκε φυσικά με το "Personality Crisis".

Setlist:
Lookin' For A Kiss / We're All In Love / Dance Like A Monkey / Cause I Sez So / Private World / Fool For You Baby / Who Are The Mystery Girls? / Talk To Me Baby / Kids Like You / Pills / Trash / Jetboy
Encore: Personality Crisis
 
Οι εορτασμοί του Halloween είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με μάγισσες, ζωντανούς νεκρούς και όλων των ειδών τα στοιχειωμένα πλάσματα. Είναι οι απόκριες της φρίκης, που όλες οι ταινίες τρόμου βγαίνουν στους δρόμους, με σκοπό να διώξουν τα κακά πνεύματα. Και ποιό show στο μουσικό στερέωμα μπορεί να ταυτιστεί περισσότερο με αυτή την ατμόσφαιρα από το στοιχειωμένο καρναβάλι του Alice Cooper;

Ο Alice, όσο τρομακτικός και αν φαίνεται, όσο και αν παλιά φόβιζε τους γονείς, πάντα έκρυβε ένα μαύρο χιούμορ στους στίχους του και τα θεατρικά του επί σκηνής, τα οποία παραπέμπουν σε b-movies. Βέβαια, είτε ντύνεται μαύρη χήρα με πόδια αράχνης, είτε Dr Frankenstein, οι συνθέσεις είναι που βγαίνουν μπροστά. Και προς τιμήν του, δεν αρκείται σε ένα καθαρά greatest hits show. Συμπεριλαμβάνει τραγούδια ακόμα και από την industrial-rock εποχή του, αντιπροσωπεύοντας δίσκους όπως το "Brutal Planet", αλλά και από τη σκοτεινή / μεθυσμένη (early '80s) φάση του με το "Clones (We're All)".

Οι γκαραζιές που τον ανέδειξαν έχουν δικαίως την τιμητική τους. Ένα από τα πιο δεμένα line-up που είχε ποτέ ανέλαβε να τις συνδέσει με τραγούδια από την '80s hair-metal περίοδο του. Χέρια στον αέρα λοιπόν στο "Hey Stupid" και το ακαταμάχητο "Poison" και φωνές θαυμασμού στο τέρας αλά Eddie που αντικατέστησε τον Cooper στο "Feed My Frankenstein". Ο Steve Hunter ξεχώριζε στην κιθάρα, κάποτε κιθαρίστας και του Lou Reed, αλλά και βασικός συντελεστής στα δύο "Welcome To My Nightmare". Η πιτσιρίκα Orianthi (ελληνικής καταγωγής παρακαλώ) αναλάμβανε τα riff στην άλλη μεριά της σκηνής.

Ένα «Alice Cooper show» βέβαια δεν είναι ολοκληρωμένο εάν o Cooper δε χάσει το κεφάλι του! Έτσι λίγο πριν βγει με το ημίψηλο καπέλο του και τα κομφετί για το "School's Out", η γκιλοτίνα γέμισε με αίμα. Ο δήμιος ανέμιζε το κεφάλι του Alice και οι πρώτες σειρές βάφτηκαν κόκκινες...

Εκτός όμως από το να χάνει το κεφάλι του, ο ίδιος διασκεδάζει πολύ με το καινούριο του single, "I'll Bite Your Face Off". Χορεύει, κουνιέται, χτυπιέται και επιδεικνύει το jacket του που γράφει "New Song". Είναι φανερό πως οι καρποί της τελευταίας συνεργασίας με τον Bob Ezrin ικανοποίησαν το μακιγιαρισμένο δημιουργό. Κρίμα που το setlist δε συμπεριλάμβανε άλλα τραγούδια από τον καινούριο του δίσκο. Σε διάφορες συνεντεύξεις, πάντως, έχει υποσχεθεί μια πολύ θεατρική "Welcome 2 My Nightmare" περιοδεία, όπου θα παίξει και τους δύο «εφιάλτες». Εν αναμονή λοιπόν.

Το Halloween στο Λονδίνο πήρε διαστάσεις διονυσιακού οργίου όταν ο Alice προσκάλεσε στη σκηνή τον Arthur Brown για να κλείσουν τη συναυλία με το "Fire". Κάτι μεταξύ Σαμάνου και τρελού του χωριού, ο Brown ήταν εκτός ελέγχου. Ο 69χρονος χόρεψε το χορό της φωτιάς, προσκύνησε την Orianthi και δε σταμάτησε να κάνει σαν αλλοπαρμένος. Ξεδίπλωσε τη θρυλική περσόνα του μέσα σε πέντε μόλις λεπτά, ενώ το κλασικό «fire helmet» που φόραγε στο κεφάλι του είχε λαμπαδιάσει. Ο Alice τον άφησε ελεύθερο να ολοκληρώσει τη συναυλία, αρκούμενος μόνο σε μερικές κορόνες. Τίμησε τις επιρροές του και θύμισε στο κοινό έναν θρύλο που έχει από πολλούς ξεχαστεί.

Ο Vincent Furnier κάθε βράδυ αναλαμβάνει το ρόλο του Alice Cooper και με το make-up που φοράει δείχνει να μην έχει ηλικία. Ο «Captain Hook» του rock μπορεί να μην είναι πια "18", αλλά το λέει η καρδιά του. Έστησε έναν ακόμα απολαυστικό εφιάλτη με μπόλικα διαχρονικά τραγούδια, τέρατα και θρυλικούς χαρακτήρες. Σίγουρα κατάφερε να ξορκίσει τα κακά πνεύματα για το φετινό Halloween!

*To event κινηματογραφήθηκε για το αγγλικό κανάλι Sky Arts, για να το δουν και όσοι το έχασαν.

Setlist:

The Black Widow
Brutal Planet
I'm Eighteen
Under My Wheels
Billion Dollar Babies
No More Mr. Nice Guy
Hey Stoopid
Is It My Body
Halo of Flies
I'll Bite Your Face Off
Muscle of Love
Only Women Bleed
Cold Ethyl
Feed My Frankenstein
Clones (We're All)
Poison
Wicked Young Man
Killer
I Love the Dead
School's Out / Another Brick In The Wall
-------------------------------
Elected
Fire (with Arthur Brown)

Ξενοφών Καράμπαλης
  • SHARE
  • TWEET