Aherusia - "Προμηθέας: Εφτά Αρχές Στο Να Είναι Κανείς Ανίκητος" @ Θέατρο Ημέρας,13/05/17

Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 15/05/2017 @ 12:10

Αυτήν τη φορά δεν πήγαμε απλά για να ακούσουμε μουσική. Πήγαμε για να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση με τη μουσική να καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι να συνοδεύει ή να «ντύνει» μουσικά την παράσταση. Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.

Ο καινούργιος δίσκος των Aherusia παρουσιάζεται ζωντανά για μια ακόμη φορά και αποκτά άλλη διάσταση μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο.

Η παράσταση πραγματεύεται μια σύγχρονη προσέγγιση του μύθου του Προμηθέα, διασκευασμένη για τις ανάγκες του έργου στην Αλεξανδρινή ελληνική διάλεκτο, με τους Aherusia να βρίσκονται στον χώρο και να παρουσιάζουν τη μουσική τους καθώς η παράσταση εξελίσσεται.

Aherusia Προμηθέας

Ο Προμηθέας, λοιπόν, έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Δία τους δίνει και τον λόγο, αλλά με τα πολλά αυτοί θα ζηλέψουν την αθανασία των θεών. Εμείς παρακολουθούμε το μαρτύριο του Τιτάνα και την προσπάθειά του να ωθήσει τους ανθρώπους να αγαπήσουν και να δεχτούν τη θνητή τους φύση.

Το σκηνικό είναι απλό με τον Προμηθέα (Γιώργος Χατζηκυριάκος) και τον Έξαρχο (Δημήτρης Κατσιδονιώτης) να πλαισιώνονται από τον χορό, στα πρότυπα του αρχαιοελληνικού δράματος και φυσικά τους Aherusia να αποδίδουν ζωντανά το πρόσφατό τους άλμπουμ. Ο χορός ακολουθεί τις μελωδίες, ο Έξαρχος αφηγείται την ιστορία στο κοινό και ο Προμηθέας ερμηνεύει το δράμα.

Αν προσωπικά προτιμούσα κάποια τροποποίηση θα ήταν να έβλεπα το συγκρότημα σε μια γωνιά της σκηνής και όχι στον εξώστη, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούσε να γίνει εκ των πραγμάτων εξαιτίας της μικρής σκηνής του θεάτρου, όπως και θα ήθελα τη μουσική σε χαμηλότερη ένταση καθώς σε πολλά σημεία υπερκάλυπτε τον λόγο των ηθοποιών και του χορού.

Σίγουρα το όλο σκηνικό είχε ατέλειες και αδυναμίες, σίγουρα έχει περιθώρια για περαιτέρω δρώμενα πάνω στο σανίδι, αλλά η ιδέα, η προσπάθεια και το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέροντα, πρωτότυπα για την ελληνική σκηνή και αποδεικνύουν το θάρρος των συντελεστών  που οδηγεί σε πειραματισμούς και άνοιγμα νέων δρόμων. Απείρως προτιμότερα από το να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια και να νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους παρακολουθούν και ενδιαφέρονται για την ελληνική metal σκηνή, οι παραστάσεις αυτές έχουν ιστορικό χαρακτήρα καθώς γινόμαστε μάρτυρες ενός μοναδικού σκηνικού. Ευελπιστούμε και σε άλλες τέτοιες προσπάθειες στο μέλλον.

Aherusia Προμηθέας

  • SHARE
  • TWEET