A Night For The Ramones: Brain Drain, Panx Romana, Mr Highway Band, Semen Of The Sun κ.ά. @ Κύτταρο, 17/01/15

14 μπάντες και μια σπουδαία σύμπραξη επί σκηνής για έναν «καλύτερο κόσμο»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 21/01/2015 @ 20:51
Άκρως επιτυχημένη από πολλές απόψεις μπορεί να χαρακτηριστεί η μεγάλη, αφιερωμένη στους Ramones συναυλία που διοργάνωσε το ελληνικό fan club των Ramones και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Κύτταρο. Δεκατέσσερις μπάντες και δεκάδες μουσικοί της εγχώριας σκηνής ανέβηκαν στην ίδια σκηνή με μια σπουδαία σύμπραξη να λαμβάνει χώρα στο φινάλε, η τεράστια μουσική παρακαταθήκη των θρυλικών punk rockers αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο και ο κόσμος που γέμισε τον χώρο ενίσχυσε σημαντικά την κοινωνική πρωτοβουλία που ονομάζεται Αντισώματα.

Όσον αφορά τους Ramones συγκεκριμένα, πολλά από εκείνα που τους κάνουν μοναδικούς μας τα περιέγραψαν οι μπάντες που συμμετείχαν, σε ένα μεγάλο συλλογικό άρθρο που δημοσιεύσαμε πριν από λίγες ημέρες. Για το feeling δε της ερμηνείας των τραγουδιών τους επί σκηνής μίλησαν οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία, Kostis V (Nicotine Stain), Frank Panx (Panx Romana) και Dimitris (Snails), ενθυμούμενοι στο ίδιο άρθρο τις δονήσεις που δέχθηκε το ιστορικό Ρόδον Live γύρω στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Snails

Τον punk χορό έσυραν λίγο μετά τις 21:00 και σύμφωνα με προκαθορισμένη ώρα έναρξης οι Snails, οι οποίοι στα λίγα λεπτά που του αναλογούσαν ήταν σχεδόν αδύνατο να προλάβουν να ζεστάνουν τον κόσμο, που αν και αρκετός, δίσταζε να πλησιάσει την σκηνή. Όπως και να 'χει, η πιο ρυθμική προσέγγισή τους προετοίμασε κατάλληλα το έδαφος για τους...

Nicotine Stain

...Nicotine Stain, που προσέφεραν τις πρώτες σωστές punk rock δονήσεις με πιστές εκτελέσεις πασίγνωστων κομματιών όπως τα "Psycho Therapy" και "Teenage Lobotomy". Ο εξαιρετικός ήχος, η περίσσεια ενέργεια και τα κλασικά δεύτερα φωνητικά συνετέλεσαν σε μια εμφάνιση που μπορεί να συμπεριληφθεί άνετα στις καλύτερες της βραδιάς.

Mickey Pantelous

Η πρώτη από τις διαφορετικές, μη punk εμφανίσεις άνηκε στην μορφή που ονομάζεται Mickey Pantelous. Η μπότα στήθηκε στο εμπρός μέρος της σκηνής και ο ιδιαίτερος αυτός μουσικός προσέφερε μια πιο ξερή blues εκδοχή δύο κομματιών των Ramones, εντυπωσιάζοντας με την ικανότητά του να προσομοιάζει τον ήχο μιας κανονικής μπάντας.

Little Star Company

Συνέχεια στις διαφορετικές εμφανίσεις έδωσαν οι Little Star Company, ντουέτο με ακουστική κιθάρα και γυναικεία φωνητικά. Από τα τρία κομμάτια που έπαιξαν, περισσότερο ταιριαστό στην προσέγγισή τους ήταν το ταξιδιάρικο "She Talks To Rainbows", ένα από τα πιο γνωστά διαφορετικά τραγούδια των Ramones.

Η επαναφορά στους rock 'n' roll ρυθμούς έγινε με τους Cyclothymics, με ειδοποιό διαφορά της εμφάνισής τους τους ήχους που έβγαιναν από το πιανάκι και προσέδιδαν μια διακριτή '60s garage αισθητική. Ενδεικτικό της προσέγγισής τους ήταν το κλείσιμο με το "Take It As It Comes", κομμάτι των Doors που διασκευάστηκε από τους Ramones στο "Mondo Bizarro".

Penny Dreadful

Με παρόμοιο ύφος παρουσιάστηκαν και οι Penny Dreadful, ήτοι ναι μεν αμιγώς ηλεκτρικό, πλην όμως όχι αμιγώς punk. Τα πιο χαλαρά "Needles And Pins" και "Poison Heart" ντύθηκαν με έναν rockabilly μανδύα, από μια μπάντα που δικαιολόγησε με το δέσιμό της επί σκηνής το θόρυβο που έχει αρχίσει να δημιουργείται γύρω από το όνομά της.

Η επαναφορά σε αμιγώς punk rock ύφος μετά από πολύ ώρα έγινε με τους Bandage. Η μπάντα με το ευφάνταστο όνομα παρουσίασε τυπικά πλην αγαπημένα δίλεπτα Ramones κομμάτια και έκλεισε με το γηπεδικό "Do You Remember Rock 'N' Roll Radio", προετοιμάζοντας κατάλληλα το έδαφος για τους...

...θρυλικούς Panx Romana μέσα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Κύτταρο που είχε φτάσει πλέον στα όριά του από άποψη πληρότητας. Το μισό Ramones και μισό Panx Romana "Καταστολή Στο Περιθώριο" σκόρπισε το ενθουσιασμό στο κοινό, με τους Panx να αποδίδουν σαν έφηβοι παρά την ηλικία τους, που προδίδονταν όχι μόνο από τα γκρίζα τους μαλλιά, αλλά και από την clean cut αισθητική τους.

Panx Romana

Τα κλασικά "Teenage Lobotomy" και "Rockaway Beach" που ακολούθησαν διατήρησαν την διάθεση μπάντας και κοινού στα ύψη, για να μπει ο επίλογος από το "3 Ακόρντα Φτάνουν, Θα Είναι Για Πάντα Οι Ramones", τραγούδι που θα περιλαμβάνεται στην νέα δουλειά των Panx Romana και καταδεικνύει την σημασία που έχουν οι Νεοϋορκέζοι για τους απανταχού punk rockers. Με μία φράση, ήταν μια εμφάνιση που πολύ δύσκολα περιγράφεται γιατί πολύ απλά βιώνεται, ακόμη και από μη μυημένους.

Mr. Highway Band

Οι Mr. Highway Band που ακολούθησαν επέλεξαν να παρουσιάσουν την πιο ωμή πλευρά τους και εκμεταλλευόμενοι την πολύ δυνατή φωνή του Γρηγόρη Ψαλτάκου προσέφεραν τρεις ακόμη δονήσεις στο διψασμένο κοινό, κλείνοντας με ένα εκτροχιασμένο "Sheena Is a Punk Rocker" το πολύ δυνατό σερί που είχαν ξεκινήσει οι Bandage.

Semen Of The Sun

Οι Semen Of The Sun επέλεξαν να ρίξουν τους τόνους και να κινηθούν σε πιο ρυθμικά μονοπάτια, προσφέροντας τις απαραίτητες ανάσες με δύο σχετικά πιο χαλαρά κομμάτια. Η εμπειρία που διαθέτουν ως μπάντα πρώτης γραμμής τα τελευταία χρόνια αποτυπώθηκε στις δεμένες εκτελέσεις τους, χωρίς να χρειαστεί να υπερβάλλουν ερμηνευτικά.

Grindstones

Η πιο ξεχωριστή, με την έννοια της ιδιαιτερότητας, εμφάνιση της βραδιάς άνηκε κατά την γνώμη μου στους Grindstones. Ως τετράδα με δύο ακουστικές κιθάρες που σόλαραν κατά τόπους, εμφανή τύμπανα και έναν τραγουδιστή που προσέφερε εξαιρετικές ερμηνείες, παρουσιάστηκαν όσο επαγγελματίες έπρεπε ώστε να κερδίσουν την συμπάθεια και το χειροκρότημα ακόμη και από τους πιο σκληροπυρηνικούς.

Jumpin' Bones

Εξαιρετική όσο και διαφορετική ήταν και η εμφάνιση των Jumpin' Bones. Οι rhythm ‘n’ blues ρυθμοί, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της φυσαρμόνικας, η πολύ καλή φωνή του τραγουδιστή τους και οι συνολικά άρτιες εκτελέσεις τους απασχόλησαν ευχάριστα το κοινό, που έπαιρνε ακούσια τις τελευταίες ανάσες του πριν από το grand finale.

Προτελευταίοι ανέβηκαν στην σκηνή του Κυττάρου οι Dead Dranks. Ξεκίνησαν με το "She Talks To Rainbows", έκλεισαν με το "R.A.M.O.N.E.S." και στο ενδιάμεσο κατάφεραν να προκαλέσουν από crowdsurfing μέχρι κατάθεση σουτιέν! Με λίγες λέξεις, εκρηκτική εμφάνιση από μία δεμένη μπάντα που δικαιολόγησε 100% την παρουσία της σε ένα tribute live στους Ramones.

Τελευταία κατά σειρά μπάντα που βρέθηκε στην σκηνή, έχοντας συγκεκριμένο σκοπό, ήταν οι Brain Drain. Αποτελούμενοι από τον Αντώνη των 4lt στα τύμπανα, τον Γιάννη στον μπάσο, τον Γιάννη των Mr. Highway Band στην κιθάρα και τον Αντώνη των Rollin' Dice στα φωνητικά, αφενός παρουσίασαν μια ντουζίνα από κλασικά κομμάτια των Ramones, με τον Αντώνη να κερδίζει εν τέλει τις εντυπώσεις με τις ιδιαίτερες όσο και παθιασμένες ερμηνείες του, και αφετέρου έφεραν στο ίδιο σανίδι τρεις εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της εγχώριας σκηνής.

Brain Drain

Ο Stavros X των Deus Ex Machina) και ο Alex-K των Last Drive ερμήνευσαν καταρχάς το "I Just Want To Have Something To Do", για να τους συνοδεύσει κατόπιν ο Frank Panx των Panx Romana στο "I Believe In Miracles". Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της punk rock σκηνής της χώρα μας ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας με τρόπο συγκλονιστικό, μεταφέροντας προς όλες της κατευθύνσεις το μήνυμα που κατάφεραν να περάσουν οι Ramones μέσα από τα τραγούδια τους. Το μεγάλο κέρδος λοιπόν της βραδιάς είναι ότι πιστέψαμε λίγο περισσότερο στα θαύματα και σε ένα καλύτερο κόσμο για όλους μας.

Φωτογραφίες: Chris L.
  • SHARE
  • TWEET