2Cellos, Minor Project ft. Nouveau Sextet @ Τεχνόπολις, 15/07/14

Ποπ υπερθέαμα σε ροκ μείζονα για δύο τσέλο και πολλά sold-out

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 16/07/2014 @ 12:24
Minor Project - Nouveau Sextet



Οι έξι σολίστες -που έγιναν εφτά- και ακούν στο όνομα Nouveau Sextet άνοιξαν μουσικά για μας τη χθεσινή βραδιά με πολύ ρυθμό και δεξιοτεχνία. Περασμένες εννιάμιση, η σκηνή γέμισε από κλαρίνο και σαξόφωνο, τα «λαούτα» του Θωμά Κωνσταντίνου, ντραμς και κρουστά, κόντρα μπάσο, πλήκτρα και πολλά άλλα όργανα -φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους- και παραδοσιακού υποστρώματος μουσικές ξεχύθηκαν ορμητικά στο παλιό εργοστάσιο γκαζιού. Το σχήμα, αν κι έχει στο ενεργητικό του μεγάλες εγχώριες onstage συνεργασίες, πρώτη φορά στάθηκε μόνο του και τα κατάφερε εξαιρετικά, αφού όλοι τους ήταν όσο jazzy έπρεπε για ν' αρχίσει το κέφι.

Σε λίγο, προστέθηκαν και οι Minor Project από την Πάτρα, που όλοι ξέρουμε για το "In Colors" του Jumping Fish, και η ένταση έπεσε, με τον ήχο της μπάντας να προδίδει έντονες επιρροές από Raining Pleasure και Monika (δηλαδή Μ. Χατζιδάκι). Στα πρόθυρα της κυκλοφορίας του νέου δίσκου (σε παραγωγή της Gazarte), όλοι φαίνονταν αγχωμένοι αλλά και χαρούμενοι. Μας παρουσίασαν τα ολόφρεσκα "Silver" και "Our Gods", με συνοδεία βιολιών.



Τα δύο σχήματα, αφού συνεργάστηκαν σε τραγούδια και συνθέσεις των καινούριων τους κυκλοφοριών, μας ανακοίνωσαν και κοινές εμφανίσεις τον επόμενο χειμώνα.

Οι Nouveau Sextet είναι:
Θωμάς Κωνσταντίνου - ούτι, κιθάρα, μαντολίνο, λαούτο | Σωτήρης Λεμονίδης - πιάνο, πλήκτρα | Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος - κλαρίνο, φλάουτο caval | Δημήτρης Τσάκας - soprano / alto σαξόφωνο, κλασική κιθάρα, φλάουτο | Κώστας Κωνσταντίνου - κοντραμπάσο | Κώστας Μερετάκης - multipercussionset (νταρμπούκα, μπεντίρ, ντέφια, ταμπούρο, στάμνα, καχόν, νταούλι κ.ά.)

Οι Minor Project είναι:
Stathis Dracos - piano, lead vocals, composing | George Kolokythas - bass, back vocals | Victor Forlidas - guitars | Alexandros Baltas - drums | Maria Karetsou - vocals

2Cellos

«...Go and see them live, because it really is astonishing! I can't remember seeing anything as exciting as them since I saw Jimi Hendrix live back in the '60s...»

-Sir Elton John-



Και κάπως έτσι δημιουργούνται τα viral μουσικά βίντεο στο YouTube και οι αντιστοίχως sold-out συναυλιακές επιτυχίες, σαν τη χθεσινή. Και δεν μιλάμε για απλά sold-out· το ντουέτο (τρίο με τον ντράμερ) είναι ήδη «κλεισμένο» για ζωντανές εμφανίσεις ανά την υφήλιο μέχρι και τον Μάιο του 2015! Παρά την εκ φύσεως δυσπιστία μου σε κάθε λογής hype, οφείλω να ομολογήσω πως οι 2Cellos ήταν άκρως διασκεδαστικοί από κοντά. Οι νεαροί Κροάτες είχαν έντονο προσωπικό ύφος και ξεχωριστό στυλ ο καθένας, ήταν δε, εξαιρετικά συμπαθείς και επικοινωνιακοί, γεγονός που βοήθησε πολύ -εκτός από το μισό εκατομμύριο likes / views- στο κλίμα της βραδιάς. Με διάθεση να αστειευτούν και να παρτάρουν, μας παρέσυραν με ευκολία στα -συνήθως δύσβατα- μονοπάτια των κλασικών οργάνων, με τον κόσμο να δείχνει ενθουσιώδης και σε στιγμές ήρεμης βιρτουοζιτέ. Όταν, δε, ο βίαιος ηλεκτρισμός διαπερνούσε πέρα για πέρα τα καημένα τα βιολοντσέλα, τότε γινόταν από κάτω το μεγαλύτερο πανηγύρι.



Η Τεχνόπολις ήταν ασφυκτικά γεμάτη από νωρίς, ενώ στο κοινό υπήρχαν εκπρόσωποι όλων των ηλικιών. Γύρω στις δέκα παρά, ο Luka Šulić και ο Stjepan Hauser ανέβηκαν μαυροντυμένοι στη σκηνή, με τα μοντέρνα ηλεκτρικά τσέλο, δυο-τρία έξτρα δοξάρια ο καθείς και δυο μεγάλα χαμόγελα. Το κοινό, που εννόησε τί θα επακολουθούσε, γέμισε επευφημίες το κατάμεστο προαύλιο του εργοστασίου. Με ελάχιστα χρόνια παρουσίας και χωρίς πρωτότυπο υλικό (cover band), δεν είναι λίγο να μαζεύεις τέτοιο χειροκρότημα, πριν καλά-καλά πατήσεις το πόδι σου στη σκηνή (και δεν είσαι metal μπάντα / Justin Bieber). Αν και οι σαλάτες τύπου τα-παίζω-όλα-και-συμφέρω δεν με βρίσκουν σύμφωνη, το ρεπερτόριο των δύο τσελιστών διαφαίνεται ευρύ και ο ήχος που παράγουν έχει όντως ενδιαφέρον. Για να μην τα πολυλογώ, φαίνεται να ξέρουν τι παίζουν (βλ. σχετική λίστα με πάμπολλα πρώτα βραβεία και σημαντικές διεθνείς διακρίσεις) και το συνολικό αποτέλεσμα είναι παραπάνω από αξιοπρεπές.



Ο ήχος, αν και διαυγής, ήταν λίγο χαμηλός για τα γούστα μου και οι δύο γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί στα πλαϊνά της σκηνής έκαναν θαυμάσια δουλειά για τους ευρισκόμενους κατά τι μακρύτερα. Το show ήταν άκρως φαντασμαγορικό σε κάποια σημεία του, με φωτιές, καπνούς και βροχή από χαρτάκια (για λίγο θυμήθηκα AC/DC). Γενικά, προσεγμένη εμφάνιση και διοργάνωση, σίγουρα όχι αυτό που λέμε «αρπαχτή». Το μόνο (μικρό) φάουλ, η παράλειψη απόδοσης ενός δικού μας τραγουδιού ή έστω της "Μισιρλού", που είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν μουσικά οι 2Cellos, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τους προτείνει σαν μια ειδική προσθήκη στο καλοδουλεμένο αλλά too-generic αθηναϊκό setlist.



*Σχεδόν Off-Topic:

Το ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου από πριν αρχίσει η συναυλία -και φαντάζομαι πολλοί από εσάς έχετε αναλογιστεί- είναι γιατί τώρα οι 2Cellos και όχι τότε οι Apocalyptica. Μία από τις απαντήσεις που μου έδωσα, μετά το τέλος της performance των Κροατών, είναι ότι τα ποτ-πουρί πάντα άρεσαν και πάντα θα αρέσουν στον κόσμο - το λέω χωρίς ίχνος ειρωνικής διάθεσης, απλώς ως παρατήρηση. Τελικά, η εξειδίκευση στον μεταλλικό ήχο από τους εξαιρετικούς Φινλανδούς τους χάρισε μεν πιστούς φίλους, αλλά δεν τους πήγε πολύ μακριά στα μεγάλα ακροατήρια. Άλλη μία σκέψη είναι πως αν και το metal θωρείται ίσως ακόμη ακραίος ήχος (εκτός σκανδιναβικής χερσονήσου), η ευρωπαϊκή / αμερικανική pop κουλτούρα έχει εντάξει μέρος του rock σε μία κατηγορία-καρικατούρα του εαυτού του, κάνοντάς το έτσι πιο εύπεπτο και φιλικό προς το ευρύ κοινό, όπως έγινε και με τα πιο hard τραγούδια του χθεσινού setlist.

Για την ιστορία, οι 2Cellos ξεκίνησαν με "Smooth Criminal", οι Apocalyptica με "Enter Sandman".



Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησαν οι 2Cellos στο Rocking.gr, καθώς και την κριτική του δεύτερου δίσκου τους, "In2ition".
SETLIST

Benedictus (διασκευή Karl Jenkins)
Where The Streets Have No Name (διασκευή U2)
Viva La Vida (διασκευή Coldplay)
Shape Of My Heart (διασκευή Sting)
Resistance (διασκευή Muse)
The Book Of Love (διασκευή The Magnetic Fields)
With Or Without You (διασκευή U2)
Human Nature (διασκευή Michael Jackson)
Smooth Criminal (διασκευή Michael Jackson)
Welcome To The Jungle (διασκευή Guns N' Roses)
Thunderstruck (διασκευή AC/DC)
Voodoo People (διασκευή The Prodigy)
Smells Like Teen Spirit (διασκευή Nirvana)
You Shook Me All Night Long (διασκευή AC/DC)
Highway to Hell (διασκευή AC/DC)
(I Can't Get No) Satisfaction (διασκευή The Rolling Stones)
Back In Black (διασκευή AC/DC)
Fields Of Gold (διασκευή Sting)

Encore:
Hurt (διασκευή Nine Inch Nails)
Californication (διασκευή Red Hot Chili Peppers)
Purple Haze (διασκευή The Jimi Hendrix Experience)
When I Come Around (διασκευή Green Day)

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET