Vulture: «Είτε είσαι μέρος της παραδοσιακής heavy metal σκηνής, είτε όχι»

Ο drummer των Vulture, Gereon "Deceiver" Nikolay, μας αναλύει τα περί του νέου τους δίσκου και της Giallo αισθητικής

Από τον Γιάννη Δούκα, 12/09/2019 @ 13:24

Μέχρι στιγμής οι Vulture τα έχουν ισοπεδώσει όλα. Δύο δίσκοι και ένα demo/EP το ένα καλύτερο από το άλλο. Speed metal υψηλών προδιαγραφών με μπόλικο μεράκι και έμπνευση. Δίχως να αναλώνονται σε επαναλήψεις κοινότυπων ιδεών μπορούν να σου μεταδώσουν αγνό και αυθεντικό '80s feeling χωρίς retro καραγκιοζιλίκια. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το "Ghastly Waves & Battered Graves" είναι από τους δίσκους που πρέπει να ακούσεις για το 2019. Τα ακροατήρια στην Ευρώπη που θα απολαύσουν το group σε περιοδεία μαζί με τους Ram θα αντιληφτούν από πρώτο χέρι τη δυναμική του δίσκου, σίγουρα. Μακάρι να είχαμε και εμείς τη δυνατότητα αυτή.

Vulture - Deceiver

Γεια χαρά Deceiver, είμαι ο Γιάννης από το Rocking.gr. Το νέο σας άλμπουμ μας τίναξε τα μυαλά. Πώς κυλάνε τα πράγματα στο στρατόπεδο της μπάντας αυτήν τη στιγμή;

Γεια σου Γιάννη, αυτό είναι υπέροχο να το ακούω! Τα πάντα είναι μια χαρά για μας. Παίξαμε πολλά show τις τελευταίες εβδομάδες για να προωθήσουμε το νέο μας άλμπουμ και σύντομα θα αρχίσουμε προετοιμασίες για την επερχόμενη περιοδεία με τους Ram.

Θα ήθελα να αρχίσουμε τη συνέντευξη λίγο ανάποδα και να μας πεις τις σκέψεις σου για το "The Guillotine". Πραγματικά ένα κολασμένο άλμπουμ, γεμάτο δυναμίτες. Έχοντας περάσει διάστημα δύο ετών πώς το βλέπεις τώρα; Αναμένατε τέτοιο feedback;

Νομίζω ότι το "The Guillotine" ήταν το τέλειο επακόλουθο του demo και άνοιξε πολλές πόρτες για το group. Είχαμε λάβει πολύ θετικά σχόλια για το "Victims Of The Blade" και υπήρχε αρκετή πίεση για να συνεχίσουμε στο ίδιο επίπεδο, συνεπώς είμαι πραγματικά χαρούμενος που ο δίσκος έπιασε τις προσδοκίες του κόσμου.

Με κάθε νέο δίσκο θα υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα είναι αρκετά καλός, υποθέτω αυτή είναι η μοίρα των μουσικών

Άρα το ίδιο έγινε και τώρα υποθέτω. Υπήρχε άγχος για τον νέο δίσκο, έτσι; Θεωρείς ότι το ντεμπούτο σας έθεσε κάποιες βάσεις για τον ήχο σας και στο πώς θα προχωρεί το group στο μέλλον;

Εγώ αισθάνομαι ότι με κάθε νέο δίσκο θα υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα είναι αρκετά καλός, υποθέτω αυτή είναι η μοίρα των μουσικών, χα χα. Μετά το τελευταίο άλμπουμ υπήρξαν πολλές συζητήσεις για το πώς θα βελτιώναμε το συνολικό μας ήχο. Πάντα υπάρχει μια «όλα ή τίποτα» προσέγγιση όταν έρχεται ένα δεύτερο άλμπουμ οπότε θέλαμε κάθε μικρή λεπτομέρεια να είναι τέλεια και με σκέψη από πίσω. Για να ξεπεράσουμε τον προηγούμενο δίσκο θελήσαμε να προσθέσουμε  μια άλλη όψη, όπως δυναμικές και διαφορετικούς ρυθμούς στη μουσική μας, να εφαρμόσουμε ποικιλόμορφες δομές χωρίς να χάσουμε τον ήχο μας. Έχουμε όλοι εξελιχτεί σαν μουσικοί και αυτά τα τραγούδια είναι σίγουρα τα καλύτερα που έχουμε γράψει, είμαι ανακουφισμένος που ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να τους αρέσει, χα χα.

Πώς και πότε μπήκες στην μπάντα; Γνωριζόσασταν από κάπου πιο πριν;

Προς τα τέλη του 2017 ο Stefan μου έστειλε ένα μήνυμα για το αν μπορούσα να φανταστώ το ενδεχόμενο να μπω στο group. Αυτό έγινε αφού με είχε δει σε κάποια video να παίζω drums. Ελάχιστα τον γνώριζα, όπως επίσης και τα υπόλοιπα παιδιά, κυρίως από παλαιότερες συναυλίες όπου είχαμε μοιραστεί τη σκηνή μαζί με προηγούμενα σχήματα μας. Τα πάντα έπρεπε να προχωρήσουν πολύ γρήγορα μιας και είχαν κανονιστεί πολλά gigs για το 2018, οπότε δύο ή τρεις εβδομάδες αφότου μιλήσαμε είχαμε τις πρώτες πρόβες οι οποίες πήγαν πραγματικά καλά!

Vulture

Υποθέτω ότι είχατε μείνει ικανοποιημένοι από τη δουλειά του Brinkmann στα Hellforge Studios. Άλλαξε κάτι στην όλη διαδικασία; Είχατε έτοιμα τα τραγούδια από πριν ή τα δουλέψατε στο studio;

O Marco είναι ένας καλός φίλος και πάντα κάνει τις προσδοκίες μας για ένα τέλειο ήχο πραγματικότητα. Δουλεύει με το συγκρότημα από την αρχή και δίχως αυτόν θα μιλάγαμε για μία τελείως διαφορετική μπάντα. Με το "Ghastly ..." κάναμε για πρώτη φορά μια τεράστια προ - παραγωγή, πράγμα που δεν έγινε στο debut. Τα πάντα είχαν τελειώσει και στηθεί στα demo, πολύ πριν μπούμε στα Hellforge Studio το προηγούμενο χρόνο, οπότε όλοι ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι.  

Όταν σκέφτομαι ωραία drum intro πάντα έρχεται στο μυαλό μου το "Exciter" των Judas Priest

Λοιπόν ας εστιάσουμε στο "Ghastly ..." και για αρχή το πρώτο μπάσιμο, με το tom roll. Άνθρωπε μου, τρελάθηκα, ήταν απίστευτο. Τι είδους εφέ έχει χρησιμοποιηθεί; Αγαπημένο άλμπουμ με εναρκτήριο tom rolling;

Ωραία ερώτηση! Αν και δεν είναι tom roll όταν σκέφτομαι ωραία drum intro πάντα έρχεται στο μυαλό μου το "Exciter" των Judas Priest από το "Stained Glass". Είναι μια τόσο καθηλωτική εισαγωγή, τόσο δυναμικός τρόπος να αρχίσει μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες τους. Το effect στο "Fed To Sharks" είναι απλά η ηχογράφηση παιγμένη ανάποδα και σπιντάροντάς τη λίγο, από όσο νομίζω. Ακούγετε εύκολο αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλα εκεί μέσα που μόνο ο Marco τα γνωρίζει, χα χα.   

Το video για το "B.T.B (Beyond The Blade)" είναι αδιανόητα καλό. Ποιανού ιδέα ήταν αυτό το αριστούργημα; Υποθέτω (κρίνοντας και από κάποια intro σας) ότι είστε full μέσα σε horror films; Κάποιο αγαπημένο;  

Το video δημιουργήθηκε από τον τεράστιο Robert Piel. Μετά την κυκλοφορία του τελευταίου video των Attic, το οποίο πραγματικά μας εντυπωσίασε, ήταν ξεκάθαρο ότι θέλαμε να δουλέψουμε μαζί του και εμείς. Το συνολικό concept δημιουργήθηκε με συνεργασία μαζί του και ως συνήθως ήταν ένα αποτέλεσμα ατελείωτων συζητήσεων και ιδεών, χα χα. Θέλαμε να έχουμε αυτήν την τυπική ιταλική Giallo αισθητική και ατμόσφαιρα για το video και ο Robert πραγματικά τα έκανε τέλεια όλα, το πέτυχε διάνα. Από ταινίες το "Susperia" είναι από τις αγαπημένες μου και το βίντεό μας έχει εμπνευστεί πολύ όσον αφορά το χρώματα και την όλη αισθητική του.  

Ο τίτλος "Ghastly Waves And Battered Graves" είναι λίγο παράξενος, περί τίνος πρόκειται;

Για μένα ο τίτλος είναι μια καλή περιγραφή της διάθεσης, κλίματος και ατμόσφαιρας του δίσκου. Σχεδόν μπορείς να μυρίσεις ή να αντιληφτείς τον κίνδυνο στον αέρα. Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να σε χτυπήσει μετά.

Ξέρεις αυτό φαίνεται πολύ στη μουσική ακόμα και σε mid tempo τραγούδια, όπως τα "The Garotte", το ομότιτλο ή το "Dewer's Hollow".

Συζητήσαμε πολύ για το τι θα μπορούσε να ανοίξει κι άλλο τον ήχο μας, θέλαμε να αφήσουμε τα riff να ξεδιπλώνονταν από μόνα τους και να έδιναν σε κάθε μέρος τη δυνατότητα να αναπνέει. Κατά τη γνώμη μου το να πειραματιστούμε με πιο κλασική heavy metal προσέγγιση και με τραγούδια περισσότερο βασισμένα σε mid tempo πραγματικά βελτίωσε το συνολικό μας ήχο και πρόσθεσε περισσότερη ευελιξία,

Είμαστε έξω στο δρόμο, διαδίδοντας επικίνδυνη μουσική

Είναι το "Murderous Militia" μια αναφορά στη θανατηφόρα μουσική του group; Το λέω λόγω του τελευταίου στίχου "Vulture Kills", μοιάζει να μιλάει για σας έτσι δεν είναι;

Κατά κάποιον τρόπο αναπαριστά το τωρινό συναίσθημα της μπάντας και την ευχαρίστηση να παίζεις metal γενικώς θα μπορούσα να πω. Είμαστε έξω στο δρόμο, διαδίδοντας επικίνδυνη μουσική και take no prisoners χα, χα.

Vulture

Απίστευτο εξώφυλλο πάλι. Τελείως Vulture αισθητική.

Σε ευχαριστώ. Όλα τα εξώφυλλα έχουν γίνει από τον απίθανο Velio Josto. Είναι ωραίο να μου λες ότι σου βγάζουν τη σπίθα των Vulture, αυτό είναι στο οποίο συνεχώς στοχεύουμε, χα χα. Τα πάντα στους Vulture γίνονται με έναν σκοπό και πραγματικά προσπαθούμε κάθε μικρή λεπτομέρεια είτε στη μουσική μας είτε στην εμφάνιση να μπορεί εύκολα να συνδεθεί με μας.

Πραγματικά έχετε το σεβασμό μου για τις διασκευές σας. Μετατρέπετε τα τραγούδια σε κάτι που είναι Vulture, τα κάνετε δικά σας. Ποιανού επιλογή ήταν το "Killer On The Loose"; Έπαιξε ρόλο ο τίτλος έτσι;

Δεν μπορώ να θυμηθώ τίνος ιδέα ήταν να διαλέξουμε το συγκεκριμένο τραγούδι για να το διασκευάσουμε αλλά τα riff και οι στίχοι του μπορούσαν τέλεια να προσαρμοστούν στον ήχο των Vulture.  Το τελευταίο χρόνο συνηθίζαμε όλοι να ακούμε Thin Lizzy οπότε ήρθε γρήγορα η απόφαση να διασκευάσουμε ένα τραγούδι τους.

Μέχρι στιγμής η όλη συνεργασία με τη Metal Blade πώς κυλάει; Πώς ήρθατε σε επαφή;

Λοιπόν ναι, νομίζω προς τα μέσα του 2017 η εταιρία μας προσέγγισε και υπογράψαμε ένα πολλαπλών άλμπουμ συμβόλαιο (multiple album). Το να μπούμε σ' ένα τόσο μεγάλο και θρυλικό label ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μιας και πάρα πολλά αγαπημένα μας άλμπουμ έχουν κυκλοφορήσει από εκεί. Τώρα πια νιώθουμε τη Metal Blade σπίτι μας, τα πάντα δουλεύουν τέλεια και με την πάροδο του χρόνου όλοι έχουμε γίνει πραγματικά καλοί φίλοι, εμείς και το team.

Έχεις ακούσει κάτι καλό το τελευταίο καιρό; Κάποιος δίσκος που να σε εντυπωσίασε;

Δεν είναι και τόσο καινούργιο πλέον αλλά το "Wizard Spell" των Black Magic είναι πιθανότατα ο δίσκος που με έχει εντυπωσιάσει και εμπνεύσει περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Επίσης, τα τελευταία Antichrist και Possessed είναι απίθανα. Πρέπει οπωσδήποτε να τα τσεκάρεις αν δεν το χεις ήδη κάνει!

Η παραδοσιακή Heavy Metal σκηνή ποτέ δεν έπρεπε να μπει ή να χωρέσει σε κάτι. Είτε ζεις και είσαι μέρος αυτής, είτε όχι

Ποιοι είναι οι λόγοι που η metal μουσική έχει μείνει ζωντανή τόσα χρόνια; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ή τα γνωρίσματα των metalheads και μένουν τόσο εστιασμένοι στη μουσική τους;

Ωραία ερώτηση, σκέφτομαι ότι είναι λόγω της δυνατής δέσμευσης μεταξύ οιοδήποτε αναπτύσσει αυτήν τη μουσική. Η παραδοσιακή Heavy Metal σκηνή ποτέ δεν έπρεπε να μπει ή να χωρέσει σε κάτι. Είτε ζεις και είσαι μέρος αυτής, είτε όχι. Γι’ αυτό πιθανότατα στέκεται στο διάβα του χρόνου.  

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Ειλικρινά εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον και να ακούσουμε τα νέα σας τραγούδια στην Ελλάδα.

Σε ευχαριστώ που με δέχτηκες. Εύχομαι να επιστρέψουμε Ελλάδα και να διαδώσουμε λίγο βρωμερό metal. Vulture kills!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Ghastly Waves & Battered Graves" από τον Γιάννη Δούκα.

  • SHARE
  • TWEET