The Aristocrats: «Δεν είμαστε μια dropbox μπάντα»

Το Rocking.gr συνομιλεί με τους τρεις Αριστοκράτες και γνωρίζει από πρώτο χέρι τη φιλία, την αυτογνωσία και την ταπεινότητά τους

Με το τελευταίο τους πόνημα "You Know What...?" να γεννάει γι' άλλη μια φορά τον θαυμασμό σε κοινό και κριτικούς, οι The Aristocrats βρίσκονται πιθανόν στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους. Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε καλύτερη στιγμή για μια συνέντευξη μαζί τους και από την αρχή μας χαροποίησε το γεγονός ότι προτίμησαν να την καθυστερήσουν λίγο προκειμένου να απαντήσουν και οι τρεις τους. Γκολ από τα αποδυτήρια λοιπόν, επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά.

Οι Guthrie Govan, Bryan Beller και Marco Minneman,παρά το γεγονός ότι αποτελούν τρεις εκ των κορυφαίων μουσικών του πλανήτη, μιλούν για το νέο άλμπουμ και τους The Aristocrats με πάθος εφήβων. Μοιράζονται μαζί μας λεπτομέρειες από την δημιουργία του και από την συνολική πορεία τους ως τώρα, αποδεικνύουν την δίψα τους για την δημιουργία καλής μουσικής και χαίρονται να καταφέρνουν πράγματα ως μπάντα και όχι σαν συνάθροιση λαμπερών ονομάτων. Ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν, όπως αρμόζει σε όλους τους ρομαντικούς του rock 'n' roll!

The Aristocrats

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο Rocking.gr! To "You Know What...?" έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγο καιρό, πώς το έχει υποδεχτεί ο κόσμος μέχρι στιγμής;

Bryan: Είμαστε έκπληκτοι και ευγνώμονες με τις έως τώρα αντιδράσεις των οπαδών. Νομίζουν ότι πρόκειται για το καλύτερο μας άλμπουμ ως τώρα! Δεν θέλω να διαφωνήσω μαζί τους σε αυτό. Επίσης φτάσαμε στο #2 στο USA Billboard Jazz Charts με το άλμπουμ. Δεν νομίζω ότι είμαστε jazz αλλά μας τιμάει το γεγονός. Συνεπώς, νομίζω όλα πάνε πολύ καλά!

Ποια είναι τα νέα στοιχεία που φέρνει το καινούριο άλμπουμ στον ήχο σας; Κατά ποιον τρόπο είναι καλύτερο ή διαφορετικό;

Marco: Πειραματιστήκαμε με διαφορετικό εξοπλισμό, σε διαφορετικό studio, με νέο τρόπο ηχογράφησης των τυμπάνων, ενώ και ο Guthrie έπαιξε με ένα σωρό κιθάρες που δεν είχε χρησιμοποιήσει σε κανένα άλμπουμ των Aristocrats ως τώρα. Στο "When We All Come Together" υπάρχει μια «μονομαχία» ανάμεσα σε μια Baritone κιθάρα κι ένα μπάντζο που ήταν πολύ ανανεωτικό και cool. Επίσης, τραγούδια σαν το "Spiritus Cactus" έχουν ορχηστρικά στοιχεία και synths τα οποία για την συγκεκριμένη μπάντα αποτελούν σίγουρα μια νέα διαδρομή.

Δεν θέλουμε να είμαστε μια «dropbox μπάντα»

Ο ήχος και η ενέργεια που εκλύεται από το άλμπουμ είναι πραγματικά φανταστικά, μοιάζει πολύ με ζωντανή ηχογράφηση. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες από τη διαδικασία των ηχογραφήσεων;

Guthrie: Από την αρχική σύλληψη των Aristocrats πίσω στο 2011, είχαμε συμφωνήσει όλοι ότι δεν θέλουμε να είμαστε μια «dropbox μπάντα» και να φτιάχνουμε δίσκους με το να μοιραζόμαστε αρχεία ήχου από απόσταση. Γι αυτό έχουμε ηχογραφήσει και τα τέσσερα άλμπουμ μας με τον παραδοσιακό τρόπο, μαζευόμαστε σε κάποιο αληθινό στούντιο και συνεργαζόμαστε κατά πρόσωπο. Αυτήν τη φορά επιλέξαμε τα Brotheryn Studios στο Ojai, California, έναν χώρο με σπουδαίο ήχο και πολύ ενδιαφέρον εξοπλισμό, μέρος του οποίου δανειστήκαμε για τα recordings. Εγώ συγκεκριμένα βρήκα με μεγάλη μου χαρά μια Jazzmaster του 1960, μια Les Paul του 1970, ένα μπάντζο και μια Baritone και όλα βρήκαν τον δρόμο τους στο τελικό προϊόν! Σχετικά με το live παίξιμο, κάποια από αυτά που ακούτε παίχτηκαν όντως σε αληθινό χρόνο από όλους μας ενώ σε άλλα μέρη υπάρχει έμφαση στο κομμάτι της παραγωγής, με περισσότερα overdubs παρά live παιξίματα. Νομίζω ότι εξερευνήσαμε και τα δύο αυτά άκρα στο άλμπουμ, αναλόγως με το τι έμοιαζε ποιο ταιριαστό σε κάθε τραγούδι.

Guthrie Govan

Έχετε παγώσει αυτήν την στιγμή τις σόλο καριέρες σας προκειμένου να δουλέψετε και να περιοδεύσετε με τους Aristocrats ή τυχόν άλλες μπάντες στις οποίες παίζετε ή έχετε σχέδια για νέα solo άλμπουμ σύντομα;

Bryan: Ας αγκαλιάσουμε την θεραπευτική δύναμη της λέξης «και» σε αυτήν την περίπτωση. Περιοδεύουμε εκτεταμένα με τους Aristocrats αυτόν τον καιρό, πρώτα στην βόρεια Αμερική και μετά στην Ευρώπη στα τέλη αυτής της χρονιάς και στις αρχές της επόμενης. Ταυτόχρονα ο Marco δουλεύει στο προσωπικό του άλμπουμ "My Sister" που θα κυκλοφορήσει αργότερα στη χρονιά  και το δικό μου άλμπουμ "Scenes From The Flood" (σ.σ: πρόκειται για εξαιρετικό άλμπουμ) έρχεται στις 13 Σεπτεμβρίου. Οπότε είναι δυνατό να τα καταφέρνουμε όλα, νομίζω!

Η ταμπέλα super group δεν έχει ιδιαίτερη σημασία

Πολλοί σας αντιλαμβάνονται σαν ένα rock super group. Εσείς πώς το βλέπετε αυτό;

Marco: Βασικά η ταμπέλα super group μπαίνει εύκολα όταν εκ των προτέρων γνωστοί μουσικοί σχηματίζουν ένα συγκρότημα. Δεν με πειράζει αν κάποιοι θέλουν να μας βλέπουν έτσι.  Εμείς μας θεωρούμε μπάντα. Το σημαντικό είναι η μουσική μας να αγγίζει ανθρώπους κι όλοι μας να είμαστε ειλικρινείς και αγνοί ενώ τη δημιουργούμε. Ειδικά μετά από εννιά χρόνια που έχουμε κυκλοφορήσει πολλά άλμπουμ σε αυτό το format, η ταμπέλα super group δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πια.

Μπορείτε να μας αφηγηθείτε πώς γνωριστήκατε και πώς αποφασίσατε να φτιάξετε τους Aristocrats;

Marco: Αυτό πάει αρκετά παλιά. Γνώρισα για πρώτη φορά τον Bryan το 2004 όταν κάλεσα τον Mike Keneally να συμμετάσχει στο DVD μου "The Marco Show". Σε αντάλλαγμα έπαιξα κι εγώ σε ένα show μαζί του και ο Bryan έπαιζε μπάσο και στα δύο αυτά events, αφού συνεργαζόταν ήδη με τον Mike για χρόνια. Μετά από αυτό με κάλεσαν να παίξω με ένα trio στο Vladivostok, οπότε έφτιαξα ένα σχήμα με τον Greg Howe, τον Bryan κι εμένα. Κι έπειτα σε ένα περίπτερο σε κάποια έκθεση ΝΑΜΜ, ένας φίλος μας συνέστησε να έρθουμε σε επαφή με τον Guthrie. Βρεθήκαμε και συνδεθήκαμε αμέσως, μουσικά και προσωπικά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Οι Aristocrats έχουν μια ειδική ενέργεια που μόνο ο Marco, ο Guthrie κι εγώ μπορούμε να δημιουργήσουμε

Έχετε όλοι εργαστεί σαν solo μουσικοί, σαν μουσικοί σε μπάντες άλλων (όπως στις μπάντες των Joe Satriani, Steven Wilson, Steve Vai, Mike Keneally κ.ά.) και σαν ισότιμα μέλη μιας μπάντας (όπως τώρα με τους Aristocrats). Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κάθε κατάστασης και πώς προτιμάτε περισσότερο να δουλεύετε;

Bryan: Προσωπικά πιστεύω ότι οι μουσικοί μας κόσμοι προβάλλονται διαφορετικά σε κάθε κατάσταση και ισορροπούν η μία την άλλη. Οι Joe Satriani, Steven Wilson, Steve Vai, Mike Keneally είναι όλοι εξόχως ταλαντούχοι καλλιτέχνες και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους στο πώς παρουσιάζουν την τέχνη τους, οπότε κάθε συνεισφορά είναι μοναδική. Οι Aristocrats έχουν μια ειδική ενέργεια που μόνο ο Marco, ο Guthrie κι εγώ μπορούμε να δημιουργήσουμε. Και οι προσωπικές μας δουλειές είναι εκεί που μπορεί κανείς να ακούσει τα οράματα μας στην αγνότερη μορφή τους. Όλα ενισχύουν την συνολική μουσική μας εμπειρία.

Μπορούμε να παίξουμε οπουδήποτε στην υφήλιο και να μεταφέρουμε το μήνυμα μας χωρίς γλωσσική παρέμβαση

Είστε τρεις μουσικοί με τρεις διαφορετικές εθνικότητες. Θεωρείτε ότι η μουσική σας μιλάει μια παγκόσμια γλώσσα ή βρίσκετε κάποιες φορές τρόπους να περάσετε παραδοσιακές επιρροές από την χώρα καταγωγής σας;

Guthrie: Θα έλεγα περισσότερο το πρώτο. Καθένας μας έχει πολύ διαφορετικό κι εκλεκτικό γούστο στη μουσική οπότε οι μουσικές μας «δίαιτες» απέχουν πολύ από την μουσική των χωρών καταγωγής μας. Επίσης η δημιουργικότητα κάθε καλλιτέχνη μετασχηματίζεται κι εμπνέεται από όλα όσα απορροφάει μέσα στον χρόνο, ακούγοντας τις μουσικές άλλων ανθρώπων. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς ν’ ακούσει το άλμπουμ μας και να αναγνωρίσει ποιο τραγούδι γράφτηκε από τον Γερμανό, τον Αμερικανό ή τον Βρετανό της μπάντας. Υπάρχουν καθαρές αραβικές επιρροές στο "Spiritus Cactus" για παράδειγμα, οι ρίζες του "When We All Come Together" βρίσκονται στην ιρλανδική folk και το "Spanish Eddie" είναι γεμάτο στοιχεία από flamenco. Ένα από τα ωραία στοιχεία στο να παίζεις instrumental μουσική είναι ότι αισθανόμαστε ότι μπορούμε να παίξουμε οπουδήποτε στην υφήλιο και να μεταφέρουμε το μήνυμα μας χωρίς γλωσσική παρέμβαση. Όλα τα χρόνια που περιοδεύουμε μας έχουν ενδυναμώσει την πεποίθηση ότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα κι αυτό, φυσικά, είναι σπουδαίο.

Bryan Beller

Πώς προκύπτουν αυτές οι φανταστικές, μακροσκελείς ιστορίες που αφηγείστε πριν από κάθε τραγούδι στις συναυλίες σας; Ο καθένας από εσάς αφηγείται την δική του ιστορία; Είναι πραγματικά αστείες!

Guthrie: Συνήθως οι ιστορίες και τα τραγούδια προέρχονται από την ίδια πηγή. Πολλά τραγούδια μας είναι εμπνευσμένα από αληθινές εμπειρίες ή από ‘’κινηματογραφικά’’ concept και δεν είναι αφηρημένα, οπότε οι ιστορίες γράφονται μόνες τους. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι μικρές μας αφηγήσεις. Μια μεγάλη έκταση αδιάκοπης instrumental μουσικής ενέχει το ρίσκο να κουράσει τον ακροατή οπότε δράττουμε την ευκαιρία να επικοινωνούμε με το κοινό και να δίνουμε μια εικόνα για το τι ενέπνευσε κάθε τραγούδι.

Ήμασταν πολύ περήφανοι γιατί πρώτη φορά μια μπάντα αποτέλεσε ένα G στους G3

Έχετε παίξει με μερικούς από τους καλύτερους και πιο διάσημους μουσικούς εκεί έξω, μπορείτε να ονομάσετε τις αγαπημένες σας συνεργασίες; Επίσης, πώς ήταν η εμπειρία σας με τους G3;

Bryan: Η εμπειρία με τους G3 μαζί με τους Joe Satriani και Steve Vai ήταν πολύ cool, διότι είναι φυσικά φοβερό να παίζεις με τέτοιους θρύλους... αλλά επίσης και για έναν ακόμα λόγο: Συμμετείχαμε ως μπάντα. Κι αυτό είμαστε στην πραγματικότητα, μια αληθινή μπάντα. Ποτέ δεν θέλαμε να είμαστε συμμετοχές ονομάτων σε ένα άλμπουμ αλλά να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό ως γκρουπ. Οπότε όταν είδαμε την σύνθεση των G3 ως "Joe Satriani, Steve Vai, The Aristocrats" ήμασταν πολύ περήφανοι γιατί για πρώτη φορά μια μπάντα αποτελούσε ένα G στους G3. Αυτό συμβολίζει πολλά από αυτά που προσπαθούμε να πετύχουμε με τους The Aristocrats.

Ποιες είναι οι επιρροές σας όσον αφορά το εκτελεστικό κομμάτι; Υπάρχουν καλλιτέχνες που θαυμάζετε;

Marco: Όλοι έχουμε κοινές επιρροές όπως ο Frank Zappa για παράδειγμα, αλλά έχουμε επίσης και τους προσωπικούς μας αγαπημένους που κάποιες φορές πέφτουν στο τραπέζι. Queen, Kraftwerk, Steely Dan, John Scofield, Beatles, Led Zeppelin για να απαριθμήσω μερικούς.

Μια ερώτηση για σένα, Guthrie: έχεις παίξει σποραδικά με τον Έλληνα μουσικό Γιώργο Φακανά, πώς προέκυψε αυτή η σχέση;

Guthrie: Ο Γιώργος διευθύνει μια μουσική σχολή στην Αθήνα και το κτίριο που την στεγάζει, παραδόξως διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο venue. Στον Γιώργο αρέσει να προσκαλεί διεθνείς μουσικούς και να παίζουν εκεί με την μπάντα του. Αν θυμάμαι καλά, την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την σχολή του ήταν όταν με κάλεσε να παίξω σαν guest. Μοιράσαμε το σετ ισόποσα ανάμεσα στο υλικό του και το δικό μου και ήταν πολύ διασκεδαστικά! Ο Γιώργος είναι σπουδαίος μουσικός και συνθέτης και πολλοί ενδιαφέροντες μουσικοί έχουν συνεργαστεί μαζί του - ο Dennis Chambers, ο Anthony Jackson, ο Mike Stern και πολλοί ακόμα.

Αφού αναφέρθηκε η σχολή του Γιώργου Φακανά και τα live που έπαιξες πριν μερικά χρόνια, να ρωτήσουμε αν υπάρχουν σχέδια να επισκεφτείτε την Ελλάδα στην επερχόμενη περιοδεία σας;

Guthrie: Δεν μπορώ να πω με σιγουριά διότι σε αυτή τη φάση το ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας μας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Για μένα είναι πάντα χαρά να επισκέπτομαι αυτό το μέρος οπότε είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί τρόπος να επιστρέψω, είτε με τους Aristocrats είτε σαν guest στην μπάντα του Γιώργου, αργά ή γρήγορα. Γι αυτό, όπως λένε «να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά»! 

Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη σπουδαία μουσική είτε προέρχεται από «βιρτουόζους» είτε όχι

Πίσω στα '80s και τα '90s, οι «βιρτουόζοι» μουσικοί ήταν πολύ δημοφιλείς και επιδραστικοί. Υπάρχουν διαφορές σήμερα συγκριτικά με εκείνη την εποχή ή το κοινό ενδιαφέρεται εξίσου;

Bryan: Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Μπορείς να το δεις από απόσταση και να πεις, ναι, υπήρξε μια σπουδαία εποχή για τους shredders στα '80s/'90s. Όμως η παλιά δομή των δισκογραφικών εταιρειών είχε συγκεκριμένα φίλτρα κι επέτρεπε μόνο σε συγκεκριμένα πράγματα να περάσουν. Σήμερα αυτά τα φίλτρα έχουν φύγει κι έχεις πρόσβαση σε ότι μουσική θες μέσα σε δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεσαι να περιμένεις το MTV ή το ραδιόφωνο να παίξουν κάποιο τραγούδι σου.  Αυτό δημιούργησε χώρο σε ποικίλα είδη instrumental μουσικής να γίνουν δημοφιλή, ενώ παλιά ο τύπος από την εταιρεία θα έλεγε: «Αυτό παραείναι περίεργο, sorry αλλά δεν θα σας υπογράψουμε», και με αυτό τον τρόπο κανείς δεν θα σε άκουγε. Νομίζω οι άνθρωποι απολαμβάνουν την σπουδαία μουσική είτε προέρχεται από «βιρτουόζους» είτε όχι και τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να βρουν ακριβώς ότι τους αρέσει και για εμάς ευκολότερο να τους το δώσουμε.

Marco Minnemann

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια κι οι φιλοδοξίες σας για την μπάντα;

Bryan: Περιοδεύουμε για το καινούριο άλμπουμ τώρα και πηγαίνει πολύ καλά. Πολλοί υπέροχοι άνθρωποι έρχονται στις συναυλίες μας και πολλά shows είναι sold out. Όλο αυτό εκλύει πολλή ενέργεια και σίγουρα έχουμε την θέληση να συνεχίσουμε να κάνουμε το κοινό μας και τους εαυτούς μας χαρούμενους με την χημεία της μπάντας μας. Οπότε απλώς ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό στο οποίο είμαστε καλοί και να προσθέσουμε πολλά νέα στοιχεία στο μέλλον. Είναι ένα ταξίδι σε εξέλιξη και για όσο θα έχουμε πράγματα να πούμε θα συνεχίζεται.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο! Κλείστε αυτή την συνέντευξη όπως επιθυμείτε - ίσως με ένα μήνυμα στους φίλους σας στην Ελλάδα!

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση. Σας καλούμε να τσεκάρετε το καινούριο μας άλμπουμ και ποιος ξέρει; Ίσως να συναντηθούμε στον δρόμο μια από αυτές τις μέρες!

Φωτογραφίες: Manu Haeussler, Morgan Brown

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "You Know What...?" από τον Αντώνη Καλαμούτσο.

  • SHARE
  • TWEET