Sodom: «Ο ερχόμενος δίσκος μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός της καριέρας μου»

​Αναβρασμός στις τάξεις των Sodom και επ΄ ευκαιρία του "Out Of The Frontline Trench" ο Tom Angelripper μας αναλύει τα σχέδια του

Από τον Γιάννη Δούκα, 21/11/2019 @ 17:38

Οι Sodom διανύουν μια περίοδο αναγέννησης. Οι αλλαγές στο line-up έχουν πυροδοτήσει τον Angelripper και τα πρώτα δείγματα φαίνονται εξαιρετικά. Στο "Partisan" τα δύο νέα τραγούδια ήταν καταπληκτικά ενώ η συνέχεια με το φρέσκο "Out Of The Frontline Trench" είναι ακόμα καλύτερη. Εν μέσω έκδηλης ανυπομονησίας για τον ερχόμενο δίσκο, ο οποίος μάλλον θα έρθει του χρόνου, ο αρχηγός των Γερμανών μοιράζεται με μας τον ενθουσιασμό του, τις ανησυχίες του για την ανθρωπότητα και τη λατρεία του για τους Venom. Can’t you hear the rumbling silence?

Sodom

Γεια σου Tom, είμαι ο Γιάννης από Ελλάδα και το Rocking.gr. Πώς είσαι;

Είμαι μια χαρά, ευχαριστώ.

Θέλαμε να δηλώσουμε ότι ήμαστε ακόμα ενεργοί

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων είχαμε πολύ σημαντικές αλλαγές στο στρατόπεδο των Sodom. Αλλά μιας και έχεις μιλήσει για αυτά σε πολλές συνεντεύξεις θα ήθελα κυρίως να μου πεις αν έμεινες ικανοποιημένος με τους δύο τελευταίους δίσκους. Εννοώ θα ήθελες να ήταν κάτι διαφορετικό;

Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Αυτό το EP (σ.σ.: εννοεί το τελευταίο) επίσης θα περιγράφει και την κατεύθυνση του επερχόμενου υλικού. Υπάρχουν πολλές μπάντες εκεί έξω που μιλούν για «επιστροφή στις ρίζες» αλλά εμείς το πράξαμε. Το EP αντανακλάει ακριβώς τον ήχο που όλοι αγαπάμε τόσο πολύ. Ειδικά η παραγωγή είναι τραχιά και ανένδοτη. Επίσης θέλαμε να δηλώσουμε ότι ήμαστε ακόμα ενεργοί και πολύ απασχολημένοι με τη διαδικασία γραψίματος τραγουδιών. Επίσης το νέο EP όπως και το "Partisan" είναι και κάτι special για τον κόσμο που συλλέγει πράγματα των Sodom.

Πώς έκατσε η επαφή με τα νέα μέλη; Υποθέτω ο Frank θα ήταν η νούμερο ένα επιλογή, σωστά; Θυμάμαι και τον Husky να διασκευάζει το "Proselytism Real" στο "Code Red". Ο Yorck;

Αφού χωρίσαμε με τον Berni και Makka, ήρθα σε επαφή με τον Blackfire για να μπει στη μπάντα. Ήξερα ότι είχε το δικό του solo project όπως επίσης ότι έπαιζε με τους Assassin. Μου είπε ότι αυτή η μπάντα δεν είναι τόσο απασχολημένη αυτό το διάστημα και θα ξόδευε αρκετό χρόνο για να μπει στους Sodom σε επερχόμενα rehearsal και live shows. Αυτό ήταν φανταστικό και φαινόταν σαν μια μεγάλη ευκαιρία για αυτόν να επιστρέψει στη παγκόσμια metal σκηνή. Όταν προβάραμε τα "Nuclear Winter", "Sodomy & Lust" και "Christ Passion" για πρώτη φορά είχα μείνει εμβρόντητος από το γεγονός ότι ο ήχος της κιθάρας ήταν ακριβώς σαν αυτόν του "Persecution Mania" ή του "Agent Orange". Τώρα ήμαστε σε θέση να αναπαράγουμε τα τραγούδια στη διάρκεια των συναυλιών μας με τον αυθεντικό τρόπο. Ο Yorck είχε κάνει κάμποσες δουλειές για μένα σαν τεχνικός κιθάρας. Ήξερα ότι είναι καλός παίκτης οπότε τον ρώτησα αν ήθελε να μπει στο group.

Ο Husky και ο Yorck επίσης είναι μεγάλοι fan των Sodom, οπότε έρχονται με πολλές ιδέες για τα καινούργια τραγούδια ή για τα ερχόμενα setlist. Και ναι, τώρα μου φαίνεται σαν μια μεγάλη οικογένεια και υπάρχει μεγάλη φιλία μεταξύ των μουσικών.

To "Out Of The Frontline Trench" έχει ένα πιο ζεστό ήχο σε σχέση με το "Partisan". Ήταν σκόπιμο; Ακούγετε πιο οργανικό. Μείνατε ικανοποιημένοι με τη δουλειά του Klaus Spangenberg; Θα είναι η ίδια ομάδα για το ερχόμενο album;

Ναι, ηχογραφήσαμε όλα τα όργανα με μικρόφωνα, τα τύμπανα χωρίς trigger, χωρίς ψηφιακούς ενισχυτές σαν τους Kemper κτλ. Νομίζω ότι υπάρχει μια ξεχωριστή μαγεία μεταξύ ηχείων και μικροφώνων , μου είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά αυτός θα είναι ο τρόπος που θέλουμε να ηχογραφήσουμε τον επόμενο δίσκο. Ο Klaus είναι για μας ο τέλειος Sodom παραγωγός , επίσης μεγάλος fan ειδικά του παλιού υλικού.

Η Γένεσις θα επικρατήσει σε όλο τον κόσμο, εφόσον εμείς δεν σταματήσουμε να ζούμε σα να μην υπάρχει αύριο

Ας εξετάσουμε λίγο καλύτερα τα νέα τραγούδια. Το "Genesis 19" συνεχίζει με ένα από τα αγαπημένα σου θέματα, τη καταστροφή των Σοδόμων και Γομόρρων. Μου έρχονται και τραγούδια σαν τα "Fall Of Majesty Town" ή "The Sin Of Sodom" μεταξύ άλλων. Γιατί το συγκεκριμένο θέμα σε εντυπωσιάζει τόσο πολύ; Είναι η όλη καταστροφή; Η θεϊκή οργή; 

Είσαι σωστός, είναι η βιβλική ιστορία περί της καταστροφής των Σοδόμων και Γομόρρων (βιβλίο Γένεσις). Είναι πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα και μια τεράστια πηγή έμπνευσης για μένα. Ξέρεις, δεν πιστεύω στο θεό και νομίζω ότι μια φυσική συμφορά κατάστρεψε αυτά τα μέρη. Αλλά η αυθεντική βιβλική ιστορία είναι κάτι εντυπωσιακό για ένα Sodom τραγούδι. Πάντως η Γένεσις (σ.σ.: εννοεί τα σκηνικά καταστροφής) θα επικρατήσει σε όλο τον κόσμο, εφόσον εμείς δεν σταματήσουμε να ζούμε σα να μην υπάρχει αύριο.

Sodom

Το συγκεκριμένο τραγούδια το βλέπω και σαν μια δήλωση επιστροφής του group, σωστά; Επίσης τι κορυφαία μελωδία είναι αυτή μετά το solo; Θα σκοτώνει στα live!

Ναι, μου αρέσει και μένα αυτό το τραγούδι. Είναι ένα κομμάτι που έχει όλα τα τυπικά Sodom χαρακτηριστικά. Ο συνδυασμός μεταξύ hard riffing rhythm, μελωδικών solo και fills πάντα δούλευε στα τραγούδια μας. Επίσης βάλαμε το μπάσο πιο δυνατά απ’ ότι συνηθίζεται και αυτό θυμίζει στον ακροατή παλιό Venom και Sodom υλικό. Αυτός είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το πνεύμα των παλιών καλών εποχών.

Ο κόσμος θα αλλάξει προς το χειρότερο

Το "Down On Your Knees" όπως και το ομότιτλο συνεχίζουν με τη πολεμική θεματική, ένα μονοπάτι που ακολουθείς από το 1987. Διαβάζοντας για όλη αυτή τη κατάσταση στη Συρία τι σκέψεις έχεις; Γιατί σαν ανθρωπότητα μας είναι τόσο δύσκολο να έχουμε έστω για λίγο μια περίοδο ειρήνης;

Ο κόσμος θα αλλάξει προς το χειρότερο. Εδώ δεν θα υπάρχει πλέον καμία ασφάλεια για κανέναν από μας. Τα πάντα φαίνονται να ξεφεύγουν απ’ τον έλεγχο. Οι δημοκρατικοί πολιτικοί χάνουν όλο και περισσότερη δύναμη. Ακραίες ομάδες θα επικρατήσουν. Δεν φοβάμαι για μένα, αλλά για τις επόμενες γενιές και τα παιδιά μου. Πώς θα μοιάζει ο κόσμος σε 30 ή 40 χρόνια; Αυτό το πράγμα είναι δόλιο, ύπουλο. Είναι σαν μια ανακωχή, σαν την ηρεμία πριν τη μεγάλη καταιγίδα! Αλλά τέλος πάντων, πάντα κάτι που με εμπνέει πάρα πολύ. 

Ας γυρίσουμε στο ομότιτλο τραγούδι. Ποιος είναι ο βασικός συνθέτης; Σε ρωτώ γιατί φέρνει κάτι καινούργιο στους Sodom, είναι πολύ σκοτεινό. 

Ο βασικός συνθέτης είναι ο Yorck. Έχει ένα φανταστικό στυλ να συνδυάζει διαφορετικά riff σε ένα σύνθετο τραγούδι. Ο Frank έγραψε τα μελωδικά μέρη και το solo. Πάντα εμείς προσπαθούμε να το κρατήσουμε όσο heavy είναι δυνατόν αλλά η μελωδία και τα πιασάρικα ρεφρέν βοηθούν. Αυτό είναι οι Sodom, το ακούς μια δύο φορές και ποτέ δε το ξεχνάς. Το συγκεκριμένο chorus line χτυπάει κατευθείαν στο αυτί σου και δε φεύγει ποτέ.

Η εκτέλεση του "Bombenhagel" με το παραδοσιακό τραγούδι των εργατών ορυχείων ήταν φανταστική. Θα πρέπει να ήταν κάτι απίθανο να το παίζεις στη γενέτειρά σου έτσι;

Αυτή η ζωντανή version του "Bombenhagel" είναι η πιο βαριά και πιο γρήγορη που έχουμε ηχογραφήσει. Αυτό το τραγούδι είναι ένα διαχρονικό μέρος του setlist μας. Το ηχογραφήσαμε στη γνωστή Veltins arena (έδρα της FC Schalke 04) σε ένα gig που ήμασταν support στους Böhse Onkels. Ήταν εκπληκτικό να παίζουμε αυτό το τραγούδι μπροστά σε 70000 κόσμο!

Αλήθεια και η επανεκτέλεση του "Agent Orange" πως προέκυψε;

Αυτή τη χρονιά έχουμε μια επέτειο 30 χρόνων για το "Agent Orange" άλμπουμ. Κατά τη γνώμη μου αυτή η στούντιο εκτέλεση είναι πολύ κοντά στην αυθεντική. Αποφασίσαμε να βάλουμε και τα δύο τραγούδια στο EP σαν bonus για τους οπαδούς. Έχε στο μυαλό σου ότι η τιμή για ένα EP τριών κομματιών είναι η ίδια με αυτό των πέντε, οπότε είναι ένα special δώρο για τους fans.

Τώρα με τους δύο κιθαρίστες μπορούμε να αποδώσουμε τραγούδια που δεν δούλευαν με έναν μόνο

Μπορούμε να πούμε πως το νέο line up με τους δύο κιθαρίστες ανοίγει ένα παράθυρο για κάποιες νέες προσθήκες στο setlist;

Ναι ακριβώς. Τώρα με τους δύο κιθαρίστες μπορούμε να αποδώσουμε τραγούδια που δεν δούλευαν με έναν μόνο. Ακόμα και το μπάσο μου δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια δεύτερη κιθάρα. Ο ήχος στα live γίνεται πιο βίαιος και δυναμικός. Είχα σκέψεις για δεύτερο κιθαρίστα χρόνια πριν, μάλιστα το είχαμε συζητήσει σαν ιδέα με τον Bernemann. Αλλά μου είχε πει ότι ποτέ δε θα δεχόταν δεύτερο axeman στο πλευρό του. Και ναι, όπως το ανέφερες το setlist θα αλλάξει. Έχουμε τόσα πολλά album και εκατοντάδες τραγούδια, οπότε στόχος μας είναι να αλλάζουμε τη λίστα από show σε show.

Sodom

Μιας και είμαστε σε setlist κουβέντα. Πόσο λάτρεψα τη διασκευή στο "Lifeline" των Sacrilege! Το τραγούδι σκίζει, εξαιρετική επιλογή.

Αγαπώ τους Sacrilege, ειδικά το πρώτο τους EP. Μου αρέσει πολύ αυτό το crust punk στυλ, ταιριάζει ιδανικά με μας…

Γνωρίζω ότι δεν πολυγουστάρεις τη μετά 83 περίοδο των Mötörhead, αλλά μιας και πλέον γίνατε τετράδα υπάρχει από εκείνο το διάστημα κανά τραγούδι που σου αρέσει; Η γνώμη σου για τα τελευταία Venom;

Ναι οι Mötörhead είχαν κάποια φανταστικά τραγούδια μετά το 1983. Συνεχίζω να αγαπώ τους Venom και μου αρέσει το τελευταίο τους υλικό, πάντα θα γαμούν (kick ass).

Το "Sturmpanzer" του Ward;

Είμαι μεγάλος οπαδός του Algy, αλλά η παραγωγή στο "Sturmpanzer" πραγματικά με απογοήτευσε. Υπήρχαν κάποια καλά κομμάτια αλλά είναι λίγο λυπηρό ότι δεν βρήκε μια εταιρία να τον υποστηρίξει και να ξοδευτούν κάποια χρήματα για καλύτερη ποιότητα στην παραγωγή.. πραγματικά λυπηρό. Αλλά ο Algy παραμένει για μένα η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης.

Συνειδητοποιώ ότι ο ερχόμενος δίσκος μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός της καριέρας μου

Οπότε το όλο πλάνο τώρα τι λέει; Συναυλίες και ετοιμασία για το νέο δίσκο; Υπάρχει καθόλου πίεση; Εννοώ δημιουργική μιας και πολλοί θα αναμένουν πράγματα σαν τα 80ies.

Αυτή τη στιγμή εμείς προβάρουμε νέα τραγούδια και ιδέες, αλλά θέλουμε να δουλέψουμε χωρίς χρονική πίεση, γι’ αυτό δεν έχουμε συζητήσει για ημερομηνία κυκλοφορίας με την εταιρία. Αλλά αν όλα ετοιμαστούν θα προσπαθήσουμε να το βγάλουμε προς το τέλος του 2020. Συνειδητοποιώ ότι ο ερχόμενος δίσκος μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός της καριέρας μου. Θέλω να είμαι σίγουρος ότι όλα θα είναι στημένα τέλεια και ικανοποιητικά. Επίσης ο κόσμος που του αρέσει τα 80s δεν θα απογοητευτεί από τα νέα μας τραγούδια. Θέλουμε να κοιτάμε μπροστά αλλά ποτέ δεν ξεχνάμε από πού ήρθαμε. Ο τυπικός 80s ήχος θα είναι πάντα ένα χαρακτηριστικό των Sodom… και αυτή είναι μια υπόσχεση!

Πάντα θυμάμαι το πρώτο show στην Ελλάδα. Νομίζω ήμασταν η πρώτη thrash μπάντα που παίξαμε εκεί

Τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό με τη λέξη Ελλάδα;

Πάντα θυμάμαι το πρώτο show στην Ελλάδα. Το 88; (σ.σ.: Ναι, στο Ρόδον, με support φυσικά τους Flames) Ήταν καταπληκτικά. Νομίζω ήμασταν η πρώτη thrash μπάντα που παίξαμε εκεί. (σ.σ.: Ναι.) Είχαμε φανταστικές στιγμές με εκπληκτικούς ανθρώπους και τους πιο τρελούς οπαδούς στην Ευρώπη! 

Σε ευχαριστούμε πολύ Tom, ελπίζω να μιλήσουμε σύντομα για το νέο LP. Εύχομαι ότι καλύτερο σε αυτή τη νέα πορεία.

Σας ευχαριστούμε όλους για την τόσο πιστή υποστήριξη στη μπάντα και ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουμε εκεί. Σας αγαπάμε όλους, ο φίλος σας Tom.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Out Of The Frontline Trench" από τον Γιάννη Δούκα.

  • SHARE
  • TWEET