Σάκης Τόλης (Rotting Christ): «Έχουμε βρει μια συγκεκριμένη ταυτότητα τα τελευταία χρόνια»

Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του ελληνικού metal εν μέσω εξουθενωτικής περιοδείας κουβεντιάζει μαζί μας για την ουσία της μουσικής και τη δημιουργική τρέλα ως μυστικό επιτυχίας

Από τους Αποστόλη Ζαμπάρα, Νίκο Καταπίδη, 08/11/2019 @ 13:52

Προσπαθούμε καμιά φορά να συστήσουμε στο κοινό τον καλλιτέχνη με τον οποίο μιλάμε, να δώσουμε μια εικόνα για το έργο του. Ο Σάκης δε χρειάζεται κάτι τέτοιο, είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα του ελληνικού metal χώρου. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και παρά τα τεχνικά προβλήματα, κάναμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, τόσο για το μέλλον και το παρελθόν των Rotting Christ, αλλά και για θέματα που μας προβληματίζουν στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Σάκης Τόλης Rotting Christ

Καλησπέρα Σάκη, πώς είσαι;

Καλά φίλε, κούραση, δεν τα ξέρεις τώρα; Πέρα δώθε - πέρα δώθε...

Το φαντάζομαι, βλέποντας και το πρόγραμμά σας θα έλεγε κανείς πως είναι κάτι παραπάνω από γεμάτο.

Ναι, πράγματι, είναι φουλ.

Πως τα καταφέρνετε, με τόσο πολλές εμφανίσεις και ένα έντονο show, να κρατάτε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα μετά από τόσα χρόνια;

Είναι ένα κρυφό μυστικό, το οποίο έχει να κάνει καθαρά και μόνο με την αγάπη που έχουμε για τη σκηνή και την τρέλα για τη μουσική, τίποτα άλλο. Μη μου πεις να σου δώσω καμία συμβουλή, μόνο τρέλα.

Λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για τη βιογραφία που έχεις επιμεληθεί, τι ήταν αυτό που ξεκίνησε αυτή την ιδέα, πως σου φάνηκε αυτή η εμπειρία και γενικά τις εντυπώσεις σου από αυτό το εγχείρημα, με την ολοκλήρωση του βιβλίου.

Ήταν μια ιδέα του Dayal Patterson που μου πρότεινε να κάνουμε μια βιογραφία της μπάντας, ο οποίος λέγε λέγε με έπεισε και κατάφερα να ψάξω τον εαυτό μου και να ασχοληθώ με αυτό για ένα χρόνο ώστε να μπορέσω να βγάλω ό,τι παραπάνω γίνεται μέσα σε ένα βιβλίο. Μια διαδικασία που είναι κουραστική, δε λέω, αλλά σίγουρα στο τέλος είναι κάτι σημαντικό για μένα, έγινα καλύτερος σαν άνθρωπος, και βασίζεται στην ειλικρίνεια και στην καθημερινότητα, όπως ακριβώς είναι και οι Rotting Christ.

Τι θα έβρισκε κανείς σε αυτό το βιβλίο, που δεν ξέρει ήδη για τους Rotting Christ;

Μικρές, πικάντικες ιστορίες της καθημερινότητας. Είναι ένα βιβλίο βασισμένο στην αλήθεια και μόνο.

Σου έφερε πίσω αναμνήσεις από στιγμές που ίσως είχες ξεχάσει μετά από τόσα χρόνια;

Ασφαλώς, ναι! Έψαξα τον εαυτό μου παραπάνω, αναγκάστηκα να τον ψάξω, να δω το παρελθόν μου και κατέληξα σε αυτό το βιβλίο που με έκανε όπως είπα πριν καλύτερο σαν άνθρωπο, είδα και τα λάθη μου και από δω και πέρα προσπαθώ να γίνω καλύτερος.

Είναι μια ταυτότητα που έχουμε βρει τα τελευταία δέκα χρόνια

Στην εποχή που ο καθένας λέει την άποψή του στο ίντερνετ, έχει ακουστεί από πολλούς πως οι πιο πρόσφατοι δίσκοι σας έχουν μια σχετική ανακύκλωση ιδεών, βέβαια άλλοι υποστηρίζουν πως αυτό είναι μια απόδειξη ισχυρής ταυτότητας, το χαρακτηριστικό "Rotting Christ riff".

Εγώ θεωρώ το δεύτερο, αυτό που είπες, είναι μια ταυτότητα που έχουμε βρει τα τελευταία δέκα χρόνια και νομίζω πως αυτό μας έχει ανανεώσει σαν μπάντα, αν βγάζαμε το 14ο δίσκο ο οποίος θα έμοιαζε με το 2ο νομίζω πως δε θα ασχολιόταν κανένας. Πέφτουμε πολλές φορές στην παγίδα αυτή, αλλά κοίταξε να δεις, και οι Slayer το ίδιο γράφουν, δέκα δίσκους τα ίδια, και οι Maiden τα ίδια, έχεις μια ταυτότητα, τι να κάνουμε τώρα, να παίξουμε κάτι τελείως διαφορετικό; Ίσως επειδή έχουμε μάθει τον κόσμο να δίνουμε κάτι καινούριο, ωστόσο δε γίνεται πάντα αυτό, σημασία έχει το καλό κομμάτι, και θέλω να πιστεύω ότι βγάζουμε καλά κομμάτια.

Όταν συνθέτεις, ακούς τους προηγούμενους δίσκους, έχεις κάποια εξωτερικά ερεθίσματα, ή είναι κάτι τελείως απομονωμένο σαν διαδικασία;

Τελείως μεμονωμένο, φυσικά ακούω πολλή μουσική, πολλά είδη μουσικής, ατμοσφαιρικά, φυσικά metal , ώστε να φτάσω σε σημείο να αρχίσω να συνθέτω. Είναι μια τελετουργική πράξη για μένα, διότι είμαι ο μοναδικός συνθέτης, μου παίρνει πάρα πολύ χρόνο, αποδρώ από την κοινωνία και έτσι καταφέρνω και γράφω όποτε μου κάτσει κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι.

Rotting Christ

Πριν μερικούς μήνες κυκλοφορήσατε και ένα split με τους Varathron, μια πολλή '90s κίνηση και είστε και οι δύο μπάντες στο απόγειο της δημοφιλίας σας, πώς προέκυψε η ιδέα για αυτή την κίνηση;

Φιλαράκια, μαζί ξεκινήσαμε πριν τριάντα χρόνια, γιατί όχι να μην έχουμε και ένα split. Έχουμε τόσα πολλά split σαν μπάντα, και κάναμε αυτή την κίνηση όχι για τους λόγους που πολλοί πιστεύουν, δεν περιμένει κανείς ότι θα βγάλει λεφτά από ένα εφτάιντσο, έχει γίνει καθαρά από αγάπη για τη συγκεκριμένη μουσική και φυσικά και τη μπάντα.

Πώς βλέπεις τη σημερινή ελληνική black metal σκηνή, παρακολουθείς το τί γίνεται;

Ναι παρακολουθώ, βλέπω ότι υπάρχει άνθηση τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια, η σκηνή είναι πολύ δυνατή και βγάζει πάρα πολλές μπάντες, και νομίζω πως βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο ώστε να θεωρείται η ελληνική σκηνή από τις κορυφαίες παγκοσμίως.

Δεν είμαστε και καθαρά black metal μπάντα, είμαστε μια σκοτεινή μπάντα

Πολλοί λένε κι εγώ συμφωνώ, πως έχετε ξεφύγει από τα στενά όρια του black metal,νομίζω και παγκοσμίως θεωρείστε κάτι περισσότερο από μια black metal μπάντα, με πιο ευρύ ήχο. Εσύ συμφωνείς με αυτό ή βλέπεις ακόμη τους Rotting Christ ως ένα αμιγώς black metal συγκρότημα;

Δεν είμαστε και καθαρά black metal μπάντα, είμαστε μια σκοτεινή μπάντα, φυσικά με στοιχεία black, στοιχεία dark, πάρα πολλά αλλά είμαστε κατά βάση metal. Ατμοσφαιρική μουσική, μουσική που αγγίζει τους ακροατές και νομίζω πως αυτός ο χαρακτήρας μας έχει περάσει και παγκοσμίως ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια. Δε θεωρούμαστε η κλασσική black metal μπάντα, αν είναι δυνατόν, υπάρχουν μπάντες που το κάνουν αυτό, ποτέ δεν παίξαμε κλασσικό black metal. Ωστόσο η νοοτροπία μας είναι black.

Ποια συγκροτήματα θα έβαζες δίπλα στους Rotting Christ, καθαρά ηχητικά;

Δύσκολο να πω, θέλω να πιστεύω πως έχουμε το δικό μας ήχο, και φυσικά έχουμε επιρροές από πάρα πολλές μπάντες.

Αλήθεια, με τους Thou Art Lord ποια είναι η κατάσταση; Υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα νέο δίσκο; Ποια είναι η σχέση σου με τα υπόλοιπα μέλη;

Δυστυχώς, τα παιδιά από τη μπάντα δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν, οπότε είναι παγωμένο σαν θέμα.

Όσον αφορά στο επόμενο δισκογραφικό βήμα..

Ωχ! Εφιάλτης! (γέλια)

Εφιάλτης;

Λέγεται εφιάλτης αυτός, γιατί λέγεται 15ος δίσκος, ένας δίσκος που θέλει πάρα πολλή σκέψη, ωριμότητα, πρέπει να γίνω καλύτερος, πρέπει να εξελιχθώ, δεν ξέρω και αν θέλω να εξελιχθώ, αλλά σίγουρα θέλω να γράψω μουσική, θέλω να γράψω κάτι που να αγγίζει την ψυχή και δεν έχω ακόμη κάποιες ιδέες αλλά σίγουρα το δουλεύω, ακούω πολύ μουσική και θέλω να δημιουργώ όσο μπορώ και όποτε μπορώ.

Θα μπορούσες πάντως να το σκεφτείς σαν τίτλο για τον επόμενο δίσκο το "Eφιάλτης"!

(Γέλια) Ίσως, ναι, βέβαια μετά θα με περνούσαν για πουλημένο! Σίγουρα είναι τελετουργία για μένα πάντως η μουσική, ένας εξαγνισμός, οπότε πρέπει να βρω τις κατάλληλες συνθήκες για να γράψω.

Αν κάνω παύση θα είναι και η τελική

Έχει υπάρξει στιγμή που να θελήσεις να κάνεις μια πλήρη παύση από τη μουσική, δεδομένου του ότι είτε θα γράφεις, είτε θα είσαι σε περιοδεία, χωρίς σχεδόν διάλειμμα;

Όχι, δεν θέλω, αν κάνω παύση θα είναι και η τελική. Δεν παλεύεται χωρίς μουσική οπότε αν σταματήσω θα πω εντάξει, έκανα παύση, έδωσα ότι έδωσα, ευχαριστώ πολύ. Προς το παρόν δεν κάνω.

Φέτος, οι Mystifier βγάλανε έναν νέο δίσκο. Σε αυτόν συμμετάσχει ο Jim Mutilator, ενώ έχω μάθει πως από φέτος δραστηριοποιείται πιο έντονα στη σκηνή.Yπάρχει περίπτωση να δούμε guest είτε σε δίσκο είτε στη σκηνή από τον Mutilator ή άλλο παλιότερο μέλλος της μπάντας στο μέλλον;

Ασφαλώς, το χουμε κάνει και σε συναυλίες που έχουμε καλέσει κόσμο, πολλούς συνεργάτες, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον Jim, ασφαλώς, αν κάτσει εννοείται.

Σάκης Τόλης Rotting Christ

Μιας και πιάσαμε τα παλιά και τα καινούρια μέλη, για άλλη μια φορά έχουμε μια αλλαγή στο lineup, ήθελα να μου πεις πως το αντιμετωπίζεις, αν και ξέρουμε πως η καρδιά της μπάντας είστε εσύ και ο αδερφός σου.

Σίγουρα υπάρχει μια επίδραση παικτική η οποία ευτυχώς καλύφθηκε πολύ γρήγορα κάνοντας συναυλίες και παίζοντας σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης και του κόσμου φέτος όπου νομίζω πως τα πήγαμε πολύ καλά. Μπορώ να πω πως είμαστε δεμένοι και με αυτή τη σύνθεση. Φυσικά όπως είπες η καρδιά είναι άλλη, αλλά σίγουρα στον κόσμο αρέσει να βλέπει και άλλα παιδιά και νομίζω πως μέχρι στιγμής τα καταφέραμε.

Σε συνθετικό επίπεδο σε επηρεάζει αυτό; Ας πουμε σαν να έχεις έναν ανταγωνιστή, που να πεις πως σε εμπνέει η σε παρακινεί να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό;

Όχι, από το πρώτο demo τη μουσική την έγραφα εγώ, δεν με επηρεάζει κάποιος, ειδικά ανταγωνιστικά.

Το εννοώ με την καλή έννοια πάντως, το να έχεις έναν φοβερό παίχτη δίπλα σου δε σου αλλάζει την οπτική;

Α με την καλή έννοια! Οκ, και πάλι όμως, δε δίνω δεκάρα γι αυτά, οι Rotting Christ είναι ομάδα, δεν είναι άτομα και οντότητες, να κοιτάμε ποιος παίζει καλύτερα, δε δίναμε ποτέ δεκάρα γι αυτό.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω και τα γεγονότα της Πάτρας και όσα διαδραματίστηκαν εκεί, με τη διαφαινόμενη προσπάθεια της μητρόπολης να ακυρώσει το live σας. Πες μας πως αντιμετωπίζετε σαν μπάντα κάτι τέτοιο;

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο, έχει γίνει και στη Ρωσία, στην Τυνησία, έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα, δε μας πτοεί κάτι. Αυτό δε σημαίνει και το "Non Serviam"; Τουλάχιστον το black metal σαν ιδέα δεν είναι συμβιβασμένη μουσική, δεν είναι μουσική για τη μάζα και να ναι εμπορική. Ακούμε αυτό που ακούμε κι ελπίζουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο κάποια στιγμή.

Ένας καλλιτέχνης μιλάει με τις πράξεις του και όχι με τα λόγια

Πρόσφατα ρώτησα κάτι παρόμοιο και τον Ihsahn, σε σχέση με όσα γίνονται γύρω από τη black metal σκηνή και τις διασυνδέσεις που φαίνονται με ακροδεξιά στοιχεία. Θα ήθελα να μας πεις αν πιστεύεις οτι πρέπει η μουσική να περιέχει πολιτικές τοποθετήσεις, αλλά και πόσο μπορεί κανείς να διαχωρίσει το έργο ενός καλλιτέχνη από τις ιδέες και τις πεποιθήσεις του, ειδικά εφόσον τις εκφράζει μέσα από τα δημιουργήματά του.

Εγώ νομίζω πως ένας καλλιτέχνης μιλάει με τις πράξεις του και όχι με τα λόγια. Το να λέει κάποιος οτι ειναι ακροδεξιός, δε μου λέει τίποτα. Ο καθένας θα δείξει στην πορεία του ποιος είναι και τι έχει να κάνει. Μέσα από αυτό ο κόσμος κρίνει και αναλόγως πράττει. Εμείς σαν μπάντα έχουμε μια πορεία και μια ιστορία, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με ακροδεξιά στοιχεία, έχουμε κάνει μια τίμια προσπάθεια που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και δε θα ήθελα να μπλεχτεί με κάτι πολιτικό. Εμείς παίζουμε μουσική και μόνο.

Το πολιτικό μπορεί να το ερμηνεύσει ο καθένας διαφορετικά, αλλά η ουσία είναι μέσα από τις πράξεις, λόγια μπορεί να πει ο καθένας.

Σε επηρεάζει όμως όταν μαθαίνεις κάτι για ένα καλλιτέχνη που μπορεί να θαυμάζεις, το οποίο αντιτίθεται στα δικά σου πιστεύω;

Μπορεί να με επηρεάσει, ακούω διάφορα για διάφορους, ξέρω μερικά πράγματα, αλλά δεν είναι πάντα αλήθεια αυτά. Δεν μπαίνω σε αυτό το παιχνίδι, όποιος πει κάτι δημοσίως φυσικά θα με επηρεάσει. Ακούγονται όμως διάφορες φήμες, δε συμφωνώ πάντα.

Έχοντας ζήσει όλη τη μετάβαση από το underground και τις ανταλλαγές κασετών, στην εποχή των social media και της υπερέκθεσης, πόσο θεωρείς πως έχει αλλάξει η σκηνή, δεδομένου του ότι παλιότερα υπήρχε ένα μυστήριο γύρω από τους καλλιτέχνες;

Δραματικά, το οποίο ίσως να είναι και σωστό, αλλά μου αρέσει η φαντασία, μου αρέσει να μυθοποιώ μια μπάντα ή μια μουσική. Δυστυχώς τώρα έχει φύγει ο μύθος, το οποίο έχει και τα καλά του γιατί έχουν πέσει και οι μάσκες σε πολλούς, αλλά σίγουρα έχει και τα άσχημά του γιατί δε σε αγγίζει με τον ίδιο τρόπο η μουσική.

Είναι όμως και ένα αναγκαίο κακό, για να μπορέσει μια μπάντα να ακουστεί και να φανεί στον κόσμο;

Μόνο αναγκαίο κακό είναι, εγώ δε συμφωνώ σε αυτά αλλά αναγκαστικά ακολουθώ κι αυτό γιατί δεν μπορείς πια χωρίς τα social media, όπως και να το κάνουμε.

Τι να περιμένουμε από το live που έρχεται με τους Moonspell;

Λοιπόν είναι μια μεγάλη περιοδεία, έχουμε 50 συναυλίες σε 52 μέρες, oπότε καταλαβαίνεις πως η ένταση θα είναι μεγάλη, αλλά θα κάνουμε μια εμφάνιση με ψυχολογία και όρεξη για να ευχαριστήσουμε τον κόσμο.

  • SHARE
  • TWEET