Port Noir: «Δεν είμαστε πολιτική μπάντα»

Μια συνοπτική κουβέντα με το φοβερό αυτό σουηδικό trio γύρω από το καινούριο τους άλμπουμ και το ιδιαίτερο στυλ τους

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 27/05/2019 @ 14:08

Πρόσφατα αποθεώσαμε το ολοκαίνουριο άλμπουμ των Port Noir με τίτλο "The New Routine" κι είχαμε πολύ καλούς λόγους γι' αυτό. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική και φρέσκια πρόταση στον ευρύτερο heavy alternative χώρο που μοιάζει να έχει την στόφα να πάει ψηλά. Μια συνέντευξη μαζί τους έμοιαζε για εμάς μονόδρομος.

Μιλήσαμε λοιπόν με τον ντράμερ του σχήματος Andreas Wiberg γύρω από το νέο άλμπουμ, τις προσδοκίες και τις μουσικές τους απόψεις. Σε καμία περίπτωση ο Andreas δεν φάνηκε λαλίστατος αλλά όπως και να έχει, η μουσική τους είναι που καλείται κυρίως να «μιλήσει» κι εκείνη είναι σίγουρο ότι μιλάει καλά. Λίγα λόγια και σταράτα λοιπόν.

Καλωσορίσατε στο Rocking.gr και συγχαρητήρια για το καινούριο σας άλμπουμ! Το "The New Routine" ξεκινάει το ταξίδι του, ποια είναι τα συναισθήματα κι οι προσδοκίες σας; Είναι η καλύτερη δουλειά σας ως σήμερα;

Γεια, ευχαριστούμε! Νοιώθουμε πολύ καλά που επιτέλους κυκλοφορεί το άλμπουμ. Είναι μακράν το καλύτερο που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Είμαι τρομερά ευχαριστημένος με τον δίσκο.

Έχετε έναν πολύ εκλεκτικό ήχο που συνδυάζει pop, rock και metal στοιχεία. Πρόκειται για μια ανάγκη να παίξετε όλες τις μουσικές που σας αρέσουν ή έχετε αποφασίσει αυτό το στυλ;

Δεν σκεφτόμαστε με τέτοιους όρους. Γράφουμε μουσική που μας αρέσει και μας κινητοποιεί, μουσική που μπορεί να είναι τα πάντα από την pop ως το rock και οτιδήποτε ενδιάμεσα.

Port Noir

Βασικές επιρροές σας; Ποιοι καλλιτέχνες σας έχουν επηρεάσει περισσότερο μουσικά και συνθετικά;

Γι αυτό το άλμπουμ είχαμε πολύ στο μυαλό μας μπάντες σαν τους Rage Against The Machine, Beastie Boys, Death From Above, Kanye West, The Weekend, για να ονομάσω κάποιους που μας ενέπνευσαν.

Δεν είμαστε καθόλου prog

Το "The New Routine" κυκλοφορεί από μια διάσημη progressive rock εταιρεία, την Inside Out. Θεωρείτε τους Port Noir μια μπάντα που έχει σχέση με το prog;

Όχι, δεν είμαστε καθόλου prog μπάντα. Αν πρέπει πραγματικά να μας βάλω μια ταμπέλα, θα έλεγα ότι είμαστε alternative rock.

Έχετε φοβερά ρεφρέν, πιασάρικα και radio friendly. Τον παλιό καιρό ένα καλό ρεφρέν μπορούσε σχεδόν να εξασφαλίσει ραδιοφωνική προβολή κι εμπορική επιτυχία. Είναι εξίσου σημαντικό σήμερα;

Δεν ξέρω. Ίσως και να είναι εξίσου σημαντικό αλλά δεν το έχουμε ποτέ στο μυαλό μας όταν γράφουμε μουσική. Προσπαθούμε φυσικά να γράψουμε τα καλύτερα ρεφρέν που μπορούμε και αν τυχόν τα διαλέξουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα είμαστε πολύ χαρούμενοι.

Απολαμβάνετε τις εκτελεστικές προκλήσεις του να είστε trio; Είναι πιθανό να επεκτείνετε τις ενορχηστρώσεις σας στο μέλλον κι αν ναι, πως θα το καταφέρετε παικτικά;

Για πολύ καιρό χρησιμοποιούσαμε backtracks στα live αλλά σε αυτό το άλμπουμ γράψαμε τα τραγούδια με τέτοιο τρόπο για να μπορούμε να τα παίζουμε πάντα ως τρίο και να αποφύγουμε τα backtracks στο εξής. Αυτό σημαίνει ότι όταν παίζουν τα synths δεν παίζει η κιθάρα και ούτω καθεξής. Τα πράγματα θα ακούγονται πιο οργανικά με αυτόν τον τρόπο.

Η Νέα Ρουτίνα" τα λέει όλα έξω από τα δόντια

Ποια ακριβώς είναι "Η Νέα Ρουτίνα";

"Η Νέα Ρουτίνα’’ τα λέει όλα έξω από τα δόντια. Είναι ένα ευθύ, ενεργητικό και έντονο ηχητικό τοπίο και αναμιγνύει παλιομοδίτικο rock με σύγχρονη pop, r&b και hip-hop με δημιουργικό και μινιμαλιστικό τρόπο. (σσ: η ερώτηση αφορούσε τον τίτλο του άλμπουμ αλλά εμφανώς χαθήκαμε λίγο στην μετάφραση)

Πόσο σημαντικοί είναι για εσάς οι στίχοι και ποια είναι τα «μηνύματα» που προωθείτε ως μπάντα;

Οι στίχοι είναι σημαντικοί! Δουλέψαμε πολύ στους στίχους αυτού του άλμπουμ. Παρόλα αυτά, για εμάς η μουσική έρχεται πάντα πρώτη. Δεν είμαστε πολιτική μπάντα και δεν γράφουμε concept.

Κυκλοφορήσατε μόνο ένα άλμπουμ με την Century Media, ποια είναι η ιστορία πίσω του; Ήταν ικανοποιητική η συνεργασία;

Ναι, όλα καλά. Υπογράψαμε στην Century Media όταν ήταν να κυκλοφορήσουμε το δεύτερο άλμπουμ μας "Any Way The Wind Carries". Όταν τελείωσαν οι ηχογραφήσεις του "The New Routine" συζητήσαμε για την κυκλοφορία του. Για να μην μακρηγορώ, συμφωνήσαμε όλοι ότι θα ήταν καλύτερα και για το label και για εμάς να το κυκλοφορήσει η Inside Out αντί για την Century Media. Είμαστε όμως ακόμα στην ίδια οικογένεια και θέλουμε πολύ να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί, είμαστε καλή ομάδα. Πιστεύουν σε εμάς κι εμείς τους εμπιστευόμαστε!

Port Noir - The New Routine

Στην αρχή της καριέρας σας είχατε συσχετισθεί με γνωστές extreme metal μπάντες από τη Σουηδία. Αισθάνεστε συνδεδεμένοι με την τοπική σας σκηνή και με το metal Μέρος της βιομηχανίας;

Υποθέτω ότι ο κόσμος δυσκολευόταν να μας κατατάξει σε κάποιο είδος και υπέθετε ότι ήμασταν metal. Για πολύ καιρό λέγαμε ότι απλώς παίζουμε μουσική και ότι δεν μας ένοιαζαν οι μουσικοί διαχωρισμοί. Η Σουηδία δεν είναι φυσικά και πολύ μεγάλη κι έχουμε πολλούς φίλους σε γνωστές metal μπάντες.

Αφού ανέφερα την λέξη «βιομηχανία», ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που προωθείται η μουσική και πόσο ανταγωνιστικό είναι το τοπίο για τις νέες μπάντες; Επενδύετε χρόνο στα social media;

Είναι αυτό που είναι, όπως κάθε άλλη μπάντα χρειάζεται να δουλεύουμε λίγο και στα social media. Είναι σημαντικό γιατί είναι ένας τρόπος να επικοινωνούμε με ανθρώπους που τους αρέσει η μουσική μας. Καμιά φορά είναι και σπαστικό όμως, ειδικά όταν αλλάζουν τον αλγόριθμο και τα post δεν φτάνουν σε άτομα που τους αρέσει η σελίδα μας.

Δεν θα κάνουμε ποτέ δύο ίδια άλμπουμ

Ποιες είναι οι μουσικές σας φιλοδοξίες για το μέλλον; Θα παραμείνετε σε αυτό το στυλ/ήχο ή θα συνεχίσετε τον πειραματισμό και την εξερεύνηση;

Σίγουρα θα διατηρήσουμε τον ήχο και το στυλ που έχουμε σήμερα. Φυσικά θα πειραματιστούμε για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν θα κάνουμε ποτέ δύο ίδια άλμπουμ.

Σχέδια για περιοδεία;

Ναι, θα κάνουμε ένα tour μαζί με τους Leprous και τους The Ocean το Νοέμβρη. Ανυπομονούμε πολύ γι αυτό.

Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα κι εύχομαι ότι καλύτερο για το μέλλον. Ελπίζω να σας δούμε σύντομα στην Ελλάδα!

Ευχαριστούμε, ευχαρίστηση μου! Τα λέμε!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "The New Routine" από τον Άλκη Κοροβέση.

  • SHARE
  • TWEET