Papa Roach: «Η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μόδα»

Ο Tony Palermo μας μιλά για τις αρνητικές κριτικές, το MTV και τις πρώτες συναυλίες τους στην Ελλάδα

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 19/02/2020 @ 13:49

Το όνομα των Papa Roach θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με τον nu-metal ήχο των αρχών της δεκαετίας του 2000. Η τεραστίων διαστάσεων επιτυχία του "Last Resort" από μόνη της φτάνει και περισσεύει για να αιτιολογήσει το γεγονός. Από την άλλη, εκεί που κάμποσοι συνοδοιπόροι τους χάθηκαν, ο Jacoby Shaddix και η παρέα του δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Διατηρώντας τον πυρήνα τους άθικτο άλλαξαν κατευθύνσεις, πειραματίστηκαν, κέρδισαν, έχασαν, επέστρεψαν, και τελικά κρατήθηκαν ζωντανοί. Κι ενώ στο "Crooked Teeth" έμοιαζαν να βρίσκουν εμπορικές και στιλιστικές ισορροπίες, με το δέκατο άλμπουμ τους πέταξαν ένα ωραιότατο μεσαίο δάχτυλο προς κάθε κατεύθυνση και συνέχισαν να κάνουν το κομμάτι τους. Με αφορμή τις πολυαναμενόμενες πρώτες εμφανίσεις της μπάντας στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον ντράμερ του σχήματος για τη σχέση με τους οπαδούς, τον Rick Rubin και το ενδεχόμενο επιστροφής στα riff.

Papa Roach

Έχει περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του "Who Do You Trust?"· πώς βλέπεις τον δίσκο κοιτώντας τον τώρα;

Ακόμα πιστεύω ότι είναι ακριβώς αυτό που έπρεπε να κυκλοφορήσουμε. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για τον τρόπο που το δέχθηκαν οι οπαδοί μας, και για τα σχόλια που ακούσαμε από τον κόσμο γενικότερα για τα singles που βγήκαν από αυτό.

Οι στίχοι είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των Papa Roach. Προηγούνται της μουσικής όταν γράφετε ή ισχύει το αντίθετο;

Για εμάς η μουσική έρχεται πάντα πρώτη. Στον Jacoby αρέσει να έχει μια αίσθηση του πώς ακούγονται τα κομμάτια και πώς αυτά του "μιλάνε" πριν γράψει τους στίχους. Πιστεύω ότι καταφέρνει να ταιριάξει το συναίσθημα των στίχων με την ενέργεια της μουσικής πολύ καλά.

Το "Renegade Music" βγάζει μια τελείως συναυλιακή αίσθηση. Είναι οι συναυλίες κάτι που έχετε στο μυαλό σας όταν γράφετε νέο υλικό;

Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, τα τραγούδια μας να έχουν live vibes. Πάντα το προσέχουμε αυτό, και αν δούμε ότι ο ρυθμός είναι τέτοιος ή απλά υπάρχει η κατάλληλη ενέργεια, προσπαθούμε να το τονίσουμε αυτό όσο περισσότερο γίνεται.

Papa Roach

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το "Elevate" κάποιοι από τους οπαδούς σας φάνηκε να ενοχλούνται από την κατεύθυνσή του. Περιμένατε τέτοιου είδους αντιδράσεις;

Ποτέ δεν περιμένουμε αρνητικές αντιδράσεις, επειδή ποτέ δεν κυκλοφορούμε κάτι που δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αξίζει να κυκλοφορήσει. Όταν γράφουμε ένα κομμάτι και νιώθουμε ότι δενόμαστε μαζί του, ενθουσιαζόμαστε. Και όσο περισσότερο ενθουσιαζόμαστε, τόσο περισσότερη ενέργεια του δίνουμε. Επίσης είμαστε ρεαλιστές· ξέρουμε πως αποκλείεται κάθε τραγούδι που γράφουμε να αρέσει σε όλους τους οπαδούς μας, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι είμαστε ένα συγκρότημα που προσπαθεί να τραβάει τον ήχο του στα άκρα.

Όταν μπλέκονται διαφορετικά γούστα η ανάλυση είναι περιττή

Οπότε θα ήταν ασφαλής υπόθεση ότι με τον καιρό έχετε συνηθίσει τέτοια σχόλια;

Ο κάθε ένας από εμάς εκλαμβάνει με τον δικό του τρόπο τα αρνητικά σχόλια. Προσωπικά δεν επιτρέπω σε κανέναν που μιλάει προσβλητικά ή με κακία να μπει στον κόσμο μου. Σε τελική ανάλυση πιστεύω ότι όταν μπλέκονται διαφορετικά γούστα η ανάλυση είναι περιττή.

Το βίντεο για το "Come Around" είναι πραγματικά ξεχωριστό. Μπορείς να πεις περισσότερα γι' αυτό;

Ένας από τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε για τα video clips μας, ο Bryson (Roatch), είχε την ιδέα να κάνουμε κάτι προς τιμήν των οπαδών μας. Εμείς με τη σειρά μας θεωρήσαμε ότι θα ήταν μία όμορφη κίνηση να εστιάσουμε σε έναν συγκεκριμένο οπαδό. Το όνομά του είναι Mark και είναι στο πλευρό της μπάντας περίπου όσο είμαι κι εγώ. Το βίντεο πρακτικά είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που μας υποστηρίζουν και στο γεγονός ότι κατά κάποιον τρόπο αυτή η αλληλεπίδραση είναι αμφίδρομη, αγγίζουμε ο ένας τη ζωή του άλλου μέσω της μουσικής μας.

Papa Roach

Αν και ποτέ δεν σας θεώρησα ως μία πολιτική μπάντα, ποτέ δεν φοβηθήκατε να αγγίξετε και τέτοια ζητήματα. Σας έφερε ποτέ αυτό σε δύσκολη θέση;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έρχεται στο μυαλό κάποιο τέτοιο περιστατικό. Σε γενικές γραμμές όποιες πολιτικές αναφορές κάνουμε, τις κάνουμε σε κωμικό πλαίσιο, λίγο-πολύ. Κατά την άποψή μου η πολιτική είναι κάτι πολύ προσωπικό και χαίρομαι που δεν πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε διασκεδαστές, αλλά δεν κάνουμε μόνο αυτό στη ζωή μας

Δεδομένων των όσων συμβαίνουν στον κόσμο, πιστεύεις ότι ως σχήμα έχετε κάποια ευθύνη να θίξετε θέματα που ξεφεύγουν από τη μουσική;

Δεν θεωρώ ότι ως μπάντα είναι αυστηρά απαραίτητο να μιλάμε για θέματα πέρα από τη μουσική, σίγουρα όμως έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα είναι όταν απομονώνονται μουσικοί μόνο και μόνο επειδή μοιράζονται τις απόψεις τους σε ζητήματα που αφορούν τον κόσμο, εκτός μουσικής. Καταλαβαίνω ότι είμαστε διασκεδαστές, αλλά δεν κάνουμε μόνο αυτό στη ζωή μας στην πραγματικότητα. Έχουμε οικογένειες, έχουμε συζύγους και παιδιά, οι ανησυχίες μας δεν περιορίζονται στη μουσική.

Έχετε ζήσει από πρώτο χέρι τη γιγάντωση των social media. Ποια είναι η στάση σας προς αυτά;

Πάντα έβλεπα τα κοινωνικά δίκτυα ως κάτι χρήσιμο, αλλά και ως ένα εμπόδιο. Πραγματικά εκτιμώ την ευκολία που έχει προσφέρει το internet στο να αναζητάς πράγματα και στην επικοινωνία, αλλά δεν μου αρέσει καθόλου ο τρόπος που όλα αυτά έχουν δώσει υπερβολική προβολή σε ανούσια πράγματα και άτομα. Είναι πολύ εύκολο πλέον για κάποιον νέο ή για κάποιο παιδί να χαθεί σε έναν ψεύτικο κόσμο αποδοχής. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι καθόλου υγιές.

Papa Roach

Το οπτικό κομμάτι των κυκλοφοριών σας είναι πάντα προσεγμένο. Πόσο βάρος δίνετε σε αυτό;

Θεωρώ ότι η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μόδα αλλά και με την τέχνη γενικότερα. Μεγάλωσα την περίοδο της έκρηξης του MTV και πάντα εκτιμώ ιδιαίτερα τον τρόπο που ένα βίντεο ή ένα εξώφυλλο συνδέεται με την ιστορία που αφηγείται η μουσική. Πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούν να φτιαχτούν τρομερά γραφικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στις συναυλίες. Είναι ένα ωραίο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τη μουσική να τραβήξει περισσότερα βλέμματα.

Θα μου άρεσε να ξαναπαίζαμε πιο ωμά, με περισσότερα riff

Μέχρι στιγμής έχετε δουλέψει με κάμποσους μεγάλους παραγωγούς και μουσικούς. Υπάρχει κάποιος που θα ήθελες να συνεργαστείτε αλλά δεν έχει δοθεί ευκαιρία;

Με τον τρόπο που συνδυάζουμε ηλεκτρονικά στοιχεία με την ωμή δύναμη που έχουν τα φυσικά μουσικά όργανα, ο Trent Reznor θα ήταν η ιδανική επιλογή. Πέρα από αυτόν, πάντα μου άρεσαν τα αποτελέσματα που έβγαζαν οι συνεργασίες συγκροτημάτων με τον Rick Rubin, και πιστεύω θα είχε ενδιαφέρον αν ρίχναμε στο τραπέζι κάποιες από τις μουσικές ιδέες μας και το δικό του ξεχωριστό μυαλό.

Ο ήχος των Papa Roach έχει εξελιχθεί πολύ από τις πρώιμες ημέρες του. Υπάρχει κάποιο από τα στυλ που έχετε παίξει που να ήθελες να ξαναδοκιμάσετε;

Θα μου άρεσε να ξαναπαίζαμε πιο ωμά, με περισσότερα riff κάποια στιγμή. Εκείνο τον ήχο που όλοι κλειδώνουν και χτυπάνε στο ίδιο κόψιμο, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Λατρεύω τις μπάντες που φτιάχνουν ενιαία μουσικά θέματα και δημιουργούν τεράστια hooks που δεν μπορείς να αμφισβητήσεις. Οι Rage Against The Machine είναι οι καλύτεροι σε αυτό.

Έχοντας την εμπειρία που έχεις τώρα, ποια θα ήταν η πρώτη συμβουλή που θα έδινες σε μία νέα μπάντα;

Να παίζετε, να γράφετε και να κάνετε συναυλίες όσο περισσότερο γίνεται. Κι αφού είπα ήδη τρία, ένα τέταρτο, να αναπτύξετε έναν επιχειρηματικό τρόπο σκέψης.

Αυτή θα είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Ελλάδα. Τι να περιμένουμε;

Να περιμένετε υψηλές ποσότητες ενέργειας, μαζί με τραγούδια από όλη μας την πορεία. Και αρκετό ιδρώτα. Ίσως και λίγα αίματα. Εμείς με τη σειρά μας θα περιμένουμε πολλή ενέργεια από το κοινό και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε κι ένα ή δύο δάκρυα. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που θα έρθουμε, και ανυπομονούμε να δούμε όμορφα τοπία και έντονα χρώματα!

  • SHARE
  • TWEET