Omnium Gatherum (Markus Vanhala): «Σιχαίνομαι τα social media»

Ο Markus Vanhala μας μίλησε για μελωδικό death metal, τη σύγχρονη πραγματικότητα της βιομηχανίας αλλά και τη σκανδιναβική metal σκηνή, ενόψει της παρθενικής εμφάνισης των Omnium Gatherum στη χώρα μας

Από τον Νίκο Καταπίδη, 08/10/2019 @ 11:14

Το δίδυμο Omnium Gatherum - Insomnium έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα του μελωδικού death metal, παραμένοντας πιστό στον ήχο αλλά και βγάζοντας δίσκους που δείχνουν ότι ένα θεωρητικά παρωχημένο είδος κάθε άλλο παρά πεθαμένο είναι. O συνδετικός κρίκος μεταξύ των δυο, Markus Vanhala μας μίλησε με αφορμή την επίσκεψη των Omnium Gatherum στη χώρα μας, σε μια σχετικά σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα συζήτηση, για το πάθος του για τη μουσική, τις νέες πραγματικότητες που καθιέρωσε η τεχνολογία στο χώρο αλλά και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τη φινλανδική σκηνή από τις υπόλοιπες.

Markus Vanhala

Έχει περάσει λίγος καιρός από την κυκλοφορία του "The Burning Cold", πώς πιστεύεις πως στέκει το άλμπουμ απέναντι στην υπόλοιπη δισκογραφία σας;

Είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα άλμπουμ μας, ίσως το πιο εύκολα προσβάσιμα, αφού η μουσική είναι πιο ευθεία. Προσβάσιμο όχι μόνο λόγω μουσικής, αλλά και λόγω διανομής, αφού συνεργαζόμαστε πλέον με τη Century Media που είναι μια μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρία.

Όπως ανέφερες, τα τραγούδια του τελευταίου σας δίσκου έχουν μια μεγαλύτερη ευθύτητα σε σύγκριση με το παρελθόν. Πιστεύεις πως αυτή η προσέγγιση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ή θα επιστρέψετε στις μεγαλύτερες, πιο προοδευτικές συνθέσεις;

Αυτό θα φανεί στην πορεία, δεν είμαστε μια μπάντα που σχεδιάζει πολύ για το μέλλον, αλλά μας καθοδηγεί το συναίσθημα που έχουμε εκείνη την περίοδο. Οι Omnium Gatherum πάντα ψάχνουν να βάλουν νέα στοιχεία στη φόρμουλα. Ίσως στους τελευταίους δίσκους υπάρχουν περισσότερα Α.Ο.R. στοιχεία μπερδεμένα με death metal.

Εμείς το αποκαλούμε "Adult Oriented Death Metal" (γέλια). Με το "The Burning Cold" και το προηγούμενο "Grey Heavens" θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο φιλικό για τα live, και αυτό φαίνεται και στις συναυλίες μας. Στην προηγούμενη εμφάνισή μας, σ’ένα φεστιβάλ στην Πορτογαλία όπου είχε άχυρα στο χώρο, ξεκίνησε moshpit μες στα άχυρα, με μια μάχη μεταξύ Φινλανδών και Πορτογάλων που πετούσαν άχυρα ο ένας στον άλλο. Ήταν τρελό και είχε πολλή πλάκα!

Μερικές μπάντες στο χώρο του μελωδικού death metal άλλαξαν τον ήχο τους με την πάροδο του χρόνου, αλλά εσείς παραμένετε πιστοί στην ταυτότητά σας, ενώ ταυτόχρονα έχετε μια εξέλιξη με μια πιο progressive νοοτροπία σε κάποια κομμάτια. Πώς το πετυχαίνετε αυτό;

Όπως είπα, απλά ακολουθούμε το ένστικτο και τα συναισθήματά μας. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του καθαρού melodeath, οπότε προσπαθώ να μπολιάσω τα διαφορετικά μουσικά μου γούστα στη φόρμουλα των O.G. Μου αρέσουν πολλές παλιές κλασσικές progressive rock και Α.Ο.R. όπως και classic rock μπάντες. Οπότε στον ήχο μας θα βρείς ήχους από Rush, Marillion και Journey, μέσα στο μελωδικό δεατη. Είναι πάντα καλό να έχεις επιρροές από άλλα είδη, αν επηρεαζόμασταν μόνο από τους Soilwork και τους Children Of Bodom, θα ακουγόμασταν απλά σαν κακέκτυπο.

Omnium Gatherum

Έχετε πολλά χρόνια ενεργοί σαν μπάντα, ωστόσο ακόμη αναπτύσσεστε και ανοίγεστε σε νέες αγορές, όπως την ελληνική όπου και θα έρθετε για πρώτη φορά. Ποιό είναι το κλειδί για μια διαρκή καριέρα σαν αυτή;

Αληθινή και ειλικρινής αγάπη γι αυτό που κάνεις. Δεν είναι μια εύκολη καριέρα, αν θέλαμε εύκολη και γρήγορη επιτυχία δε θα το κάναμε αυτό. Οι Omnium Gatherum πάντα είχαν ως βασικό πυλώνα τη φιλία μας στη μπάντα, με όποιον είναι μέσα σε αυτή αλλά ακόμη και τους session-άδες (όπως τον Jani Liimatainen που θα παίζει κιθάρα στην περιοδεία μας). Να παίζεις τη μουσική που αγαπάς και να περιοδεύεις με καλή παρέα σαν να ναι αδέρφια σου. Αυτό είναι!

Η Φινλανδική σκηνή έχει το δικό της ξεχωριστό ήχο, που διαφέρει για παράδειγμα με τον Σουηδικό. Ποια θα έλεγες πως είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δυο;

Με ένα χοντρικό στερεοτυπικό χαρακτηρισμό της σκανδιναβικής metal σκηνής, θα έλεγα πως η Φινλανδική έχει ένα πιο μελαγχολικό ήχο, η σουηδική είναι πιο χαρούμενη και αισιόδοξη (μοιάζει και λίγο με την αμερικανική), ενώ η Νορβηγική είναι πιο μοχθηρή και επική! Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω πως η σκηνή της Ισλανδίας αναπτύσσεται γρήγορα με μπάντες σαν τους Solstafir, Skalmold και Misthyrming για παράδειγμα, έχουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό ήχο εκεί.

Οι φινλανδικές μπάντες επικεντρώνονται περισσότερο στο τεχνικό κομμάτι, και είναι εξαιρετικοί σε αυτό, όπως οι Wintersun, Children Of Bodom, Diablo. Η περιοδεία μας είναι μια επιδρομή από τα βόρεια, έχουμε τους Hamferð από τα νησιά Φερόε και τους Heidra από τη Δανία, μια βόρεια αδερφότητα για τη δική σας διασκέδαση!

Γνωρίζουμε πως μοιράζεις το χρόνο σου μεταξύ των Insomnium και των Omnium Gatherum, και βρίσκεσαι σε μια περίοδο που και οι δυο μπάντες είναι ενεργές σε συνθετικό αλλά και συναυλιακό επίπεδο. Πόσο δύσκολο είαι να κρατήσεις την ισορροπία αλλά και να διαφοροποιείσαι μεταξύ των δυο συγκροτημάτων;

Είμαι όντως πολυάσχολος, αλλά μόνος μου το ζήτησα (γέλια). Όταν μπήκα στους Insomnium, αφού έπαιζα σαν session-άς για μερικά χρόνια, καμία από τις δυο μπάντες δεν ήταν τόσο μεγάλη σε επίπεδο συναυλιών. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν μεγαλώσει και οι δυο, οπότε χρειάζεται αρκετός εκ των προτέρων σχεδιασμός. Ευτυχώς κανονίζουμε σχεδόν τα πάντα ένα χρόνο πριν, οπότε μπορεί να βρεθεί μια άκρη. Στον κόσμο μου, οι δυο μπάντες έχουν πολύ δικό τους στυλ και ήχο, παρότι κινούνται στο μελωδικό death πεδίο.

Οι Omnium Gatherum είναι πιο τεχνικοί και αισιόδοξοι, οι Insomnium πιο μελαγχολικοί και ήπιοι. Αλλά για να μην τα μπερδεύω πολύ, δουλεύω περιοδικά και δε γράφω ποτέ ταυτόχρονα και για τις δυο μπάντες. Για παράδειγμα, τώρα που τελείωσε ο δίσκος των Insomnium, είναι καιρός να ξεκινήσει η σύνθεση για τους OG, και ήδη έχω μερικά πράγματα στα σκαριά...

Omnium Gatherum

Η συνεργασία σας με τον Dan Swano στην παραγωγή πάει πολύ πίσω, έχετε σκεφτεί ποτέ να αλλάξετε λίγο τα πράγματα, ή είναι μια πετυχημένη συνταγή που δε θελετε να χαλάσετε;

Είναι μια ομάδα που κερδίζει, και επίσης έχει πολύ πλάκα να δουλεύουμε τον Dan αφού μοιράζεται το ίδιο όραμα για το Α.Ο.R. - death metal. Επίσης του αρέσει το παλιομοδίτικο death metal, ενώ και οι Marillion και οι Genesis για παράδειγμα. Δικός μας άνθρωπος! Φυσικά, έχουμε δουλέψει μαζί του για πάνω από δέκα χρόνια και έχουμε κάνει πέντε δίσκους με τους OG οπότε σε κάποια φάση ίσως να έχει νόημα να δοκιμάσουμε κάποιο καινούριο concept στην παραγωγή. Μέχρι τώρα όμως όλα καλά. Μένει να δούμε τι θα φέρει ο χρόνος (η και όχι).

Ποιά είναι η γνώμη σου για την επιρροή των social media στο χώρο, και πώς έχει αλλάξει την προσέγγισή σας σαν μπάντα;

Είμαι παλιομοδίτης γενικά και συλλέκτης μουσικής, περιπλανιέμαι σε δισκάδικα κάθε φορά που είμαι σε περιοδεία και έχω τεράστια συλλογή βινυλίων και CD. Οπότε οι υπηρεσίες streaming δεν είναι του γούστου μου. Ωστόσο οφείλω να πω πως ενώ κάνει ζημιά στη βιομηχανία και ειδικά στα χρήματα παίρνει μια μπάντα από τα δικαιώματα. Ωστόσο την ίδια στιγμή βοηθά να ακουστεί η μουσική σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα αυτή τη χρονιά παίξαμε στη Νέα Ζηλανδία για πρώτη φορά, και είχαμε κόσμο που ήξερε τα κομμάτια μας. Βάζω στοίχημα πως έχουμε πουλήσει τρία CD ή βινύλια σε όλη τη χώρα, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μια καλή προώθηση. Ωστόσο σιχαίνομαι τα social media και το πώς οι μπάντες είναι αναγκασμένες να είναι ενεργές για να είναι αναγνωρίσιμες και να μην ξεχαστούν.

Πίσω στα '90s ένα μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού ήταν πως έπρεπε να ψάξεις πολύ για να βρείς κάτι για τις death ή black metal μπάντες. Πράγματι υπήρχε ένα μεγάλο μυστήριο και ήταν μαγικό. Τώρα είναι όλα μες στα μούτρα σου από το τηλέφωνο. Ούτε μαγεία, ούτε μυστήριο. Απλά βαρετά πράγματα από κανονικές ζωές. Ακόμη και οι κακοί, Glen Benton, Varg Vikernes αλλά και ο θεός του metal Rob Halford είναι πλέον ενεργοί και μοιράζονται πράγματα (γέλια).

Παρακολουθείς τις νέες μπάντες; Έχεις βρει κάτι που να είναι πρωτότυπο και να κινείται σε νέες, ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις;

Σίγουρα η νεότερη μπάντα για μένα ήταν οι The Night Flight Orchestra, μια μπάντα που φέρνει πίσω τη διασκέδαση και το κλασσικό rock! Στο black metal χώρο επίσης υπάρχουν νέα ενδιαφέροντα πράγματα που μου άρεσαν, όπως οι Vargray, The Great Old Ones και οι Mysthyrming.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την πρώτη σας εμφάνιση στη χώρα μας; Καμιά έκπληξη στο setlist;

Οι Omnium Gatherum είναι η μπάντα που είναι στα καλύτερά της στις ζωντανές εμφανίσεις της, αφού είναι η στιγμή που ζούμε κι αναπνέουμε για τη μουσική, πάντα κάνουμε ένα ιδρωμένο, γεμάτο ενέργεια show με αλληλεπίδραση με τον κόσμο αλλά και άψογη μουσικότητα, χωρίς να καθόμαστε και να βαριόμαστε. Απλά περνάμε καλά με το κοινό. Έχουμε προβάρει κάποια «νέα παλιά» τραγούδια, ακόμη και από τον πρώτο μας δίσκο, που δεν έχουμε παίξει εδώ και χρόνια!

Κλείνοντας, έχεις να μοιραστείς κάτι με τους φίλους σας στην Ελλάδα πριν την επίσκεψή σας;

Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που επιτέλους μπορούμε να έρθουμε στη χώρα σας να παίξουμε. Ελπίζω πως όλοι οι φοβεροί Έλληνες θα έρθουν και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και θα κάνουμε ένα metal party που θα το θυμόμαστε όλοι μας! Τελευταία φορά για μένα στην Ελλάδα ήταν με τους Insomnium και ήταν στ’αλήθεια κάτι που δεν μπορώ να ξεχάσω, οπότε ας το κάνουμε ξανά!

  • SHARE
  • TWEET