Nothing But Thieves: «Δεν θέλουμε να προχωράμε σε μία ευθεία γραμμή»

Μιλήσαμε με τον Joe Langridge-Brown για το παρελθόν και το παρόν του σχήματος, τους πειραματισμούς και τα FIFA

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 22/05/2020 @ 14:30

Στον αχανή χώρο της σύγχρονης εναλλακτικής μουσικής, οι Nothing But Thieves ξεχωρίζουν με χαρακτηριστική άνεση. Το ύφος τους ξεκινάει από γνώριμα μονοπάτια, χωρίς να περιορίζεται σε αυτά. Ο τρόπος που συνδυάζουν επί μέρους επιρροές έχει μία αμεσότητα και μία ιδιαιτερότητα που σπάνια συναντώνται εκεί έξω. Η ευκολία με την οποία συνθέτουν μεγάλα τραγούδια, χωρίς φθηνά τρικ ή πλαστική λογική, είναι εντυπωσιακή. Το γεγονός ότι δεν αρκούνται σε μεμονωμένα hits, αλλά δίνουν προσοχή σε ολοκληρωμένες κυκλοφορίες, τους ανεβάζει ακόμα ψηλότερα. Σε μία περίοδο που τα σχέδια του κουιντέτου έχουν παγώσει, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κιθαρίστα και βασικό συνθέτη του σχήματος για το νέο single "Is Everybody Going Crazy?", για τον τρόπο που δημιούργησαν τον χαρακτηριστικό ήχο τους, και για την αβέβαιη (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) πρώτη εμφάνισή τους στην Ελλάδα.

Nothing But Thieves

Hello mate! Τι κάνεις;

Γεια σου Joe! Μια χαρά, ελπίζω εσύ και οι δικοί σου να είστε καλά.

Είμαι καλά, τηρουμένων των αναλογιών. Είμαστε όλοι στο Λονδίνο, κλεισμένοι στα σπίτια μας προς το παρόν, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Η συζήτηση για την όλη κατάσταση είναι κάπως κουραστική, αλλά οφείλω να ρωτήσω· πώς το αντιμετωπίζετε με την μπάντα;

Επιζούμε, ξέρεις, προσπαθούμε να μείνουμε ενεργοί και απασχολημένοι μέσα σε όλο αυτό. Κυκλοφορήσαμε ένα καινούριο τραγούδι πρόσφατα, και είχαμε κάμποσα σχέδια γύρω από αυτό, θα βγαίναμε για περιοδεία, όλα τα σχετικά. Αναγκαστικά υπήρξε αλλαγή στα πλάνα, οπότε έπρεπε να βρούμε νέες ιδέες για να αντιμετωπίσουμε την καραντίνα. Αλλά κατά τα άλλα καλά.

Τώρα, είμαι σίγουρος ότι είχατε ετοιμάσει το "Is Everybody Going Crazy?" πριν απ' αυτόν τον πανικό, αλλά ομολογουμένως ο συγχρονισμός ήταν κάπως τρελός. (σσ: "crazy", προβλέψιμο λογοπαίγνιο)

Ήταν, όντως! [Γέλια]

[Γέλια] Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από αυτό;

Είναι πιο ευρύ, σίγουρα. Κατά κάποιον τρόπο δένει με τα όσα συμβαίνουν με την πανδημία, αλλά... βασικά όταν ξεκίνησα να γράφω τους στίχους προσπαθούσα να βρω πώς ήθελα να ακούγεται ο νέος δίσκος μας, τι ήθελα να πούμε μέσα από αυτόν. Τα προηγούμενα άλμπουμ, τα παλιότερα τραγούδια ήταν πιο προσωπικά, είχαν να κάνουν με το πώς νιώθαμε σε συγκεκριμένες περιόδους. Αυτό το τραγούδι, όπως και κάποια άλλα που έχουμε ετοιμάσει, είναι τελείως διαφορετικά. Έγραψα για τα πράγματα που έβλεπα γύρω μου, κοίταξα προς τα έξω, κατά κάποιον τρόπο. Κοιτούσα τις ειδήσεις και διάβαζα στο διαδίκτυο και στο Twitter, αυτές ήταν οι επιρροές μου.

Απ' όσο έχω δει πάντως, οι αντιδράσεις είναι αρκετά θετικές, τόσο για το θέμα όσο και για τη νέα ηχητική προσέγγιση.

Όντως! Αν και για να πω την αλήθεια, βλέπω τα πράγματα από μέσα, είναι σαν να είμαι στη μέση της καταιγίδας, οπότε δεν μπορώ να μετρήσω πραγματικά ή να κρίνω αν ο τρόπος που θα το εκλάβει το κοινό είναι όντως θετικός. [Παύση] Μου είναι κάπως δύσκολο να σχολιάσω, ίσως κι επειδή είμαι υπερβολικά κοντά στο τραγούδι. Αλλά σε γενικές γραμμές φαίνεται να πάει καλά, και οι οπαδοί φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα με τον νέο ήχο.

Πιστεύω ότι ο κόσμος μας το έχει συνειδητοποιήσει πλέον, ιδίως εκείνοι που είναι μαζί μας από την αρχή· η μουσική μας είναι κάπως λίγο-από-όλα (σσ: "a bit all over the place"). Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στοιχεία, υπάρχουν τελείως διαφορετικά κομμάτια, υπάρχουν ηχητικές αποκλίσεις. Πιστεύω ότι κανείς δεν περιμένει κάτι τελείως συγκεκριμένο από εμάς, υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης, και όπως συνέβη τώρα, πιστεύω ότι θα συμβεί και με τα υπόλοιπα τραγούδια που θα κυκλοφορήσουμε αργότερα αυτή τη χρονιά ή την επόμενη.

Nothing But Thieves

Αυτό είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα στη μουσική σας. Κάθε φορά που κυκλοφορείτε κάτι νέο, αρχικά λέω ότι είναι 100% ο ήχος σας, αλλά όσο το ακούω βρίσκω διαφορετικά πράγματα.

Κάθε συγκρότημα θέλει να έχει έναν δικό του ήχο, κι εμείς προφανώς θέλουμε να μας πετύχει κάποιος και να καταλάβει ότι είμαστε οι Nothing But Thieves, μόνο ακούγοντάς μας. Αυτό είναι κάτι που θεωρώ ότι μπορείς να το καταφέρεις μόνο με το πέρασμα του χρόνου. Είναι πραγματικά δύσκολο να το πετύχεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Ξέρεις, όσο περισσότερο είναι μια μπάντα ενεργή και συνεχίζει να κυκλοφορεί μουσική, κάπως έτσι είναι που ο κόσμος αναγνωρίζει την ψυχή της. Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούμε να κάνουμε και να διατηρήσουμε κι εμείς.

Ακόμα κι αν τα τραγούδια ακούγονται κάπως διαφορετικά, ή ίσως να φαίνεται πως έχουν διαφορετικές επιρροές, υπάρχει πάντα κάτι πολύ προσωπικό, αυτή η ψυχή που είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους. Χαίρομαι που το βλέπεις κι εσύ έτσι.

Έχω πραγματικά πολύ καιρό να ακούσω το ντεμπούτο μας

Κάτι αντίστοιχο παθαίνω και όταν επιστρέφω στα παλιότερα άλμπουμ σας. Πώς νιώθεις για αυτά, κοιτώντας τα τώρα που έχουν περάσει κάποια χρόνια;

Χμμ. [Γέλια] Θα είμαι ειλικρινής, έχω πραγματικά πολύ καιρό να ακούσω το ντεμπούτο μας. Προτιμώ να κοιτάω μπροστά, θα έλεγα. Άλλα όποτε το ακούω, νιώθω ότι έχει μία αφέλεια που πραγματικά μου αρέσει. Μπορείς να διακρίνεις ότι είμαστε πέντε άτομα που ακόμα ψάχνουμε τον ήχο μας, από το ένα τραγούδι στο άλλο. Τώρα έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας. Υπάρχει όμως μια απλοϊκή ομορφιά στο πόσο αφελείς ακούγονται εκείνες οι ηχογραφήσεις. Αν πηγαίναμε πίσω στο χρόνο και γράφαμε τα τραγούδια του ομότιτλου, πιθανότατα θα ακούγονταν πολύ διαφορετικά. Αλλά από την άλλη δεν θα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί όπως είναι έχουν μια τρομερή ειλικρίνεια.

Από το ξεκίνημά σας έχετε συνεργαστεί με μερικούς εξαιρετικούς παραγωγούς. Θέλεις να πεις μερικά λόγια για αυτούς;

Ηχογραφήσαμε τον πρώτο δίσκο με δύο φοβερούς ανθρώπους, τον Julian Emery και τον Jim Irvin. Έχουμε δουλέψει μαζί τους αρκετές φορές από τότε, αρκετά συχνά θα έλεγα, σε πολλά πράγματα. Δεν θυμάμαι πώς έγινε η όλη φάση, απολύτως τίποτα, αλλά θυμάμαι ότι με το που γνωριστήκαμε απλά ταιριάξαμε. Οι δυο τους έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να δημιουργήσουμε τις βάσεις των Nothing But Thieves. Κατά κάποιον τρόπο φτιάξαμε αυτόν τον ήχο μαζί, ήταν σαν να ήμασταν μια ομάδα εφτά ατόμων, και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα λίγο-πολύ. Ακόμα μιλάμε πολύ τακτικά και είναι πολύ σημαντικοί για εμάς.

Για το δεύτερο άλμπουμ, το "Broken Machine", συνεργαστήκαμε με τον Mike Crossey, ο οποίος παρεμπιπτόντως ηχογράφησε και το τελευταίο single, και είναι μία πραγματική ιδιοφυΐα σε ό,τι έχει να κάνει με παραγωγές. Έχει μεγάλη εμπειρία και αν κοιτάξεις τα project που έχει συμμετάσχει είναι όλα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Δεν κάνει ένα πράγμα και τέλος. Αυτό ήταν που μας τράβηξε προς την κατεύθυνσή του, καθώς θέλουμε οι δίσκοι μας να καλύπτουν μεγάλο εύρος (σσ: "we want our albums to feel expansive") και να έχουν πολλούς διαφορετικούς ήχους μέσα τους. Δεν θέλουμε να προχωράμε σε μία ευθεία γραμμή, αν με καταλαβαίνεις. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, να έχουμε έναν παραγωγό που να έχει τέτοια λογική και να μας πιέσει ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης δουλέψατε και με τον Jim Abbiss, για το τελευταίο EP σας.

Ω ναι, ο Jim Abiss! Ήταν πολύ σύντομο δυστυχώς, ήταν φοβερός τύπος και ταιριάξαμε πολύ καλά, αλλά ήταν για τόσο λίγο. Το συγκεκριμένο EP το γράψαμε και το ηχογραφήσαμε μέσα σε έναν μήνα, δεν προλάβαμε να πάρουμε ανάσα. Πρακτικά ήμασταν στο στούντιο για περίπου πέντε μέρες, μετά έπρεπε να πετάξουμε για κάνα-δυο μέρες στην Ταϊλάνδη για μία συναυλία που είχαμε κανονίσει, και επιστρέφοντας πρέπει να συνεχίσαμε για άλλες τρεις ημέρες ηχογραφήσεις. Η διαδικασία ήταν ένα κανονικό χάος, και πιστεύω ότι φαίνεται και στο αποτέλεσμα αυτό, αν βάλεις το δισκάκι να παίξει. Είναι ένα σωστό rock EP, ταίριαξε τέλεια με το τι συνέβαινε εκείνες τις ημέρες. [Γέλια]

Για αρκετό καιρό απλά προσπαθούσαμε να βρούμε μία άκρη, γράφαμε και ξαναγράφαμε

[Γέλια] Πιστεύεις ότι θα δοκιμάσετε κάτι αντίστοιχο ξανά στο μέλλον;

Σχεδόν σίγουρα, θα έλεγα. Πιθανότατα να κυκλοφορήσουμε κάτι παρόμοιο με τα τραγούδια που έχουμε γράψει αυτή την περίοδο, που τα ετοιμάσαμε κατά βάση στα σπίτια μας όλον αυτόν τον καιρό και... η αλήθεια είναι ότι για αρκετό καιρό απλά προσπαθούσαμε να βρούμε μία άκρη, γράφαμε και ξαναγράφαμε, ψάχναμε. Δεν ήταν καθόλου γρήγορο. Πιστεύω όμως ότι στο μέλλον θα δοκιμάσουμε κάτι στη λογική του "What Did You Think..."· μας αρέσει να ψάχνουμε νέους τρόπους για να κάνουμε πράγματα, ίσως να δοκιμάσουμε να πάμε κάπου και να ετοιμάσουμε κάτι ή να ηχογραφήσουμε live ένα EP, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί!

Μιλώντας για νέα πράγματα, ξεκινήσατε να κάνετε Youtube sessions· πώς είναι αυτό;

Αυτό είναι εν μέρει για να μείνουμε ενεργοί, να δώσουμε πράγματα στους οπαδούς μας. Δεν υπάρχουν πλέον συναυλίες, όλες οι περιοδείες ακυρώθηκαν μέχρι ποιος ξέρει πότε, ήταν να παίζαμε κι ένα φεστιβάλ στην Αθήνα τον Ιούνιο, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο χάθηκε και η festival season, και τα διαδικτυακά sessions ήταν κάτι που μπορούσε να γίνει. Εν μέρει γι' αυτό, κι εν μέρει ια εμάς τους ίδιους. Θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε, και μπορεί να μην έχουμε την ευκαιρία να μαζευτούμε όλοι μαζί ακόμα, αλλά κι αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα. Είναι κάτι καινούριο και για εμάς, έχει την πλάκα του! Το πρόβλημα είναι ότι τραβάμε βίντεο τους εαυτούς μας, οπότε θέλω ας πούμε τρεις ώρες να στήσω κάμερες και φώτα για κάτι που στην πράξη κρατάει τρία λεπτά, αλλά τι να κάνεις. [Γέλια]

Nothing But Thieves

Και είναι ωραίο που δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτό, μπορείτε να πειραματιστείτε με οτιδήποτε.

Ακριβώς! Ξέρεις έχουμε παίξει είναι b-sides ή κάποια τραγούδια που δεν συνηθίζουμε να λέμε στις κανονικές συναυλίες μας, οπότε πιστεύω ότι είναι ωραίο αυτό για τον κόσμο που μας ακολουθεί καιρό, κι έχει την ευκαιρία να ακούσει και πιο σπάνιο υλικό, είναι ωραίο που μας δίνεται αυτή η ευκαιρία. Ακόμα κι αν δεν ήταν στη μέση η καραντίνα, θα ήταν ωραίο όλο αυτό.

Ελπίζω να έρθουμε στην Αθήνα το επόμενο καλοκαίρι!

Σχετικά με τη συναυλία στην Αθήνα που ανέφερες, ξέρεις αν υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί;

Ναι, γίνονται προσπάθειες για να διευθετηθεί και πραγματικά ελπίζω να έρθουμε το επόμενο καλοκαίρι! Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας! (σσ: προς το παρόν στην σχετική ανακοίνωση του Ejekt δεν αναφέρεται κάτι σχετικό)

Τέλεια, μακάρι! Τώρα, υπάρχει κάτι που σκέφτομαι τον τελευταίο καιρό, και θα ήθελα τη γνώμη σου· με την απομόνωση και την καραντίνα, πολύς κόσμος στρέφεται στην τέχνη, ξέρεις, ακούει περισσότερη μουσική, διαβάζει περισσότερα βιβλία, βλέπει περισσότερες ταινίες, αλλά ο τρόπος που είναι στημένο το σύστημα δεν βοηθά ιδιαίτερα τους δημιουργούς. Πώς το βλέπεις εσύ;

Ως μουσικός, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το streaming. Και ως ακροατής στηρίζω πολύ το streaming. Παραδόξως, απ' ότι έχω δει τα συνολικά νούμερα δεν έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Πιστεύω ότι πολύς κόσμος ακούει μουσική όταν ταξιδεύει και όταν είναι στο δρόμο, όταν πηγαίνει στη δουλειά ή όταν είναι στη δουλειά, και όλα αυτά έχουν σταματήσει. Λόγω αυτού, για τις streaming υπηρεσίες μπορεί να φαίνεται ότι πρακτικά λιγότερος κόσμος ακούει μουσική, που ίσως να μοιάζει κάπως παράξενο. [Παύση]

Είναι μία παράλογη κατάσταση, πραγματικά. Όλα εξαρτώνται από το πόσο θα κρατήσει όλο αυτό, που δεν έχω ιδέα πόσο μπορεί να είναι, ελπίζω όχι πολύ, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο κόσμος θα αρχίσει να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του, να επιστρέφει στις συνήθειές του. Ξέρεις, θα αρχίσει να αγοράζει περισσότερα βιβλία και να ακούει, να κάνει stream, περισσότερη μουσική, όλα τα σχετικά. Προς το παρόν είμαστε ακόμα σε σοκ, είναι μία παράνοια, και όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε.

Πολλά τραγούδια μας έχουν προκύψει από ευχάριστα ατυχήματα

Πίσω σε κάτι πιο θετικό. Κάτι που με τραβάει στη μουσική σας είναι τα κοντράστ· υπάρχουν φορές που έχετε μελωδίες στα φωνητικά που κουμπώνουν παράξενα με το οργανικό, αν καταλαβαίνεις τι προσπαθώ να πω...

Απολύτως! Πιστεύω ότι ένα μέρος από αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι τους στίχους τους γράφω εγώ, που δεν είμαι ο τραγουδιστής, και υπάρχει μία κάπως παράξενη δυναμική σε αυτό, που δεν τη συναντάς σε πολλές μπάντες. Νομίζω ότι αυτό δίνει περισσότερες αποχρώσεις στα συναισθήματα των τραγουδιών μας, αν μπορώ να το θέσω έτσι. Αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει φυσικά, δεν το επιδιώκουμε ρητά, δεν το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Κάποιες φορές θα γράψω μερικούς στίχους και θα μιλήσω με τον Dom (Craik, κιθάρα) και τον Conor (Mason, φωνητικά) και θα τους πω ότι ξέρω ακριβώς πώς θέλω να ακούγεται η μουσική. Κάποιες άλλες μπορεί να έχουμε ένα τραγούδι και στίχους, και ο συνδυασμός τους να είναι κάπως πιο παράξενος από το αναμενόμενο. Πολλά τραγούδια μας έχουν προκύψει από ευχάριστα ατυχήματα, για να είμαι ειλικρινής.

Nothing But Thieves

Επίσης έχετε πάντα πολύ προσεγμένο το οπτικό κομμάτι στις κυκλοφορίες σας.

Πιστεύω πως όσο μεγαλύτερο είναι το συγκρότημά σου, τόσο πιο τυχερός είσαι. Αισθάνομαι ότι από τη στιγμή που έχουμε το προνόμιο να μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε αυτά τα κομμάτια, είναι κάτι που οφείλουμε να κάνουμε. Σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά έχουν να κάνουν με το οικονομικό κομμάτι, τα artwork, τα βίντεο, ακόμα και το stage set στις συναυλίες. Πλέον έχουμε αυτή την άνεση, τα show μας είναι αρκετά μεγάλα, και θα ήταν βαρετό αν το αφήναμε στην άκρη, ακόμα και για εμάς τους ίδιους. Γενικά προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο· ένα μέρος είναι το ηχητικό, ένα άλλο το οπτικό, ένα άλλο τα βίντεο κλιπ, όλα έχουν τη σημασία τους και λειτουργούν ως μέσο για τη μουσική. Κάποιες φορές μάλιστα προσθέτουν κάτι που αρχικά δεν υπήρχε.

Αν έπρεπε να διαλέξεις ένα βίντεο κλιπ των που περιέχει την ουσία των Nothing But Thieves, ποιο θα ήταν αυτό;

Ωπ, αυτό είναι δύσκολο! [Γέλια] Θα έλεγα... Δεν ξέρω ποιο να διαλέξω. [Δυνατά γέλια] Πάντα είχα μία ιδιαίτερη συμπάθεια για το βίντεο του "Amsterdam". Θεωρώ το συγκεκριμένο ως ένα μεγάλο βήμα μπροστά για μας· ήταν ό,τι μεγαλύτερο είχαμε κάνει ως τότε, και έχει ένα συναίσθημα κάπως σαν την Αποκάλυψη, σαν το τέλος του κόσμου, αν μπορώ να το πω αυτό. Αρκετά τραγούδια μας έχουν παρόμοια ατμόσφαιρα, δεν ξέρω γιατί, δεν είναι κάτι που κάνουμε ηθελημένα. Είναι κάτι που απλά βγαίνει μερικές φορές. Το συγκεκριμένο βίντεο ταίριαξε πολύ καλά θεωρώ, κατά κάποιον τρόπο έδειξε και σε μας τους ίδιους αυτή την πτυχή.

Ως κάποιος που ασχολείται με video games, είχα ενθουσιαστεί όταν συνειδητοποίησα ότι η μουσική σας κατάφερε να μπει σε αυτόν τον μικρόκοσμο. Μπλέκεστε σε αυτό το κομμάτι ή το αφήνετε στην εταιρία σας;

Συνήθως η απόφαση είναι δική μας, αν θα δώσουμε η όχι το ok, αλλά κατά κανόνα η διαδικασία πάει αντίστροφα· οι δημιουργοί του παιχνιδιού, ή αντίστοιχα μία εταιρία παραγωγής μιας ταινίας ή μιας σειράς, επικοινωνούν μαζί μας, κι εμείς αποφασίζουμε αν θα προχωρήσουμε ή όχι. Εξαρτάται πάντα από το πού και πώς θα χρησιμοποιηθεί το τραγούδι. Κάποια χρόνια πίσω το "Trip Switch" είχε συμπεριληφθεί σε κάποιο FIFA game (σσ: στο "FIFA 16"). Είμαστε μεγάλοι οπαδοί της συγκεκριμένης σειράς, ξέρεις με αυτά μεγαλώσαμε, οπότε εκεί ήταν αυτόματο ναι! Η αλήθεια είναι ότι δεν δίνουμε πολύ βάρος, γιατί είναι κάπως τυχαία η όλη διαδικασία, αλλά όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πάντα πολύ όμορφο.

Και φαντάζομαι ότι υπάρχει κόσμος που σας έμαθε κάπως έτσι.

Ω, να είσαι σίγουρος για αυτό! Έχω κάμποσους φίλους που πραγματικά σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι η μπάντα μου έπαιξε στο FIFA. Βασικά έχω και κάποιους φίλους που κάπως έτσι έμαθαν ότι παίζω σε μπάντα. [Γέλια]

  • SHARE
  • TWEET