Magic De Spell: «Ο κόσμος που θα βρεθεί στο Κύτταρο, θα αισθάνεται ό,τι κι εμείς»

Magic De Spell, Υπόγεια Ρεύματα και Δημήτρης Μητσοτάκης ανοίγουν τα χαρτιά τους και το κουτί των αναμνήσεων πριν την διπλή επανάληψη μιας θριαμβευτικής βραδιάς

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 28/12/2018 @ 14:36

Μπορεί πλέον να μην διανύουμε τις χρυσές ημέρες της δεκαετίας του '90 στην ελληνόφωνη rock σκηνή, οι καλλιτέχνες όμως που την σημάδεψαν παραμένουν ζωντανοί και ακμαίοι, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στις 20 Ιανουρίου του 2018 στο Κύτταρο, έπειτα από μια εκρηκτική βραδιά και ένα ανεπανάληπτο sold out. Μετά από έναν περίπου χρόνο, οι πρωταγωνιστές του εν λόγω απίθανου live επιστρέφουν στον ίδιο χώρο, όχι για μία, αλλά για δύο ημέρες, με το αποτέλεσμα να αναμένεται αντιστοίχως θριαμβευτικό.

Πριν λοιπόν οι θρυλικοί Magic De Spell, τα σπουδαία Υπόγεια Ρεύματα και ο Δημήτρης Μητσοτάκης, μαζί με τον άλλοτε συνεργάτη του στους Ενδελέχεια, Παναγιώτη Κατσιμάνη, βρεθούν ξανά μαζί στην σκηνή, θυμήθηκαν πως ήρθαν σε επαφή με την μουσική των υπολοίπων, πως γνωρίστηκαν, τις κοινές τους εμφανίσεις, τις συνεργασίες που έκαναν ή θα ήθελαν να κάνουν, αναφέρθηκαν στην ελλονόφωνη rock σκηνή του τότε και του τώρα και τέλος εκμυστηρεύτηκαν τι έχουν στο πρόγραμμά τους για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η συνέχεια στις οθόνες σας και κυρίως στο Κύτταρο, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου!

Magic De Spell

Magic De Spell

Υπήρχε μια ωραία εποχή κάποτε, που μαζευόμαστε παρέες σε σπίτια φίλων και ανταλάσσαμε μουσικά ακούσματα. Έτσι βρεθήκαμε στο σπίτι του φίλου μας του φωτογράφου Σπύρου Τσακίρη, ο οποίος έβαλε στο πικάπ τον πρώτο δίσκο των Υπογείων Ρευμάτων, "Ο Μάγος Κοιτάζει Την Πόλη". Μόλις είχε κυκλοφορήσει! Οι Ενδελέχεια μας κίνησαν το ενδιαφέρον, όταν ακούσαμε τον εκπληκτικό δεύτερο δίσκο τους. Εκείνη την εποχή, είμαστε στην ίδια δισκογραφική εταιρεία, την Eros Music, και για την ίστορία, ηχολήπτης του δίσκου, ήταν ο τωρινός μπασίστας μας, Γιώργος Αρχοντάκης.

Και τα δυο γκρουπ, τα είδαμε για πρώτη φορά ζωντανά, παίζοντας μαζί τους σε κοινές συναυλίες!

Το 1996 φέραμε σ’ επαφή τον άνθρωπο που μας «έκλεινε» συναυλίες με τους Ενδελέχεια. Έτσι, βρεθήκαμε στα επόμενα χρόνια, να παίζουμε μαζί σε αρκετά live ή rock festival σε ολόκληρη την Ελλάδα. Γίναμε φίλοι και κάναμε σχεδόν καθημερινή παρέα στα Εξάρχεια. Με τα Υπόγεια Ρεύματα, για πολλά χρόνια συναντιόμαστε on stage στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με τέτοια συχνότητα μάλιστα, που ίσως είναι δύσκολο να κατανοηθεί σήμερα! Και τα δυο γκρουπ, τα είδαμε για πρώτη φορά ζωντανά, παίζοντας μαζί τους σε κοινές συναυλίες!

Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε ένα νέο single με τίτλο "Γιάννη...". Στο video clip του τραγουδιού, μας έκαναν την τιμή να εμφανιστούν αρκετά μέλη της σκηνής, όπως ο Οδυσσέας Γαλανάκης, ο Γρηγόρης Κλιούμης, ο Δημήτρης Μητσοτάκης, ο Μίμης Καλατζής και βέβαια ο Δημήτρης Πουλικάκος. Θα ήταν συγκινητικό για μας, αν καταφέρναμε κάποια στιγμή να το ερμηνεύσουμε όλοι μαζί σε live!

Ήταν μεγάλη η συγκινησιακή φόρτιση που υπήρξε πέρυσι, όταν συναντηθήκαμε επί σκηνής με τα Υπόγεια και τους Μητσοτάκη-Κατσιμάνη στο Κύτταρο.

Στο studio έχουμε συνεργαστεί με τον JJ Burrell των Stranglers, τη Δέσποινα Γλέζου, τη Λένα Αλκαίου, το Στέφανο Κορκολή, τον DJ Romylo, τη Στέλλα Κονιτοπούλου και άλλους επίσης. Από όλες αυτές τις συνεργασίες κερδίσαμε εμπειρίες και καλές φιλίες. Θεωρούμε όμως πιο ξεχωριστή τη συνεργασία μας με τον Γιάννη Παλαμίδα. Ηχογραφήσαμε μαζί το 2014 το άλμπουμ "Πρόγονε Πίθηκε, Εσύ Τι Λες;" και πραγματοποιήσαμε από κοινού πολλές συναυλίες το 2014 και το 2015.

Δεθήκαμε συναισθηματικά και αυτό ισχύει ακόμα. Μια που μιλάμε για συναίσθημα, ήταν μεγάλη η συγκινησιακή φόρτιση που υπήρξε πέρυσι, όταν συναντηθήκαμε επί σκηνής με τα Υπόγεια και τους Μητσοτάκη-Κατσιμάνη στο Κύτταρο. Μετά από τόσα χρόνια, τα τρία γκρουπ μαζί... Το ίδιο αισθανθήκαμε και στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ξαναμαζευόμαστε για το διήμερο live που πλησιάζει. Ξέρουμε πως ο κόσμος που θα βρεθεί εκεί, θα αισθάνεται ό,τι κι εμείς.

Η ελληνόφωνη rock σκηνή είναι ένα ξεχωριστό μουσικό είδος με ιστορία, που έχει κάνει αισθητή την παρέμβαση του μουσικά και κοινωνικά, σε όλες τις δεκαετίες.

Πιστεύουμε πως ο κόσμος αναζητά τις αλήθειες που μίλησαν στην ψυχή του. Η ελληνόφωνη rock σκηνή είναι ένα ξεχωριστό μουσικό είδος με ιστορία, που έχει κάνει αισθητή την παρέμβαση του μουσικά και κοινωνικά, σε όλες τις δεκαετίες, από αυτή των 60’s μέχρι και σήμερα. Επίσης, υπάρχουν πια αρκετές καινούργιες μπάντες με αξιόλογες δουλειές, που μας κάνουν να ελπίζουμε για ένα σημαντικό αύριο.

Αυτό τον καιρό, είμαστε σε διαδικασία μελοποίησης του ποιήματος "Είμαι", του Κύπριου ποιητή Ιάσωνα Σταυράκη, που απέσπασε φέτος παγκόσμιο βραβείο ποίησης στην Κροατία. Δουλεύουμε επίσης το τραγούδι της συμμετοχής μας σ’ ένα άλμπουμ-συλλογή, βασισμένο σε στίχους και ποιήματα του Σταμάτη Μεσημέρη, που επιμελείται μουσικά ο φίλος του Γιάννης Γιοκαρίνης. Ετοιμάζουμε και το πρώτο live άλμπουμ μας.

Δημήτρης Μητσοτάκης

Δημήτρης Μητσοτάκης & Παναγιώτης Κατσιμάνης

Όταν άκουσα το "Μ' Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά” στο ραδιόφωνο είπα «είναι η σειρά μας».

Aκούσα για πρώτη φορά υλικό των Magic De Spell και Υπόγεια Ρεύματα στις αρχές της δεκαετίας του '90. Πρώτα από το ραδιόφωνο και ύστερα σε live. Με τον Γρηγόρη από τα Υπόγεια Ρεύματα γνωρίζομαι από μαθητής Λυκείου, είχαμε αντίπαλα συγκροτήματα στην Καλλιθέα του '80. Όταν άκουσα το "Μ' Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά" στο ραδιόφωνο είπα «είναι η σειρά μας».

Στους Μάτζικ κάναμε support σε μια συναυλία στο Kηποθέατρο της Νίκαιας το '96. Εκεί έμαθα πολλά για το τι σημαίνει ροκ παράσταση. Έχουμε βρεθεί άπειρες φορές σε κοινά φεστιβάλ, τι να πρωτοθυμηθώ Θα τα γράψω όλα στο βιβλίο που θα εκδώσω κάποια στιγμή με τίτλο "50 Xρόνια Eλληνικό Ροκ" και υπότιτλο "Ιστορίες Για Ήρωες".

Όλες οι συνεργασίες έχουν κάτι το διαφορετικό, αλησμόνητες μου μένουν οι στούντιο συνεργασίες με Ρόδες, Μάρθα Φριντζήλα, Γρηγόρη Κλιούμη, Σπύρο Γραμμένο, Πάνο Φραγκιαδάκη καθώς και η ζωντανή σύμπραξη με τον Θάνο Ανεστόπουλο το 2010 στο Δίπλα Στο Ποτάμι καθώς και με τουςActive Member στον Λυκαβηττό. Θα ήθελα να αποδώθεί επί σκηνής το "Χάρτινες Σαΐτες" με την συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας.

Το διαδίκτυο είναι ένας ωκεανός πληροφορίας και τα ραδιόφωνα πιο ξεπουλημένα από ποτέ.

Στην ελληνόφωνη rock σκηνή σήμερα, υπάρχει πολύ υλικό, καλά τραγούδια, ωραία σχήματα, αλλά μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία του υλικού. Το διαδίκτυο είναι ένας ωκεανός πληροφορίας και τα ραδιόφωνα πιο ξεπουλημένα από ποτέ.

Στο πρόγραμμα υπάρχουν πολλές συναυλίες, τόσο με τον Παναγιώτη όσο και με τους Ρε Καντίνι. Ψηφιακά single θα ανεβαίνουν στο κανάλι μου στο YouTube τακτικά και χωρίς προειδοποίηση. Για καλύτερη ενημέρωση μπορείτε να απυθυνθείτε στην σελίδα μου στο Facebook.

Υπόγεια Ρεύματα

Υπόγεια Ρεύματα

Ακούσαμε για πρώτη φορά υλικό των Magic De Spell και Ενδελέχεια όταν στέριωναν τις πυραμίδες! Πριν τις επτά πληγές και τις δέκα εντολές... Στο χτίσιμο , εμείς κουβαλούσαμε πέτρα κι αυτοί τραγουδάγανε! Δεν θυμόμαστε πότε τους είδατε ζωντανά για πρώτη φορά, έχουμε μνήμες μόνο από τον 20ο αιώνα.

Θα θέλαμε να διασκευάσουμε "Όσοι Γενούν Πρωθυπουργοί" του Μάρκου. Με τον Τσίπρα...

Θεωρούμε ξεχωριστές όλες τις συνεργασίες μας, αλλά κύρια εκείνη με τον Θάνο Μικρούτσικο, διότι μας έδειξε πως η μουσική καταργεί τα χάσματα. Θα θέλαμε να διασκευάσουμε "Όσοι Γενούν Πρωθυπουργοί" του Μάρκου. Με τον Τσίπρα... Η ελληνόφωνη rock σκηνή σήμερα, σε σχέση με τη «χρυσή» δεκαετία του '90, είναι πιο έξυπνη, πιο καταρτισμένη, πιο πονηρεμένη και δυστυχώς λιγότερο αθώα.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά στα σκαριά, ακόμα όμως δεν είναι ανακοινώσιμα. Σίγουρα χαιρόμαστε τα καινούργια μας μπλουζάκια (τα πρώτα που βγάζουμε εδώ και 25 χρόνια!) και το 45άρι βινύλιο που βγήκε τον Σεπτέμβριο. Ετοιμάζουμε ένα καινούργιο 45άρι που θα βγει πριν το Πάσχα, ένα concept δίσκο για αργότερα και φυσικά πολλά live παντού!

  • SHARE
  • TWEET