Maceo Parker: «Στο τέλος κάθε περιοδείας, νιώθω ένα αίσθημα ολοκλήρωσης»

Ο θρυλικός σαξοφωνίστας του James Brown έχει ακόμα να λέει για τις συναρπαστικές στιγμές που έζησε μαζί του και για το πόσο του αρέσει ακόμα να περιοδεύει

Από τον Παντελή Κουρέλη, 03/03/2020 @ 17:20

Μετρά περίπου έξι δεκαετίες καριέρας και συνεργασίες που ξεκινούν από τον James Brown και τη γέννηση του κινήματος του funk στη δεκαετία του -60, μέχρι τον Prince, τους Dave Matthews Band, τον Keith Richards, τους Living Colour. Παρ’ όλα αυτά, μόνο κουρασμένος δε φαίνεται, μιας και εξακολουθεί να περιοδεύει - με αρκετά σφιχτό μάλιστα πρόγραμμα!

Έχοντας τα τελευταία χρόνια περισσότερο τον ρόλο του ηγέτη και όχι του sideman, ο Maceo Parker θα μας επισκεφθεί και πάλι, αυτή τη φορά για δυο βραδιές στο ζεστό Gazarte. Εν όψει αυτών των εμφανίσεων, δε χάσαμε την ευκαιρία να απευθύνουμε ορισμένες ερωτήσεις σε έναν άνθρωπο που ζει τόσα χρόνια στον δρόμο και στο σανίδι.

Maceo Parker

Καλημέρα κύριε Parker και χρόνια σας πολλά! Στα 77 σας (τα έκλεισε στις 14 Φεβρουαρίου), παραμένετε ένας ζωντανός και ενεργός performer. Έχετε σχέδια για κάποιον νέο δίσκο την επόμενη περίοδο;

Ναι, βεβαίως έχω. Για την ακρίβεια, μόλις τελείωσα έναν δίσκο στη Νέα Ορλεάνη, στον οποίο θα περιλαμβάνονται αρκετές διασκευές που έκανα με μουσικούς της τοπικής σκηνής.

Έχετε υπάρξει τόσο ένας νεαρός μουσικός πεινασμένος να βρει τον ήχο του και ενδεχομένως την πορεία του στη μουσική, αλλά και ένας καθιερωμένος και σεβαστός μουσικό. Ποιος ρόλος σας αρέσει περισσότερο;

Κοίταξε, η αίσθησή μου είναι ότι το απολαμβάνω περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Έχω εντοπίσει τον λόγο στο γεγονός ότι δε χρειάζεται πλέον να δουλεύω τόσο πολύ όσο στο παρελθόν.

Έχοντας συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες που κυμαίνονται από τον Prince μέχρι τους Dave Matthews Band και από τον James Brown στην Ani DiFranco, θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη συνεργασία που έχετε τις καλύτερες αναμνήσεις και εκείνη που θεωρείτε πιο σημαντική για εσείς?

Όσον αφορά τις αναμνήσεις, μία από τις πιο εντυπωσιακές που έχω είναι το πόσο πολύ με είχε εκπλήξει ο αριθμός των νεαρών γυναικών που βρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό στις συναυλίες της Ani DiFranco. Η πιο σημαντική από τις συνεργασίες που έχω κάνει, ήταν σίγουρα αυτή με τον James Brown.

Maceo Parker

Προτιμάτε να εργάζεστε ως leader ή ως sideman;

Προτιμώ να εργάζομαι ως leader. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, εγώ είμαι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Ως sideman, πρέπει αναπόφευκτα να ακολουθείς τις οδηγίες κάποιου άλλου.

Πώς ήταν να είστε παρών στη γέννηση του funk κινήματος στη δεκαετία του '60 και να εξελίσσεστε μουσικά παράλληλα με αυτό;

Για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, θα μπορούσα να σκεφτώ μόνο δύο λέξεις: «πολύ συναρπαστικό».

Ποιοι είναι οι μουσικοί που έχουν επηρεάσει περισσότερο το παίξιμό σας;

Σίγουρα οι David "Fathead" Newman και Hank Crawford, δηλαδή οι σαξοφωνίστες του Ray Charles από τα μέσα των ‘50s μέχρι τις αρχές των ‘60s (σ.σ. πέθαναν με διαφορά 9 ημερών το 2009). Επίσης, όταν έπαιζα τενόρο σαξόφωνο είχα επηρεαστεί και από τον Stanley Turrentine.

Προτιμάτε να δουλεύετε στο studio δημιουργώντας μουσική ή την αίσθηση της επί σκηνής συνεργασίας που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ζωντανών εμφανίσεων;

Θεωρώ ότι αυτά τα δύο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Πρέπει πρώτα να ηχογραφήσεις κάτι, ώστε να μπορέσεις να το βγάλεις προς τον έξω κόσμο και ακολούθως να το εκτελέσεις ζωντανά στη σκηνή. Τόσο η δουλειά στο studio όσο και οι ζωντανές εμφανίσεις είναι εξίσου σημαντικές.

Maceo Parker

Θεωρείτε τον εαυτό σας τελειομανή; Πιστεύετε ότι κάθε μικρή λεπτομέρεια έχει σημασία;

Όχι, δεν θεωρώ τον εαυτό μου τελειομανή.

Η τρέχουσα περιοδεία σας στην Ευρώπη θα διαρκέσει έναν μήνα, με συνεχείς συναυλίες. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθείτε να απολαμβάνετε την περιοδεία με τον ίδιο τρόπο που κάνατε πριν;

Ναι, εξακολουθώ να το απολαμβάνω και βρίσκω ακόμα πολύ ωραίο το να βρίσκομαι σε περιοδεία. Άσε που πάντα μένω με μια αίσθηση ολοκλήρωσης και πληρότητας στο τέλος κάθε περιοδείας μου!

Ποια είναι η γνώμη σας για την αναβίωση του βινυλίου; Έχετε κάποια ειδική σχέση με αυτό το μέσο ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό μέσο γεμάτο μουσική;

Είναι different strokes for different folks – όπως αγαπάει ο καθένας! Υποθέτω ότι το να συλλέγει κάποιος βινύλιο είναι καλό. Εγώ προσωπικά πάντως δεν έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με οποιοδήποτε φυσικό μέσο μουσικής.

Maceo Parker

Τι πιστεύετε για την επιρροή που έχει η ψηφιακή εποχή στο επάγγελμά σας ως μουσικού; Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτή;

Να σου πω την αλήθεια, δε με απασχολεί και τόσο πολύ το συγκεκριμένο θέμα. Εγώ απλώς κάνω αυτό που πρέπει να κάνω, το οποίο είναι το να δίνω παραστάσεις σε όλον τον κόσμο, εξακολουθώντας να το απολαμβάνω.

Τι μουσική ακούτε αυτήν την περίοδο; Υπάρχει κάποιο νέο άλμπουμ που έχετε να προτείνετε;

Τον τελευταίο καιρό ακούω πάρα πολύ big band jazz. Διαχρονικά μου αρέσει πολύ να ακούω ορισμένους τρομπετίστες και ιδιαιτέρως δουλειές στις οποίες έχει συμμετάσχει ο Freddie Hubbard.

Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σας σε περίπου ένα μήνα; Θα θέλατε να κλείσετε αυτή τη συνέντευξη με ένα μήνυμα στους οπαδούς σας εδώ;

Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι θα περάσουμε πολύ ωραία και funky στις συναυλίες. Και να μην ξεχνάτε ότι όλα περιστρέφονται γύρω από την αγάπη.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, κύριε Parker, θα τα πούμε τον Μάρτιο στην Αθήνα.

Τα λέμε εκεί!

  • SHARE
  • TWEET