JOHN: «Δεν περιμέναμε ποτέ μια τόσο υπέροχη ανταπόκριση από τον κόσμο»

Λίγο πριν την πρώτη τους συναυλία επί ελληνικού εδάφους, ο John Newton των JOHN μας μιλά για τον νέο τους δίσκο, την περιοδεία με τους Idles, και τα σχέδια τους για το μέλλον

Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 25/02/2020 @ 16:26

«Σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει» λέει ο σοφός λαός και μπορεί και να έχει δίκιο. Οι JOHN πάντως, αδιαμφισβήτητα αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο «καυτά» ανερχόμενα ονόματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχοντας κυκλοφορήσει τον δεύτερο δίσκο τους, για τον οποία σας ενημερώσαμε στην ανασκόπησή μας για το 2019, το συγκρότημα κατάφερε να εξασφαλίσει διθυραμβικές κριτικές με αποτέλεσμα να διευρύνει με ταχείς ρυθμούς το ακροατήριό του, κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει καθημερινά. Συνεπώς, είμαστε πολύ τυχεροί που θα τους δούμε ζωντανά στο Temple Athens, μαζί με τους Μινέρβα, την Παρασκευή 28/02/20. Με αφορμή λοιπόν την πρώτη τους συναυλία επί ελληνικού εδάφους, ο John Newton μας μίλησε για τον νέο τους δίσκο, την περιοδεία με τους Idles, και τα σχέδια τους για το μέλλον.

Γεια σου John! Χαίρομαι που μιλάω μαζί σου, μου άρεσαν πολύ και τα δύο άλμπουμ που έχετε κυκλοφορήσει.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!

Μια μικρή εισαγωγή για όσους μας διαβάζουν. Από ποιους αποτελούνται οι JOHN και πού γνωριστήκατε;

Είμαστε οι John Newton (Drums/Φωνητικά) και Johnny Healey (Κιθάρα) και γνωριστήκαμε όταν μέναμε στις ίδιες εστίες στο Νότιο Λονδίνο. Πηγαίναμε στο ίδιο πανεπιστήμιο κι έτσι συχνά καταλήγαμε να καθόμαστε και να μιλάμε για μουσική, κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων που σπουδάζαμε. Τελικά, μετά το πανεπιστήμιο -έχοντας εισέλθει στην πραγματικότητα της δουλειάς- καταφέραμε να μπούμε σ’ ένα προβάδικο για να δούμε αν θα μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάτι δημιουργικό! Ευτυχώς δεν μας πήρε πολύ καιρό πριν καταφέραμε να φτιάξουμε κάτι που σχεδόν έμοιαζε με τραγούδι.

Πότε ξεκινήσατε να φτιάχνετε κι επίσημα μουσική;

Είναι δύσκολο να εντοπίσω την ακριβή ημερομηνία, καθώς παίζαμε πίσω από κλειστές πόρτες για περίπου έναν χρόνο, αλλά μάλλον ήταν γύρω στο 2013/2014. Έχει ενδιαφέρον να επισκεπτόμαστε τα μέρη απ’ όπου ξεκινήσαμε, καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν πια λόγω της ταχείας ανάπτυξης του Λονδίνου. Πριν από δύο χρόνια, το κτήριο όπου κάναμε πρόβα τον πρώτο καιρό κατεδαφίστηκε. Είχε ενδιαφέρον να κοιτάζει κανείς τη μεγάλη λασπώδη τρύπα που το αντικατέστησε και να σκέφτεται την κληρονομιά του.

John

Ποιες θα έλεγες πως είναι οι βασικές σας επιρροές;

Δεν είμαι καλός με αυτές τις ερωτήσεις, καθώς υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλά πράγματα που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια! Υπήρξαν μερικές καθοριστικές συναυλίες που παρακολουθήσαμε και οι δύο στην αρχή του συγκροτήματος -όπως η πρώτη εμφάνιση των METZ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τότε, είχαμε την τύχη να μοιραστούμε τη σκηνή μαζί τους πολλές φορές κι είναι πραγματικά υπέροχο που διανύσαμε όλη αυτή την πορεία.

Ήταν δύσκολο να ξαναμπείτε στο στούντιο μετά "God Speed In The National Limit";

Όχι ιδιαίτερα, καθώς ήμασταν πολύ χαρούμενοι που επιστρέψαμε στο γράψιμο, έχοντας περάσει από τη διαδικασία του ντεμπούτου, κι έχοντας περιοδεύσει πολύ παίζοντας τα τραγούδια. Είναι συναρπαστικό καθώς βελτιώνεσαι όσο περισσότερο παίζεις, ενώ είσαι περισσότερο εξοικειωμένος με τη διαδικασία δημιουργίας ενός άλμπουμ. Νομίζω ότι μπορούσαμε να είμαστε πιο τολμηροί σε πειράματα και αποφάσεις επειδή είχαμε ήδη αναπτύξει μια σχέση με τον Wayne (ο παραγωγός μας στο Bear Bites Horse). Δημιουργήσαμε έναν μοναδικό τρόπο επικοινωνίας και νομίζω ότι αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος για να επιστρέψουμε σε αυτόν για το δεύτερο άλμπουμ.

Πες μου περισσότερα για τη διαδικασία ηχογράφησης του "Out Here on the Fringes"; Τι αισθάνεσαι πως κάνατε διαφορετικά αυτήν τη φορά;

Είχαμε μια απροσδόκητη διακοπή ενός μήνα καθώς βγήκαμε σε ευρωπαϊκή περιοδεία με μια λιγότερο γνωστή μπάντα φίλων που ονομάζεται IDLES. Συνεπώς, στην πραγματικότητα, το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε τρεις ξεχωριστές συνεδρίες. Σίγουρα αυτό μας βοήθησε να αξιολογήσουμε καλύτερα συνολικά το άλμπουμ στα κενά μεταξύ των ηχογραφήσεων. Εκτός από αυτό, σε επίπεδο παραγωγής, υπήρξε μια πολύ φειδωλή χρήση δεύτερων φωνητικών και μερικά guests μουσικών, τα οποία έδωσαν σε συγκεκριμένα κομμάτια πρόσθετο βάθος σε σύγκριση με την πρώιμη βρωμιά του "God Speed In The National Limit".

Και μια που το ανέφερες, πώς ήταν η περιοδεία με τους IDLES;

Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία που μας έδωσε την ευκαιρία να παίξουμε σε μερικούς από τους καλύτερους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης. Γνωρίζαμε από καιρό τα παιδιά από τους IDLES οπότε ήταν ωραίο που περάσαμε χρόνο μαζί τους σε καθημερινή βάση ενώ επισκεπτόμασταν μερικά συγκλονιστικά μέρη.

Δεν περιμέναμε ποτέ μια τόσο υπέροχη ανταπόκριση από τον κόσμο

Πάντως, οι αντιδράσεις για τον νέο σας δίσκο ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Το περιμένατε;

Δεν περιμέναμε ποτέ μια τόσο υπέροχη ανταπόκριση από τον κόσμο. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και τα τρία singles να παιχτούν στο BBC και το άλμπουμ να μπει στα Top 40 των πωλήσεων βινυλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Για να μην αναφέρω την ευκαιρία που μας δίνεται να παίξουμε αυτά τα τραγούδια ζωντανά στην Ελλάδα.

John

Πώς γράφετε μουσική; Φέρνει ο καθένας έτοιμα κομμάτια ή είναι ομαδική δουλειά;

Είναι σχεδόν αποκλειστικά ομαδική δουλειά. Σαφώς και οι δύο φέρνουμε ιδέες όταν προβάρουμε μα, πάνω-κάτω, όλη η δουλειά γίνεται την ώρα της πρόβας καθώς πιστεύουμε και οι δύο στην ενέργεια που υπάρχει μεταξύ μας όταν παίζουμε. Μόλις το τραγούδι πάρει μορφή και προσθέσω κάποια βασική φωνητική μελωδία ή κάποια λόγια, το κομμάτι μετατρέπεται σε παζλ που καλούμαστε να λύσουμε, με σενάρια ή εικόνες που ταιριάζουν στον ρυθμό ή τη γενικότερη δομή.

Αλήθεια, είναι δύσκολο είναι να αναπαράγετε τον ήχο του άλμπουμ στις συναυλίες;

Καθόλου καθώς είμαστε πρώτα απ’ όλα συναυλιακό συγκρότημα οπότε οι στουντιακές ηχογραφήσεις υπάρχουν για να αιχμαλωτίσουν την ενέργεια της ζωντανής μας εμφάνισης όσο καλύτερα γίνεται.

Νοιώσαμε μια επείγουσα ανάγκη να παίξουμε μαζί μουσική κι έβγαζε τέλειο νόημα να ξεκινήσουμε έτσι και να δούμε που θα μας βγάλει

Τι σας έκανε να αποφασίσετε πως το line-up «κλείδωσε» με εσάς τους δύο; Θα σκεφτόσασταν κάποια διεύρυνση από άποψη μελών στο μέλλον; Φυσικά, αντιλαμβάνομαι πως θα πρέπει να λέγονται John...

Νοιώσαμε μια επείγουσα ανάγκη να παίξουμε μαζί μουσική κι έβγαζε τέλειο νόημα να ξεκινήσουμε έτσι και να δούμε πού θα μας βγάλει πριν σκεφτούμε καν να βρούμε άλλα άτομα. Σίγουρα ήταν πολύ ωραίο να δουλέψουμε με άλλους μουσικούς που συνέβαλαν ενορχηστρωτικά σε συγκεκριμένα κομμάτια, όμως είναι κάτι που θέλουμε να γίνεται με μέτρο και μόνο εφόσον εξυπηρετεί τις ανάγκες κάποιου κομματιού. Για παράδειγμα, και οι δύο είδαμε πως στο “Future Thinker”, που ανοίγει τον δίσκο, θα μπορούσε να μπει σαξόφωνο και ήταν υπέροχο που βρήκαμε την Chloe Herington (Των Chromehoof / Knifeworld / VALVE) και την αφήσαμε να δουλέψει με ό,τι εμείς είχαμε ήδη φτιάξει.

Το Crystal Palace, και γενικότερα το Νότιο Λονδίνο, τα τελευταία χρόνια παράγει όλο και περισσότερα σημαντικά συγκροτήματα. Βλέπετε τον εαυτό σας ως μέρος μιας ευρύτερης νέας σκηνής του Ηνωμένου Βασιλείου;

Έχοντας περιοδεύσει πολύ σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι ωραίο να κάνεις ή να ξαναβρίσκεις φίλους στον δρόμο. Δεν είμαι σίγουρος αν όλο αυτό συνιστά όντως μια «σκηνή», όμως σίγουρα έχουμε γνωρίσει πολλούς ανθρώπους παίζοντας μαζί μουσική. Είναι ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια αυτού που κάνουμε.

Δεν βρίσκω ιδιαίτερα εύστοχο το να μου το φωνάζεις μέσα στη μούρη σαν να είναι κάποια διαφήμιση

Πιστεύεις πως η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέεται με την εμφάνιση όλων και περισσότερων noise rock και punk συγκροτημάτων;

Νομίζω πως πάντα υπήρχαν τέτοιου είδους συγκροτήματα στη χώρα αλλά σίγουρα δεν γράφουν όλοι για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση χρησιμοποιώντας σλόγκαν ή τσιτάτα. Προσωπικά δεν μου αρέσει ιδιαίτερα αυτός ο τόσο ευθύς τρόπος γραφής. Πιστεύω πως ένα σημαντικό πολιτικό σχόλιο μπορεί να επέλθει σαν συνέπεια μιας ιδιοσυγκρασιακής δημιουργικής προοπτικής. Δεν βρίσκω ιδιαίτερα εύστοχο το να μου το φωνάζεις μέσα στη μούρη σαν να είναι κάποια διαφήμιση.

John

Αν δεν κάνω λάθος, η περιοδεία σας τελειώνει τον Μάιο. Τι ακολουθεί μετά;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε ζωντανά το άλμπουμ μέχρι και τον Μάιο και στη συνέχεια το καλοκαίρι έχουμε διάφορες εμφανίσεις σε φεστιβάλ. Παράλληλα, είμαστε αρκετά απασχολημένοι με το να γράφουμε νέο υλικό οπότε θα δοκιμάσουμε πρώτα μερικά πράγματα ζωντανά προτού καταλήξουμε στο τι μπορεί να προκύψει από αυτά.

Ανυπομονώ για τη συναυλία σας στην Ελλάδα. Τι να περιμένουμε;

Τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια, δύο κεφάλια, ξύλο, μέταλλο και πλαστικό...

Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και τις απαντήσεις. Καλή συνέχεια και τα λέμε στην Ελλάδα!

  • SHARE
  • TWEET