Chickn: «Θα ανησυχούσαμε αν σε τρεις δίσκους είχαμε το ίδιο περιεχόμενο»

​Λίγο πριν την παρουσίαση του δίσκου τους "Bel Esprit" μοιράστηκαν μαζί μας μερικές σκέψεις τους

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 27/12/2019 @ 13:30

Κάθε καινούργιο μουσικό εγχείρημα για τους Chickn αποτελεί ιδανική ευκαιρία για μια συζήτηση μαζί τους. Το συγκρότημα μας περιγράφει τη διαδικασία δημιουργίας του "Bel Esprit", μοιράζεται μαζί μας στιγμές από τα γυρίσματα του videoclip για το τραγούδι "She'll Be Apples" και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα καινούργια του μουσικά επιτεύγματα στο επερχόμενο live του.

Chickn - Bel Esprit

Περιγράψτε µας µε λίγα λόγια τον χαρακτήρα του καινούργιου σας µουσικού εγχειρήµατος "Bel Esprit".

Το Bel Esprit είναι η πιο εξωστρεφής δουλειά µας ως τώρα, παιχνιδιάρικη και απενοχοποιηµένη. Ένας δίσκος-περιπλάνηση σε ό,τι τράβηξε την προσοχή µας τον τελευταίο χρόνο, φτιαγµένος για να περφορµάρεται στη σκηνή. Μικρός και τριανταφυλλένιος.

Αυτήν τη φορά ακούσαµε dream pop και glam rock στοιχεία στη µουσική σας. Πώς προέκυψαν αυτές οι ιδέες;

Η αλήθεια είναι πως δε νιώθουµε καµία ανάγκη να σταθούµε δίπλα σε µία τέτοιου είδους αντίληψη τιτλοδότησης της µουσικής, πόσο µάλλον της µουσικής µας. Αν στον πρώτο δίσκο δεν το πίστεψε κανείς ενώ στο δεύτερο δίσκο ακούστηκε σαν καπρίτσιο, τώρα µε στοιχεία πια, φαίνεται πως το genre blender µας δουλεύει πολύ καλά.

… όταν νιώθεις το «δηµιουργικό κάλεσµα», το momentum που αυτό δηµιουργεί είναι ασύλληπτο και απρόβλεπτο

Στρέψαµε την προσοχή µας στον δίσκο όταν είδαµε το video-clip του τραγουδιού "She'll Be Apples". Θα ήθελα να µου πείτε λίγα λόγια για την ιδέα, τα γυρίσµατα του video και τους ανθρώπους που εργάστηκαν γι’ αυτό.

Το She’ll Be Apples είµαστε εµείς και οι φίλοι µας που κάνουµε τρέλες στην Αθήνα. Εμπεριέχει το δηµιουργικό input πάρα πολλών ανθρώπων σε µία παραγωγή που οργανώθηκε εκ των ενόντων και είναι η απόδειξη πως όταν νιώθεις το «δηµιουργικό κάλεσµα», το momentum που αυτό δηµιουργεί είναι ασύλληπτο και απρόβλεπτο. Οι συντελεστές εργάστηκαν για µία εβδομάδα ακούραστα µε όλα τα αποθέματα αγάπης τους, βρίσκοντας τον τρόπο µε τον οποίο «δουλεύουν» τα πράγματα on the spot. Το shout out µας πάει στον Alex Brack που διηύθυνε τη φιλµογράφηση και έδωσε την οπτική του πάνω στη µπάντα.

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρετε σε σχέση µε τα γυρίσµατα του βίντεο κλιπ, είναι πως ήταν γεµάτο µε πρώτες και τελευταίες φορές, η λακούβα ήταν τεράστια και η σκηνή του ατυχήµατος µε τη βέσπα δεν περιείχε stuntman.

Οι δίσκοι µας όταν γράφονται, σχεδιάζονται σαν ακουσµατική εµπειρία

Τι ρόλο παίζει για εσάς η εικόνα; Έρχεται πρώτα αυτή ή ο ήχος; Γενικότερα, τι είναι αυτό που σας εμπνέει για να δημιουργήσετε τη μουσική σας;

Όταν µας ρωτάνε για την εικόνα µας συνήθως καταφεύγουµε στη φυσική. Πρώτα έρχεται το φως. Λίγο µετά έρχεται ο ήχος. Η εικόνα µας µεταφέρει το φως µας. Αυτό βέβαια αφορά στα live όπου µάλλον αναφέρεσαι, καθώς στο στούντιο η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Οι δίσκοι µας όταν γράφονται, σχεδιάζονται σαν ακουσµατική εµπειρία, δηλαδή σαν µία εµπειρία ακρόασης ήχου χωρίς την ορατότητα της πηγής του (το ακριβώς αντίστροφο από τα live, όπου πρώτα βλέπεις και κλάσµατα δευτερολέπτου αργότερα ακούς). Σε αυτή τη διαδικασία, αξιοποιώντας διάφορα τεχνικά και ψυχολογικά πλεονεκτήµατα, όπως η επεξεργασία του ήχου και το πλεονέκτηµα του απρόσµενου, αφού ο ακροατής δε µπορεί να έχει την παραµικρή ιδέα για το τι θα συµβεί πριν το ακούσει, προσπαθούµε να µεταφέρουµε το φως µας µέσω του ήχου. Κάπως έτσι γεννιούνται ένα κάρο νέες µη-επιστηµονικές για µελλοντική χρήση.

Συµπέρασµα: Η εικόνα µας, δηλαδή ο τρόπος µε τον οποίον γίνεται αντιληπτή όταν παίζουµε, είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε τον ήχο µας και αυτά τα δύο πάνε µαζί.

Chickn

Τι σηµαίνει για εσάς ο όρος «πειραµατική µουσική»;

Τίποτα σηµερινό. Καλύπτει ένα πολύ µεγάλο φάσµα της «καινούριας µουσικής» του προηγούµενου αιώνα, τότε που έδινε µία απελευθερωτική µάχη για τον εαυτό της, για να µπορέσει να υπάρξει. Σήµερα οτιδήποτε προταθεί σαν µουσική, είναι µουσική και αυτό είναι µόνο ωραίο. Από την άλλη, αυτό που έµεινε στο σήµερα, πολύ σπάνια µπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον µας για πάνω από 15 λεπτά. Πειραµατική µουσική σήµερα συνηθίζουµε να καλούµε οτιδήποτε δοµείται πάνω στο περιθώριο του λάθους του.

Κάθε δίσκος έχει διαφορετικό περιεχόµενο, και κάθε φορά έρχεστε µε νέες προτάσεις και ιδέες. Ποιες είναι οι αντιδράσεις που λαµβάνετε από το κοινό;

Οι αντιδράσεις που λαµβάνουµε από το κοινό είναι ανάµικτες, για πολλούς και διάφορους λόγους. Εµείς πάντως, αν ήµασταν το κοινό µας, θα ανησυχούσαµε αν σε τρεις δίσκους είχαµε το ίδιο περιεχόµενο. Είναι σαν να µαγειρεύεις ένα φαγητό και να το χωρίζεις σε τάπερς µελλοντικού ξαναζεσταµένου χθεσινού. Θέλουµε πάντως να σταθούµε και να κάνουµε µια βαθιά υπόκλιση σε αυτόν τον κόσµο που µας ακούει µε τον ίδιο παιδικό ενθουσιασµό που κρατάµε εµείς όταν παίζουµε. Μας δίνουν όλη αυτή τη δύναµη που χρειαζόµαστε όταν σκληραίνει το παιχνίδι και κάθε φορά είναι σαν πρώτη. Στις 28 Δεκέµβρη σας περιµένουµε στο Gagarin205!

Σας έχουµε δει να παίζετε live σε πλατείες, µουσικές σκηνές, ακόµη και στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης. Που αισθανθήκατε πιο οικεία;

Στο silo που παίξαµε πέρυσι στο Maastricht. Αν δεν έχεις δει live µέσα σε silo σε φουλ επένδυση λευκοσιδήρου (πάτωµα ταβάνι και τοίχοι), δεν έχεις δει τίποτα. Η οικειότητα είναι ένα αίσθημα που αναπτύσσει και καλλιεργεί τη µπάντα µεταξύ της, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

Το CHICKN είναι ένα κόνσεπτ εκφραστικής ελευθερίας

Τί έχει αλλάξει από τη δηµιουργία των Chickn;

Ό,τι δεν άλλαξε σημαίνει πως το αφήσαμε πίσω µας. Το CHICKN είναι ένα κόνσεπτ εκφραστικής ελευθερίας. Άρα όλα άλλαξαν, εκτός από την αγάπη για το frisbee.

Πώς φαντάζεστε το µέλλον του συγκροτήµατος;

Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε τώρα, κυρίως γιατί τόσο οι πολλές ελπίδες όσο και οι καηµοί είναι πολυτέλεια όταν το πλάνο επιβίωσής σου είναι στην καλή περίπτωση ένα χαλαρό hand to mouth. Μας φανταζόμαστε να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε ήδη, µε παραπάνω χαρά και ξεγνοιασιά. Περιοδείες, πρόβες και ηχογραφήσεις, αυτή είναι ζωή!

Θα είχε ενδιαφέρον να µας μεταφέρετε μια εικόνα από τις συζητήσεις που έχετε µε τον τεχνικό ήχου σας; Πώς του περιγράφετε τη μελωδία που θέλετε να βγει από το studio;

Αυτό που θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον είναι να το μετέφερε αυτό ο Ηρακλής ή ο Νίκος, όχι εμείς. Μία σφιχτή αγκαλιά και στους δύο που τόσα χρόνια συμπάσχουν και αποκωδικοποιούν την επιθυμία µας. Ένα μεγάλο κοµµάτι της εξέλιξης του ήχου µας (είτε live είτε ηχογραφηµένου), οφείλεται σε αυτούς. Η διαδικασία της ηχογράφησης είναι περίπου σαν τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Ένα µάτσο από ανθρώπους εκτός τόπου και χρόνου που ο καθένας κάνει κάτι τελείως δικό του, in sync µε τους υπόλοιπους. Το µυστικό είναι η τηλεπάθεια.

Ο τρίτος δίσκος κυκλοφόρησε και πάλι από την Inner Ear Records. Ποια είναι τα στοιχεία που σας κρατούν σταθερή τη συνεργασία σας µε τη συγκεκριμένη δισκογραφική εταιρεία;

Η κοινή µας αγάπη για το frisbee.

Ποιο τραγούδι του δίσκου γράφτηκε πρώτο και ποιο τελευταίο;

Πρώτο γράφτηκε το Bel Esprit και τελευταίο το slight return του CHICKN tribe. Tracklist βγαλµένο από τη ζωή!

Chickn

Στο κλείσιµο του "Bel Esprit" ακούσαµε το ευχάριστο ισπανόφωνο "Chickn Tribe". Πώς προέκυψε η προσθήκη αυτή;

Είναι το δικό µας input στην ανοιχτή κουβέντα σε σχέση µε το «Ελληνικός vs Αγγλικός στίχος». Ίσως γιατί στο τέλος της ημέρας, πρέπει να έχει και λίγο πλάκα. Τελικός στόχος είναι στα 10 χρόνια του συγκροτήματος να κάνουμε επετειακό live όπου θα παίξουμε αποκλειστικά εκδοχές του Chickn Tribe.

Τι να περιµένουµε λοιπόν από την εµφάνισή σας στις 28 Δεκεµβρίου στο Gagarin;

Ό,τι και αν περιμένετε, σας παρακαλούμε να µην είστε παράλογοι. Αφενός είναι απλά μουσική, αφετέρου αυτό είναι δικό µας προνόμιο.

  • SHARE
  • TWEET