Calexico: «Ζούμε σε μια εποχή όπου τονίζονται οι διαφορές μας»

Ο Joey Burns μας μίλησε για τις επερχόμενες εμφανίσεις των Calexico με θέα την Ακρόπολη, τον νέο δίσκο, αλλά και το ενδεχόμενη μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα

Από τον Άλκη Κοροβέση, 29/06/2018 @ 11:26

Για τη σχέση των Calexico με την Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά που να μπορούν να γραφτούν ακόμα. Για κάποιον - όχι άγνωστο - λόγο η μπάντα και το ελληνικό κοινό έχουν μια απίστευτη χημεία, που φαίνεται σε κάθε τους live. Με αφορμή τη διπλή τους εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, επικοινωνήσαμε με τον Joey Burns, τραγουδιστή του συγκροτήματος, ο οποίος είχε πολλή όρεξη να πει πράγματα,  όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.

Calexico

Καλησπέρα Joey. Είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Τι κάνεις;

Είμαι καλά. Εσύ;

Μια χαρά, ευχαριστώ. Λοιπόν, πού βρίσκεσαι τώρα;

Είμαι σπίτι με τη γυναίκα μου και τις δυο μου κόρες.

Ακούγεται τέλειο. Ξέρω ότι περιοδεύεις πολύ τα τελευταία χρόνια. Οπότε, για πες μου, τι περιλαμβάνει μια τυπική μέρα στο Tucson, τι κάνεις όταν είσαι σπίτι;

Βρίσκομαι με την οικογένειά μου, κάνω πρωινό και καφέ. Πάω τα παιδιά στο σχολείο, βγάζω βόλτα τον σκύλο μου. 

Αν ο κόσμος αρχίσει να αναρωτιέται παρόμοιες ερωτήσεις, τότε μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να γεφυρώσουμε τις διαφορές

Όλα αυτά τα απλά πράγματα, που σου λείπουν όταν είσαι μακριά. Ας μιλήσουμε λίγο για τον τελευταίο σας δίσκο, το "The Thread That Keeps Us". Πιστεύω πως είναι το καλύτερο υλικό σας εδώ και μια δεκαετία. Συγχαρητήρια. Πού αναφέρεται ο τίτλος;

Το "The Thread That Keeps Us" είναι ένα ερώτημα που κάθε άνθρωπος πρέπει να ρωτάει τον εαυτό του. Και ο καθένας έχει διαφορετική απάντηση. Ήθελα να δω ποια είναι η προοπτική που μοιραζόμαστε όλοι. Αν ο κόσμος αρχίσει να αναρωτιέται παρόμοιες ερωτήσεις, τότε μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να γεφυρώσουμε τις διαφορές, να έρθουμε πιο κοντά, να γίνουμε ανοιχτόμυαλοι και να προοδεύσουμε. Ζούμε σε μια εποχή όπου μας τονίζονται οι διαφορές μας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που αποκομίζουν κέρδη από αυτά. Είναι πιο ουσιώδες σήμερα, επειδή περιλαμβάνει και βία. Βία προς τα παιδιά στο σχολείο, προς τους πρόσφυγες που φεύγουν από μια εμπόλεμη ή από οικονομικά υποβαθμισμένη χώρα. Επομένως, πιστεύω ότι υπάρχει μια σύνδεση, αρκεί να θυμηθούμε ότι είμαστε όλοι συσχετισμένοι. Δεν ανήκουμε σε διαφορετικές χώρες, αλλά βρισκόμαστε όλοι στον ίδιο πλανήτη. Πρέπει να υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλο αυτή την ανθρωπιστική σκοπιά που είναι σημαντική για τη ζωή.

Η μουσική είναι η γέφυρα που μας φέρνει κοντά

Υπάρχουν αρκετά κοινωνικά μηνύματα πίσω από τον δίσκο.

Αυτή είναι η ταινία που τα ενώνει όλα μαζί. Τα κομμάτια και τα ορχηστρικά του δίσκου αγγίζουν τόσο διαφορετικά πράγματα. Και αυτή είναι η ομορφιά της μουσικής. Η μουσική είναι η γέφυρα που μας φέρνει κοντά. Και χρειαζόμαστε αυτή τη γέφυρα στις ζωές μας.

Καθώς σκεφτόμασταν την επέτειο του "Black Light" ένιωσα ότι ίσως θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε περισσότερα ορχηστρικά

Έχεις απόλυτο δίκιο. Πώς και αποφασίσατε να φέρετε πίσω τα ορχηστρικά κομμάτια - για πρώτη φορά από το "Carried To Dust";

Δεν ξέρω, ίσως επειδή θέλαμε αυτόν τον τόνο. Μας έλειπαν αυτές οι εμπειρίες από τους τελευταίους δίσκους. Στην αρχή υπήρχαν περισσότερες. Καθώς σκεφτόμασταν την επέτειο του "Black Light" ένιωσα ότι ίσως θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε περισσότερα ορχηστρικά. Και έτσι, είχαμε κάποιες ιδέες, ακόμα και ο περιοδεύων τρομπετίστας μας, προσέφερε ένα εξαιρετικό ορχηστρικό κομμάτι, το "Unconditional Waltz". Το παίζουμε στην περιοδεία μας στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και ο κόσμος το λατρεύει. Αισθάνομαι τόσο καλά που αυτά τα κομμάτια πραγματικά έχουν απήχηση στον κόσμο, όχι μόνο στους δίσκους αλλά και στα live. Όταν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, θα παίξουμε δυο βραδιές, δυο διαφορετικά σετ, πραγματικά είμαι ενθουσιασμένος για το πως θα πάνε. Θα έχει πολλή πλάκα.

Calexico

Το πρώτο show σας έγινε sold out πολύ γρήγορα, οπότε προστέθηκε ένα δεύτερο. Πώς θα πείσετε κάποιον να έρθει και στα δυο;

Έχουμε τόσο πολύ υλικό όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε προσεγγίσει ορισμένους φίλους, οι οποίοι μπορεί να περάσουν από εκεί. Ίσως έχουμε κάποιες εκπλήξεις. Το παλεύω σκληρά.

Έχεις ξαναπάει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού;

Μέσα όχι, άλλα έχω πάει κοντά.

Γι’ αυτό λατρεύω την Ελλάδα. Υπάρχει ένα πνεύμα δημιουργικό που είναι εκεί για πάρα πολύ καιρό

Είναι τέλειο. Είναι από τα παλιότερα πέτρινα θέατρα, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Πιστεύω τόσο εσείς, αλλά και εμείς θα απολαύσουμε το show. 

Φαντάζει σαν το πιο ρομαντικό μέρος. Χτίστηκε το 126 μX και το έχτισε ο Ηρώδης για τη γυναίκα του. Είναι εξαιρετική ιστορία. Είμαι πολύ περίεργος γι’ αυτό. Είναι εκπληκτικό που αντέχει ακόμα. Αυτό μας λέει αρκετά για την κουλτούρα και την ιστορία. Όσο και αν βρισκόμαστε στο παρόν και κοιτάζουμε το μέλλον, υπάρχει κάτι που αφορά την εγκατάσταση σε ένα μέρος, ειδικά ένα με τόση πολλή ιστορία που υπήρξε τόπος δημιουργικότητας για τόσο καιρό. Δυσκολεύεσαι ακόμα και να το κατανοήσεις. Γι’ αυτό λατρεύω την Ελλάδα. Υπάρχει ένα πνεύμα δημιουργικό που είναι εκεί για πάρα πολύ καιρό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ζω στην βόρεια Αριζόνα. Ο κόσμος βρίσκεται εδώ για πολλά χρόνια. Αυτά τα πετρογραφήματα, τα ερείπια, η κουλτούρα. Κάποτε υπήρχε ένας ποταμός, ο Santa Cruz, που έχει ξεραθεί τώρα. Αλλά παρείχε νερό και ζωή στις κοινότητες για πολύ καιρό. Οπότε έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση ο τόπος αυτός. Και όλα συνοψίζονται σε αυτή την αίσθηση. Ανυπομονώ για αυτή την αίσθηση στην Ελλάδα. Κάθε βραδιά θα έχει τη δικιά της αίσθηση. Συνήθως ο κόσμος προτιμά τις πιο εορταστικές νύχτες, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία, όπως οι διαφορετικές δυναμικές και το εύρος των συναισθημάτων, η μελαγχολία, η θλίψη, η απόγνωση και ο θυμός, στοιχεία punk rock ή μια γλυκιά μελωδία. H μπάντα μας προσφέρει αρκετά διαφορετικά στοιχεία και προκαλεί διάφορα συναισθήματα, γι’ αυτόν τον λόγο το κοινό ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχουν ανταποκριθεί τόσο καλά σε αυτό που κάνουμε. Υπάρχει τόση ποικιλία στη μουσική.

Μακάρι να μπορούσα να κάνω τα show στο τέλος της περιοδείας, ώστε να έφερνα εδώ την οικογένεια για διακοπές και να ρουφήξω αυτή την ενέργεια και τη διάθεση

Είναι επίσης πολύ εξωστρεφής, η μουσική σας. Παρά τα όποια σκοτεινά στοιχεία, στην πλειοψηφία της είναι εξωστρεφής, όπως και ο κόσμος στην Ελλάδα.

Είναι μια παράξενη αντίθεση. Υπάρχει μια πανέμορφη εσωστρεφής και ποιητική πλευρά της Ελλάδας και των Ελλήνων. Υπάρχει αυτή η δυναμική, αυτή η αντίθεση, που πιστεύω είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ειδικά, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει όλα αυτά τα νησιά. Οι αντιθέσεις μας περικυκλώνουν, οι ωκεανοί και η ξηρά. Είναι πανέμορφο. Μακάρι να μπορούσα να κάνω τα show στο τέλος της περιοδείας, ώστε να έφερνα εδώ την οικογένεια για διακοπές και να ρουφήξω αυτή την ενέργεια και τη διάθεση.

Calexico

Ταιριάζεις πολύ στην ελληνική νοοτροπία. Έχεις σκεφτεί να αγοράσεις ένα σπίτι εδώ;

Αυτό θα ήταν όνειρο. Ε, Melba (σ.σ. απευθυνόμενος στη γυναίκα του) έχουμε σκεφτεί ποτέ να αγοράσουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα; Αν έχεις κάτι κατά νου, ενημέρωσέ με. Θα ήθελα να επιστρέψω εκεί για διακοπές, αλλά και για δουλειά. Θα μου άρεσε να δουλέψω με μουσικούς εκεί. Έχουμε τόσους φίλους στο Lizard Sound studios, οι οποίοι μας γνώρισαν την υπέροχη μπάντα, τους Takim. Είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες σε όλο τον κόσμο και η μουσική τους και το πνεύμα τους είναι φανταστικά. Κάναμε μερικά κομμάτια μαζί στο studio και συνεργαστήκαμε και επι σκηνής στην τελευταία μας επίσκεψη στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής, όσο εξωστρεφής και να είναι, μπορεί να δράσει εσωτερικά και να βοηθήσει να γιατρευτούν πληγές

Το θυμάμαι, ήμουν εκεί.

Και θυμάμαι, ήταν μερικές μέρες, αν όχι η επόμενη, από το συμβάν στο Παρίσι, στο Bataclan. Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά, επειδή όλοι αισθάνονταν άβολα, αλλά η μουσική είναι η γέφυρα που συνδέει τα συναισθήματά μας. Το ίδιο κομμάτι μπορεί να ερμηνευθεί με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Ρώτησα έναν φίλο μου, οπαδό, ο οποίος θα είναι και στην Ελλάδα για το 100ο του show, πως δεν έχει κουραστεί ακόμα να μας βλέπει. Και μου απάντησε: «όχι, γιατί αλλάζετε σε κάθε περιοδεία, τα κομμάτια αλλάζουν, οι δυναμικές αλλάζουν, ακόμα και οι μουσικοί». Είναι τόσο συναρπαστικό και αναζωογονητικό. Είναι πραγματικά ιδιαίτερο. Χρειαζόμουν αυτή την εξωτερική προοπτική. Με τιμά η απάντησή του. Και πιστεύω γι’ αυτό και ο κόσμος θα έρθει και τις δυο βραδιές. Θα ήθελα να τους συναντήσω, να βγάλω φωτογραφίες μαζί τους, να ακούσω τις ιστορίες τους. Ο κόσμος μου λέει ότι πολλά κομμάτια σημαίνουν διάφορα γι’ αυτούς, για δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής, όσο εξωστρεφής και να είναι, μπορεί να δράσει εσωτερικά και να βοηθήσει να γιατρευτούν πληγές.

Είναι η μαγεία της μουσικής.

Αυτό ακριβώς.

[Στο σημείο αυτό η συνομιλία μας διακόπηκε, αφού ξεπεράσαμε το όριο των 15 λεπτών. Ωστόσο, μετά από μια ώρα περίπου κάλεσα πάλι τον Joey για να κλείσουμε όπως αρμόζει.]

Κόπηκε η γραμμή. Δεν θέλω να σε ενοχλώ, απλά ήθελα να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου, και να σε αφήσω να κλείσεις την κουβέντα μας όπως νομίζεις.

Σε ευχαριστώ που ξανακάλεσες. Ήταν ευχαρίστηση και για μένα. Ανυπομονώ για τα show στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω όταν προσγειωθούμε είναι να φάω μεζέδες και να πιώ φραπέ. Όπως είπα και πριν, θα είναι δυο διαφορετικά σετ κάθε βραδιά με πολλές εκπλήξεις και καλεσμένους. Ανυπομονώ να γνωρίσω τον κόσμο μετά το live, να μιλήσω μαζί τους. Θα είναι τιμή μου να είμαι εκεί.

  • SHARE
  • TWEET