Αριστοτέλης Ρουφάνης: «Βασίστηκα στα σπίτια των Planet Of Zeus για να τους απεικονίσω»

Ο εικαστικός που δημιούργησε το artwork του άλμπουμ "Faith In Physics" μας περιγράφει την εμπειρία του

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 21/12/2019 @ 14:50

Ο Αριστοτέλης Ρουφάνης είναι εικαστικός με έδρα το Λονδίνο. Πρόκειται για έναν αυτοδίδακτο και εξαιρετικά δραστήριο φωτογράφο που ενώ σπούδασε πολιτικός μηχανικός και εργάστηκε αρκετά χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο αποφάσισε το 2016 να αφιερωθεί στην τέχνη του. Όλα ξεκίνησαν από την έκθεση του Royal Academy of Arts στην οποία έλαβε μέρος και το έργο του έγινε sold-out πριν καν αυτή ξεκινήσει. Σήμερα είναι κάτοχος ενός ακόμη πτυχίου, Master of Fine Arts από το University of Arts London, έχει ανοίξει το δικό του studio, (aristotle.photography), και έργα του εκτίθενται στο Πεκίνο, στο Κέιπ Τάουν, στη Νέα Υόρκη και στο Μαϊάμι. Μάλιστα, η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε πέρσι στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα την οποία επισκέφθηκαν οι Planet of Zeus και ενθουσιάστηκαν με τις ομοιότητες που είχε με το ύφος του δίσκου που ετοίμαζαν. Τελικά, το "Faith In Physics" συνοδεύτηκε από δύο έργα του Αριστοτέλη Ρουφάνη τα οποία χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις μήνες εργασίας για να παραχθούν.

 Η ματιά του εικαστικού συγκεντρώθηκε σε ζητήματα σύγχρονης ζωής και κοινωνικής απομόνωσης και στο πως αυτά εκδηλώνονται στις μεγαλουπόλεις. Στο εξώφυλλο του δίσκου απεικονίζεται το ολόγραμμα μιας σκοτεινής πόλης στην οποία μόνο ένα διαμέρισμα τονίζεται από φως στις αποχρώσεις του κόκκινου. Αυτή η δυναμική σύνθεση εναρμονίζεται απόλυτα με τη μουσική των Planet Of Zeus προκαλώντας στον θεατή και ακροατή δυνατά συναισθήματα. Λίγο πριν τις μεγάλες συναυλίες του συγκροτήματος για την παρουσίαση του "Faith In Physics" θεωρήσαμε πως είναι αρκετά ενδιαφέρον να έρθουμε σ’ επαφή με τον καλλιτέχνη και να μας μιλήσει για τη συνεργασία του με το συγκρότημα, να μας περιγράψει τις σκέψεις του, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί το έργα του και το πως συνδέονται αυτά με τη μουσική.

Αριστοτέλης Ρουφάνης

Η ευκαιρία για τη συζήτησή μας δόθηκε με αφορμή τον δίσκο, “Faith in Physics” των Planet of Zeus, στο οποίο επιμεληθήκατε το εικαστικό μέρος του. Ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκατε με ένα τέτοιο project; Αν ναι, τότε πώς χαρακτηρίζετε τη συγκεκριμένη εμπειρία;

Ήταν όντως η πρώτη μου συνεργασία με κάποιο συγκρότημα. Η εμπειρία ήταν συναρπαστική καθόλη τη διάρκεια.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε το συγκρότημα πριν λίγο διάστημα μας εξήγησε ότι εμπνευστήκατε από τη μουσική και από τις ζωές των μελών της μπάντας. Ποια ήταν εκείνα τα ερεθίσματα που λάβατε για να οδηγηθείτε στο συγκεκριμένο οπτικό αποτέλεσμα;

Το πρώτο στάδιο για μένα ήταν να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από τα τραγούδια των Planet. Ποιος τα γράφει, από που εμπνέεται κλπ. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι μέσα στα τραγούδια υπάρχουν έντονα τα προσωπικά βιώματα και των τεσσάρων μελών των PoZ. Έτσι, θεώρησα πολύ σημαντικό να είναι το artwork ένα συλλογικό πορτρέτο τους, όπως είναι και η μουσική τους.

Επίσης, μας μετέφεραν πως πραγματοποιήσατε μια σειρά συνεντεύξεων με τα μέλη των Planet of Zeus ξεχωριστά και αναλύσατε τα τραγούδια τους στίχο - στίχο. Μεταφέρετε μας το κλίμα εκείνων των συζητήσεων. Τί θέλατε να πετύχετε μέσα από αυτή τη διαδικασία;

Ήταν πολύ σημαντικό να καταλάβω τι βρίσκεται πίσω από τα μέλη αλλά και τους Planet σαν σύνολο. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να μιλάει πραγματικά για ζητήματα που τους απασχολούν.

Το κλίμα ήταν ζεστό και πολύ δημιουργικό. Μιλήσαμε με τα παιδιά σαν αδερφικοί φίλοι που ανταλλάσσουν τους προβληματισμούς τους και το παρελθόν τους με ειλικρίνεια και χωρίς καμία υπεκφυγή. Αυτό δεν ήταν το ίδιο εύκολο για όλους από την αρχή φυσικά και εκτιμώ αφάνταστα την εμπιστοσύνη τους.

Ένα έργο τέχνης πρέπει να έχει μέσα του προσωπικά βιώματα και συναισθήματα

Αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης τον ακολουθείτε σε κάθε νέα σας δουλειά;

Η δουλειά μου είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό εικαστική και λιγότερο εφαρμοσμένη. Θεωρώ ότι ένα έργο τέχνης πρέπει να έχει μέσα του προσωπικά βιώματα και συναισθήματα. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά διακοσμητικό.

Τί συμβολίζει λοιπόν αυτή η απέραντη διάφανη πόλη που απεικονίζει το εξώφυλλο του "Faith Ιn Physics"; 

Για εμένα, ήταν ένα σχόλιο προς τη διαφάνεια που μας περιβάλλει τις σημερινές μέρες. Παρακολουθούμαστε από παντού, μοιραζόμαστε ανοιχτόχερα τις πιο προσωπικές μας πληροφορίες αλλά παράλληλα παρακολουθούμε κιόλας.

Φυσικά, η ομορφιά της τέχνης είναι ότι κάθε έργο μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς από κάθε θεατή.

Αριστοτέλης Ρουφάνης

Αν μπορούσατε να επέμβετε σε αυτά τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70 που υπάρχουν ως επί το πλείστων στην πρωτεύουσα με ποιον τρόπο θα το κάνατε;

Θα καθάριζα όλα τα φανταστικά μωσαϊκά που έχουν καλυφθεί από πλακάκια και δάπεδα βινυλίου. Είναι μια τέχνη υπό εξαφάνιση που πρέπει να αναδείξουμε όσο γίνεται.

Η μουσική μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε συναίσθημα με καταπληκτικά αποτελεσματικό τρόπο

Η μουσική παίζει ρόλο στην εργασία σας; Αν ναι σε ποιο βαθμό σας επηρεάζει όταν δουλεύετε σ’ ένα project;

Είναι σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας. Θεωρώ ότι η μουσική μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε συναίσθημα με καταπληκτικά αποτελεσματικό τρόπο. Για αυτό το λόγο κιόλας, σε κάποια από τα επόμενα προσωπικά έργα μου θα συνεργαστώ με μουσικούς.

Η ματιά σας εστιάζεται σε μοτίβα, οικεία υλικά όπως το τσιμέντο και στις ανθρώπινες σχέσεις. Με ποιο τρόπο συνδέονται αυτά τα στοιχεία μεταξύ τους και τι σας γοητεύει σ’ αυτά με αποτέλεσμα να συγκεντρώνετε εκεί την προσοχή σας;

Υπάρχει μεγάλη σχέση στον τρόπο που είναι δομημένες οι πόλεις μας και στις ζωές μας. Θεωρώ ότι το περιβάλλον που ζούμε είναι ένας καθρέφτης των βιωμάτων μας. Για αυτό άλλωστε και για τους Planet βασίστηκα στα σπίτια τους για να απεικονίσω στην ουσία εκείνους.

Αριστοτέλης Ρουφάνης

Με ποιο τρόπο συνδέεται η ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού που έχετε με τα έργα που δημιουργείτε; Πρόκειται για μια σύμπραξη ή για μια αντιπαράθεση του τεχνικού και του εικαστικού κλάδου;

Θα το έβλεπα σαν εξέλιξη και λιγότερο σύμπραξη. Όλες μου οι γνώσεις και εμπειρίες μέχρι τώρα είναι μέσα μου αναπόσπαστα όπως και στον καθένα μας. Είμαι σίγουρος ότι η προηγούμενη μου ενασχόληση φαίνεται μέσα από τη δουλειά μου.

Αριστοτέλης Ρουφάνης

Πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία στη δουλειά σας; Με ποιο τρόπο επεξεργάζεστε τα έργα σας;

Πολύ σημαντική σίγουρα και μεγάλη πηγή έμπνευσης παράλληλα. Βρίσκω φοβερά ενδιαφέρον να προσπαθώ να βρω καινούργια όρια μέσα από νέες τεχνολογίες.

Αριστοτέλης Ρουφάνης

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να επιμεληθείτε το artwork του δίσκου ενός άλλου συγκροτήματος. Ποιο συγκρότημα θα ήταν αυτό;

Δύσκολη ερώτηση αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ένα συγκρότημα μάλλον θα ήταν οι Massive Attack.

Αριστοτέλης Ρουφάνης

Ποια είναι εκείνα τα συναισθήματα που αναδύονται σ’ εσάς κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας των Planet of Zeus;

Πλέον πολύ συγκινητικά. Πέρα από τα μέλη, νιώθω ότι καταλαβαίνω πολύ και το κοινό πλέον και αυτό είναι φοβερά δυνατό συναίσθημα.

Πάνω σε τι εργάζεστε αυτήν την περίοδο; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Εργάζομαι σε κάποιες μεγάλες εγκαταστάσεις που μιλούν για την αστική απομόνωση. Εύχομαι πολύ σύντομα να μπορώ να τα μοιραστώ μαζί σας.

vimeo.com/356603587

  • SHARE
  • TWEET