Αnti-Nowhere League: «Το Punk έχει πλέον καθιερωθεί ως μουσική δύναμη»

Οι Αnti-Nowhere League επιστρέφουν στην Ελλάδα και ο Nick Culmer (Animal) μίλησε στη Ναϊρί Πελτεγιάν για τις αλλαγές στην μπάντα, τη σημερινή πανκ σκηνή και το "So What", το κομμάτι που αργότερα διασκευάστηκε από τους Metallica

Από την Ναϊρί Πελτεγιάν, 23/01/2020 @ 14:34

 Οι Αnti-Nowhere League το βρετανικό πανκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1980, από τον τραγουδιστή Animal και τον κιθαρίστα Magoo, με τον Bones στα τύμπανα και τον Baggy Elvy στο μπάσο, επιστρέφει στην Αθήνα (Αn Club) στις 25 Ιανουαρίου. Ο Animal μίλησε στη Ναϊρί Πελτεγιάν, για τις μετέπειτα αλλαγές στην μπάντα, τη σημερινή πανκ σκηνή και το "So What", το Β side κομμάτι που διασκευάστηκε από τους Metallica.

Αnti-Nowhere League

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι σοβαρά με τη μουσική, όταν ανακάλυψα ότι μπορώ να γράψω "τραγούδια πολύ εύκολα, βρήκα ότι ήταν σαν «αφαίμαξη» και ήταν μία καλή θεραπεία για να σταματήσω έχω προβλήματα με το νόμο.

Oπότε μετά το 2000 βρήκα μέλη για την μπάντα που αισθανόμαστε το ίδιο, να θέλουν δηλαδή οι ANWL να είναι η πιο σκληρή πανκ μπάντα και τώρα... τους έχω βρει.

Υπήρξαν πολλές αλλαγές στα μέλη της μπάντας όλα αυτά τα χρόνια. Πώς επηρεάστηκε τελικά η πρόοδος της μπάντας;

Προφανώς έχουν συμβεί πολλά αυτά τα - πάνω από - 40 χρόνια... Τα προηγούμενα μέλη της μπάντας έρχονται και φεύγουν, κυρίως για επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και κάποιες φορές για θέματα υγείας. Στις αρχές μόνο εγώ ήθελα να συνεχίσω με το συγκρότημα, οπότε μετά το 2000 βρήκα μέλη για την μπάντα που αισθανόμαστε το ίδιο, να θέλουν δηλαδή οι ANWL να είναι η πιο σκληρή πανκ μπάντα και τώρα... τους έχω βρει.

Πώς ένιωσες όταν το "So What" έγινε τόσο διάσημο, ενώ ήταν Β side κομμάτι και αρχικά έπρεπε επίσης να το αφαιρέσετε από το άλμπουμ;

Έγραψα το κομμάτι με τον Magoo μέσα σε πέντε λεπτά, οπότε μάλλον δεν κατάλαβα ποτέ πραγματικά την ομορφιά του... δεν ήταν παρά μόνο όταν άρχισε να συγκεντρώνει τις δικές του αναμνήσεις που συνειδητοποιήσαμε ότι θα είχε μεγάλη πορεία. Νομίζω κάτι αντίστοιχο συνέβη με τους Black Sabbath και το Paranoid... επίσης κομμάτι των 5 λεπτών.

Έχετε μοιραστεί τη σκηνή με πολλές μεγάλες μπάντες όπως οι The Damned, οι Rancid, οι Motorhead, οι Metallica... Ποιο live θυμάσαι πιο έντονα ή απόλαυσες περισσότερο;

Όλα καλά ήταν... Μέσα σε τόσα χρόνια έχω μιλήσει πολύ με άλλες μπάντες που έχουν ζεστές αναμνήσεις από μένα... Πέρυσι παίξαμε με το original σχήμα των Misfits στο LA και ήταν και πάλι υπέροχα, να δούμε τα επόμενα χρόνια.

Αnti-Nowhere League

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να έχει κάποιος τη δική του ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία; Είναι κάτι που δοκιμάσατε το 2006, σωστά;

Κατέληξε σε μεγάλη ταλαιπωρία, γι 'αυτό το παρατήσαμε. Ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα τη δισκογραφική ήταν επειδή δεν άντεχα να ακούω άλλες μαλακίες από δισκογραφικές εταιρείες. Τώρα όμως έχουμε την 'Cleopatra' στο Λος Άντζελες και η ζωή μας έχει γίνει πιο εύκολη και χωρίς μαλακίες.

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ήμουν skinhead και μεγάλωσα με τους πρώιμους reggae ήχους.

Το 2017 κυκλοφορήσατε το "League Style, Loosen Up Vol I". Πώς αποφασίσατε να κάνετε ένα άλμπουμ με κλασικά reggae covers;

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ήμουν skinhead και μεγάλωσα με τους πρώιμους Reggae ήχους. Πηγαίναμε στο σπίτι ενός από τους τζαμαϊκανούς φίλους μου και ακούγαμε με τις ώρες τους δίσκους του πατέρα του... Το άλμπουμ 'Loosen Up' που φτιάξαμε ήταν πραγματικά μόνο για μένα. Ήταν η προσθήκη της κιθάρας σε μερικές ωραίες αναμνήσεις από τις skinhead ημέρες μου.

Ήμουν πραγματικά ο μόνος από την αρχική μπάντα που ήθελε να συνεχίσει να παίζει, οι υπόλοιποι το έκαναν μόνο για χρήματα και όταν δεν πληρωνόμασταν χάνανε το ενδιαφέρον τους. 

To '00, μετά την αποχώρηση του Magoo από το συγκρότημα, παρέμεινες ο μοναδικός από τα αρχικά μέλη. Ήταν περίεργο ή θα έλεγες ότι ήταν και μία ευκαιρία να δοκιμάσεις πράγματα που δεν μπορούσες ίσως μέχρι τότε;

Ήταν κρίμα ότι ο Magoo αποχώρησε, αλλά όπως είπα ήμουν πραγματικά ο μόνος από την αρχική μπάντα που ήθελε να συνεχίσει να παίζει, οι υπόλοιποι το έκαναν μόνο για χρήματα και όταν δεν πληρωνόμασταν χάνανε το ενδιαφέρον τους. Ήμουν αποφασισμένος ότι θα συνεχίσω να παίζω για όσο ο κόσμος ήθελε να βλέπει τη μπάντα.

Τι πιστεύεις για την τωρινή punk σκηνή;

Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα τώρα από ό, τι ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '80 και του '90. Το Punk έχει πλέον καθιερωθεί ως μουσική δύναμη από μόνο του και ακόμα αγαπώ το Punk.

Πώς θα ένιωθες αν κάποιος έκανε διασκευή ενός από τα τραγούδια σας με την οποία ξενέρωνες;

Τα covers είναι η εκδοχή της μπάντας που τα κάνει... Δεν προορίζονται να είναι ακριβή αντίγραφα. Οπότε οποιαδήποτε μπάντα αποφασίζει να διασκευάσει ένα τραγούδι ANWL είναι τιμή για μένα... Δεν κρίνω.

Πάντα λέω ότι το σημαντικότερο πράγμα μιας Punk μπάντας είναι ένα... Βαν, έχετε;!! 

Στο τέλος της ημέρας, η τεχνολογία και το file sharing βοηθούν μια μπάντα να γίνει γνωστή και πιθανότατα πιο αληθινή χωρίς εξωτερικούς περιορισμούς ή η οικονομική απώλεια από όλο αυτό είναι πιο σημαντική;

Πιστεύω ότι πραγματικά μαθαίνεις τις ικανότητες σου με το να είσαι χρόνια στο δρόμο. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να δοκιμάζεις τα τραγούδια σου έξω, δοκιμάζεις και τη φιλία σου. Το να κάθεσαι σε ένα βαν για ώρες έχει ως αποτέλεσμα να δοκιμάζονται όλοι στο τέλος. Πάντα λέω ότι το σημαντικότερο πράγμα μιας Punk μπάντας είναι ένα... Βαν, έχετε;!!

Αnti-Nowhere League

Τι πιστεύεις για την τρέχουσα πολιτική / κοινωνική / περιβαλλοντική κατάσταση παγκοσμίως;

Φοβάμαι ότι αυτό που πιστεύω είναι ότι όλα είναι τελειωμένα... κατευθυνόμαστε σε ένα συνολικό breakdown. Η απληστία είναι τώρα ο νέος Θεός και η απληστία είναι αυτή που θα μας σκοτώσει όλους. Είμαστε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Πώς αισθάνεσαι που επιστρέφετε στην Ελλάδα; Κάτι τελευταίο για όσους θα βρεθούν στο Αn Club (Aθήνα) στις 25 Ιανουαρίου;

Έχουμε παίξει στην Ελλάδα μερικές φορές στο παρελθόν και έχουμε ωραίες αναμνήσεις. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτές. Είμαστε έτοιμοι για την Ελλάδα... αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη για εμάς;!! Τα λέμε στο live!
Long Live Punk...Long Live the League...

Animal.

  • SHARE
  • TWEET