Alcest (Neige): «Δεν ήθελα ποτέ να ενώσω τους Slowdive με τους Darkthrone»

Το "Spiritual Instinct" των Γάλλων σημάνει την πανηγυρική επιστροφή τους στις δισκάρες. Ιδού τι είχε να μας πει ο mainman της μπάντας, Neige

Από τον Μάνο Πατεράκη, 18/10/2019 @ 16:13

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά το ιστορικό τους ντεμπούτο, "Souvenirs D' Un Autre Monde", οι Alcest συνεχίζουν το δικό τους ταξίδι - πάντα με συνέπεια προσφέροντας μουσικά αυτό που μπορεί να συνοψιστεί στις δύο λέξεις άγρια ομορφιά. Το φετινό "Spiritual Instinct" ποιοτικά ξεπερνάει τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες τους και επανασυστήνει ένα παγωμένο συναίσθημα περιπλάνησης στη φύση για αντιμετώπιση δαιμόνων και ενδοσκόπηση. Ο Neige, ο άνθρωπος που παίζει τα πάντα πλην των ντραμς στους Alcest, μας εξηγεί τι σημαίνει πνευματικότητα για εκείνον και την οντότητα της μπάντας που έχει δημιουργήσει.

Alcest - Protection

Καλησπέρα Neige. Είχαμε μιλήσει ξανά πίσω στο 2017. Πόσο διαφορετικοί είναι οι Alcest τώρα σε σύγκριση με τους Alcest τότε;

Δεν άλλαξαν και πολλά. Η αλλαγή δισκογραφικής είναι σίγουρα κάτι σημαντικό, καθώς και το ότι δουλεύουμε πιο σκληρά τώρα. Πέρα από αυτό, απλά προχωράμε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο προκλήσεις ταξίδι που είναι οι Alcest για μας.

Αλήθεια, τι αλλαγές έφερε η υπογραφή με τη Nuclear Blast;

Από καλλιτεχνική άποψη, δεν παίζει ρόλο σε ποια δισκογραφική έχεις υπογράψει. Προφανώς, δεν θα αλλάξουμε τον ήχο μας εξαιτίας αυτού. Οι Alcest είναι αυτοί που είναι και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε έτσι. Από επαγγελματική άποψη, ωστόσο, πολλά άλλαξαν. Όλα είναι πολύ πιο αυστηρά, οργανωμένα και σχεδιασμένα και έχουμε πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε. Αλλά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό, μας αρέσει να δίνουμε πολλή ενέργεια στην προώθηση του υλικού μας. Δεν ήξερα πόσο θα επηρέαζε την μπάντα το να πάμε σε μεγαλύτερη δισκογραφική και πίστευα πως είναι κάτι του οποίου βλέπεις την πρόοδο μόνο στην πάροδο του χρόνου, μετά απο καιρό. Όμως τώρα, το άλμπουμ δεν έχει καν κυκλοφορήσει και ήδη φαίνεται πως έχουμε κάνει ένα μεγάλο, καινούργιο βήμα. Παίρνουμε πολλά μηνύματα από ανθρώπους που δεν μας ήξεραν προηγουμένως. Έχουμε περισσότερη έκθεση στον κόσμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι φοβερό.

Μιας που λέμε για δισκογραφικές... Πριν λίγο καιρό δημοσιεύσαμε ένα νέο που έλεγε πως το 2019 ή το 2020 ενδεχομένως να είναι η πρώτη χρονιά που οι πωλήσεις βινυλίου θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις CD στις ΗΠΑ. Ασχολείσαι με το άθλημα; Ταιριάζει η μουσική των Alcest στο βινύλιο;

Αγοράζω βινύλιο και νομίζω ότι η μουσική μας είναι vinyl-friendly. Φτιάχνω δίσκους, όχι αυτόνομα τραγούδια, οπότε οι δίσκοι των Alcest είναι πάντα ένα ταξίδι που προσπαθώ να παρουσιάζω με συνοχή και υψηλή ποιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια, χωρίς fillers. Συνεπώς, είναι φτιαγμένα για να ακούγονται από την αρχή μέχρι το τέλος. Επίσης, ο οπτικός τομέας είναι σημαντικός για εμάς, ξοδεύουμε πολύ χρόνο δουλεύοντας τα εξώφυλλα, τις ζωγραφίες, τους στίχους. Είναι τέλειο να έχεις το πραγματικό προϊόν στα χέρια σου και να κοιτάς τα πάντα ενώ ακούς το άλμπουμ.

Το Spotify για εμάς είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των πωλήσεων

Τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε συμμετείχατε στα sessions του Spotify, στα στούντιό τους στη Στοκχόλμη. Σας βοηθάει το Spotify; Είναι τα έσοδα τόσο ελάχιστα όσο ισχυρίζονται κάποιοι καλλιτέχνες;

Το Spotify είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποκτήσεις νέους οπαδούς. Λαμβάνεις προτάσεις βασισμένες στο τι σου αρέσει. Για παράδειγμα, όταν ακολουθάς τους Opeth το Spotify σου προτείνει να ακούσεις Alcest και αυτό βοηθάει πολύ. Για εμάς είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των πωλήσεων, οπότε δεν το λες και κακό.

Πάμε στα του φετινού σας άλμπουμ τώρα. Μετά τη γενναία στροφή στον ήχο του "Shelter", το "Kodama" ήταν μια αποκατάσταση. Το "Spiritual Instinct" συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, αλλά με πιο επικό αποτέλεσμα...

Το "Kodama" ήταν προιόν πολλής σκέψης, ενώ το "Spiritual Instinct" είναι περισσότερο βασισμένο στα συναισθήματα και τον αυθορμητισμό. Είναι πολύ άμεσο και σκοτεινό και αντικατοπτρίζει κάποια σκληρά συναισθήματα που είχα όταν το έγραφα.

Alcest

Εστιάζοντας στο οπτικό, που είπες ότι έχει μεγάλη σημασία σε εσάς, δεν μπορώ να αγνοήσω ένα ακόμη πολύ όμορφο εξώφυλλο. Η Σφίγγα (sphinx) είναι στην πραγματικότητα ελληνική λέξη. Κατά τη μυθολογία, έθετε τον γρίφο των τριών ηλικιών, μέχρι που τον έλυσε ο Οιδίπους και η Σφίγγα αυτοκτόνησε...

Δεν ήξερα τίποτα για την ιστορία της Σφίγγας, για να είμαι ειλικρινής! (γέλια) Ξέρω μόνο ότι είναι το πλάσμα που έκανε ερωτήσεις στη μυθολογία. Είναι το σύμβολο του αινίγματος και των μεταφυσικών ερωτημάτων. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει. Πρόκειται, επίσης, για φόρο τιμής στους ζωγράφους του συμβολισμού και, εδώ, η Σφίγγα αναπαριστά συχνά τη στενοχώρια. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της πνευματικότητας είναι οι διαρκείς αναζητήσεις, γνωρίζοντας ότι δεν θα λάβεις ποτέ όλες τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζεις να τις ψάχνεις. Υπάρχει θεός/υψηλή ύπαρξη, ποιά είναι η φύση της ψυχής, γιατί είμαστε ζωντανοί; Για μένα, η Σφίγγα είναι το σύμβολο όλων αυτών.

Θρησκεία σημαίνει απλά να ακολουθάς και να πιστεύεις συγκεκριμένες ιστορίες και ιδέες που κάποιος άλλος έφτιαξε για σένα

Νομίζω πως η λέξη spiritual είναι χαρακτηριστική των πιστεύω σου. Ένας δεύτερος σύνδεσμός με το black metal - μετά τα περιοδικά blast beats/growls κτλ - είναι η νατουραλιστική και πνευματική ψυχή των Alcest.

Πνευματικότητα σημαίνει ελευθερία. Πιστεύω, όντως, σε κάποια θεϊκή δύναμη, μια μετά θάνατον ζωή, την ιδέα ύπαρξης της ψυχής, αλλά ποτέ δεν ήθελα να πιστεύω σε καμία θρησκεία. Θρησκεία σημαίνει απλά να ακολουθάς και να πιστεύεις συγκεκριμένες ιστορίες και ιδέες που κάποιος άλλος έφτιαξε για σένα. Δεν απαιτείται από εσένα να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου. Όμως, η πνευματικότητα είναι το αντίθετο. Είναι η εφ’ όρου ζωής αναζήτηση απαντήσεων. Μπορείς πάντα να εξελιχθείς και να αλλάξεις γνώμη. Είναι ένα ταξίδι, μια ενδοσκοπική εξερεύνηση, αντί να ακούς κάποιον ιερέα και να πιστεύεις τυφλά τα λόγια του – εγώ θέλω να ακολουθώ το δικό μου μονοπάτι.

Πες μου, λοιπόν, δύο-τρία λόγια για το κάθε κομμάτι του "Spiritual Instinct".

"Les Jardins De Minuit": Οι κήποι των μεσάνυχτων. Αυτό είναι ένα πολύ γρήγορο κομμάτι, σχεδόν σαν nordic black metal. Ξεκινάει και δεν σε αφήνει να ξεφύγεις επί επτά λεπτά. Είναι πολύ έντονο αλλά εξακολουθεί να έχει τα τυπικά, αιθέρια φωνητικά των Alcest. Μεγάλα riff, γρήγορος ρυθμός, άρα ιδανικό ξεκίνημα.

"Protection": Το πρώτο single. Ακόμα ένα αρκετά δυναμικό κομμάτι, μια συνέχεια του πρώτου, αλλά πιο απλό. Τα riff επανέρχονται αυτούσια αρκετές φορές, είναι πολύ metal, ίσως και λιγάκι Tool σε ορισμένα σημεία.

"Sapphire": Επηρεασμένο από ένα κλίμα '80s goth και μουσικές σαν αυτές των The Cure. Είναι αρκετά pop με δομή chorus-chorus-verse-chorus. Έχει τη δική του ατμόσφαιρα και δεν έχει στίχους – μόνο λέξεις που έβγαλα από το κεφάλι μου.

"L’ Ile De Morts": Το πιο επικό κομμάτι του άλμπουμ. Πολύ επικό και «alcest-ικό». Στο στυλ του "Les Voyages De L’ Ame", όμορφο αλλά ταυτόχρονα άγριο. Το πιο βαρύ απ’ όλα.

"Le Miroir": Πολύ απλό και βασισμένο σε δύο riff. Είναι προϊόν δουλειάς στο στούντιο και αρχικά προοριζόταν να είναι ένα μικρό ιντερλούδιο μόνο. Όμως, στο τέλος, κατέληξε να είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια εκεί μέσα. Είναι πολύ μελαγχολικό και ατμοσφαιρικό.

"Spiritual Instinct": Το ομώνυμο κομμάτι είναι και το τελευταίο - και αρκετά ανεβαστικό. Δεν ήθελα να κλείσω τον δίσκο με σκοτεινή αίσθηση, οπότε σκέφτηκα να δώσω ένα τέλος με κάτι μεγαλοπρεπές και δυνατό. Η αρχή είναι μελαγχολική αλλά το τέλος περιμένει μια έκρηξη από συναισθήματα επικής ανάτασης.

Δεν ξέρω πώς θα ακουγόμαστε στο μέλλον... Ίσως σαν τον Nick Cave

Από όλα αυτά, γιατί διαλέξατε το "Protection" για πρώτο σας single;

Το τραγούδι δεν έπρεπε να είναι πολύ μεγάλο, αλλιώς θα ήταν πανάκριβο το βίντεο του. Επίσης, το εν λόγω κομμάτι είναι μια ιδανική περίληψη του τι είναι το άλμπουμ - υπάρχει μια εσωτερική πάλη, νεύρα, μία θα λέγαμε εξοργισμένη εκδοχή των Alcest. Υπάρχουν, όμως, και ήρεμα, καθώς και επικά σημεία. Όπως είπα, η τέλεια εκπροσώπηση του δίσκου στην ολότητά του.

Το βιντεο του "Protection" του είναι πλήρως εναρμονισμένο με την αισθητική σας. Ακόμα και αυτό το πρασινωπό «φίλτρο» που τόσο σας πάει. Ήσουν, επίσης, αναμεμειγμένος στη σύλληψή του;

Ναι, είναι προϊόν συνεργασίας. Συνέλαβα κάποιες ιδέες πρώτα και επιθυμούσα να έχω έναν βίαιο χωρό, μια μεταμόρφωση από μία κατάσταση σε μία άλλη. Και ήθελα νερό, επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στους Alcest. Ο Craig Murray κατάλαβε κατευθείαν τι ήθελα και ήταν φοβερό να δουλεύουμε μαζί, αφού έφερε τις ιδέες του στο τραπέζι με έναν πολύ καλαίσθητο τρόπο.

Alcest

Η deluxe έκδοση του δίσκου έχει ρεμίξ του "Sapphire" από τον synthwave παραγωγό Perturbator και του "Protection" από τον Ben Chisholm, χρόνια συνεργάτη της Chelsea Wolfe...

Ήταν φίλοι μου και άνθρωποι που ξέρω για αρκετά χρόνια. Είμαι μεγάλος fan της δουλειάς του Ben, πήγα να δω συναυλίες της Chelsea Wolfe όταν ήμουν στις Η.Π.Α. και εκείνος ήρθε να δει συναυλίες των Alcest όταν πήγαμε στα μέρη του. Το ίδιο και με τον Perturbator, μένει στο Παρίσι και είχαμε κοινούς γνωστούς. Όταν συναντηθήκαμε γίναμε επίσης φίλοι πολύ γρήγορα και ήταν φοβερό που έκανε remix των κομματιών μας, είναι απίστευτες εκδοχές!

Αν μπορούσες να κάνεις τώρα μια μαντεψιά, ο επόμενός σας δίσκος θα είναι πιο βαρύς ή πιο ελαφρύς;

Δεν γνωρίζω πού θα μας πάει το μέλλον. Ανυπομονώ να ξεκινήσω να γράφω μουσική πάλι και έχω ήδη έναν τόνο ιδέες. Ωστόσο, στο μακρινό μέλλον, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να γκαρίζει με όλο του το είναι όταν θα είναι πενήντα. Δεν μ’ αρέσει να βλέπω ηλικιωμένους να το κάνουν αυτό. Οπότε, οι Alcest θα αλλάξουν αλλά δεν ξέρω ακόμα πώς ακριβώς θα ακούγονται. Ίσως σαν τον Nick Cave;

Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ καθαρά φωνητικά πάνω σε βαριά μουσική επειδή ήθελα να δημιουργήσω αγγελική και παραδεισένια ατμόσφαιρα

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το άμεσο μέλλον;

Θα δώσουμε αρκετές συναυλίες, περιοδείες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί όλα ακόμα. Επίσης, προσπαθώ να δημιουργήσω περισσότερο χρόνο στη ζωή μου, επειδή τα τελευταία χρόνια ήταν πραγματικά τρελά και δεν θέλω να χάσω το μυαλό μου. Θα ήταν καλό να είχα ελεύθερο χρόνο. Βέβαια, ανυπομονώ και να δουλέψω το νέο άλμπουμ, έχω τόσες ιδέες! Χρειάζομαι απλά χρόνο για να τα κάνω όλα αυτά.

Η τελευταία σας συναυλία εδώ ήταν το 2017 (εκείνο το φοβερό live). Αυτήν τη φορά δεν επισκέπτεστε τα μέρη μας.

Ναι, ξέρεις πώς είναι τα πράγματα. Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των διοργανωτών. Αν ο κόσμος θέλει να μας δει, είναι ευπρόσδεκτοι να μιλήσουν στους Έλληνες διοργανωτές και να τους ενημερώσουν πως θέλουν να έρθουμε στη χώρα τους. Οπότε ναι... Προσκαλέστε μας!

Ποιά είναι τα άλμπουμ που ακούς και γουστάρεις περισσότερο τον τελευταίο καιρό.

Ακούω αρκετά παράξενα πράγματα. Ιαπωνική pop, Aphex Twin, Hammock, εκείνη την αμερικανική post-rock μπάντα. Ναι, αυτά μου έρχονται τώρα.

Υπάρχουν τόσες blackgaze μπάντες εκεί έξω, διότι είναι εύκολο να φτιάξεις έναν καλό blackgaze δίσκο. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις έναν φοβερό blackgaze δίσκο όπως εσείς.

Ποτέ δεν ήθελα να φτιάξω blackgaze μουσική. Ξέρω ότι ο κόσμος λέει πως εφηύραμε αυτό το είδος, αλλά ο σκοπός μας δεν ήταν ποτέ να αναμείξουμε black metal και shoegaze. Θέλαμε απλά να φτιάξουμε πολύ πνευματική και εμψυχωτική μουσική. Δεν ήθελα να ενώσω τους Slowdive με τους Darkthrone και να φτιάξω μία μπάντα γι’ αυτό. Ο σκοπός ήταν να μεταφράσω τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που είχα ως παιδί στη μουσική. Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ καθαρά φωνητικά πάνω σε βαριά μουσική επειδή ήθελα να δημιουργήσω αγγελική και παραδεισένια ατμόσφαιρα. Αλλά ποτέ δεν ήθελα να τραγουδάω σαν τους Slowdive. Οπότε, θα πρότεινα να μην φτιάξει κανείς blackgaze - απλά δημιουργείστε τον δικό σας ήχο.

Alcest

 
  • SHARE
  • TWEET