Ted McKenna: «Να δουλεύεις με τον Rory αποτελεί έμπνευση από μόνο του»

Ο ντράμερ του Rory Gallagher μας μιλά για τους Band Of Friends και θυμάται τον μεγάλο Ιρλανδό κιθαρίστα και τραγουδοποιό

Από τον Γιάννη Βόλκα, 07/12/2016 @ 11:55

Ζηλεύω απίστευτα τους λίγους αλλά τυχερούς που έχω συναντήσει στη ζωή μου, οι οποίοι παρακολούθησαν κάποια από τις ζωντανές εμφανίσεις του Rory Gallagher στην Ελλάδα το 1981. Ακόμα πιο πολύ ζηλεύω όσους έχουν περάσει προσωπικό χρόνο με τον άνθρωπο αυτόν, που έχουν πιεί ένα ποτό σε μια μικρή pub κάπου στα στενά του Cork. Δεν θα έχανα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κύριο Ted McKenna, ντράμερ του Rory από το 1978 ως το 1981.

Ted McKenna

Ο Ted McKenna έπαιξε ντραμς σε δύο από τα καλύτερα studio άλμπουμ του Gallagher, τα "Photo-Finish" και "Top Priority" καθώς και στο τρίτο live άλμπουμ του Rory "Stage Struck". Έχει συνεργαστεί επίσης με τους Michael Schenker, Alex Harvey, Ian Gillan, Greg Lake, Gary Moore και Dan McCafferty ενώ τα τελευταία χρόνια παίζει μαζί με τον Gerry McAvoy, μπασίστα του Gallagher, στους Band Of Friends, ένα συγκρότημα που συνθέτει δικά του κομμάτια, αλλά κυρίως υπενθυμίζει στον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο τη μαγεία της μουσικής του Rory.

Οι Band Of Friends θα βρίσκονται στη χώρα μας για δυο βραδιές, στο Eightball Club στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκεμβρίου και στο Kύτταρο στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου. Δυο βραδιές οι οποίες, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι μουσικοί, αποτελούν γιορτή και «ό,τι πλησιέστερο μπορεί να ακούσει κανείς στη μουσική του Rory Gallagher».

Καλησπέρα κύριε McKenna. Με τι ασχολείστε τον τελευταίο καιρό εκτός από τους Band Of Friends;

Καλησπέρα, κάνω μερικά show με τον Michael Schenker στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Περιόδευα και γενικότερα ήμουν στην μπάντα του Michael στις αρχές του '80 και το 2008 επίσης.

Και με τους Band Of Friends ποια είναι τα σχέδιά σας για το κοντινό μέλλον;

Αυτόν τον καιρό περιοδεύουμε στην Ευρώπη προμοτάροντας το νέο μας άλμπουμ με δικές μας συνθέσεις. Ο δίσκος ονομάζεται "Repeat After Me".

Παίξατε ντραμς με τον Rory Gallagher από το 1978 μέχρι το 1981. Ποια είναι η γνώμη σας για τους υπόλοιπους ντράμερ που έπαιξαν στην μπάντα του;

Όλοι οι ντράμερ που έπαιξαν με τον Rory πρόσθεσαν τον δικό τους χαρακτήρα στη μουσική. Ο καθένας από αυτούς είχε το προσωπικό του ύφος. Το να δουλεύεις με έναν καταπληκτικό μουσικό και συνθέτη σαν τον Rory αποτελεί έμπνευση από μόνο του.

Πώς θα περιγράφατε τον Rory Gallagher ως μουσικό αλλά και ως άνθρωπο;

Δεν ήταν μονάχα ένας απίστευτος μουσικός, συνθέτης και performer αλλά και ένας από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει μετά από τόσα χρόνια στη μουσική βιομηχανία.

Ted Mc Kenna

Αν πρέπει να κατατάξετε τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ποιοι θα βρίσκονταν στην top-5 λίστα σας; Θα ήταν ο Rory μέσα σε αυτή;

Δεν θα μπορούσα να τοποθετήσω σε μια λίστα όλους τους κιθαρίστες που θαύμασα και θαυμάζω όλα αυτά τα χρόνια. Είναι τόσοι πολλοί από τόσα διαφορετικά είδη μουσικής. Παρ' όλα αυτά θα τολμούσα να πω ότι ο Rory Gallagher ήταν μοναδικός στο είδος του. Υπάρχουν ελάχιστοι κιθαρίστες, απ' όσο γνωρίζω, που μπορούν να συνθέσουν τόσο καλά τραγούδια και να τα παίξουν τόσο καλά ζωντανά στο επίπεδο που μπορούσε αυτός.

Έχετε παίξει με ένα σωρό μουσικούς όλα αυτά τα χρόνια. Ποιος ήταν ο καλύτερος και ποιος ο χειρότερος από πλευράς συνεργασίας;

Όλα αυτά τα χρόνια κατάλαβα ότι πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις από κάθε νέα μουσική εμπειρία είτε αυτή είναι καλή είτε κακή. Πάντως το να συνεργάζομαι με τον Rory Gallagher ήταν σίγουρα μια φανταστική εμπειρία.

Γνωρίζετε κάτι για την ελληνική rock σκηνή;

Φοβάμαι πως όχι.

Τι μουσική ακούτε όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας; Κάποιοι αγαπημένοι μουσικοί;

Είμαι πολύ εκλεκτικός όσον αφορά το μουσικό μου γούστο. Οτιδήποτε από την Joni Mitchell και τους Weather Report μέχρι τον Frank Zappa και τους Art Tatum, από τον Bela Bartok, τους Living Colour, Jon Scofield, Pat Metheny μέχρι τους Frank Sinatra, Sergio Mendes, Michel Legrand, Howlin' Wolf και Killing Joke. Είναι πάρα πολλοί, πάντως, για να τους αναφέρω όλους.

Ted McKenna

Τι θα λέγατε σε ένα νέο παιδί για να τον προτρέψετε να ασχοληθεί με τη μουσική του Rory Gallagher;

Είναι αυθεντική, είναι ωμή και διαχρονική!

Πριν κλείσουμε, θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς;

Πάντα ανυπομονούμε να παίξουμε για τους Έλληνες οπαδούς μας. Περνάμε πάντα όμορφα και οι Έλληνες μας φέρονται πάντα με τον πιο φιλικό τρόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, θα τα πούμε σύντομα.

  • SHARE
  • TWEET