Συνέντευξη με τους Wastefall

Από τον Λουκιανό Κοροβέση, 24/07/2004 @ 09:43
Ένα από τα πιο δυναμικά και ανερχόμενα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής είναι οι Wastefall. Ο Λουκιανός Κοροβέσης βρέθηκε με τα παιδιά από το συγκρότημα, άκουσε το νέο τους δίσκο (σε προακρόαση) και τους απηύθηνε ορισμένες ερωτήσεις, τις οποίες και μας απαντούν σε φιλικό και άκρως ευχάριστο κλίμα. Για να δούμε :...

Καλησπέρα παιδιά, λέγομαι Λουκιανός Κοροβέσης και εκπροσωπώ το e-zine rocking.gr. Για αρχή θα ήθελα να συστηθείτε και να αναφέρετε τα όργανα που παίζετε στους Wastefall.
Μ.Δ.: Λέγομαι Ματθαίος Δακουτρός και παίζω βιολί.
Ντ.: Λέγομαι Ντόμινικ, τραγουδάω και παίζω κιθάρα.
Γ.Κ.: Λέγομαι Καραβάνης Γιώργος και είμαι ο ντράμμερ.

Ξεκινήστε λέγοντας μας λίγα πράγματα για την ιστορία του συγκροτήματος και την προηγούμενη δουλειά σας.
Ντ.: Η ιστορία μας σαν συγκρότημα είναι σχετικά μικρή. Ένας δίσκος έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. Εγώ με τον Άλεξ, τον άλλο κιθαρίστα, βρισκόμασταν σε μια άλλη μπάντα, τους Deadman’s Tale, και είχαμε ηχογραφήσει μόνο ένα demo. Όλα ξεκίνησαν από την στιγμή που αρχίσαμε να μην τα βρίσκουμε με τα παιδιά και έτσι εγώ με το Άλεξ φύγαμε και σχηματίσαμε τους Wastefall. Αμέσως μετά βρήκαμε τον Γιώργο και ξεκινήσαμε από το μηδέν. Γράψαμε καινούργια κομμάτια και επεξεργαστήκαμε κάποια παλιά και έτσι κουτσά-στραβά βγήκε ο πρώτος δίσκος, έχοντας όμως μικρό budget.

Από ποιά εταιρεία;
Ντ.: Από την Sleazy Rider. Εκεί που είμαστε και στον δεύτερο.

Τι ακριβώς σημαίνει το όνομα σας και από που το εμπνευστήκατε;
Ντ.: Το όνομα μας περιγράφει την αρνητική ενέργεια που θα μπορούσε να έχει μέσα του ο κάθε άνθρωπος. Τα σκουπίδια ουσιαστικά της ανθρώπινης ψυχής. Έτσι Wastefall είναι η χαμένη πτώση, η πτώση των σκουπιδιών.

Κρίνοντας τώρα το προηγούμενο album σας τι έχετε να πείτε;
Ντ.: Πολύ καλή ερώτηση... Όσο να ‘ναι, επειδή είμαστε σε μια ηλικία που αναπτυσσόμαστε τόσο συναισθηματικά, όσο και τεχνικά και επειδή μελετάμε συνέχεια, το προηγούμενο album το βρίσκουμε πολύ κατώτερο. Να, μολίς μπήκε και ο Βαγγέλης, ο παραγωγός του δεύτερου δίσκου μας από τα Fragile Studios. Ο Βαγγέλης, που παίζει και στους Fragile Vastness, είναι ο άνθρωπος που μας έχει βοηθήσει απεριόριστα σε αυτήν μας την προσπάθεια.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το νέο album σας μουσικά; Τι μουσική παίζετε ακριβώς;

Ντ.: Έχουμε γενικά ξεφύγει πολύ από το ύφος του πρώτου δίσκου. Ο νέος δίσκος έχει πολλά στοιχεία nu-metal. Μπορώ να τον χαρακτηρίσω ως πιο χοροπηδηχτό και πιο βάρβαρο. Τα λυρικά σημεία του πρώτου album που μας χαρακτηρίζουν ως μπάντα έχουν παραμείνει αλλά πλέον έχουμε 1000 φορές καλύτερη παραγωγή. Φυσικά η παραγωγή δεν είναι μουσική, αλλά είναι κάτι που μετράει... Σε γενικές γραμμές έχει και progressive στοιχεία, αλλά και καινούργια πιο δυνατά σημεία.

Σε ποίο σημείο βρίσκεται η πορεία των ηχογραφήσεων; Πείτε μας κάτι για το κλίμα των ηχογραφήσεων.
Ντ.: Είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Τώρα τελειώνουμε τα φωνητικά, θα προσθέσει μετά ο Ματθαίος το βιολί και μετά προχωράμε σε μίξεις, mastering κ.τ.λ.

Και το album πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει;
Ντ.: Κάπου τέλη Σεπτεμβρίου, με αρχές Οκτώβρη.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Ματθαίο, τον βιολιστή του group;
Ντ.: Είχα έναν δάσκαλο στο ωδείο που μου έκανε θεωρία. Μια μέρα μου είπε πως έχει ένα γιο ο οποίος είναι μεταλλάς. Του λέω τότε «Πάρε τον δίσκο μας, να τον ακούσει ο γιος σου». Μου λέει : «Παίζει και ηλεκτρικό βιολί» και τότε σκέφτηκα : «Γιατί όχι;» και έτσι προέκυψε η συνεργασία μας με τον Ματθαίο.

Έτσι λοιπόν προέκυψε η συνεργασία...
Ντ.: Βασικά εμείς σκεφτόμασταν να πάρουμε βιολί από την αρχή και γενικά να προσθέσουμε όργανα στην μουσική μας. Όμως δεν σκεφτόμασταν να προσλάβουμε κανονικό μέλος, αλλά περισσότερο ένα session μουσικό. Αλλά μόλις ήρθε ο Ματθαίος στην πρώτη πρόβα και τον ακούσαμε, αποφασίσαμε κατ’ ευθείαν πως έπρεπε να μείνει.

Ποίοι γράφουν μουσική και στίχους;
Ντ.: Στίχους γράφει κυρίως ο Άλεξ και μουσική γράφω εγώ μαζί με τον Άλεξ.


Αν σας ζητούσα να αναφέρετε τις βασικότερες επιρροές σας ποιές θα ήταν αυτές;
Ντ.: Εδώ ας μιλήσει ο drummer...
Γ.Κ.: Βασικά εμένα οι επιρροές μου είναι από Slipknot και μόνο (γέλια).

Γενικά τι μουσική ακούτε;
Ντ.: Στο πρώτο ακούγαμε πολύ Pain Of Salvation και ,κατά γενική ομολογία, αυτό φαινόταν πολύ και στον δίσκο. Όμως αυτό πλέον δεν είναι τόσο έντονο. Κατά τα άλλα Slipknot, Opeth γενικά ένα σωρό άλλα συγκροτήματα. Σε εμένα προσωπικά αρέσουν πολύ και οι Ark.

Είναι το δεύτερο concept album που κάνετε. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία των στίχων.
Ντ.: Δεν είναι ακριβώς concept. Δεν έχει μια συγκεκριμένη πορεία όπως το πρώτο. Το δεύτερο δεν έχει πορεία, αλλά έχει ένα γενικό θέμα, το οποίο είναι η νεολαία και οι αντιδράσεις της. Κάποια κομμάτια είναι αφιερωμένα στο ατύχημα που έγινε στα Τέμπη και σκοτώθηκαν νέα παιδιά. Ο δίσκος λέγεται “Soul Rain 21” και είναι αφιερωμένος εκεί. Μπορώ να πω ότι στον δίσκο υπάρχουν πολλές σπόντες για το νούμερο είκοσι-ένα. Αν δεις γενικά από ατυχήματα που γίνονται στον κόσμο, από μια μάζα 100 ανθρώπων, πάντα σκοτώνονται οι 21. Πάρε για παράδειγμα το ατύχημα στην Θύρα 7... Ή κάποιες καλόγριες στον πόλεμο, που έκαναν μαζική απόπειρα αυτοκτονίας και τελικά σκοτώθηκαν οι 21! Είναι κάτι αξιοπερίεργο.

Τον τελαυταίο καιρό υπήρχε μια έντονη φημολογία ότι θα παίζατε support στην εμφάνιση των Pain Of Salvation στην Ελλάδα. Τελικά τι έγινε με αυτήν την ιστορία;
Ντ.: Φήμη και για τους Pain Of Salvation, φήμη και για τους Nevermore, η οποία φήμη για τους Nevermore ίσχυε μέχρι δύο μέρες πριν την εμφάνιση του συγκροτήματος στην Ελλάδα και ήταν και δημοσιευμένη στο internet κανονικά. Τελικά τελευταία στιγμή οι διοργανωτές αποφάσισαν να παίξει και την δεύτερη μέρα, το support της πρώτης. Οι P.O.S. αποφάσισαν να παίξουν τελικά στο Athens Open Air και έτσι όποια κοινή μας εμφάνιση αναβλήθηκε... Πέρα από αυτά όμως ξέρω όσα ξέρεις και εσύ.

Πέρα από τις επιρροές σας, ποιούς μουσικούς εκτιμάτε;
Ντ.: Από τραγουδιστές εγώ εκτιμώ πολύ τον τραγουδιστή των Ark. Σε δύο δίσκους πιστεύω πως κατάφερε να πει τα πάντα... Από κιθαρίστες, θα αναφέρω τον κιθαρίστα των Dark Nova, για να υποστηρίζουμε και τα ελληνικά συγκροτήματα και από μπασίστες παρ’ ότι είναι μπροστά τώρα θα το πω, είναι ο παραγωγός μας ο Βαγγέλης Γιαλαμάς, ένας από τους καλύτερους στον χώρο.
Βαγγέλης: (Γέλια)...
Ντ.: Τον γλείφω τώρα για να μας κάνει καλύτερη τιμή (γέλια)... Και από drummer ο δικός μας...
Γ.Κ.: Εμένα μου αρέσει επίσης πολύ ο Dave Lombardo των Slayer.
Ντ.: Εμένα πάλι όχι... (γέλια)
Μ.Δ.: Εγώ βασικά από μικρός είχα κλασσικά ακούσματα...
Βαγ: Ο Καβάκος... (γέλια)
Μ.Δ.: Όχι δεν μου αρέσει ο Καβάκος (γέλια). Και μεγάλη μου επιρροή είναι ο Dimitri Shostakovich από κλασσική μουσική. Επίσης μεγάλη μου επιρροή στο βιολί είναι ο καθηγητής μου, ο Γιώργος Δεσποτίδης. Επίσης ακούω αρκετά Pain Of Salvation αλλά και πολλά άλλα πράγματα.

Πείτε μου τώρα για την συναυλιακή σας δραστηριότητα. Έχετε κάνει support σε άλλα συγκροτήματα, έχετε παίξει μόνοι σας...
Ντ.: Κυρίως παίζουμε μόνοι μας. Support μεγάλο ακόμα δεν έχει κανονιστεί. Στην σκηνή γενικά έχουμε τρομερή ενέργεια, αλλά αυτό θα το κρίνετε εσείς, δεν έχει νόημα να τα λέω εγώ. Ελάτε σε κανένα live μας και θα δείτε... (γέλια)

Θέλω να μου μιλήσετε λίγο για τους συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα. Γενικά, υπάρχει μια δυσαρέσκεια του κοινού τόσο για τους χώρους όσο και για την οργάνωση πολλών συναυλιών. Εσείς που είστε μουσικοί και έρχεστε σε άμεση επαφή με τους ιθύνοντες, τι γνώμη έχετε για αυτούς;
Ντ.: Η οργάνωση πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από τα συγκροτήματα για τα live που παίζουμε εμείς, που είναι μικρού βεληνεκούς. Τώρα οι χώροι, ακόμα και στα «μεγάλα» live είναι ο ένας χειρότερος από τον άλλο. Δεν είναι τίποτα μελετημένο: ούτε η ηχητική, ούτε τα όργανα, ούτε τίποτα. Τώρα, μόνο το Φακανά θα μπορούσα να αναφέρω ως καλό χώρο, γιατί είναι από τους λίγους χώρους που έχει μελετηθεί η ηχητική του και το οποίο αν βελτιωθεί λίγο ακόμα θα είναι άψογο. Τώρα αν μιλήσουμε για Gagarin, Ρόδον κ.τ.λ. ή που θα έχεις τα καλύτερα μηχανήματα και θα βγεις με τρία κιλά «βάθος» ή τίποτα.

Πως σας αντιμετωπίζει ο τύπος και ο κόσμος γενικότερα;
Ντ.: Γενικά μπορώ να πω πως είναι μισοί - μισοί. Κάποιοι μας λένε τα καλύτερα λόγια και κάποιοι πως αντιγράφουμε τους Pain Of Salvation, πράγμα που νομίζω πως μας αδικεί. Ακόμα όμως το συγκρότημα κάνει τα πρώτα του βήματα. Δεν έχουμε ακόμα υπογράψει σε μια μεγάλη εταιρεία, ώστε να είμαστε πιο ελεύθεροι. Ακόμα υπάρχουν προβλήματα και πιέσεις και δεν μπορούμε να γράψουμε εντελώς ελεύθεροι. Τώρα, αρχίζοντας από την παραγωγή, σιγά - σιγά τα πράγματα βελτιώνονται. Ακόμα, υπάρχουν σχέδια για video clip το οποίο είτε θα κυκλοφορήσει ελεύθερα στο internet, είτε θα υπάρχει ως bonus material στο album. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το δίσκο και να βγει και το video μαζί. Αλλά γενικά η πρωτεραιότητα μας είναι τα καλά live. Δεν μας νοιάζει τόσο ο χώρος και η οργάνωση, μας νοιάζει να παίζουμε.

Πείτε μας τώρα λίγα πράγματα για την εταιρεία σας. Ποία η σχέση σας με αυτήν; Για πόσα album έχετε υπογράψει;
Ντ.: Δεν θέλω να είμαι πολύ σκληρός. Το συμβόλαιο μας είναι για δύο δίσκους και μετά είμαστε ελεύθεροι. Και βλέπουμε... Για μένα, δεν είναι εταιρεία, αλλά ένας τύπος ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει και κάνει ότι μπορεί. Δυστυχώς αυτά που μπορεί, δεν είναι αυτά που θέλουμε εμείς. Δεν μπορεί να μας προσφέρει ούτε το 1/10 από αυτά που ζητάμε και δεν ζητάμε τίποτα παράλογο.

Πως βλέπετε την ελληνική σκηνή; Υπάρχει στασιμότητα ή κινητοποίηση; Πολλά συγκροτήματα του χώρο διαλύονται (π.χ. Septic Flesh) παρά την επιτυχία τους. Πως είναι τα πράγματα;
Ντ.: Η ελληνική σκηνή νομίζω ότι όσο πάει και ανεβαίνει. Αργά αλλά σταθερά. Πολλά συγκροτήματα δημιουργούνται και πολλά από αυτά παίζουν τρομερά πράγματα. Πάρε τώρα τον δικό μας χώρο, τον progressive για να καταλάβεις την κινητικότητα. Υπάρχουμε εμείς, οι Sound Of Silence, οι Fragile Vastness και άλλες μπάντες που βγαίνουν στο προσκήνιο. Όλοι μας ξεκινήσαμε από εκεί, από τους Fragile. Εκείνοι άνοιξαν τον δρόμο, και εκεί πατήσαμε όλοι εμείς για να κάνουμε δίσκους. Τα προβλήματα υπάρχουν... Για τους Septic Flesh δεν ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει. Πάντως είναι πολύ κρίμα γιατί ήταν φοβερό συγκρότημα.

Καθώς είστε νέο συγκρότημα και φαντάζομαι πως έχετε περιορισμένους πόρους, τι γνώμη έχετε για το internet και το downloading;
Ντ.: Κοίτα, ακόμα είμαστε μικρό συγκρότημα και δεν έχουμε τα δισεκατομμύρια πωλήσεις, έτσι ώστε να μπορώ να πω ότι χάσαμε ένα δισεκατομμύριο από τα mp3... Πιστεύω πως πρέπει μεν να γίνεται, αλλά με πιο πολύ μέτρο. Μην τα κατεβάσεις όλα. Κατέβασε δύο κομμάτια και αν σου αρέσουν πήγαινε και πάρε το album. Άλλωστε οι εταιρίες πλέον έχουν πάρει τα μέτρα τους. Προσφέρουν διπλά cd, προσφέρουν dvd, οπότε δεν έχει καμία διαφορά. Είναι όμως όλα παιχνίδια... Από την μια έκανε καλό, γιατί έχει ρίξει τις τιμές καθώς παλαιότερα έβλεπες κάτι metal cd να έχουν 30 ευρώ και μόνο 7-8 κομμάτια. Τώρα βλέπεις ότι για να έχει ένας δίσκος 20 και 21 ευρώ (οι πιο ακριβοί) έχει μαζί είτε δεύτερο cd, είτε dvd, είτε poster, είτε μπλουζάκι...

Στο site σας στο internet (www.wastefall.com) σκοπεύετε να βάλετε κάποιο mp3 ή video;
Ντ.: Υπάρχουν ήδη εκεί δύο mp3 από τον πρώτο δίσκο, έτσι ώστε να μας γνωρίσει ο κόσμος και ένα video. Αναφορικά με το video, μην το κατεβάσει κανείς (γέλια)! Είχα πιεί πολύ εγώ όταν το γυρίζαμε και δεν έχει καμία σχέση με την μουσική μας (πολλά γέλια)!

Θα ήθελα να μου πείτε τώρα και οι τρεις σας για side-projects που τυχόν έχετε.
Ντ.: Εγώ είμαι και πληκτράς στους Dark Vision που παίζουν black. Τα παίδια και αυτά κάνουν πολλές προσπάθειες χρόνια τώρα για να υπογράψουν κάπου και εγώ τους βοηθάω. Με αυτούς παίζουμε πιο συχνά live απ’ ότι με τους Wastefall. Δεν ξέρω τι έχει γενικά αυτό το είδος και...

... και πουλάει;
Ντ.: Όχι δεν είναι ότι πουλάει. Απλώς γίνονται συναυλίες. Τίποτα από metal δεν πουλάει στην Ελλάδα, να τα πούμε χύμα. Αλλά από συναυλίες γίνονται πολλές. Έχω ευχαριστηθεί πολύ live από εκεί. Έχουμε παίξει support στους Septic Flesh, στους Rotting Christ και γενικά έχουν γίνει ωραίες φάσεις με τους Dark Vision.

Τα side-projects των υπολοίπων;
Μ.Δ.: Εγώ βασικά παίζω περίπου ένα χρόνο σε ένα συγκρότημα. Λεγόμαστε Art Of Simplicity και τώρα ετοιμάζουμε ένα demo.
Βαγ: Που κάνετε πρόβα;
Μ.Δ.: Φυσικά κάνουμε πρόβα στα καταπληκτικά studio του Βαγγέλη (γέλια). Τώρα ετοιμάζουμε το demo, σε κανένα μήνα θα είναι έτοιμο και τότε θα ψάξουμε για συμβόλαιο.
Γ.Κ.: Εγώ βασικά παίζω εδώ και επτά μήνες σε ένα άλλο συγκρότημα, τους Adrenaline, αλλά εντάξει η φάση είναι χαλαρή.

Λίγα λόγια για το artwork του δίσκου;
Ντ.: Το πρώτο artwork το έχει κάνει ο Γιάννης Σώρος, ένα παιδί που έχει σπουδάσει γραφιστική και ανοίκει στον χώρο. Ακούει πολύ ροκ-μέταλ και μας άφησε πολύ ικανοποιημένους με την δουλειά του. Επίσης για αυτό το artwork ακούσαμε πολύ καλά σχόλια από τους οπαδούς. Τώρα το artwork του δεύτερου δίσκου το κάνει ο τραγουδιστής των Fragile Vastness, ο Γιώργος Εικοσπεντάκης, που και αυτός έχει μεγάλη σχέση με το αντικείμενο και έχει κάνει τρομερή δουλειά. Το artwork θα είναι ακόμη πιο παρανοϊκό από το προηγούμενο και πιστεύω πως ταιριάζει τέλεια με το ύφος του album. Το εξώφυλλο είναι 90% έτοιμο, αλλά δεν το δημοσιεύουμε ακόμα, γιατί δεν έχει τελειοποιηθεί.

Μελλόντικά σχέδια; Αφού κυκλοφορήσει ο δίσκος, τι θα κάνετε για να τον προωθήσετε;
Ντ.: Δεν μπορώ να σου πω από τώρα τι θα κάνουμε και που θα παίξουμε, γιατί είναι θέμα της εταιρείας. Θα το δεις πάντως. Μόλις βγει ο δίσκος με το καλό, αυτομάτως είμαστε ελεύθεροι από θέμα εταιρείας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να γράφουμε κομμάτια για τον τρίτο δίσκο, ο οποίος θα βγει με την ησυχία μας και με δικά μας πάλι λεφτά. Λέμε να ηχογραφήσουμε πολλά πράγματα στα σπίτια μας, οπότε θα γλυτώσουμε κάποια λεφτά. Να είστε σίγουροι πως θα είναι ακόμα πιο γεμάτος μουσικά! Αναφορικά με την εταιρεία, θα στραφούμε στο εξωτερικό για αναζήτηση συμβολαίου.

Θα θέλατε να αναφέρετε κάτι για το τέλος;
Ντ.: Ευχαριστούμε πολύ το rocking.gr για την στήριξη και την συνέντευξη και θέλω να δηλώσω πως δεν αντιγράφουμε τους Pain Of Salvation (γέλια)!
Μ.Δ.: Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη.
Γ.Κ.: Ευχαριστούμε πολύ.

Και εγώ ευχαριστώ.

Υ.Γ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ματθαίο Δακουτρό για την διαμεσολάβησή του για να πραγματοποιηθεί αυτήν η συνέντευξη, τον Βαγγέλη Γιαλαμά και τα Fragile Studios για την φιλοξενία και τα παιδιά από τους Wastefall για την συνέντευξη και την προακρόαση του νέου δίσκου τους.

Ερωτήσεις / Συνέντευξη: Λουκιανός Κοροβέσης

  • SHARE
  • TWEET