Συνέντευξη Voivod

«Και μόνο για να τιμήσουμε τον Piggy έπρεπε να συνεχίσουμε»

Από τον Κώστα Πολύζο, 25/01/2013 @ 11:59
Οι Voivod κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και παρά το μεγάλο κενό που άφησε ο χαμός του Denis D'Amour επέστρεψαν δισκογραφικά και μάλιστα με «άγριες» διαθέσεις. Το "Target Earth" που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες επανασυστήνει την αντισυμβατικότητα των Καναδών κάνοντας αίσθηση με τον πρωτοποριακό «σκεπτόμενο» thrash ήχο του. Το Rocking.gr επ' ευκαιρία συνομίλησε με τον Denis Bélanger (aka Snake) για την καινούρια τους δουλειά, για το πως αποφασίσανε να συνεχίσουν χωρίς τον Piggy, για την 30η επέτειο του συγκροτήματος, αλλά και για το πώς αισθάνεται που μνημονεύονται ως μια άκρως επιδραστική μπάντα για το progressive metal.

Denis, συγχαρητήρια για την νέα σας προσπάθεια. Πώς αισθάνθηκες όταν το άκουσες για πρώτη φορά; Ακουγόταν 100% όπως ήθελες;
Ναι, ξοδέψαμε πολλές ώρες δουλεύοντας τη μίξη, διορθώνοντας πράγματα εδώ κι εκεί, οπότε το ακούσαμε στο σύνολό του αρκετές φορές (γέλια). Είμαστε πολύ περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα και είναι κάτι που δημιουργήσαμε μόνοι μας μέχρι και το στάδιο της μίξης. Όταν κάναμε τη μίξη, περάσαμε πολύ ωραία, παίζοντας κατά κάποιο τρόπο με διαφορετικούς ήχους. Προέκυψε όπως θα θέλαμε να είναι και μετά από πολλή δουλειά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι με τα πάντα.

Πώς θα περιέγραφες τον ήχο του "Target Earth";
Σε μερικά σημεία είναι κατά μία έννοια ακατέργαστο. Θέλαμε να πιάσουμε τη live πλευρά του ήχου, οπότε ο ήχος δεν είναι καθαρός. Είναι περισσότερο ωμός και επιθετικός σε σημεία, αλλά υπάρχει γενικότερα μία διαφορετική διάθεση σε όλο το άλμπουμ, με τον ήχο σε κάποια σημεία να είναι και πιο γλυκός αλλού πιο τραχύς κοκ. Έχει ανεβοκατεβάσματα, είναι σαν ένα roller-coaster ήχων. Έχει διαφορετική προσέγγιση και είναι ένας νέος ήχος για εμάς. Συνηθίσαμε να έχουμε εντελώς καθαρές ηχογραφήσεις, το οποίο ήταν καλό, αλλά θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό και να κάνουμε κάτι που θα ακούγεται πιο ζωντανό. Νομίζω η προσέγγιση στο "Target Earth" είναι καινούρια, φρέσκια και πιο ειλικρινής. Αυτό είναι το σχόλιό μου (γέλια). Ήταν κάτι που θέλαμε να δοκιμάσουμε και νομίζω ότι προέκυψε καλό.

Πιστεύω πως τα progressive στοιχεία είναι αρκετά σε αυτό το άλμπουμ.
Ναι, απόλυτα. Θέλαμε να επιστρέψουμε κατά κάποιο τρόπο στις ρίζες μας. Πολύς  κόσμος και πολλοί οπαδοί μας πραγματικά απολαμβάνουν άλμπουμ της εποχής "Dimension Hatross" και του "Nothingface". Θέλαμε να το πάμε προς αυτή την πλευρά μας και νομίζω πως ο Chewy έκανε σπουδαία δουλεία στη σύνθεση. Ήταν μεγάλη πρόκληση για εκείνον, αλλά είναι πολύ επηρεασμένος από τους Voivod και ήθελε να δημιουργήσει κάτι που θα λάτρευαν οι οπαδοί και νομίζω ότι τα κατάφερε.

VoivodΝομίζω ότι είναι και η πρώτη φορά που δεν υπάρχει καθόλου υλικό γραμμένο απ' τον Piggy. Πώς είναι να γράφεις υλικό για ένα νέο άλμπουμ, και πώς δουλεύετε τη σύνθεση των κομματιών;
Ξεκινήσαμε σιγά σιγά. Περιοδεύσαμε αρκετά τα τελευταία χρόνια (από το 2008 και μετά) με το νέο line-up. Αυτό μας βοήθησε να μάθουμε ο ένας τον άλλον, οπότε όταν ήμασταν έτοιμοι ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια, αλλά ήταν μια αργή διαδικασία.  Τα πάντα προέκυψαν φυσιολογικά. Τότε κάποια στιγμή ήμασταν πολύ μέσα στην όλη φάση. Ήμασταν ειλικρινείς γύρω από τη μουσική και ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια. Ξεκινάς να γράφεις το πρώτο, δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο τραγούδι και έχει προκύψει μια καλή πρόοδος. Τότε αποφασίσαμε να το ηχογραφήσουμε όλο μόνοι μας κάνοντας πρώτα μια προπαραγωγή πριν οτιδήποτε άλλο. Συνεχίσαμε να δουλεύουμε για μεγάλο διάστημα προτού να είμαστε εντελώς έτοιμοι και τότε πήγαμε σε ένα studio εδώ στο Quebec. Αυτό έγινε πέρυσι το χειμώνα. Ήταν σε ένα απομονωμένο μέρος στο δάσος όπου μόνο με 4x4 μπορούσες να φτάσεις. Ήμασταν μόνο εμείς, τίποτε τριγύρω να μας αποσπάει τη προσοχή και το πήγαμε από το πρώτο έως το τελευταίο τραγούδι. Ήταν υπέροχα, ήμασταν προσηλωμένοι, μαγειρεύαμε μόνοι μας, ήταν φοβερά. Συγκεντρωθήκαμε σ’αυτό που κάναμε και ήταν σπουδαία εμπειρία ηχογράφησης. Μετά αφιερώσαμε χρόνο στη μίξη και φτάσαμε έτσι στο τελικό αποτέλεσμα.

VoivodΌταν μπήκατε στο studio είχατε έτοιμα όλα τα κομμάτια ή έπρεπε όσο ήσασταν εκεί να δουλέψετε νέες ιδέες;
Ήταν όλα πάνω-κάτω έτοιμα για να ηχογραφήσουμε. Σίγουρα δοκιμάσαμε διαφορετικά πράγματα και διαφορετικές εκδοχές όσο ήμασταν εκεί, όπως τις εισαγωγές και άλλα τέτοια. Θέλαμε να πιάσουμε και την αίσθηση του studio, αλλά τα περισσότερα ήταν έτοιμα πριν πάμε εκεί.

Πώς θα περιέγραφες τη συνεργασία σας με τον νέο σας παραγωγό; Είχε λόγο στο τι κάνατε ή απλά ήταν εκεί για να πατάει τα κουμπιά;
Η περισσότερη δουλειά στη παραγωγή έγινε από εμάς. Ο Pierre Remillard ήταν εκεί, μας βοήθησε με το δίσκο, αλλά το μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε ο Blacky. Ήταν συνεχώς παρών στις ηχογραφήσεις προσπαθώντας να πάρει το καλύτερο απ’ το καθένα. Ο Pierre ήταν εκεί για να συντονίσει το όλο πράγμα και όταν όλα λειτουργούσαν σωστά ήταν πολύ ευγενικός και μας άφησε να δουλέψουμε. Δεν ήθελε να μας επηρεάσει, οπότε ή παραγωγή ήταν σχεδόν δική μας και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Δεν δεχτήκαμε πίεση από κανέναν, για παράδειγμα από την εταιρία, οπότε το κάναμε από εμάς για μας και πήγε πολύ καλά.

VoivodΟπότε η συμφωνία με τη Century Media προέκυψε μετά την ολοκλήρωση του άλμπουμ;
Ναι, μετά ήρθε η Century Media. Φαντάζομαι τους άρεσε πολύ αυτό που κάναμε και το ήθελαν. Και κάνουν πολύ καλή δουλειά σχετικά με την προώθηση της κυκλοφορίας, οπότε είμαστε κι εμείς πολύ χαρούμενοι.

Οι στίχοι για ποιό πράγμα μιλάνε; Ξανά για επιστημονική φαντασία;
Νομίζω για διάφορα πράγματα. Εξαρτάται από το κομμάτι. Υπάρχουν διάφορα θέματα. Το "Resistance" μιλά κατά της παγκοσμιοποίησης, υπάρχει ένα σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας, το "Target Earth" αναφέρεται σε έναν hacker που παραλύει τις τηλεπικοινωνίες και ένα άλλο που μιλάει ξεκάθαρα για τον πόλεμο.

Διαφορετικά πράγματα λοιπόν...
Ναι. Μίξη διαφορετικών θεμάτων. Κοινωνικά θέματα μαζί με επιστημονική φαντασία.

VoivodΠώς επιλέξατε να συνεργαστείτε με τον Daniel;
Πρώτα απ' όλα, μετά το θάνατο του Piggy , περνούσαμε το χρόνο μας απλά θρηνώντας και δε βλέπαμε το πως θα βρίσκαμε κάποιον που θα μπορούσε να αντικαταστήσει. Τόσο απελπισμένοι ήμασταν. Τελικά βρεθήκαμε ξανά με τον Blacky,  και ο Chewy ήταν φίλος του Blacky, οπότε τον ξέραμε. Ήταν πολύ καλός κιθαρίστας αλλά δεν ξέραμε πόσο. Διοργάνωσαν λοιπόν μαζί με κάτι άλλους τύπους ένα show, έπαιξαν μερικά κομμάτια Voivod, και εντυπωσιαστήκαμε, μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Αλλά η πρώτη φορά που το σκεφτήκαμε σοβαρά, ήταν όταν αρχίσαμε να βρισκόμαστε με τον Blacky  όλο και περισσότερο, και αποφασίσαμε να τον δοκιμάσουμε για τη φάση. Σε εκείνη τη πρόβα με ξετίναξε, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ανατρίχιασα, καθώς νόμισα ότι ο Piggy ήταν στο χώρο.  Έπειτα είχαμε το show στο Heavy MTL, οπότε αρχικά ήταν να κάνουμε μόνο αυτό το show με τον Daniel και τον Blacky, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία, άρεσε πολύ στο κόσμο και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Ξαφνικά οι προτάσεις στο τηλέφωνο έπεφταν βροχή καθώς όλοι είχαν πιστέψει ότι ήμασταν νεκροί εξαιτίας του χαμού του Piggy, αλλά τα νέα διαδόθηκαν και τα festivals σε όλο το κόσμο μας ήθελαν στο roster τους. Ακολούθησε μια φοβερή περιοδεία και αυτό βοήθησε το νέο μας ξεκίνημα. Ήταν λίγο περίεργο, αλλά δόξα τω Θεώ, ο Chewy ήταν μαζί μας. Θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς αυτόν.

VoivodΠώς ήταν να παίζετε μαζί με τον Blacky ξανά μετά από σχεδόν 20 χρόνια;
Είναι ωραία. Είχαμε κάποιες διαφορές με τον Blacky στο παρελθόν, κάνει ακόμα σαν παιδί και χαζεύει όλη την ώρα, μερικές φορές δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά ο ήχος του είναι ok, έχει πλάκα ειδικά στο live. Ο κόσμος λατρεύει αυτά που κάνει, που τρελαίνεται, οπότε είμαι χαρούμενος που είναι ξανά μαζί μας.

Το 2012 είναι η τριακοστή επέτειός σας. Πώς το σκέφτεσαι αυτό; Πώς είναι να είσαι σε ένα συγκρότημα με ιστορία τριάντα ετών;
Υπάρχει η καλή και η κακή του πλευρά. Η καλή πλευρά είναι ότι τα καταφέραμε για τριάντα χρόνια, ή κακή είναι «Θεέ μου, τριάντα χρόνια, γερνάω». Αλλά η μουσική μας κρατάει νέους. Μπορεί ο χρόνος να περνάει και να μη μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό, αλλά εξακολουθώ να αγαπάω αυτό που κάνω και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που συνεχίζω μετά από τόσα χρόνια. Ο κόσμος είναι σκληρός  και οι μουσικοί το γνωρίζουν. Πολλοί εγκαταλείπουν  μετά από κάποιο καιρό. Είναι σκληρός ο κόσμος και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε σε μισό δευτερόλεπτο. Οτιδήποτε για το οποίο δούλευες για χρόνια ολόκληρα μπορεί να καταστραφεί έτσι απλά. Κάποιες φορές χάνεις ένα μέλος της μπάντας, άλλες φορές διαλύεται το συγκρότημα. Δε μπορείς να ξέρεις, είναι μια περιπέτεια. Οπότε μετά από τριάντα χρόνια είναι υπέροχο συναίσθημα που μπορώ να συνεχίζω και όσες μπάντες που φτάνουν σε αυτό το σημείο πέρασαν από πολλά για να φτάσουν εκεί. Είμαι περήφανος για όσους μπορούν και συνεχίζουν.

VoivodΥπάρχει κάποια στιγμή που αναπολείς περισσότερο απ' όλα αυτά τα χρόνια;
Ναι, υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές, όπως σπουδαίες συναυλίες που κάναμε μαζί με τους Rush. Όταν ανοίξαμε για τους Rush ήταν μία απ’ αυτές, πολύ ξεχωριστή στιγμή. Όπως και όταν ανοίξαμε για τους Motorhead, όταν ανοίξαμε για άλλες σπουδαίες μπάντες και συμμετείχαμε σε σπουδαίες περιοδείες όπως αυτή με τους Soundgarden και τους Faith No More. Ήταν η περιοδεία με τον Ozzy και όλες αυτές οι αναμνήσεις που δεν ξεχνιούνται.  Το να είσαι στο Ozzfest ήταν κάτι το πολύ ωραίο. Υπήρχαν καλές και κακές στιγμές ,αλλά στο τέλος τέλος είναι μια περιπέτεια όπως έλεγα πριν. Να παίζεις με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Dave Grohl και ο Jason Newsted, συμμετοχές σε διάφορα projects, όλα αυτά ήταν πολύ ωραία.

Ανέφερες τον Dave Grohl, εννοείς στο project Probot;
Ναι.

VoivodΤι τύπος είναι ο Dave Grohl;
Είναι φοβερός τύπος, πολύ αστείος, έχει ένα τεράστιο χαμόγελο συνέχεια! Σου δίνει την εντύπωση ότι τον ξέρεις χρόνια. Σσε κάνει να νιώθεις άνετα και φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου. Τον ξέρω από τότε που ήταν στους Scream, πριν τους Nirvana. Θυμάμαι όταν ήταν να πάει στους Nirvana. Είναι ακόμα ο ίδιος τύπος, ποτέ δεν άλλαξε. Μπορεί να είναι τώρα σούπερ επιτυχημένος κι όλα αυτά, και χαίρομαι γι’ αυτό, αλλά είναι εξαιρετικός μουσικός και φανταστικός άνθρωπος οπότε το αξίζει.

Αφού αναφερθήκαμε στην τριακοστή επέτειο, βλέπεις στο μέλλον να γιορτάζετε και την τεσσαρακοστή;
(Γελάει) Ξεκινάμε από εδώ και βλέπουμε βγαίνουμε φέτος σε περιοδεία. Θα είναι μια γεμάτη χρονιά η φετινή, οπότε αν όλα πάνε καλά και είμαστε και εμείς όλοι καλά, ίσως να συνεχίσουμε και για άλλα δέκα χρόνια.

VoivodΟπότε προτίθεστε να γράψετε νέο υλικό και να δώσετε στους οπαδούς κι άλλα Voivod άλμπουμ;
Ναι, θα το κάνουμε, αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε να γράψουμε καινούρια κομμάτια, οπότε...

Η επόμενη ερώτηση είναι λίγο δύσκολη και ξέρω ότι έχεις απαντήσει σ' αυτήν πολλές φορές, αλλά αφότου «έφυγε» ο Piggy σκεφτήκατε να διαλύσετε τελείως μετά τη κυκλοφορία του "Infini" και αν συνέβη αυτό, τι σας έκανε να αποφασίσετε να συνεχίσετε με τους Voivod;
Ξέρεις, κάποια στιγμή πραγματικά δεν ξέραμε τι να κάνουμε, θρηνούσαμε συνεχώς. Το ότι εμφανίστηκαν στις ζωές μας ο Blacky και ο Chewy και ότι είχαμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε ...μόνο και μόνο αυτό ήταν εξαιρετικό για μας. Μόνο για να τιμήσουμε τον Piggy έπρεπε να συνεχίσουμε και αυτό που μας έδωσε κίνητρο κάποιες στιγμές ήταν η σκέψη ότι «το κάνουμε για εμάς αλλά και για σένα Piggy, δεν κατάφερες να συνεχίσεις, αλλά θα συνεχίσουμε εμείς για σένα». Αυτό σκέφτομαι κάποες φορές και μου δίνει το κίνητρο να συνεχίσω.

Denis 'Snake' Bélanger (Voivod)Διαβάζω ένα βιβλίο τελευταία σχετικά με το progressive metal που λέγεται "Mean Deviation". Κατά τη γνώμη του συγγραφέα, ο ρόλος σας στην progressive metal σκηνή ήταν καταλυτικός. Τι σκέφτεσαι γι' αυτό;
Σίγουρα ήμασταν progressive, κατά κάποιο τρόπο, εκείνες τις μέρες και ανοίξαμε το δρόμο για αρκετούς. Αν υπάρχει κάποια σπουδαία μπάντα που επηρεάστηκε από εμάς, είναι ωραίο συναίσθημα να σε αναφέρουν για όσα έκανες στο παρελθόν. Ξέρεις, καμία φορά έρχεται η εξέλιξη και η μουσική βιομηχανία σου παίρνει ό,τι είχες, με κάποιο τρόπο. Επηρεαστήκαμε κι εμείς από διάφορες μπάντες και νομίζω πως είναι φυσιολογικό το ότι άλλες μπάντες επηρεάστηκαν από τα διαφορετικά άλμπουμ που κάναμε. Βασικά, προσπαθούμε να μην αντιγράφουμε τους εαυτούς μας, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό κάθε φορά, οπότε υπήρχε μια πρόοδος σε κάθε δίσκο που βγάζαμε. Όχι μόνο μέσα στον ίδιο δίσκο. Προοδεύαμε και ανάμεσα στους δίσκους κι έτσι ο ένας μετά τον άλλον έφεραν ένα κίνημα αλλαγής. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι είναι ωραίο το να είσαι μέρος της μουσικής αυτής με κάποιο τρόπο.

Αλήθεια, πώς είναι να ζεις σε μια χώρα όπως ο Καναδάς;
Είναι ωραίο! Το Montreal είναι φοβερή πόλη, πόλη με ανοιχτό μυαλό, με πολιτισμική διαφοροποίηση και τώρα που έρχεται χειμώνας, θα χουμε σύντομα πολύ χιόνι και καταλαβαίνεις...

Denis, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
Και εγώ σε ευχαριστώ και να ξέρεις θα προσπαθήσουμε να έρθουμε και πάλι στην Ελλάδα σύντομα.
  • SHARE
  • TWEET