Συνέντευξη The Samuel Jackson Five

«Η νέα μας δουλειά θα είναι πιο pop και πιο μυστήρια»

Από τον Μάνο Πατεράκη, 21/12/2012 @ 13:25
Για όσους δεν τους γνωρίζετε, οι Νορβηγοί The Samuel Jackson Five αποτελούν μία από τις πλέον ταλαντούχες μπάντες των καιρών μας και έβγαλαν έναν πάρα πολύ ενδιαφέροντα και φρέσκο δίσκο φέτος, τον "The Samuel Jackson Five". Παίζοντας μια ιδιαίτερη μίξη post-rock με math rock, jazz και progressive rock επιρροές, καταφέρνουν να κερδίζουν -με όπλο τη μουσική τους και μόνο- όλο και περισσότερους οπαδούς. Αυτήν τη στιγμή ηχογραφούν τη νέα τους δουλειά και οι δύο από τους τρεις κιθαρίστες (Thomas Meidell και Thomas Kaldhol) βρήκαν χρόνο να απαντήσουν με ευχαρίστηση στις ερωτήσεις του Rocking.gr.

Καταρχάς, αυτή είναι η πρώτη συνέντευξή σας σε κάποιο ελληνικό μέσο, σωστά;
Ναι, έχεις δίκιο.

Θα ήθελα λοιπόν να μας συστηθείτε. Ποιοί είστε; Ποιός γράφει τη μουσική σας;
Λοιπόν είμαστε οι δύο Thomas της μπάντας και φροντίζουμε τις μελωδίες, τις κιθάρες τα εφέ και τέτοια πράγματα. Σχετικά με το ποιος γράφει τη μουσική μας τώρα... Είναι μια συλλογική προσπάθεια. Μέχρι ενός βαθμού την επιμελούμαστε εγώ (σ.σ.: Thomas Meidell) μαζί με τον Sigmund τον μπασίστα μας. Ο άλλος Tom (σ.σ.: Thomas Kaldhol) φέρνει ιδέες και riff, τις παρουσιάζει στο συγκρότημα και προσπαθούμε με αυτά για σημείο εκκίνησης να δουλέψουμε την υπόλοιπη μουσική, όλοι μαζί.

Γιατί λέγεστε The Samuel Jackson Five;
Δεν υπάρχει κάποια καλή απάντηση. Είναι κάτι που ισχύει για πολλά συγκροτήματα: είχε φτάσει η στιγμή να δώσουμε την πρώτη μας συναυλία και έπρεπε να δώσουμε ένα όνομα γρήγορα. Είναι ένα από τα χαζά ονόματα για τα οποία οι άνθρωποι αστειεύονται όταν τα προτείνουν. Το σκέφτηκε ένας φίλος και κλέψαμε την ιδέα. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να λεγόμαστε The Samuel Jackson Five.

The Samuel Jackson Five - The Samuel Jackson FiveΘα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή στον ήχο σας. Πώς και πήρατε τέτοια απόφαση;
Υπήρξε μεγάλο χρονικό κενό ανάμεσα στον τρίτο και τον τέταρτο δίσκο μας. Υποθέτω ότι απλά εξελιχθήκαμε. Επίσης οι καινούριες ιδέες που είχαμε άλλαξαν κάπως τον ήχο μας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από την προηγούμενη δουλειά μας και πολλά πράγματα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα.

Θεωρείτε τους εαυτούς σας μέρος της prog rock ή της post-rock σκηνής;
Δε γνωρίζουμε πραγματικά. Δεν είμαστε αρκετά post-rock για να μας αποκαλούν post-rock και δεν είμαστε αρκετά progressive για να μας αποκαλούν prog rock. Απλά δανειζόμαστε στοιχεία και από τα δύο είδη. Ωστόσο, είμαστε χαρούμενοι που ο κόσμος ενδιαφέρεται για αυτά τα είδη και του αρέσουν, όπως άλλωστε και σε μας.

Αν και τα instrumental κομμάτια του τελευταίου σας δίσκου ήταν εξαιρετικά, για μένα τα καλύτερα κομμάτια ήταν τα "Tremulous Silence" και "Electric Crayons". Όλως τυχαίως ήταν και τα δύο που είχαν φωνητικά... Έχετε σκεφτεί να έχετε μόνιμο τραγουδιστή;
Στις συναυλίες, εγώ και ο τρίτος μας κιθαρίστας, ο Johnny, κάνουμε τα φωνητικά. Στον νέο δίσκο πιθανότατα να έχουμε ακόμα περισσότερα φωνητικά. Είναι μια φυσική εξέλιξη. Το να γράφουμε μόνο instrumental μουσική μας περιορίζει. Είχαμε εδώ και καιρό πολλές ιδέες που θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά τα κομμάτια χρειάζονταν φωνητικά για να πάρουν σάρκα και οστά.

The Samuel Jackson FiveΑπ' όσο ξέρω, τη στιγμή που μιλάμε ασχολείστε με τη νέα σας δουλειά. Ρίξτε μας λίγο φως...
Ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε τα drums και το μπάσο για τον πέμπτο στούντιο δίσκο μας. Όταν ηχογραφούσαμε το "The Samuel Jackson Five" είχαμε αρκετές ιδέες που κρατούσαμε για την επόμενη δουλειά. Το πιθανότερα είναι ότι τα κομμάτια θα είναι πιο μικρά. Ίσως πιο pop υπό μία μακρινή έννοια. Πιο pop και πιο ...μυστήρια. Θα δούμε. Δεν ξέρουμε από τώρα που θα καταλήξουμε, γιατί μόλις ξεκινήσαμε. Συμβαίνουν τόσα πολλά καλά πράγματα για το συγκρότημα και είμαστε ευτυχισμένοι που έχουμε τη δυνατότητα να ηχογραφήσουμε τις ιδέες μας. Δε θα μας τέσσερα χρόνια για να βγάλουμε δίσκο αυτήν τη φορά.

Έχετε χρονοδιάγραμμα; Πότε θέλετε να τον κυκλοφορήσετε;
Ελπίζουμε να βγει τον ερχόμενο Αύγουστο. Ωστόσο αν δεν προλάβουμε δε θα εκβιάσουμε καταστάσεις.

Έχουμε και όνομα μήπως;
Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Πάντα μας δυσκόλευε το να διαλέγουμε ονόματα. Είναι το τελευταίο πράγμα που κάνουμε συνήθως. Τις περισσότερες φορές συλλέγουμε ωραίες φράσεις, έπειτα μαζευόμαστε και λογομαχούμε. Στο τέλος, κάποιος κερδίζει...

Θα έχετε πάλι προσκεκλημένους μουσικούς;
Μιλάμε με τουλάχιστον δύο τραγουδιστές, ώστε να τραγουδήσει ο καθένας τους από ένα κομμάτι. Θα έχουμε, επίσης, τους συνήθεις μας υπόπτους σε βιολί, σαξόφωνο, κλαρινέτο κτλ. Παρόλα αυτά, δε νομίζω να έχουμε περισσότερους προσκεκλημένους μουσικούς από την προηγούμενη φορά.

The Samuel Jackson FiveΗ Νορβηγία έχει τεράστια παραγωγή μουσικής και μάλιστα πολύ ποιοτικής. Μόνο φέτος άκουσα δισκάρες από El Doom & The Born Electric, Gazpacho, Susanne Sundfor, Motorpsycho... και η λίστα συνεχίζεται. Τι συμβαίνει εκεί πάνω;
Καλή ερώτηση. Καταρχάς συμφωνώ και το πιστεύω κι εγώ ότι βγάζουμε πολλή μουσική, την οποία και εξάγουμε σε άλλες χώρες. Οι Motorpsycho είναι μία από τις αγαπημένες μου μπάντες, μεγάλωσα ακούγοντάς τους (σ.σ.ημ: Thomas Kaldhol). Πιστεύω ότι ο λόγος που η Νορβηγία βγάζει τόσες μουσικές είναι επειδή είναι τόσο σκοτεινά και κρύα εδώ πέρα, ώστε είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε κάτι δημιουργικό! (γέλια)

Έχετε επισκεφτεί την Ελλάδα μια φορά, νομίζω πριν ενάμιση χρόνο...
Ναι, παίξαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την Ελλάδα;
Ούζο! Ακούω πολλά ρεμπέτικα και γενικά μουσική με μπουζούκι (σ.σ.: Thomas Meidell) Ένα από τα άλλα συγκροτήματα που ήμουν μέλος είχε πολλές επιρροές από ρεμπέτικα. Μας αρέσουν πολλοί οι Έλληνες και ελπίζουμε να επιστρέψουμε.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία;
Θα κάνουμε μια μικρή περιοδεία την Άνοιξη, αλλά μόνο στη Β. Ευρώπη. Από εκεί και πέρα κάθε πρόταση είναι δεκτή. Σκεφτόμαστε να περιοδεύσουμε μετά την κυκλοφορία του νέου δίσκου, τον Αύγουστο.

The Samuel Jackson FiveΠόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσετε όταν οι ακροατές κατεβάζουν τόσο πολλούς δίσκους κάθε μήνα;
Δεν ξέρω. Εμείς δεν κατεβάζουμε τόσους πολλούς δίσκους. Αλλά εξαιτίας της διανομής μέσω ίντερνετ, εσύ αυτήν τη στιγμή ξέρεις ποιοι είμαστε. Όταν ο κόσμος μαθαίνει καινούρια συγκροτήματα, τότε αυτό είναι κάτι θετικό.

Έχετε μη μουσικές επιρροές στη μουσική σας;
Μας επηρεάζει ο χώρος που ηχογραφούμε. Έχουμε ηχογραφήσει δίσκο στην κορυφή ενός βουνού. Έχουμε ηχογραφήσει και στην πόλη. Ακούγονται αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους.

Τον επερχόμενο πού τον ηχογραφείτε;
Στην πόλη. Στο Όσλο.

Ωραία. Τον αναμένουμε με ανυπομονησία. Μια τελευταία ερώτηση: ποιό μουσικό είδος δεν αντέχετε να ακούτε;
Ίσως trance... Και opera. Ωστόσο ακούμε dance, με έναν ειρωνικό τρόπο όμως!

Χάρηκα πολύ για τη συνέντευξη.
Κι εμείς, ευχαριστούμε.
  • SHARE
  • TWEET