Συνέντευξη The Mission (Wayne Hussey)

«Σε σχέση με τους Sisters Of Mercy, οι Mission έχουν πραγματικό τραγουδιστή»

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 10/10/2011 @ 10:24
25 χρόνια The Mission. Επετειακή περιοδεία με τρία original μέλη και greatest hits set list. Στάση και στην Αθήνα στις 20 Οκτώβρη. Ο ηγέτης μιας από τις κορυφαίες μπάντες του gothic rock και πρώην μέλος των Sisters Of Mercy απαντά μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου για το τι βαραίνει περισσότερο στις επανενώσεις, το χρήμα ή η αγάπη για τη μουσική, για το αν κατεβάζει παράνομα τραγούδια από το διαδίκτυο αλλά και για το πόσο ασφαλής νιώθει στους δρόμους των πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ποιά ήταν η αιτία για την διάλυση της original σύνθεσης το 1996 και τι σας έκανε να βγείτε στο δρόμο ξανά φέτος;
Ο Simon (Hinkler, κιθάρα) ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε το 1990. Αιτία ήταν τα ναρκωτικά. Έπειτα έφυγε ο Craig (Adams, μπάσο) το 1992. Αιτία ήταν το ποτό. Εγώ και ο Mick (Brown, drums) διαλύσαμε το συγκρότημα το 1996. Αιτία ήταν η βαρεμάρα. Ο λόγος πίσω από αυτή την επανένωση είναι απλός. Είναι 25 χρόνια από την ίδρυση της μπάντας και θέλαμε να το γιορτάσουμε δίνοντας μερικά show.

Θα ακούσουμε και κάτι καινούργιο ή πρόκειται μόνο για τις κλασικές συνθέσεις της μπάντας;
Δε θα έχουμε νέα τραγούδια. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι οι άνθρωποι δεν έρχονται σε ένα show των Mission για να ακούσουν νέα τραγούδια, έρχονται για αυτά που αγαπούν και ίσως να υπήρξαν το soundtrack για συγκεκριμένες στιγμές της ζωής τους. O John Paul Jones (σ.σ. παραγωγός στο άλμπουμ "Children" του 1988) μου είπε κάποτε ότι όταν οι Led Zeppelin ξεκίνησαν να παίζουν το "Stairway To Heaven" στις συναυλίες σαν καινούργιο τραγούδι πριν το ηχογραφήσουν το κοινό γιούχαρε και επιθυμούσε να ακούσει το "Immigrant Song" ή το "Whole Lotta Love" ή έστω κάτι που γνώριζε ήδη. Ακριβώς το ίδιο συνέβαινε πάντα με το κοινό των Mission.

Υπάρχουν σχέδια για τη μπάντα πέραν του Νοεμβρίου του 2011 και της λήξης της περιοδείας;
Δεν υπάρχει κάτι προς το παρόν. Ας δούμε πώς θα πάει πρώτα και σίγουρα πώς θα τα πάμε μεταξύ μας. Ας μην ξεχνάμε πως και ο Craig και ο Simon είχαν εγκαταλείψει τη μπάντα στη μέση μιας περιοδείας, οπότε ας δούμε πόσο θα αντέξουν μέχρι να τους οδηγήσω προς τα εκεί ξανά.

Πολλές new wave και goth rock μπάντες της δεκαετίας του '80 επανενώνονται. Ποιές είναι οι σκέψεις σου πάνω σε αυτό και τι πιστεύεις ότι τελικά παίζει μεγαλύτερο ρόλο: το χρήμα ή η μουσική;
Οι μουσικοί πρέπει να βγάζουν τα προς το ζην όπως και εσύ και ένας τρόπος να το κάνουν είναι και το να κάνουν συναυλίες. Αν αυτό σημαίνει ότι θα ξανασχηματίσουν τις παλιές τους μπάντες και θα παίξουν μερικά παλιά τραγούδια σε ένα κοινό που θέλει να ακούσει παλιά τραγούδια, τότε ποιο είναι το πρόβλημα; Οι άνθρωποι έχουν επιλογές. Κανείς δεν τους αναγκάζει να πληρώσουν για να πάνε στις συναυλίες.  Παραδέχομαι ότι είναι λίγο περιττό όσον αφορά την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλα έχω άλλες διεξόδους για τη δημιουργικότητά μου αυτή την εποχή, οπότε το να βρεθώ σε ένα χώρο με παλιούς φίλους και να δημιουργήσω θόρυβο παίζοντας παλιά τραγούδια που είχαμε γράψει είναι πραγματικά πολύ διασκεδαστικό. Βεβαίως πληρωνόμαστε καλά για να το κάνουμε, αλλά πρέπει να θυμάσαι ότι δεν έχουμε μισθό όπως οι περισσότεροι άνθρωποι -πρέπει αυτά τα λεφτά να μας κρατήσουν για αρκετό διάστημα- οπότε ναι, τα χρήματα είναι κάτι που σκέφτομαι. Πάντως σου λέω πως αν δε γούσταρα να παίζω μουσική, δε θα το έκανα για όλα τα λεφτά στην Ελλάδα... Τα οποία δεν είναι και πολλά αυτή τη στιγμή, έτσι;

Ποιές ήταν οι μουσικές επιρροές που οδήγησαν στον ήχο των Mission;
Όλοι οι μεγάλοι rock δίσκοι που φτιάχτηκαν ποτέ. Πες εσύ τα ονόματα...

Ποιές ήταν οι διαφορές των Mission με τους Sisters Of Mercy στο κομμάτι της δημιουργίς της μουσικής;
Οι Mission έχουν τραγουδιστή που μπορεί πραγματικά να τραγουδήσει.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που πιστεύεις ότι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το set list των συναυλιών σας;
Το "Tower Of Strength". Είναι ένα τραγούδι που έγραψα για το κοινό των Mission και είναι πάντα ένα τραγούδι που ενώνει όταν παίζεται ζωντανά.



Υπάρχει κάποιο τραγούδι που όλοι σου ζητούν να παίξεις αλλά εσύ το αρνείσαι;
Πραγματικά όχι. Είμαι μια πόρνη...(χα χα) Απλά αστειεύομαι.

Πιστέυεις πως υπάρχει ζήτηση για μπάντες όπως οι Mission στις μέρες μας; Υπάρχει κάποιο κενό που καλύπτετε;
Σίγουρα υπάρχει ζήτηση, αν κρίνω από το πόσοι άνθρωποι θα έρθουν στις πρώτες συναυλίες της περιοδείας. Δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε αν δεν υπήρχε. Αν είμαστε καλλιτεχνικά έγκυροι είναι ένα άλλο ερώτημα για το οποίο δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω.

Ποιό είναι το φανταστικό line-up του δικού σου dream festival;
Οι Beatles, οι Rolling Stones, ο Jimi Hendrix, οι Doors, οι Radiohead και τέλος οι Mission.

Το internet και η τεχνολογία άλλαξαν τη μουσική βιομηχανία. Πώς δέχτηκες αυτές τις αλλαγές και ποιές οι σκέψεις σου για την πειρατεία και το παράνομο downloading;
Αγαπώ το internet, εκτός από τις συνεντεύξεις μέσω email (χα χα). Το λατρεύω για το email, για να παρακολουθώ τα νέα του ποδοσφαίρου, αλλά δεν κάνω My Face ή Twatter ή οτιδήποτε από αυτά... έχω καλύτερα πράγματα να κάνω με το χρόνο μου, όπως η κηπουρική. Χρησιμοποιώ το internet όπως όλοι και σίγουρα με βοηθά να δουλεύω με ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται να είμαστε στον ίδιο χώρο. Η πειρατεία και το παράνομο downloading είναι το κάρμα για τον τρόπο που οι εταιρίες δίσκων κατάκλεβαν τους καλλιτέχνες τους και τους πελάτες τους για δεκαετίες. Και πριν με ρωτήσεις, ναι το κάνω.

 

Ποιά η γνώμη σου για τις πρόσφατες ταραχές στην Αγγλία; Ο κόσμος ψάχνει για «απελευθέρωση» ή κάτι άλλο συμβαίνει;
Δεν έχω γνώμη πραγματικά. Δε ζω στην Αγγλία απο το 1986. Ζω στη Βραζιλία, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η «αληθινή» φτώχεια και όχι απλά μερικά παιδιά που χρησιμοποίησαν μια περίπτωση αστυνομικής βίας ως δικαιολογία για να κάνουν λεηλασίες και πλιάτσικο. Βρίσκω πως στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μια όλο και πιο δυνατή υπόγεια απειλή για βία κάθε φορά που επιστρέφω. Δε νιώθω ιδιάιτερα ασφαλής στις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σίγουρα όχι τα βράδια του Σαββατου...

Αντώνης Μουστάκας
  • SHARE
  • TWEET