Συνέντευξη Steve Vai

«Όρια βρίσκονται μόνο στο μυαλό του κιθαρίστα»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 02/11/2012 @ 14:40
Είναι δύσκολο και ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο να αναφερθείς στο ταλέντο και τις δυνατότητες του Steve Vai. Το έργο του είναι σημαντικό και η προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας του στη μουσική βιομηχανία αναγνωρίζεται από όλους τους μουσικόφιλους και όχι μόνο. Σε λίγες ημέρες θα εμφανιστεί για δύο βραδιές επί ελληνικού εδάφους και το Rocking.gr άδραξε την ευκαιρία για μια συνομιλία μαζί του.

Το "Story Of Light" βρίσκεται στην αγορά τους τελευταίους δύο μήνες. Είσαι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις;
Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Συνήθως, όταν τελειώνω ένα δίσκο, νιώθω ότι έχω καταφέρει όλα όσα ήθελα να πετύχω. Είναι το καλύτερο που ένας καλλιτέχνης θα μπορούσε να κάνει, να αισθάνεται καλά για αυτό που έκανε και εγώ συνήθως έτσι αισθάνομαι με όλους τους δίσκους που έχω κάνει. Αν κοιτάξω το παρελθόν και δω ότι δεν έκανα κάτι, το αποθηκεύω  συνήθως στο μυαλό μου για το επόμενο άλμπουμ. Όσον αφορά το "Story Of Light" και συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που έχει ληφθεί από τους οπαδούς και τον τύπο δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος. Θέλω να πω ότι οι κριτικές από τους οπαδούς μου είναι καταπληκτικές και ο τύπος το αντιμετωπίζει με θετική κρίση. Νιώθω πολύ ευλογημένος με όλα αυτά.

Υπάρχει κάποιο concept σχετικά με το "Story Of Light";
Ναι, στην πραγματικότητα η ιδέα ξεκίνησε στο προηγούμενο studio άλμπουμ μου "Real Illusions: Reflections". Είχα μια ιστορία που ήθελα να εκφράσω σε μια σειρά από άλμπουμ και το "Real Illusions: Reflections" και το "Story Of Light" είναι κατά κάποιο τρόπο συνέχειες με τραγούδια που απεικονίζουν  χαρακτήρες και γεγονότα σε μια ιστορία. Ο στόχος μου είναι να κυκλοφορήσω μια τρίτη σειρά με τραγούδια που θα συμβάλλουν στην ιστορία. Μετά από αυτό σε κάποιο σημείο στο μέλλον θα ήθελα να πάρω αυτά τα τραγούδια, να τα βάλω σε μια σωστή σειρά, να προσθέσω φωνητικά και μια αφήγηση που να δημιουργεί μια γραμμική ιστορία που μπορείτε να ακολουθήσετε και να τη ζήσετε ως μια ενιαία ιστορία. Αυτός είναι ο στόχος μου.

Steve VaiΠώς προέκυψε η ιδέα να διασκευάσεις ένα blues τραγούδι ("John The Revelator"); Νομίζω ότι στο παρελθόν είχες πει ότι δεν σου αρέσουν τα blues.
Δεν είναι ότι δεν μου αρέσουν τα blues. Μου αρέσει η αυθεντική μουσική. Μου αρέσει γενικά η μουσική. Όταν κάποιος κάνει κάτι που το αισθάνομαι αυθεντικό, συγκινούμαι πολύ από αυτό. Όταν ακούω παλιά blues και jazz, δεν έχει σημασία ότι είναι παλιά από τη στιγμή που είναι ειλικρινής μουσική. Έχω παρεξηγηθεί, όταν πρόκειται για τα συναισθήματά μου για τα blues. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ένα συμβατικό blues παίκτη, επειδή τα blues έχουν μια ιδιαίτερη φύση και σε κάθε είδος υπάρχουν πιουρίστες (σ.σ. purists) που είναι πολύ σνομπ. Δεν ακολουθώ τις παραμέτρους των συμβατικών ειδών. Στο παίξιμό μου υπάρχει λίγο blues, λίγο κλασική, λίγο τζαζ, αλλά αν αρχίσω να ακούγομαι σαν κάτι το συμβατικό το αλλάζω αμέσως, γιατί ο στόχος μου είναι να δημιουργήσω ένα μοναδικό στυλ μουσικής που κυριολεκτικά είναι αταξινόμητο. Σχετικά με το "John The Revelator", με ενδιαφέρουν και με εξιτάρουν πολύ κάποιοι από τους πρώτους, παλιούς bluesmen. O Blind Willie Johnson είχε πάντα μια επιρροή σε μένα και όταν άκουσα αυτό το τραγούδι συγκινήθηκα και αποφάσισα να κάνω τη δική μου εκδοχή,  με έναν αντισυμβατικό τρόπο με κιθάρες, με πολύ δυνατά φωνητικά, με χορωδίες. Πήρα ένα συμβατικό στυλ και το άλλαξα με έναν τρόπο που ακούγεται καλό σε μένα.

Steve VaiΠοιές είναι οι πιο σημαντικές μουσικές επιρροές σου;
Όταν ήμουν πολύ μικρός οι γονείς μου άκουγαν μουσική όπως είναι η πόλκα και η soul. Είχαν αυτό το δίσκο που ήταν το soundtrack του West Side Story του Leonard Bernstein και Stephen Sondheim και αυτός ο δίσκος είχε τεράστιο αντίκτυπο πάνω μου επειδή είχε αυτό το ελληνικό δράμα, είχε σύνθεση, είχε μια ιστορία μέσα του. Όταν ήμουν έφηβος, η αδελφή μου άκουγε Led Zeppelin και Alice Cooper. Μόλις άκουσα αυτά όλη η οπτική μου άλλαξε.  Ήμουν έφηβος στη δεκαετία του 70, γι 'αυτό ενδιαφέρθηκα σε μεγάλο βαθμό για ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 70 όπως οι Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Aerosmith, Kiss, Alice Cooper. Τότε άρχισα να ακούω μεγάλους κιθαρίστες.  Πρέπει επίσης να έχεις στο μυαλό σου ότι όταν ήμουν δώδεκα και άρχισα να παίζω κιθάρα, ο  Joe Satriani ζούσε στη γενέτειρά μου, 4 χρόνια μεγαλύτερός μου, ήταν δάσκαλος μου στην κιθάρα για τρία χρόνια. Είχα καταπληκτική εκπαίδευση στην κιθάρα.

Έχεις επιρροές από την κλασική μουσική;
Ναι, έχω. Αλλά όχι από παλιά κλασική μουσική. Δεν είμαι οπαδός των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπαχ. Μου αρέσει η μουσική τους, είναι τεράστια η ομορφιά της, αλλά είναι πολύ προβλέψιμη για μένα. Η μεγαλύτερη επιρροή μου από την κλασική μουσική προέρχεται από σύγχρονους συνθέτες όπως Stravinski, Luciano Berio, Magnus Lindberg, Edgard Varese. Και μερικά πράγματα από τον ρομαντισμό, όπως οι Moller, Ravel. Αυτά είναι τα είδη των πραγμάτων που μου αρέσουν.

Steve VaiΕίσαι κάποιες δεκαετίες στη μουσική βιομηχανία. Ποιά θεωρείς ότι είναι η καλύτερη και πιο δημιουργική περίοδος για εσένα;
Κάθε περίοδος είναι. Είμαι πάντα ενθουσιασμένος όταν γράφω μουσική. Κάθε φορά που δημιουργώ μουσική όλα αυτά τα χρόνια, έχω πάντα την αίσθηση ότι είναι μια ευκαιρία να είμαι δημιουργικός και πάντα απολαμβάνω αυτό που κάνω. Έτσι, κάθε περίοδος φαίνεται να είναι η καλύτερη. Αλλά όταν ήμουν νεότερος οι φιλοδοξίες μου ήταν να ηχογραφώ συνεχώς. Είχα πολλές ιδέες που στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Ήμουν πιθανώς πιο παραγωγικός, όταν ήμουν νεότερος, αλλά ποτέ δεν ήμουν πραγματικά σε θέση να ολοκληρώσω το υλικό, επειδή πάντα έβρισκα κάτι άλλο για να προχωρήσω. Στα επόμενα χρόνια έγινα πιο πειθαρχημένος στην εκτέλεση ενός έργου.

Πιστεύεις ότι υπάρχουν όρια στο παίξιμο της κιθάρας;
Υπάρχουν όρια μόνο στο μυαλό του κιθαρίστα. Αυτό ποικίλλει. Μερικοί άνθρωποι στο στυλ που παίζουν αισθάνονται ότι δεν έχουν όρια και επεκτείνουν πάντα το παίξιμό τους. Προσωπικά δεν έχω όρια. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να πετύχω με την κιθάρα. Έχω την αίσθηση, ακόμη και όταν ήμουν μικρό παιδί, ότι η κιθάρα είναι ένα χωρίς όρια μέσο έκφρασης, που σημαίνει ότι δεν μπορείς  ποτέ να θεωρήσεις ότι το ολοκλήρωσες. Έχουμε πάντα την αίσθηση με πράγματα όπως η τεχνολογία και η τέχνη ότι τα πάντα πρέπει να ρυθμίζονται και να γίνονται. Αυτός είναι ένας πολύ περιοριστικός τρόπος σκέψης. Αλλά υπάρχει πάντα ένας καλλιτέχνης, ή τεχνικός ή εφευρέτης, ή κάποιος που έρχεται και σκέφτεται έξω από κάποια όρια και έξω από το μυαλό όλων των άλλων. Αυτό είναι που αλλάζει την πορεία.

Steve VaiΈχεις ποτέ σκεφτεί να κάνεις μια all star μπάντα;
Όχι...

Είπες πριν τις σημαντικότερες επιρροές σου. Τι είδους μουσική σου αρέσει να ακούς;
Ακούω διάφορα είδη μουσικής. Τα παιδιά μου, 20 και 23 ετών, που κυκλοφορούν έξω στον κόσμο, ακούνε διάφορα είδη μουσικής και τα φέρνουν στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο κρατάω  επαφή με νέα είδη μουσικής, επειδή είναι πολύ παθιασμένοι με αυτό. Ως αποτέλεσμα ανακάλυψα νέα μουσική που μου αρέσει. Πρόσφατα άκουσα Scrillex. Είμαι μεγάλος οπαδός του Tom Waits, έχω όλα όσα έχει κάνει και ποτέ δεν έχω κουραστεί από τη μουσική του. Κρατάω πάντα όλα του Zappa μαζί μου, Στραβίνσκι και ορισμένα πράγματα από κλασική μουσική. Το πιο συναρπαστικό πράγμα σχετικά με τη μουσική είναι ότι υπάρχει τόση πολλή διαφορετική μουσική εκεί έξω και όταν ανακαλύπτεις κάτι, αυτό αλλάζει την ποιότητα της ζωής σας. Θυμάμαι όταν οι White Stripes βγήκαν, είπα ότι ήταν σπουδαίοι και μου άρεσε πολύ η μουσική τους και ακόμα μου αρέσει .

Steve VaiΤι μπορούμε να περιμένουμε από τις ζωντανές εμφανίσεις σου στην Ελλάδα;
Προσπαθήστε να είστε αντικειμενικοί. Αναμένετε να συνταραχθείτε. Μπορείτε να αναμένετε κάτι που δεν μπορείτε να δείτε το ίδιο σε οποιοδήποτε μέρος. Το λέω αυτό προσπαθώντας να μην είμαι αλαζόνας, αλλά αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να παρουσιάσω ένα show που να είναι πολύ διαφορετικό. Προσπαθώ να δημιουργώ ένα show που να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ καλά. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ως υπηρέτης των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για αυτό που κάνω. Θέλω να τους δώσω μια ευχάριστη εμπειρία και όταν φύγουν αυτοί να αισθάνονται καλά.

Ανυπομονούμε να σε δούμε στη σκηνή. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου Steve.
Σε ευχαριστώ πολύ. Ανυπομονώ να έρθω στην Ελλάδα, μου αρέσει πραγματικά αυτή η χώρα και ο πολιτισμός της.
  • SHARE
  • TWEET