Συνέντευξη Semen Of The Sun

«Την επιτυχία δεν σου την εγγυάται τίποτα και κανείς. Δεν υπάρχει συνταγή»

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 20/11/2012 @ 13:43
Μετά την κυκλοφορία ενός υπέροχου δίσκου και αφού τους παρακολουθήσαμε σε μια ενδιαφέρουσα συναυλία για την παρουσίαση του "The Walk", ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε με τον Μάριο απο τους Semen Of The Sun.

Καλησπέρα Μαριε, παρουσίασέ μας τους Semen Of The Sun.
Οι Semen δημιουργηθήκαν πίσω στο 2004 ως αποτέλεσμα μίας μετεφηβικής ανησυχίας τριών φίλων. Η αρχική σύνθεση της μπάντας ήταν οι Μάριος (φωνή/κιθάρα), Jimmy (μπάσο) και Γιάννης (τύμπανα). Σύνθεση με την οποία η μπάντα κυκλοφόρησε το EP "An Old Dog" (2005) και το πρώτο της full length με τίτλο "Radio Adult: Slow Songs, Cheese And Wine" (2008). Στα τέλη του 2010 και ενώ είναι ηχογραφημένος ο διάδοχος του "Radio Adult", ο Γιάννης αποχωρεί από την μπάντα για προσωπικούς λόγους και έτσι η όλη κατάσταση μπαίνει στον πάγο για περίπου δύο χρόνια. Η νέα αρχή θα γίνει φέτος όπου με την προσθήκη του Γιώργου από τους Yellow Devil Sauce στα τύμπανα, υπάρχει επαναδραστηριοποίηση του γκρουπ και η κυκλοφορία του "The Walk".

Δώσε μας μια εικόνα για τον νέο σας δίσκο, "The Walk".
Το "The Walk" αποτελεί την δεύτερη δισκογραφική μας δουλειά και σηματοδοτεί ίσως μια νέα εποχή για την μπάντα. Παρότι τα τραγούδια γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν δύο χρόνια πριν, αλλά ο δίσκος κυκλοφόρησε φέτος για τους λόγους που προανέφερα, για κάποιο περίεργο λόγο μου ακούγονται πολύ πιο «επίκαιρα». Γράφτηκαν σε μία εποχή όπου τα πράγματα είχαν αρχίσει να αλλάζουν δυστυχώς προς το χειρότερο σε αυτό τον τόπο. Γεγονότα που σίγουρα άρχισαν να επηρεάζουν περισσότερο τη ζωή μας αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, άρα και δημιουργούμε. Στο στούντιο και κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων θέλαμε απλά -να είμαστε εμείς- αυτό που θα βγει. Νομίζω ότι το πετύχαμε και είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα. Αν θα έδινα κάποιο concept πίσω από το The Walk, τότε σίγουρα θα έλεγα ότι είναι το soundtrack μίας πόλης που αρρωσταίνει αλλά ελπίζει.

Semen Of The SunΠοιές είναι οι βασικές σας επιρροές;
Θα προσπαθήσω να μιλήσω εκ μέρους όλων, οπότε θα πω τους Blind Melon, Qotsa, Melvins, Cure, Iron Maiden και Pearl Jam μεταξύ άλλων. Επίσης μεγάλη επιρροή στη μουσική μας αποτελούν και τα καθημερινά μας βιώματα. Θες  δεν θες «θα το βγάλεις» στο στίχο και στην ενέργεια της μουσικής. Έτσι νομίζω...

Ποιά η άποψη σας στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Πώς βλεπεις την κατάσταση στην Ελλαδα;
Μεγάλη κουβέντα αυτή. Κοίταξε, αυτή η κατάσταση χτιζόταν για χρόνια. Σιγά σιγά... Δυστυχώς έσκασε η φούσκα και τώρα την πληρώνουν μεταξύ άλλων πολύ αθώοι, κυρίως νέα παιδιά που βλέπουν τα όνειρα τους να μένουν πίσω ανεκπλήρωτα. Είναι μια πολύ βρώμικη εποχή και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μείνουμε ενωμένοι και να αρχίσουμε να βλέπουμε την πραγματική αξία πίσω από πράγματα που μέχρι πρότινος φάνταζαν απλά ή και αυτονόητα.

Ποιά η γνώμη σου για την πειρατεία και το downloading;
Δεν με πειράζει καθόλου. Όποιος θέλει να στηρίξει μια μπάντα θα αγοράσει το CD της, το t-shirt ή οτιδήποτε. Αν πάλι δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει για οποιονδήποτε λόγο, γιατί να μην έρθει σε επαφή με την μουσική της; Δεν νομίζω ότι η μπάντα θα βγει ποτέ χαμένη από αυτό.

Semen Of The SunΠώς θα περιέγραφες τον ήχο σας;
Σε κάποιον που δεν μας έχει ακούσει ποτέ θα περιέγραφα τον ήχο μας ως μία μίξη alternative, grunge και post punk και θα του πρότεινα να ακούσει το άλμπουμ μας "The Walk" http://semenofthesun.bandcamp.com/ αργά το απόγευμα όταν έχει γυρίσει από τη δουλειά ή το πανεπιστήμιο. Επίσης ακούγεται ωραία και στο αμάξι. Εγώ εκεί τον ακούω...

Ποιές ελληνικές μπάντες γνωρίζεις, εκτιμάς και πιστεύεις σε αυτές;
Γενικότερα εκτιμάω τις μπάντες που έχουν διάρκεια, κάνουν καλά αυτό που κάνουν και σέβονται τον κόσμο τους. Ανεξάρτητα από το αν εγώ τις περιλαμβάνω μέσα στις μουσικές μου προτιμήσεις ή όχι. Αξίζει να αναφέρω εδώ τους Rotting Christ, τους Planet Of Zeus, Vodka Juniors... Καθαρά μουσικά, τελευταία «τα έχω χρειαστεί» με τους Cube!

Ποιός είναι ο πιο μαλ**ας Έλληνας αυτή την στιγμή και γιάτι;
Αυτός που δείχνει με το δάκτυλο του κάποιον άλλο ως υπεύθυνο για ότι κακό του συμβαίνει, αδυνατώντας να κατανοήσει και να αποδεχθεί το δικό του μερίδιο ευθύνης.

Semen Of The SunΠοιά είναι η μεγαλύτερη ελληνική μπάντα, διαχρονικά, κατ' εσέ;
Οι Τρύπες. Και με διαφορά από οποιονδήποτε υποψήφιο δεύτερο.

Τι πρέπει να κάνει μια μπάντα για να προχωρήσει, εφόσον ουσιαστικά η στήριξη εδώ είναι ανύπαρκτη. Ποιοί οι βασικοί κανόνες για μια ερασιτεχνικά επαγγελματική μπάντα, ώστε να γίνει επιτυχημένη;
Να μην την νοιάζει καθόλου αν θα γίνει πετυχημένη. Τα μέλη της να παίζουν μουσική κατευθείαν απ' την καρδιά και να περνάνε πάνω απ’ όλα καλά οι ίδιοι. Αν το καταφέρουν, τότε αυτό  θα περάσει προς τα έξω στο live, στο δίσκο κτλ. Την επιτυχία δεν σου την εγγυάται τίποτα και κανείς. Δεν υπάρχει συνταγή.

Έχετε προσπαθήσει να μεταπηδήσετε σε κάποια άλλη χώρα, για καλύτερη τύχη;
Όταν ήμασταν κοντά εικοσάρηδες, σίγουρα μας είχε περάσει από το μυαλό. Δεν το σκεφτόμαστε πλέον. Τι πιο τυχερό απ' το να βρίσκεσαι στην πόλη σου, κοντά στα άτομα που αγαπάς, φίλους, γνωστούς και οικογένεια; Σαν Έλληνες γενικά έχουμε ένα θέμα με την ξενομανία. Έχουμε την εντύπωση ότι «έξω» όλα γίνονται εύκολα και ανώδυνα. Μέγα λάθος.

Semen Of The SunΣε ποιόν μουσικό ήθελες να μοιάσεις όταν ήσουν μικρός;
Πιτσιρικάς πραγματικά ήθελα να μοιάσω σε κάποιον! Ευτυχώς που δεν τα κατάφερα γιατί στα 28 μου θα χα αυτοκτονήσει με μία σφαίρα στο κεφάλι. Kurt Cobain.

Τι ερώτηση θα ήθελες να σου κάνω;
«Ποιό είναι το αγαπημένο σου φαγητό;» Και εγώ θα σου απαντούσα: Oτιδήποτε κρεατικό στα κάρβουνα!

Ποιά είναι η πιο όμορφη γυναίκα αυτη τη στιγμή στον κόσμο;
Η κοπέλα μου.

Κάνετε σεξ ή ερωτα;
Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά.

Semen Of The SunΠοιό είναι το μεγαλύτερο απωθημένο σας;
Δεν νιώθω ότι έχουμε κάτι τέτοιο να μας βασανίζει, ειλικρινά. Ρώτα μας πάλι σε δέκα χρόνια.

Με τι αλλο ασχολείστε πέραν του συγκροτήματος;
Τα τελευταία τρία χρόνια τρέχω την P90 events (εταιρία διοργάνωσης συναυλιών), και έχω καταφέρει να γκριζάρω τα μαλλιά μου από το άγχος. Αλλά σε γενικές γραμμές περνάω καλά... Ο Jimmy δουλεύει σε δικηγορικό γραφείο και ο Γιώργος ξυπνάει κάθε μέρα στις 4 τα ξημερώματα για να κάνει διανομή Τύπου.

Με ποιά μπάντα θα θέλατε να βρεθείτε μαζί επί σκηνής;
Neil Young & Crazy Horse. Αν το άντεχαν βέβαια τα πόδια μας να μοιραστούμε την ίδια σκηνή… Ο τύπος είναι κοντά 70 χρονών, έχει φάει ένα-δύο εμφράγματα και συνεχίζει να ροκάρει σαν διάολος! Μετά ίσως σταματάγαμε.

Τι είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχετε κάνει επί σκηνής;
H κιθάρα μου καρφωμένη στα ηχεία ενός Marshall, τύμπανα διαλυμένα μετά από βουτιά του Jimmy, και άλλα τέτοια ωραία.

Semen Of The SunΠοιό είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχετε κάνει εκτός σκηνής;
Κάποια στιγμή βρέθηκα να χορεύω στο περβάζι του εβδόμου ορόφου ενός ξενοδοχείου στην Πράγα, έχοντας προηγουμένως καταναλώσει μεγάλη ποσότητα Αψέντι.

Tι σχέδια υπάρχουν για το μέλλον;
Συναυλίες για αρχή, ξεκινώντας με Raveonettes 16 Δεκέμβρη στο Κύτταρο, μετά από Γενάρη να παίξουμε εκτός Αθήνας, όπου μπορούμε και είναι εφικτό, και προς τα τέλη της νέας χρονιάς η ηχογράφηση του τρίτου δίσκου.

Ποιός είναι ο πιο όμορφος στο συγκρότημα;
Ο πιο όμορφος δεν ξέρω, ρώτα καλύτερα κοπέλες για αυτό... Αυτός που δείχνει πάντως μικρότερος και πιο φρέσκος απ' όλους είναι ο Γιώργος (τύμπανα), παρότι μας περνάει πέντε χρονάκια για πλάκα! Πραγματικά δεν ξέρω πως τα καταφέρνει!
  • SHARE
  • TWEET