Συνέντευξη Rotting Christ

«Αν επηρεαζόμουν από τις κριτικές που ακούω, δεν θα μπορούσα να εξελιχθώ»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 07/02/2013 @ 12:25
Ιδιαίτερες συστάσεις για το ποιοι είναι οι Rotting Christ δεν χρειάζονται. Κουβαλάνε περισσότερες από δύο δεκαετίες πορείας στην metal σκηνή, με πολλούς δίσκους, πολλές συναυλίες και έναν αυξανόμενο  πυρήνα οπαδών να τους ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο νέος τους πολυαναμενομένος δίσκος μας έδωσε την ευκαιρία και τη χαρά να μιλήσουμε με τον Σάκη Τόλη, ιθύνοντα νου του συγκροτήματος. Φιλικός και προσιτός, μάς μίλησε με ευθύτητα για το νέο άλμπουμ, για το πώς έφτασε μέχρι εδώ, για τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί και για οτιδήποτε άλλο μας προέκυψε στην πορεία της κουβέντας.

Αν υπολογίσουμε και το "Passage To Arcturo", το "Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού" είναι το δωδέκατο άλμπουμ της μπάντας. Δεν είναι μικρό πράγμα, πώς αισθάνεσαι μετά από όλα αυτή την πορεία;
Αν μου έλεγες πριν από 25 χρόνια όταν φτιάξαμε την μπάντα ότι θα φτάναμε κάποια στιγμή να γιορτάζαμε τα χίλια live θα σου έλεγα ότι είσαι τρελός. Οπότε μπορείς να καταλάβεις ότι αυτό που αισθάνομαι είναι μια υπερηφάνεια, καθαρά προσωπική, ότι πραγματοποιώ ένα όνειρο που είχα μικρός να παίζω μουσική και να κάνω περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Πόσο καιρό δούλεψες το άλμπουμ, γράψιμο, ηχογράφηση κλπ;
Για μένα η σύνθεση είναι κάτι πολύ σημαντικό. Παλιότερα μπορούσες να βγάλεις ένα δίσκο σε δύο-τρεις μήνες. Τώρα πια κάνω κάποιου είδους meditation, δηλαδή μιλάω με τον εαυτό μου, ψάχνομαι, κοιτάζω να δω αν υπάρχει κάτι που να αρέσει στον κόσμο. Όταν πάρω κάποιο σήμα, τότε αρχίζω να σκέφτομαι πως θα μπορούσε να δομηθεί ένα κομμάτι. Στον συγκεκριμένο δίσκο μού πήρε πάνω από έναν χρόνο να συλλάβω την ιδέα, να την δουλέψω και φυσικά τέσσερις μήνες ηχογράφηση και δύο εβδομάδες μίξη και mastering. Οπότε χρειάστηκε ενάμισης χρόνος γεμάτος και με καθημερινή δουλειά. Θα έλεγα ότι ήταν ο πιο κουραστικός δίσκος στην καριέρα μας.

Γιατί ήταν τόσο κουραστικός;
Λόγω ηλικίας και λόγω της κατάστασης που ζούμε στην Ελλάδα. Δεν είμαι από αυτούς που γκρινιάζουν, αλλά όταν δεν βλέπεις πολύ χαμόγελο δίπλα σου, σε επηρεάζει. Αναρωτιέσαι «αξίζει τώρα εγώ να πιάσω την κιθάρα και να γράψω κανένα κομμάτι;». Όταν λύσεις αυτό το θέμα με τον εαυτό σου, τα υπαρξιακά σου, τότε γράφεις ένα κομμάτι και αισθάνεσαι καλύτερα. Η τέχνη ακμάζει όταν η κοινωνία παρακμάζει. Χρειάστηκα πολύ χρόνο, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που πέτυχα αυτό το αποτέλεσμα.

Rotting ChristΑνέφερες πριν για ιδέες. Από πού αντλείς έμπνευση;
Από οτιδήποτε μη χαρούμενο. Η μουσική γενικότερα για μένα δεν είναι κάτι χαρούμενο. Εξωτερικεύω κάποιες σκοτεινές πλευρές του εαυτού μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι ένας άνθρωπος σκοτεινός. Είμαι ένας καθημερινός άνθρωπος, όπως όλος ο κόσμος, απλά τυχαίνει να βγάζω τα πιστεύω μου, τις ανησυχίες μου μέσα από την μουσική. Γι' αυτό οι δίσκοι των Rotting Christ θα έλεγα ότι είναι αρκετά σκοτεινοί. Κυρίως η έμπνευση έρχεται από πράγματα που είναι ριζωμένα μέσα μου. Δεν εμπνέομαι από την καθημερινότητα τόσο πολύ.

Θα ήθελα να μας πεις ποιές είναι οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ αυτού του άλμπουμ και των πρόσφατων, ας μην πάμε στο μακρινό παρελθόν.
Θα έλεγα ότι αυτός είναι ο πιο σκοτεινός δίσκος που έχουμε κάνει σε όλη την καριέρα μας. Η παραγωγή και η μίξη είναι διαφορετική, την έκανα στο εξωτερικό με τον Jens Bogren, που έχει κάνει Amon Amarth, Opeth, Katatonia. Γενικά πιστεύω ότι το πολυπολιτισμικό concept που έχω αυτή τη φορά, κάνει τον δίσκο διαφορετικό.

Rotting ChristΣτο "Theogonia" και στο "Aealo" είχες πολλά στοιχεία από την ελληνική μουσική παράδοση. Τώρα ποιά είναι η προσέγγισή σου;
Υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, αλλά πλέον είναι πολυπολιτισμικό, όπως σου είπα. Θα ακούσεις κομμάτι μόνο στα Ρουμάνικα, κομμάτι μόνο στα Λατινικά, μόνο στα Ελληνικά, άλλα κομμάτια είναι σε άλλες γλώσσες «πεθαμένες» και ξεχασμένες. Είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, στο παρελθόν και στη σκοτεινή πλευρά των αρχαίων πολιτισμών, παίρνω ότι πιο occult έχει ο κάθε πολιτισμός και τον εκφράζω μέσα από την μουσική. Έκλεισα τα μάτια και αυτό προσκαλώ τον κόσμο να κάνει, να ταξιδέψει μαζί μου στο παρελθόν με τον συγκεκριμένο δίσκο.

Rotting Christ - Κατά Τον Δαίμονα ΕαυτούΑκούγεται ενδιαφέρον.
Πιστεύω να είναι ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν το πραγματοποίησα σωστά, αλλά δούλεψα πολύ. Με ενδιαφέρει ως άνθρωπος η ιστορία. Μου αρέσει να διαβάζω, ειδικά αρχαία ιστορία και θα ήθελα να κάνω ένα ταξίδι στον συγκεκριμένο δίσκο και πιστεύω ότι κάτι έκανα.

Είπες ότι ο ήχος διαφέρει.
Θα έλεγα ότι ο ήχος είναι πιο γεμάτος, πιο απλωμένος.

Τη μουσική σας πώς την χαρακτηρίζεις;
Πάντα metal την χαρακτήριζα. Δεν μπορώ να βάλω μια ταμπέλα. Εγώ είμαι ο βασικός συνθέτης και το οδηγώ εκεί, επειδή και εγώ είμαι ένας metal οπαδός. Δεν ακούω μόνο black metal π.χ., ακούω και heavy metal και τα περισσότερα είδη metal. Τα μηνύματα που λαμβάνω από τον κόσμο είναι ότι έχουμε κάποια προσωπικότητα και αυτό με χαροποιεί. Ο συγκεκριμένος δίσκος θεωρώ ότι είναι dark metal.

Να υποθέσω και ότι και η θεματολογία αφορά μόνο αρχαίους πολιτισμούς;
Ναι, είναι ένα ταξίδι στον κάτω κόσμο, των Μάγια, των Ίνκας, κομμάτια από την Αποκάλυψη, τελετουργία στα Λατινικά και διάφορα άλλα.

Rotting ChristΕπειδή στο παρελθόν έχεις χρησιμοποιήσει στίχους και τίτλους στα Ελληνικά, από την ιστορία προκύπτει και αυτή σου η προσέγγιση;
Βέβαια, και μου αρέσει να βάζω την ταυτότητά μου στη μουσική. Αναγκαζόμαστε να τραγουδάμε σε μια γλώσσα η οποία δεν είναι η μητρική μας και στην οποία δεν μπορούμε να εκφραστούμε σαν τη μητρική μας. Να σου πω την αλήθεια βαρέθηκα να λέω συνέχεια fuck και διάφορα τέτοια. Υπάρχουν τόσα ωραία πράγματα σε όλους τους πολιτισμούς και επιλέγω να ακολουθήσω αυτή την συνταγή. Αν δεις τους τίτλους, δεν υπάρχει ούτε ένας τίτλος στα Αγγλικά. Και αυτό ήταν ένα πρόβλημα με την εταιρεία, αφού μου έλεγαν ότι δεν μπορούμε να το κυκλοφορήσουμε έτσι και ποιός θα το διαβάσει κλπ. Τους είπα ότι δεν με ενδιαφέρει, ας ψάξει αυτός που θα ενδιαφερθεί για εμάς, όλα όσα αναφέρουμε μέσα στον δίσκο. Τον κόσμο τελικά πρέπει να τον αναγκάσεις να ψάξει ορισμένα πράγματα.

Για να μην τα έχει όλα έτοιμα, έτσι;
Ακριβώς. Υπάρχουν πολλές αξίες που χάνονται και προσπαθούμε μέσα από την μουσική μας να αναδείξουμε αυτές τις αξίες.

Ρισκάρετε αρκετά.
Πολύ, πολύ. Δεν με ενδιαφέρει όμως, δεν περιμένω κάτι παραπάνω από τους Rotting Christ, δεν περιμένω να γίνουμε Metallica. Αν το θέλαμε αυτό, θα είχαμε κινηθεί προς τα εκεί. Εμένα μου αρέσει το ρίσκο. Είναι ένας δίσκος αντισυμβατικός, ένας δίσκος που δεν πάει με τα δεδομένα για να κάνεις μια επιτυχία και πιστεύω ότι ο κόσμος κάποια στιγμή θα τον καταλάβει.

Σάκης Τόλης (Rotting Christ)Πιστεύεις ότι το "Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού" μπορεί να είναι πιο πετυχημένο από το "Aealo" ή από τα προηγούμενά σας άλμπουμ;
Αυτό εξαρτάται από διάφορα πράγματα. Πρώτα από όλα, νιώθω ότι είναι ο πιο τελειοποιημένος δίσκος. Ασφαλώς κάθε μουσικός που τελειώνει έναν δίσκο τον θεωρεί τον καλύτερό του κλπ κλπ. Κάθε δίσκος αντικατοπτρίζει την ιστορία των Rotting Christ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έτσι και αυτός αντικατοπτρίζει την μπάντα το 2013, τους σύγχρονους Rotting Christ, και πιστεύω ότι είναι ο πιο σκοτεινός που έχουμε δημιουργήσει στην πορεία μας.

Λόγω του ότι στο "Aealo" και όχι μόνο υπήρχαν έντονα στοιχεία από την ελληνική μουσική, θέλω να σε ρωτήσω αν ασχολείσαι καθόλου με το έργο Ελλήνων συνθετών, πέρα από το metal και το rock γενικότερα;
Υπάρχουν καλλιτέχνες που πάντα τους παρακολουθώ, αλλά δεν μπορώ να πω ονόματα. Δεν ξέρω αν εννοείς Χατζιδάκι κλπ.

Rotting ChristΝαι, αυτούς εννοώ, αλλά ουσιαστικά σε ρωτώ αν επηρεάζεσαι από αυτούς γιατί και εγώ μετά από τόσα χρόνια δεν μπορώ να ακούω μόνο metal.
Φυσικά. Και εγώ ψάχνομαι σε διάφορα πράγματα, υπάρχουν συνθέτες σημαντικοί. Αλλά ίσως είναι κάποια πράγματα που δεν μπορώ να τα ακούσω σπίτι. Εκτιμώ τις ικανότητες τους. Ακόμα και στην παραδοσιακή μουσική, υπάρχουν κάποια κομμάτια κρυμμένα διαμάντια. Η ελληνική μουσική γενικά έχει πολύ συναίσθημα, βγάζει πολύ πόνο γιατί πόνο έχει όλος ο Ελληνισμός, ο σύγχρονος Ελληνισμός που έχει περάσει πάρα πολλά και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μουσική του. Γενικότερα αν μου αρέσει κάτι, δεν έχω πρόβλημα να το πω.

Από το προηγούμενο άλμπουμ έχουν περάσει τρία χρόνια. Τι έχει μεσολαβήσει σε αυτό το διάστημα;
Μια παγκόσμια περιοδεία, όπως κάνουμε πάντα, πολύ δουλειά και αλλαγές μελών στο μπάσο και στην κιθάρα.

Οι αλλαγές επηρεάζουν γενικότερα την μπάντα;
Όχι, καθόλου. Γιατί εγώ και ο αδερφός μου από την αρχή τρέχουμε για το συγκρότημα και τα κάνουμε όλα. Αυτός ο δίσκος γράφτηκε από εμένα μόνο, εκτός από τα drums φυσικά.

Rotting ChristΜιας και αναφερθήκαμε στα μέλη, ποιός θεωρείς ότι ήταν ο σημαντικότερος σου συνεργάτης όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τον αδερφό σου;
Ο εαυτός μου. Είμαι τελειομανής και λίγο κουραστικός θα έλεγα και μου αρέσει να μάχομαι για την ιδέα. Τώρα «ποιά ιδέα;», θα μου πεις. Κάθε άνθρωπος δημιουργεί μια ιδέα, ένα όνειρο για τον εαυτό του για να ζήσει και να παλέψει. Κάνω το ίδιο. Δυστυχώς στην πορεία αποδείχθηκε ότι πολύ λίγοι άνθρωποι παλεύουν για την ιδέα, που ασφαλώς δεν είναι τα χρήματα. Αυτό δεν μπορεί να είναι ιδέα. Για μένα ιδέα είναι η μουσική μου να ταξιδέψει τον κόσμο και είναι κάτι που θα με κάνει πραγματικά πλούσιο. Όταν λαμβάνω ένα μήνυμα από ένα χωριό του Αμαζονίου και μου λένε ότι η μουσική σας με ταξίδεψε μπορείς να καταλάβεις ότι είναι αρκετό για έμενα.

Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα αυτό, από την άλλη άκρη του κόσμου.
Αυτό με ενδιαφέρει κιόλας. Γι' αυτό συνεχίζω και γράφω μουσική. Επικοινωνώ με τον κόσμο, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η μουσική βιομηχανία. Κάποτε πουλάγαμε δίσκους τώρα δεν πουλάμε τίποτα. Κάποτε είχαμε εισόδημα από εκεί, τώρα πρέπει να βγεις στο δρόμο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα αυτό το πράγμα της επικοινωνίας.

Αυτό που θυμάμαι εγώ από το παρελθόν για τα ελληνικά συγκροτήματα είναι ότι καβαλούσαν πολύ εύκολα το καλάμι. Υπήρχαν πολλές ελπιδοφόρες μπάντες του παρελθόντος οι οποίες εξαφανίστηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να σταθούν, να προσαρμοστούν.
Είναι της γενιάς μας αυτό. Η νέα γενιά είναι καλύτερη, νομίζω. Η δική μας δεν μπορούσε να προσαρμοστεί. Εύκολα καβαλούσαμε το καλάμι. Υπήρχαν πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε και εμάς μας πήρε πολλά χρόνια. Νομίζω ότι ελάχιστοι πάλεψαν για αυτό, να ανοίξουν κάποιες πόρτες να δουν πως δουλεύει το όλο σύστημα, ιδιαίτερα για μια ακριτική ευρωπαϊκή χώρα που ήταν τόσο μακριά από την κεντρική Ευρώπη. Τώρα νιώθω χαρούμενος όταν βλέπω τη νέα γενιά που δείχνει να γαλουχείται με την ιδέα ότι πρέπει να παλέψει για τη μουσική της, να παλέψω για να πετύχω κάτι, να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Οπότε θεωρώ ότι η νέα γενιά συγκροτημάτων είναι σε καλύτερη μοίρα.

Σάκης Τόλης (Rotting Christ)Βλέπω ότι εκτιμάς τη  νέα γενιά.
Ασφαλώς και την εκτιμώ γιατί αυτή είναι το μέλλον και θα πρέπει κάποια στιγμή και εμείς να συνειδητοποιήσουμε ότι έρχονται νέα παιδιά. Σίγουρα και για μας υπάρχει το respect, που είναι σημαντικό. Από την άλλη δεν μπορώ να παραβλέψω ότι τα νέα παιδιά είναι πραγματικά τρομεροί παίκτες, ίσως τους λείπει λίγο η προσωπικότητα. Με τον καιρό πιστεύω ότι θα γίνει και αυτό.

Υπήρξαν πολλοί που αντέδρασαν μετά το "Aealo" κυρίως. Επηρεάζεσαι από τις απόψεις οπαδών και κριτικών ή κάνεις πάντα το δικό σου;
Είναι γνωστό ότι εγώ είμαι ξερό κεφάλι γιατί το ρητό μου είναι Non Serviam. Θα κάνω αυτό που είναι να κάνω χωρίς να ρωτήσω. Οι Rotting Christ είναι μια μπάντα η οποία παρουσιάζει τόσες διαφορετικές ιδέες από δίσκο σε δίσκο, οπότε αν επηρεαζόμουν από αυτά που ακούω δεν θα μπορούσα να εξελιχθώ. Σίγουρα με στεναχωρούν κάποια πράγματα τα οποία είναι κακεντρεχή, όταν ο άλλος σου λέει ότι είσαι «πουλημένος», αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ λίγοι και το λένε επί τούτου. Γενικότερα θα έλεγα ότι δεν επηρεάζομαι, κάνω αυτό που είναι να κάνω, γιατί αυτός είναι ο εαυτός μου.

Η ανταπόκριση από το εξωτερικό ποιά είναι όλα αυτά τα χρόνια;
Η ανταπόκριση είναι αρκετά θετική. Μετά από τόσα χρόνια είμαστε σε θέση να μας σέβονται από την συνεχή παρουσία μας στη σκηνή. Αυτό το βλέπω στα φεστιβάλ, όταν μιλάμε με μπάντες, με διοργανωτές. Επίσης βλέπω ότι σε κάποιες χώρες είμαστε γνωστοί, σε κάποιες άλλες λιγότερο, σε κάποιες καθόλου. Γενικά η μπάντα υπάρχει στο ανθολόγιο του metal και μην ξεχνάς ότι πριν από δύο μήνες γιορτάσαμε τα χίλια μας live. Έχουμε παίξει σε παρά πολλές χώρες και όλο και κάποιος μας έχει δει.

Πότε αισθάνθηκες πιο σίγουρος για την μπάντα, ότι πατάτε πιο γερά στα πόδια σας;
Ποτέ.

Ποτέ, για να μην επαναπαύεστε;
Ακριβώς. Δεν υπάρχει επανάπαυση από εμένα. Μου αρέσει να παλεύω συνέχεια και να κάνω την μπάντα καλύτερη.

Ποιά θεωρείς την καλύτερη περίοδο ή τον καλύτερο σας δίσκο;
Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί τα θεωρώ παιδιά μου. Είμαι ο συνθέτης όλων των δίσκων. Σίγουρα κάποιοι δίσκοι δεν είχαν τον εμπορικό αντίκτυπο, αλλά αντικατοπτρίζουν τον εαυτό μου σε κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ας είναι κάποια πράγματα που δεν παίζω αυτή τη στιγμή.

Rotting ChristΠοιά νομίζεις ότι ήταν η σημαντικότερη στιγμή, δηλαδή η στιγμή που ανεβήκατε επίπεδο, που ένιωσες όταν παίρνετε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή;
Το 1997, όταν βγάλαμε το "A Dead Poem" είδαμε ότι δεν υπάρχει γυρισμός για την μπάντα.

Ποιός ήταν ο πιο εμπορικά πετυχημένος δίσκος;
Αυτός ήταν ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις. Κερδίσαμε πολύ κόσμο, μας έβαλε κατά κάποιο τρόπο στα σαλόνια, αλλά ήταν κάτι που δεν μας άρεσε και πολύ γι' αυτό γυρίσαμε εκεί που ήμασταν.

Γενικότερα πώς πάνε οι πωλήσεις σας;
Τώρα είναι λίγο δύσκολο. Να σου πω την αλήθεια, δεν ρώτησα καν πως πήγαν για τον προηγούμενο δίσκο. Πλέον δεν με ενδιαφέρουν. Πραγματικά βλέπω το feedback από τον κόσμο στις συναυλίες.

Την δεκαετία του '90 πού ήταν;
Ήταν 50-60 χιλιάδες ανά άλμπουμ.

Σάκης Τόλης (Rotting Christ)Σημαντικό νούμερο.
Τα νούμερα δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα. Γιατί μπορεί να πουλάς και να μην μαζεύεις κόσμο σε live. Η ουσία είναι να μαζέψεις κόσμο και στη συναυλία σου. Πλέον, με το downloading οι πωλήσεις δεν έχουν καμία σημασία.

Υπάρχει κάποιο άλμπουμ ή κάποια απόφαση για την οποία έχεις μετανιώσει;
Για άλμπουμ όχι. Για απόφαση, θα έλεγα κάποια συμβόλαια που υπογράψαμε είναι τα μοναδικά πράγματα που έχω μετανιώσει στην καριέρα μου. Για τα υπόλοιπα τα αφήνω έτσι όπως είναι, γιατί με έκαναν καλύτερο ως άνθρωπο, με έμαθε πράγματα. Αυτά τα συμβόλαια πάντως με στεναχώρησαν πάρα πολύ.

Μπορείς να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος;
Το να υπογράφεις συμβόλαιο για δέκα χρόνια και να μην το έχεις διαβάσει καν, είναι κάτι που ευθυνόμαστε εμείς, γιατί τότε μας ενδιέφερε να κάνουμε ότι γουστάρουμε και δεν κοιτάγαμε τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων, αλλά σίγουρα μας επηρέασε. Συνεχίζουμε, πλέον έχουμε βάλει μυαλό.

Πριν από είκοσι χρόνια πώς φανταζόσουν τους Rotting Christ;
Η πρώτη μας συναυλία ήταν σε κατάληψη, το 1989. Σκεφτόμουν μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάποια συναυλία στο εξωτερικό. Τελικά είχαμε την ικανότητα. Το όνειρο μου τότε ήταν να παίξουμε καμία συναυλία. Τίποτα άλλο.

Από εκείνη την περίοδο τι θυμάσαι, από την underground σκηνή της εποχής;
Η underground σκηνή ήταν κάτι που το έζησα πολύ έντονα. Τέλη δεκαετίας του '80, αρχές δεκαετίας του '90 γεννούνταν οι μπάντες της δεύτερης black metal γενιάς, Mayhem, Burzum, Emperor και όλες οι μπάντες που ήμασταν σε επαφή. Είχαμε μια έντονη επικοινωνία μέσω αλληλογραφίας, ανταλλαγή demo κλπ. Ήταν κάτι το μοναδικό, κάτι που προέκυπτε τότε. Μαζευόμασταν σε σπίτια, ακούγαμε διάφορα πράγματα, νιώθαμε τη μουσική, παραγγέλναμε, στέλναμε δολάρια κρυμμένα σε καρμπόν. Το ζούσαμε έντονα γιατί είχαμε το μύθο μέσα μας. Κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Ήταν πολύ ευχάριστη αυτή η ηλικία.

Και εγώ τη θυμάμαι με νοσταλγία, βέβαια η κάθε εποχή έχει τα δικά της.
Ακριβώς, ακριβώς. Τι να κάνουμε τα νέα παιδιά έχουν μάθει στο mp3, δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παρελθόν. Δεν τους κατηγορώ για αυτό.

Rotting ChristΈχετε κλείσει καθόλου συναυλίες, φεστιβάλ;
Μπορεί να ενημερώνεται ο καθένας από την ιστοσελίδα μας. Ήδη κλείσαμε μια νοτιοαμερικανική περιοδεία τον επόμενο μήνα και ξεκινάμε την παγκόσμια περιοδεία. Υγεία να έχουμε.

Για Ελλάδα;
Έχουμε κλείσει ήδη εννέα συναυλίες, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θα το κανονίσουμε σύντομα.

Τι ακούς αυτή την περίοδο;
Κάναμε διασκευή Black Sabbath και ακούω πολύ Black Sabbath.

Με τον Ozzy, έτσι;
Πάντα. Και με τον Dio μου αρέσουν πολύ. Τον θεωρώ από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές στον κόσμο. Είχαμε και την τύχη να παίξουμε και στην Τουρκία μαζί και την θεωρώ την μεγαλύτερη εμπειρία στη ζωή μου, να ταξιδεύεις στο αεροπλάνο, στην ίδια θέση με τον Dio.

Πριν κλείσουμε θα ήθελες να προσθέσεις κάτι ακόμα;
Σας ευχαριστώ πραγματικά για τον ενδιαφέρον σας. Ελπίζω να μπορέσω να σας ταξιδέψω με τον καινούριο δίσκο, να αφήσουμε πίσω τα προβλήματά μας και μέχρι να βρεθούμε από κοντά στη σκηνή. Non Serviam.

Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και εύχομαι το καλύτερο.

Οι Rotting Christ θα εμφανιστούν στην Πάτρα στις 23 Φεβρουαρίου.

Αύριο (08 Φεβρουαρίου) το Rocking.gr θα αποκαλύψει κατ' αποκλειστικότητα το κομμάτι "P'unchaw Kachun - Tuta Kachun" από το νέο άλμπουμ.
  • SHARE
  • TWEET