Συνέντευξη Potergeist

«Η ανταπόκριση στο "Muddy Mermaids" ήταν θετικότατη. Τώρα βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία ηχογράφησης του τρίτου μας άλμπουμ»

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 15/11/2012 @ 14:07
Μετά από αρκετές προσπάθειες, καταφέραμε να μιλήσουμε με τον πολυάσχολο drummer Τόλη Τολέα (Potergeist, Beyond Perception), για να συζητήσουμε για τους Potergeist, το "Muddy Mermaids", τα σχέδια τους και τις προσωπικές του ανησυχίες και επιλογές.

Καλησπέρα, λοιπόν, Τόλη! Παρουσίασε μου σύντομα τους Potergeist.
Καλησπέρα σας κύριοι..! Μετά από τις πολύωρες συζητήσεις μας για το οικονομικό ζήτημα στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης χαίρομαι που βρήκαμε μια κοινή συνισταμένη και μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί. Είμαστε οι Potergeist μπάντα που δημιουργήθηκε το 2003-2004 στην Αθήνα. Ύστερα από διάφορες αλλαγές στο σχήμα φτάσαμε στο σήμερα δηλαδή Alex S στην φωνή, Stratal και Nick XP στις κιθάρες, Pluto στο μπάσο και Tolis Toleas δηλαδή εγώ στα τύμπανα.

Τι μουσική θα έλεγες ότι παίζετε;
Παίζουμε swamp metal, όπως θα έλεγε και κάποιος άλλος κύριος... Με απλά λόγια παίζουμε metal με επιρροές από το rock του αμερικανικού Νότου, τα Delta αλλά και τα Chicago blues. Όλα αυτά μέσα σε μια γενικότερη σκοτεινότητα και ένα downtempo mood. Με ακόμα πιο απλά λόγια, εάν θέλεις, παίζουμε το thrash... ώστε να μην υπάρξει και καμία πείνα φυσικά.

Ποιές είναι οι βασικές σας επιρροές;
Κοίτα, σε μια μπάντα που βρίσκονται πέντε διαφορετικοί άνθρωποι οι επιρροές είναι ατελείωτες. Είμαστε επηρεασμένοι από τους Pantera μέχρι τον Michael Jackson και από τούς Mudvayne μέχρι τον Muddy Waters και τον Γιάννη Βασιλείου! (Γέλια) Quiz: μαντέψτε ποιός είναι ποιός.

Πες δύο λόγια για τον τελευταίο σας δίσκο, "Muddy Mermaids".
Το "Muddy Mermaids" κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο από την Distrobol Productions και τον Ιούνιο από την Warner Music σε digital worldwide distribution. Το άλμπουμ είχε ηχογραφηθεί Δεκέμβρη του 2009 και η αλήθεια είναι ότι καθυστερήσαμε λίγο να το κυκλοφορήσουμε. Γι' αυτό και τώρα έχουμε ήδη ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις του επόμενου δίσκου μας, ίσως για να καλύψουμε αυτό το έδαφος (γέλια). Η ανταπόκριση ήταν θετικότατη και από τον κόσμο αλλά και από τον Τύπο.

PotergeistΏστε ήδη γράφετε καινούργια κομμάτια. Ποτέ θα έχουμε αποτελέσματα;
Ναι όπως είπα, βρισκόμαστε ήδη στην διαδικασία της ηχογράφησης του τρίτου μας άλμπουμ. Όλα πάνε super σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Τέλη Δεκέμβρη αρχές Γενάρη το υλικό μας θα βρίσκεται στα χέρια του Dave Castillo στην Σουηδία για το mix και το master του δίσκου.

Ανέφερες τον Dave Castillo κι ακούγεται ενδιαφέρον, τι πρέπει να κάνει λοιπόν μια μπάντα για να προχωρήσει, εφόσον ουσιαστικά η στήριξη εδώ είναι ανύπαρκτη; Ποιοί είναι οι βασικοί κανόνες προς την επιτυχία;
Πρέπει να έχεις όρεξη για δουλειά, να αφιερώσεις χρόνο αλλά και κάποιο budget το οποίο θα προορίζεται για τις μπάντες σου. Επίσης θέλει πίστη, γερά νεύρα και υπομονή. Τα υπόλοιπα, αν τα παραπάνω πάνε καλά, έρχονται.

Εσύ έχεις κάποια υποστήριξη;
Είμαι από τους τυχερούς σε αυτόν τον τομέα. Χρόνια τώρα έχω από πίσω τους σπόνσορές μου που με στηρίζουν και με βοηθάνε. Σίγουρα τα endorsements δεν είναι αυτά που ήταν πριν χρόνια και πριν την κρίση. Οι εταιρείες δεν είναι πια τόσο απλόχερες όμως η φάση συνεχίζει και ρολάρει. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά B-Stick Of Denmark, Turkish Cymbals, Cympad Washers, Serial Drummer Clothes και χρωματίζομαι στο Medusa Tattoo.

PotergeistΠοιές άλλες ελληνικές μπάντες γνωρίζεις, εκτιμάς και πιστεύεις σε αυτές;
Respect σε όλες τις μπάντες που πιστεύουν στον εαυτό τους, το κάνουν από αγάπη, μεράκι και κ***α. Respect σε όλους όσους δεν το παρατάνε και δεν απογοητεύονται και συνεχίζουν να βάζουν το λιθαράκι τους σε αυτό που λέμε «ελληνική σκηνή». Δεν θέλω να κατονομάσω μπάντες γιατί είναι πάρα πολλές και δεν θα ήθελα να ξεχάσω κάποιον.

Νομίζεις λοιπόν ότι υπάρχει «σκηνή» στην Αθήνα ή στην Ελλάδα γενικότερα;
Νομίζω πως ναι υπάρχει σκηνή (ονόμασέ την όπως θέλεις.) Η οποία ολοένα και εξελίσσεται. Υπάρχουν μπάντες και μουσικοί που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτούς του εξωτερικού, παρά μόνο το ότι δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα (γέλια). Έτσι στα γρήγορα θα σου μιλήσω για άτομα από τον τομέα μου (και για τον Τολέα μου!) τα drums. Τί έχουν να ζηλέψουν λοιπόν οι ακόλουθοι κύριοι: George Kollias, Fotis Benardo, IliasDoumanis, Syke, Steven Stefanidis, Nikos Prapas, Kanavidis, Pepper, Jim Alexiou, Zahos... και τόσοι άλλοι που στηρίζουν και κρατάνε την σκηνή μας.

PotergeistΠοιά είναι η μεγαλύτερη ελληνικά μπάντα, διαχρονικά, κατ εσέ;
Μεγαλύτερη μπάντα σύμφωνα με αριθμούς και γενικότερη πορεία στον χρόνο νομίζω ότι είναι οι Rotting Christ.

Προτιμάς να δίνεις live σε ανοιχτούς καλοκαιρινούς χώρους ή σε μικρά μαγαζιά;
Έχω παίξει από καταλήψεις και μαγαζιά τρύπες μέχρι στάδια. Μόνο τα πανηγύρια μου έχουν γλιτώσει μέχρι στιγμής. Το κάθε live έχει την χάρη του πίστεψέ με. Το live είναι ζωούλα για τον κάθε μουσικό.

Ποιό είναι το καλύτερο live που έχετε δώσει;
Όπως σου είπα και πριν το καθένα έχει την χάρη του. Υπάρχουν όμως και κάποια live που δεν θα ξεχάσεις ποτέ στην ζωή σου όπως όταν παίξαμε με τους Lynyrd Skynyrd το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αυτό που ζήσαμε ήταν μαγικό. Αυτό το vibe εύχομαι πραγματικά να το ζήσουν όλες οι μπάντες και όλοι οι μουσικοί του κόσμου.

Τι ερώτηση θα ήθελες να σου κάνω σε μια τέτοια συνέντευξη;
Ε, προσωπικές ερωτήσεις και τέτοια. Όλοι για τα Gossip ζούμε.

PotergeistΑς μάθουμε λοιπόν για σένα μερικά πράγματα επιγραμματικά. Ποτό ή μπύρα;
Χυμό πορτοκάλι, βερίκοκο και μήλο.
 
Κρέας ή λαχανικά;
Είμαι φανατικός Vegan.

Άντρες ή γυναίκες;
Περούκα στην Σόλωνος (γέλια).

Βουνό ή θάλασσα;
Θα τα βρούμε κάπου στην μέση. Λόφος, με κάποιες δίδυμες κορυφές και κάποια supernatural combos να συμβαίνουν σε αυτές.
 
Καλοκαίρι ή χειμώνας;
Καλοκαίρια και χειμώνες περιμένω να φανείς...
 
Ας μιλήσουμε και για τον τομέα σου, τι πρέπει να κάνει ένας drummer για να εξελίσσεται;
Πρέπει να μελετάει συνέχεια. Δεν σταματάει ΠΟΤΕ η μελέτη. Πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλος και να δοκιμάζει νέα πράγματα και ιδέες στο παίξιμο του.
 
PotergeistΒασικός παράγοντας για έναν καλό μουσικό είναι η τεχνική, η εξάσκηση, το ταλέντο ή η θεωρία;
Είναι θέμα ταλέντου, αλλά κυρίως θέμα εξάσκησης του ταλέντου. Θέμα μελέτης δηλαδή. Σίγουρα χρειάζεται τεχνική, θεωρία και αντίληψη. Όλα τα παραπάνω όμως διδάσκονται και δουλεύονται. Αυτό που δεν διδάσκεται είναι το πάθος ή το έχεις ή όχι. Γι' αυτό και είναι και το σημαντικότερο. Έτσι νομίζω εγώ τουλάχιστον.

Για να κλείσουμε πες μου αν υπάρχουν σχέδια για κάποιες εμφανίσεις αυτό τον καιρό ή μέσα στο επόμενο έτος.
Όπως σου είπα και πριν σε αυτή την φάση βρισκόμαστε στην διαδικασία του recording του επόμενου δίσκου οπότε θα έχουμε λίγα live και επιλεγμένα. Το μόνο κλεισμένο live είναι το Σάββατο 8 Δεκέμβρη στο Eightball στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους καλούς μας φίλους Psycho Choke, Bio Cancer και Kin Beneath Chorus. Από Γενάρη και μετά θα έχουμε και άλλα lives τα οποία όταν κλείσουν θα ανακοινωθούν από τις σελίδες μας (www.potergeist.com).

Σε ευχαριστώ Τόλη, καλή τύχη στα επόμενα βήματα σας.
Να 'σαι καλά. Κι εγώ ευχαριστώ.
  • SHARE
  • TWEET