Συνέντευξη Planet Of Zeus

«Πάντα επιλέγαμε και θα επιλέγουμε χαμηλές τιμές εισιτηρίων για τα live μας»

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 22/11/2012 @ 13:21
Είναι το μόνο συγκρότημα, εγχώριο και μη, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τρία μέλη της συντακτικής ομάδας για συνέντευξη. Τέσσερα χρόνια μετά και λίγο πριν την έναρξη της ανά την ελληνική επικράτεια περιοδείας τους, ξανασμίξαμε με τον Γιάννη και τον Στέλιο των Planet Of Zeus, στα δικά τους λημέρια αυτήν τη φορά και, στην κοινή προσπάθειά μας να βρούμε τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ stoner και heavy rock, προέκυψε αποθέωση για τον Penny Hardaway. Τελικά, white men can jump...

Είστε σε μια διαρκή περιοδεύουσα κατάσταση. Φύγατε, ήρθατε και θα ξαναφύγετε. Ποιό είναι το πιο ντροπιαστικό γεγονός που σας συνέβη και ποιό εκείνο για το οποίο αισθάνεστε υπερήφανοι;
Ντροπιαστικό όχι με την καθεαυτή έννοια, ήταν όταν έσπασαν χορδές και πετάλια στο Salzburg, αλλά δεν το πήρε χαμπάρι κανείς και άβολο σαν κατάσταση στο Schoolwave, όταν ανέβηκαν αρκετοί στην σκηνή που ήταν οριακά επικίνδυνο. Περηφάνια πάλι δεν το λες, αλλά αισθανθήκαμε πολύ όμορφα όταν στο Erfurt της Γερμανίας που είχαμε παίξει άλλη μία φορά, ήρθε κόσμος να δει αποκλειστικά εμάς μιας και παίζαμε χωρίς άλλες μπάντες και τραγούδαγε στίχους, ζήταγε κομμάτια από τον πρώτο μας δίσκο. Εκεί νιώσαμε πως αυτό που κάνουμε έχει κάποιο νόημα.

Ετοιμάζεστε για ελληνική περιοδεία και δεν επιλέξατε μόνο τις «safe» πόλεις για να εμφανιστείτε. Γιατί αυτό;
Δεν υπάρχει «safe» και «μη safe», όπως και δεν υπάρχει λόγος να μην παίξουμε σε κάποια πόλη. Τι έχει για παράδειγμα η Καστοριά; Αν έχουμε φτάσει σε κάποιο επίπεδο, είναι γιατί επιλέγουμε να παίζουμε όπου μπορούμε και όπου μας το ζητάνε. Ειλικρινά, μακάρι να κλείναμε κι άλλες ημερομηνίες, σε άλλες πόλεις. Δεν έχουμε την καριέρα εκείνη που μας επιτρέπει να διαλέγουμε, rockers και metalheads υπάρχουν παντού. Τρία άτομα θα είναι; Πάμε και θα περάσουμε κι ωραία. Εδώ παίξαμε στο Αγρίνιο το 2005, δεν θα ρισκάρουμε το 2012 στα Γιάννενα; Όσοι κι αν είναι, πάμε με το σκεπτικό ότι την επόμενη φορά θα είναι ακόμα περισσότεροι. Είναι ωραίο να χτίζεις μια σχέση, όπως στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα.

Planet Of ZeusΣτην Αθήνα θα έχετε support τους Despite Everything κι έχει δημιουργηθεί ένα θέμα περί της συμμετοχής τους. Το πήρατε απόφαση όμως ε;
Αυτοί κι αν το πήραν απόφαση! Εμείς το γνωρίζαμε από πριν κι αν διαβάσεις σε όλες τις αναφορές που γίνονται γι’ αυτό είμαστε στο απυρόβλητο. Το μεγάλο ρίσκο ανήκει στα παιδιά κι όχι σε μας. Άλλωστε, σπάνια παίζουμε ζωντανά με το ίδιο συγκρότημα, προτιμάμε και κάτι διαφορετικό, μας αρέσει αυτό και το προτιμάμε συν του ότι οι Despite Everything είναι μπαντάρα, δέκα φορές καλύτεροι στο live απ’ ότι στον δίσκο. Υπάρχουν λιγότερα χρόνια από μας και δεν βάζουν κώλο κάτω όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις. Στην τελική, το θέμα είναι να κάνεις αυτό που ξέρεις καλά για να περάσει το ίδιο καλά κι ο άλλος που έχει πληρώσει να σε δει, διαφορετικά δεν θα βάζαμε και εισιτήριο, δεν θα υπήρχε λόγος. Είναι μεγάλη η κουβέντα γύρω από τις DIY συναυλίες, απλά ο επαγγελματίας μουσικός το βλέπει από άλλη σκοπιά. Όσον αφορά τώρα τις τιμές, πάντα επιλέγαμε και θα επιλέγουμε χαμηλές για τα live μας, η τιμή όμως πάντα θα υπάρχει. Είναι κι αυτό ένας τρόπος να αξιολογήσεις την μπάντα σου και δεν εννοούμε μόνο την ποιότητα. Θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχαν τα όποια έσοδα από τα live της περασμένης χρονιάς, δεν θα πηγαίναμε ποτέ ευρωπαϊκή περιοδεία.

Πιστεύετε πως υπάρχει ακόμα κάποιος λόγος για ένα συγκρότημα να κυκλοφορήσει live δίσκο;
Αν ρωτάς μόνο για ήχο θα σου λέγαμε όχι. Αν βάλεις όλο το πακέτο μέσα με εικόνα, αλλάζει τελείως κι αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά από τα video που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Live στο studio, live εδώ, live εκεί, γίνεται πιο ελκυστικό αρκεί βέβαια να είναι το ίδιο καλά και τα δύο. Αν κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο θα δίναμε βαρύτητα εξίσου, διαφορετικά είναι σα να χαντακώνεις την ίδια σου την μουσική. Να μην γίνει σαν αυτοσκοπός, άσε που κάτι τέτοιο προϋποθέτει κι έναν σεβαστό όγκο δισκογραφίας.

Planet Of ZeusΤελικά ποιά είναι η διαφορά stoner και heavy rock; Υπάρχει ή είναι το ίδιο και το αυτό; Εσείς για παράδειγμα είστε heavy rock μπάντα κι όχι stoner.
Άντε πες το αυτό στον άλλον που λέει πως οι Planet παίζουν stoner. Δεν έχω πρόβλημα, ειλικρινά. Αν του ακουγόμαστε stoner στα αφτιά του, είμαστε stoner. Από την άλλη βέβαια, το να κουρδίζεις κάπως δυο κιθάρες, να έχεις ένα μπάσο, ένα τύμπανο και να βγάζεις «βρώμικο» ήχο, δεν σε κάνει αυτομάτως stoner. Στην Ελλάδα είναι οι 1000mods, οι Routes, στην Αμερική ήταν όλες οι μπάντες του Garcia, οι Kyuss, οι Unida, οι Hermano... αν κι αυτοί ήταν πιο heavy rock... είδες; Κάπως έτσι πέφτεις στην λούπα του διαχωρισμού.

Ποιά είναι δηλαδή η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους;
Υπάρχει; Δεν ξέρω. Η συχνότερη επανάληψη ενός riff μάλλον, αυτό που δεν κάνουμε εμείς. Ένα riff, ένα θέμα, που το στηρίζουν καθ' όλη την διάρκεια του τραγουδιού. Το ανεβάζουν ξανά και ξανά, ενώ οι Planet -όχι πως δεν μας αρέσει- δεν θα το κάνουν και τρίτη φορά για παράδειγμα, θα το αλλάξουμε. Όσον αφορά την stoner σκηνή στο σύνολό της, υπάρχουν αρκετά νέα συγκροτήματα του εξωτερικού που βάζουν πολλά ψυχεδελικά στοιχεία στον ήχο τους, υπάρχει και το retro, το proto-doom...

...Που μου δίνει πάσα για την επόμενη ερώτηση: Θα αλλάζατε ποτέ τον ήχο σας; Κι αν ναι, θα λαμβάνατε υπ' όψιν τον οπαδό που φτύσατε αίμα για να τον κατακτήσετε;
Αυτό θα γίνει σίγουρα, είναι δεδομένο, αλλιώς δεν θα φτιάχναμε καινούργιο δίσκο. Και μόνο που κάποιο κομμάτι γράφτηκε διαφορετική εποχή σε σχέση με τα παλιά, αυτομάτως το καθιστά διαφορετικό κι αυτό. Σου μιλάω τώρα για να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποια στοιχεία. Υπάρχουν κάποια κριτήρια περί του τί εστί Planet riff, έχουν πέσει στο τραπέζι κάποια εκτός πλάνου, αλλά ο λόγος που απορρίφθηκαν είχε να κάνει με το ότι δεν αισθανθήκαμε άνετα, δεν το εμπιστευθήκαμε να το υποστηρίξουμε, δεν είχε να κάνει με το ύφος του. Αν μας αρέσει για παράδειγμα την επόμενη φορά και πιστέψουμε σ’ αυτό, θα το κρατήσουμε. Αυτό που μετράει σε έναν δίσκο είναι η συνοχή, μπορεί ο επόμενος να είναι διαφορετικός στο σύνολό του, θα πρέπει όμως να έχει αρχή, μέση και τέλος. Πιθανώς ο die hard οπαδός να εντοπίσει κάτι διαφορετικό κάποια στιγμή στο μέλλον, στο τέλος όμως θα καταλάβει πως αυτό που άκουσε ήταν από τους Planet.

Planet Of ZeusΚάθε συγκρότημα έχει κι ένα επιπλέον μέλος στη σύνθεσή της. Είστε τέσσερις, οπότε πείτε μας ποιό είναι το πέμπτο μέλος των Planet και γιατί είναι ο συγκεκριμένος;
Συγκυριακά, είναι σχεδόν τύχη. Κατ' αρχήν είναι ο Bëoll, αν και στην περιοδεία τον φωνάζαμε Paul. Ο πρώην «Συγκάτοικος», που έχει τύχει να παίζουμε στην Αθήνα κι αυτός να κάθεται σπίτι, που έχει έρθει από Θεσσαλονίκη να μας δει κι ανέβηκε στην σκηνή με μπουγάτσες. Σταδιακά ξεκίνησε να ασχολείται πιο ενεργά με την μουσική, εργάστηκε σε εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών και σε κάποιο σημείο φτάσαμε να έχουμε μέσα στο σπίτι μας τον κολλητό μας, να έχει σπουδάσει event management κι αποφασίσαμε να το εκμεταλλευτούμε. Είναι τύχη αυτό, να έχεις έναν φίλο που δεν μασάει να πει την γνώμη του, που να πονάει αυτό που κάνεις όσο κι εσύ και να ασχολείται με τα διοργανωτικά που έτρωγαν πολύ από τον χρόνο μας. Είναι καλή η αποκέντρωση για εμάς, μας δίνει περισσότερη ώρα για την μουσική καθεαυτή. Αλλά κι αυτό μην νομίζεις, χτίστηκε, ωρίμασε και μετά βγήκε προς τα έξω, όπως και τα πιο πολλά από αυτά που κάνουμε σαν συγκρότημα.

Τελικά, ποιά είναι η σχέση σας με τον Penny Hardaway;
Σχέση; Και οι δύο έχουμε βγει στη σκηνή με μπλουζάκι Orlando Magic και το Νο. 1 στην πλάτη. Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την θέση του play maker στο basket. Οκ, υπήρχε και ο Joe Dumars αλλά...

Planet Of ZeusΜπορούμε να πούμε δηλαδή με κάποια μορφή ρίσκου ότι ο Penny Hardaway είναι ο Παπαλουκάς του NBA;
Θα μπορούσε να είναι, ναι. Αν και δεν έκανε την τεράστια καριέρα λόγω τραυματισμών συν του ότι πρέπει να ήταν και λίγο παρτάλι, είπε: «Κοίτα, μπορείς να παίξεις άσος και να είσαι δύο μέτρα, σκέψου το». Ε, το σκέφτηκαν όλοι με τα επακόλουθα που γνωρίζουμε. Υπάρχει βέβαια κι ένα τρομερό concept που το κατάλαβα αρκετό καιρό μετά. Ο τύπος λέγεται Hard-away και φοράει το Νο. 1, εμάς ο πρώτος δίσκος λέγεται "11 The Hard Way" και πριν από λίγα χρόνια σε ένα live μας στην Κρήτη φοράγαμε την μπλούζα του, εγώ με την εκτός και ο Στέλιος με την εντός έδρας εμφάνιση, τις κοιτάγαμε, τις κοιτάγαμε και κάπως έτσι ήρθε ο συνειρμός.

«Sons Of Anarchy» βλέπετε, βλέπατε; Αν σας ζητούσαν να δώσετε ένα τραγούδι σας για την σειρά, ποιό θα ήταν αυτό;
Κάποια επεισόδια τα έχουμε παρακολουθήσει, ναι. Για τραγούδι τώρα εξαρτάται και σε τι στιγμή θα ακουγόταν. Αν ήταν η κλασική που η συμμορία έχει «πακετωθεί» και ανάβουν τσιγάρο για χαλάρωση θα ταίριαζε το "Unicorn Without A Horn", αν πάλι υπήρχε κάποια σκηνή με τις μηχανές όπου πάνε όλοι για κάποιο deal, θα του ταίριαζε το "Scream" για παράδειγμα.

Planet Of ZeusΚαι σε σας; Ποιά μπάντα θα σας ταίριαζε -ατομικά για τον καθένα- για ένα live απωθημένο, όνειρο ζωής; Και μετά τέλος...
Άμα είναι μετά τέλος... AC/DC, έτσι για να πιούμε και μια μπυρίτσα μετά. Μία και μετά γεια σας. Και με τους Black Sabbath βέβαια, που πήγε να γίνει αλλά τελικά, δεν... Και για τον Μπάμπη μπορώ να σου πω: Metallica. Για τον Σεραφείμ; Δεν έχω ιδέα. Έχουν πεθάνει μάλλον όλοι τους, αν και με τους Led Zeppelin έχει ένα θεματάκι.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριοι και καλή συνέχεια με την περιοδεία σας.
Κι εμείς ευχαριστούμε, να 'σαι καλά.

*Οι Planet Of Zeus θα εμφανιστούν ζωντανά στο Gagarin 205, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου μαζί με τους Despite Everything. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, πατήστε εδώ.
  • SHARE
  • TWEET