Συνέντευξη Orange Goblin

«Οι οπαδοί σού δίνουν την ευκαιρία να περιοδεύεις για αυτό πρέπει να τους δείχνεις σεβασμό»

Από τον Γιάννη Βόλκα, 02/10/2012 @ 12:48
Οι Orange Goblin εκτός από ένα συγκρότημα το οποίο από την αφετηρία του μέχρι και σήμερα προσφέρει μόνο αξιόλογο υλικό, είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από τέσσερα άτομα που σε κερδίζουν με την αμεσότητά τους, την απλότητα και τον σεβασμό που δείχνουν προς τους οπαδούς τους. Λίγο πριν τις εμφανίσεις των Βρετανών σε Αθήνα (4/10), Λάρισα (5/10) και Θεσσαλονίκη (6/10) δεν χάσαμε την ευκαιρία να απασχολήσουμε τον Ben Ward που είχε την διάθεση να μας μιλήσει για μουσική, ταινίες, αλκοόλ αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματός του.

Καλησπέρα. Πέντε χρόνια πέρασαν από το τελευταίο σας άλμπουμ. To μεγαλύτερο διάλειμμα μεταξύ δυο δίσκων. Γιατί μας αφήσατε να περιμένουμε τόσο πολύ;
Ήταν απλά ο φυσικός χρόνος που χρειαστήκαμε για να ολοκληρώσουμε το album. Όταν κυκλοφόρησε ο προηγούμενος δίσκος μας ("Healing Through Fire") περάσαμε αρκετό χρόνο περιοδεύοντας και προμοτάροντας τον δίσκο άρα δεν ήταν ότι απλά αράζαμε και δεν κάναμε τίποτα. Το συγκρότημα είναι ένα χόμπυ για μας και ποτέ δεν καταφέραμε να ζούμε από την μουσική μας. Συμπερασματικά ήμασταν πολύ απασχολημένοι από την καθημερινή ζωή μας ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαμε να κάνουμε όσα περισσότερα πράγματα με τους Orange Goblin. O Chris (Turner, drums) και ο Joe (Hoare, guitar) απέκτησαν παιδιά και ήθελαν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους. Υπογράψαμε σε νέα εταιρεία και περιοδεύσαμε πολύ τον τελευταίο καιρό. Δεν θέλαμε να βιαστούμε με τον νέο δίσκο. Περιμέναμε να βρούμε το κατάλληλο studio και τον σωστό παραγωγό. Προσπαθήσαμε σκληρά τόσο στην σύνθεση όσο και στην ηχογράφηση ώστε να προσφέρουμε τον καλύτερο δυνατό δίσκο.

Και επιστρέψατε με το "Eulogy For The Damned". Τώρα που όλα είναι πλέον έτοιμα είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τον δίσκο ή θα επιθυμούσατε να αλλάξετε κάτι;
Είμαστε 100% ικανοποιημένοι με τον δίσκο αυτό! Στο παρελθόν πάντα θέλαμε να είχαμε κάνει κάποια μικροπραγματάκια διαφορετικά. Αυτή τη φορά όμως ηχογραφήσαμε με διαφορετικό τρόπο και είχαμε την δυνατότητα να αναλύσουμε τα πράγματα περισσότερο. Είναι ένας τέλειος τρόπος να ηχογραφούμε και μάλιστα στο Λονδίνο που σημαίνει ότι κάθε βράδυ γυρίζαμε στα σπίτια μας. Ορισμένα κομμάτια υπάρχουν εδώ και μερικά χρόνια αλλά προσθέταμε διάφορα κατά την ηχογράφηση. Ήταν σαν να δημιουργούμε ένα τεράστιο μουσικό παζλ. Πιστεύω ότι το υλικό είναι πολύ δυνατό και οι εμφανίσεις μας φανταστικές. Είναι η φυσική εξέλιξη του συγκροτήματος που ωρίμασε και γνωρίζει πολύ καλά αυτό που κάνει.

Orange GoblinΘα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου και μερικές πληροφορίες για το intro του "The Filthy & The Few". Είναι από την ταινία "Satan's Sadists", σωστά;
Πρόκειται για μια τέλεια ταινία και μια από τις αγαπημένες μας. Αυτές οι late 60s και early 70s Β-movies είναι καταπληκτικές. Ειδικά αυτές με τους μηχανόβιους όπως το "Satan's Sadists" ή το "Werewolves On Wheels". Όσον αφορά τους στίχους του κομματιού, πρόκειται για την ιστορία μιας παράνομης συμμορίας μηχανόβιων και έτσι το sample από την ταινία ταιριάζει απόλυτα.

Και με το "Save Me From Myself" τι παίζει; Τελείως διαφόρετικό κομμάτι για τα δεδομένα σας, περισσότερο southern, περισσότερο Lynyrd Skynyrd. Επίσης έχετε και έναν guest εδώ;
Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο πρωτόγνωρος ο ήχος για τα δεδομένα μας. Στις πρώτες μέρες μας δείχναμε σε διάφορα σημεία την αγάπη μας για τον southern ήχο. Lynyrd Skynyrd, The Band, The Allman Brothers, ZZ Top, Blackfoot κ.α.  Τα "Time Travelling Blues", "Stinking Of Gin", "Beginners Guide To Suicide" αποτελούν κάποια παραδείγματα. Πρόκειται για μια μουσική που αγαπάμε και γενικά γράφουμε σε οποιοδήποτε μουσικό ύφος μας αρέσει. Δεν υπάρχουν σύνορα στην μουσική των Orange Goblin.

Ξεκινήσατε ως ένα καθαρό doom/stoner συγκρότημα, γίνατε στην πορεία πιο γρήγοροι, πιο heavy (με εξαιρέσεις πάντα). Τώρα ακούω περισσότερα metal στοιχεία (μερικά riffs που θυμίζουν Mastodon κατά την γνώμη μου). Πρόκειται για αυτό που σας αρέσει να ακούτε αυτό τον καιρό;
Όχι, πρόκειται απλά για μια φυσική εξέλιξη. Βαριόμαστε όταν ακουγόμαστε ίδιοι. Αυτό μπορεί να δουλεύει για τους AC/DC ή τους Motorhead αλλά εμείς θέλουμε να διαφοροποιούμαστε από δίσκο σε δίσκο και ταυτόχρονα να παραμένουμε οι Orange Goblin. Χαίρομαι πολύ που έχουμε την ελευθερία να κάνουμε αυτό που θέλουμε με τον ήχο μας και δεν διστάζουμε ακόμα και να «ανακυκλώσουμε» ένα riff αν αυτό είναι πραγματικά αξιόλογο.

Orange GoblinΗ συνεργασία σας με την διάσημη εταιρεία αλκοολούχου ποτού με σήμα τον τάρανδο καλά κρατεί. Θέλεις να μας πεις ορισμένα πράγματα για αυτό το θέμα;
Υποστηρίζουν το συγκρότημα εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε πολύ περήφανοι για την συνεργασία μας αυτή. Δεν αποτελεί βασικό στοιχείο για το συγκρότημα αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα μεγάλο bonus ότι η εταιρεία αυτή πιστεύει σε μας.

Σύμφωνα με το attitude σας, οι οπαδοί θα πιστεύουν ότι πληρώνεστε «σε είδος»!
«Πληρώνεστε»; Τί είναι αυτό;

Straight-Edge Until The Bar Is Open? (ατάκα από παλιότερο Τ-Shirt του συγκροτήματος).
Ποτέ Straight-Edge! Μας αρέσει ακόμα να διασκεδάζουμε αν και έχουμε ηρεμήσει σε σύγκριση με πριν από δεκαπέντε χρόνια. Είμαστε κοντά στα 40, έχουμε όλοι παιδιά και έτσι έχουμε και περισσότερες ευθύνες. Ο κόσμος μας θεωρεί ένα stoner rock συγκρότημα αλλά δεν είμασταν ποτέ δυνατοί «καπνιστές». Το αλκοόλ ήταν ανέκαθεν το ναρκωτικό της επιλογής μας. Μερικές φορές το hangover κρατά τόσο πολύ που πρέπει που και που να ηρεμούμε λιγάκι. Ελπίζουμε του χρόνου να ασχολούμαστε με τους Orange Goblin επαγγελματικά που σημαίνει ότι μπορεί να κάνουμε και 250 συναυλίες/ χρόνο άρα πρέπει να αρχίσουμε να προσέχουμε λίγο περισσότερο τους εαυτούς μας.

Orange GoblinΑς επιστρέψουμε στην μουσική. Ποιά είναι τα πλάνα σας για περιοδείες; Βλέπω μόνο ελληνικές και βρετανικές ημερομηνίες.
Έχουμε τις ελληνικές, τις βρετανικές ημερομηνίες που περιλαμβάνουν τρεις εμφανίσεις μαζί με τους Down, ένα μεγάλο festival στην Ολλανδία και σχέδια για μεγάλη περιοδεία μέσα στο 2013. Στην Μ.Βρετανία τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μετά κατεβαίνουμε στην Αυστραλία για το περιοδεύων festival Soundwave μαζί με Metallica, Slayer, Anthrax και πολλούς άλλους. Συνέχεια με Αμερική και Καναδά για να επιστρέψουμε το καλοκαίρι στα Ευρωπαϊκά festivals. Ελπίζουμε να επιστρέψουμε στην Νότια Αμερική αλλά και στην Ασία. Θα είναι μια πολυάσχολη χρονιά για μας!

Επίσης κυκλοφορήσατε τους δυο πρώτους σας δίσκους σε βινύλιο. Πιστεύεις ότι μετά από τον καταιγισμό των mp3s και των downloads το βινύλιο θα επιστρέψει;
Το βινύλιο είναι πάντα καλύτερο. Τίποτα δεν συγκρίνεται με το «ζεστό» συναίσθημα την στιγμή που η βελόνα ακουμπά τον δίσκο. Χαιρόμαστε πολύ για τις κυκλοφορίες αυτές και ανυπομονούμε και εμείς να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.

Δείχνατε πάντα να έχετε ένα πολύ «προσγειωμένο» attitude. Ισχύει αυτό και αν ναι πιστεύεις ότι αυτό βοήθησε τους οπαδούς σας να νοιώσουν πιο «κοντά» σας;
Είναι πολύ σημαντικό για ένα συγκρότημα να μένει προσγειωμένο και να γνωρίζει τι θέλουν οι οπαδοί του. Πολλά συγκροτήματα μετά την επιτυχία τους έγιναν «σκατά» και έχασαν επαφή με την μουσική σκηνή που τους ανάθρεψε. Είμαστε απλά τέσσερα συνηθισμένα άτομα που έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Να είστε σίγουροι ότι μετά τις συναυλίες μας στην Ελλάδα θα μας βρείτε να αράζουμε στο bar μαζί με τους οπαδούς μας. Στην τελική είναι οι οπαδοί που σου δίνουν την ευκαιρία να περιοδεύεις ανά τον κόσμο και γι'αυτό πρέπει να τους δείχνεις τον απαιτούμενο σεβασμό.

Orange GoblinΚαι ως συνηθισμένα άτομα σας αρέσει να διασκευάζετε τις αγαπημένες σας μπάντες. Black Sabbath, Misfits, ZZ Top, Trouble. Τι θα ακολουθήσει;
Αυτό είναι μυστικό προς το παρόν. Έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας και θα τα μάθετε σύντομα.

Τι θα ήθελες να πεις στους Έλληνες οπαδούς σας;
Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Αθήνα αλλά και να επισκεφτούμε νέα μέρη όπως η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα. Το setlist θα αποτελείται από αρκετό νέο υλικό αλλά και κομμάτια που θεωρούνται από τους οπαδούς μας ώς τα καλύτερα.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Δεν θα χάσω την ευκαιρία να σας βρω στο bar μετά την συναυλία σας στην Θεσσαλονίκη.
  • SHARE
  • TWEET