Συνέντευξη Ne Obliviscaris

«Το επόμενο album μας θα είναι πιο πολύπλοκο και πιο τεχνικό από το "Portal Of I"»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 07/01/2013 @ 12:39
Μια από τις πιο υποσχόμενες νέες αφίξεις στην ακραία metal σκηνή το 2012 είναι χωρίς καμία αμφιβολία οι Αυστραλοί Ne Obliviscaris. Κυκλοφόρησαν ένα απίστευτο ντεμπούτο άλμπουμ, που ονομάζεται "Portal Of I", επιδεικνύοντας το τεράστιο ταλέντο τους, καθώς και τη δυνατότητά τους να φτάσουν ψηλά. Αυτή η κυκλοφορία, σε συνδυασμό με την κατάταξή τους στο Top 30 του Rocking.gr για το 2012 αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για μας να μιλήσουμε με τον τραγουδιστή Xenoyr, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μπάντας.

Γεια σου Xen, τι κάνεις;
Πολύ καλά.

Έχετε κυκλοφορήσει το "Portal Of I" τον Μάιο. Ποιά είναι η ανταπόκριση του Τύπου και του κοινού μέχρι τώρα;
Είναι πολύ καλή. Από τη στιγμή που το άλμπουμ κυκλοφόρησε, τα σχόλια είναι πολύ συγκινητικά. Η ανταπόκριση είναι καλή και έχουμε πολύ περισσότερους οπαδούς λόγω αυτού. Όλα τα σχόλια ήταν πολύ καλά και έχουμε λάβει ωραίες κριτικές και δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι καλύτερο, πραγματικά.

Ne ObliviscarisΈχουν περάσει μερικοί μήνες από τότε. Θα θέλατε να αλλάξετε κάτι στο άλμπουμ;
Όταν δημιουργήσαμε το άλμπουμ, μας πήρε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το διάστημα είχαμε τον χρόνο να αναλύσουμε και να βελτιώσουμε αρκετά πράγματα, ώστε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Κάναμε διαφορετική παραγωγή και αλλάξαμε το πρόγραμμα, ώστε να γίνει η μίξη και το mastering. Ξοδέψαμε πολύ χρόνο και εργασία για κάθε πτυχή σχετικά με αυτό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και δεν έχουμε κάτι να αλλάξουμε.

Πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να δημιουργήσετε το άλμπουμ;
Υπήρξαν κάποια trivia τραγούδια που κυκλοφόρησαν στο demo μας το 2007. Έχουν επαναηχογραφηθεί και ρετουσαριστεί για το άλμπουμ. Μερικά από τα τραγούδια γράφτηκαν σε λίγες εβδομάδες, ενώ κάποια άλλα μέσα σε λίγους μήνες. Κατά την περίοδο αυτή προσπαθήσαμε να τελειοποιήσουμε τα τραγούδια.

Σχηματίσατε το συγκρότημα το 2003. Γιατί σας πήρε τόσα πολλά χρόνια για να κυκλοφορήσετε ένα άλμπουμ;
Σχημάτισα το συγκρότημα το 2003 με τρία άλλα άτομα (ένας drummer, ένας κιθαρίστας και ένας μπασίστας). Ο Tim ήρθε μαζί μας τον Σεπτέμβριο του 2003. Υπήρξε μια περίοδος 2003 - 2007, που αφορούσε την κυκλοφορία του demo μας. Είχαμε πολλές αλλαγές μελών και κάποια άλλα πράγματα μέχρι να κυκλοφορήσει το demo. Μόλις είχε κυκλοφορήσει το demo το 2007, χάσαμε τον κιθαρίστα και περάσαμε περίπου 18 μήνες προσπαθώντας να βρούμε έναν άλλο κιθαρίστα. Στη συνέχεια έπρεπε να γράψουμε τη μουσική και να ηχογραφήσουμε το νέο άλμπουμ. Είχαμε πολλά προβλήματα μελών, πριν συνεχίσουμε την πορεία μας.

Ne ObliviscarisΑκούγοντας το "Portal Of I", εκτός από το black  metal και το prog, υπάρχουν στοιχεία από jazz, folk, ακόμα και κλασική μουσική. Ποιές είναι οι κύριες επιρροές για τους Ne Obliviscaris;
Ο καθένας στην μπάντα αρέσκεται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικής. Ακούω πολλή μουσική από το black metal μέχρι την κλασική μουσική. Μεγάλωσα με black metal, έτσι έχω επιρροές από το black metal. Ο Tim μεγάλωσε με ένα κλασσικό υπόβαθρο και έχει μεγάλη επιρροή από συνθέτες όπως ο Moller, Shostakovich κλπ. Όλοι έχουμε επηρεαστεί από άλλες metal μπάντες όπως είναι οι Emperor, o Devin Townsend, οι Opeth και μπάντες σαν αυτές. Έχουμε μια μεγάλη γκάμα επιρροών και πιστεύω ότι αν όλοι στην μπάντα ακούγαμε το ίδιο είδος της μουσικής, το άλμπουμ θα ακουγόταν με τρόπο που εμείς δεν θα θέλαμε.

Πού θα κατηγοριοποιούσες τη μουσική σας; Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο.
Αόριστα, θα έλεγα progressive metal. Θα μπορούσαμε να πούμε ακραίο progressive μελωδικό metal. Κάποιοι θα μας έλεγαν σκοτεινούς καλλιτέχνες, με τo οποίo εγώ δεν συμφωνώ απαραίτητα, αλλά είμαι χαρούμενος με αυτό.

Στο review έγραψα ότι παίζετε progressive metal σε black metal βάση.
Εντάξει, αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που είπα. Συμφωνώ μαζί σου.

Ne ObliviscarisΗ μουσική σας είναι περιπετειώδης και περίπλοκη και είναι δύσκολο να αναπαράγεις το πρωτότυπο συναίσθημα σε ένα live show. Ποιές είναι οι αντιδράσεις από τους οπαδούς σε ζωντανές εμφανίσεις σας;
Ό,τι παίζουμε από το άλμπουμ μας σε ένα ζωντανό σκηνικό δεν έχει διαφορά από αυτό που ακούγεται στο άλμπουμ. Μπορούμε να παίξουμε τα πάντα σε μια ζωντανή εμφάνιση. Δεν θα γράφαμε κάτι και να το βάλουμε σε ένα άλμπουμ, αν δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό πάνω στη σκηνή. Νομίζω ότι αυτός είναι ο επαγγελματικός τρόπος, το να είσαι σε θέση να αναπαράγεις τα πάντα. Σε σχέση με τον ήχο θα μπορούσε να είναι διαφορετικός, διότι αυτός προκύπτει από τον τρόπο που τον μιξάρεις. Οτιδήποτε παίζουμε ουσιαστικά είναι αυτό που ακούτε στο άλμπουμ. Σε ένα ζωντανό σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τι κάνουμε. Είναι ένας άλλος δρόμος για μας να εκφράσουμε τη μουσική μας.

Ne ObliviscarisΠροτιμάτε να παίζετε ζωντανά ή η όλη διαδικασία της σύνθεσης και της ηχογράφησης ενός άλμπουμ είναι πιο συναρπαστική για εσάς;
Εγώ πάντα ήθελα να γράφω μουσική και την ίδια στιγμή ήθελα να παίξω ζωντανά. Υποθέτω ότι το να κάνεις ένα άλμπουμ είναι πιο ενδιαφέρον και ανταποδοτικό. Είναι σαν ένα σημάδι στη ζωή σου. Λες ότι «το έκανα αυτό μια φορά κι έναν καιρό». Από την άλλη πλευρά, το να παίζεις ζωντανά είναι επίσης ανταμοιβή, αφού θα έχεις να ταξιδέψεις, να συναντήσεις ανθρώπους και να τους παρουσιάσεις τη μουσική σου και αυτό που μπορείς. Είναι αυτόματα στην κορυφή. Όταν δημιουργείς ένα άλμπουμ σού παίρνει πολύ χρόνο για να το κάνεις, αλλά όταν παίζεις ζωντανά είναι ιδιαίτερο, καθώς μπορείς να δεις τις αντιδράσεις του κόσμου.

Έχετε παίξει εκτός Αυστραλίας;
Δυστυχώς όχι. Ψάχνουμε το 2013 να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό.

Σκοπεύετε να προγραμματίσετε κάποια ζωντανή εμφάνιση σε κάποιο ευρωπαϊκό φεστιβάλ το επόμενο καλοκαίρι;
Το ελπίζουμε. Είμαστε στην διαδικασία της αναζήτησης. Θα έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα ξέρουμε πόσο σύντομα πρόκειται να είμαστε κοντά στην Ευρώπη. Νομίζω ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα είναι το πρώτο μέρος που να επισκεφθούμε για ένα live show. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να παίξουμε στην Ευρώπη το επόμενο καλοκαίρι, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για μένα να σας δω, σε ένα ευρωπαϊκό φεστιβάλ.
Θέλουμε πραγματικά να περιοδεύσουμε. Το να είσαι μέρος ενός φεστιβάλ είναι πραγματικά εκπληκτικό. Οι Belpheghor, φίλοι μας, έχουν παίξει σε μερικά φεστιβάλ. Κάθε φορά που το κάνουν προκαλούν τη ζήλια μας (σ.σ.: γελάει).

Ne Obliviscaris - Portal Of IΤο "Portal Of I" είναι ένα εκπληκτικό άλμπουμ. Πώς φαντάζεσαι το επόμενο άλμπουμ σας, γιατί από τώρα και στο εξής θα είναι δύσκολο για σας να ανταγωνιστείτε με τους εαυτούς σας, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε θέσει τα standards πολύ υψηλά;
Υποθέτω ότι όσον αφορά στο να κάνεις κάτι καλύτερο σε σχέση με ό,τι έχεις κάνει, πολλές μπάντες κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ και όσο περνάει ο καιρός αυτό είναι το αγαπημένο άλμπουμ των οπαδών τους. Δεν θέλουμε να είμαστε μια μπάντα που το πρώτο μας θα είναι το καλύτερο άλμπουμ μας και πιεζόμαστε πολύ προκειμένου το επόμενο άλμπουμ μας να είναι καλύτερο. Θέλουμε κάθε δίσκος να είναι καλύτερος από τον τελευταίο μας και νομίζω ότι το επόμενο μας θα είναι εξίσου καλό, αν όχι καλύτερό, από προηγούμενό μας. Την ίδια στιγμή μπορεί να υπάρχει κάποιος που να πει ότι ο πρώτος δίσκος είναι καλύτερος από τους επόμενους. Κάθε φορά που κάνουμε κάτι, θέλουμε να έχουμε βάλει το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ότι το επόμενο άλμπουμ μας θα είναι καλύτερο.

Έχετε άρχισε να γράφετε νέα τραγούδια;
Ναι. Δουλεύουμε σε μερικά νέα τραγούδια προς το παρόν. Στο νέο έτος πρόκειται να επικεντρωθούμε στο γράψιμο και ελπίζω μέχρι το τέλος του 2013 να έχουμε ηχογραφήσει και αρχές του 2014 θα έχουμε κυκλοφορήσει ένα νέο άλμπουμ.

Αυτό ακούγεται καλό. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε για εννέα χρόνια αυτή τη φορά.
Ακριβώς (γέλια).

Μπορείς να μας δώσεις μια ιδέα σχετικά με αυτό το νέο υλικό; Πρόκειται να είναι στην ίδια κατεύθυνση όπως αυτή του "Portal Of Ι";
Η νέα μουσική θα είναι παρόμοια σε αίσθηση και όταν το ακούσετε, θα ακούγεται σαν το προηγούμενο, αλλά την ίδια στιγμή, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο τεχνικό. Μερικά από τα τραγούδια που ήταν από το demo επηρεάζονται από τον παλιό κιθαρίστα, ο οποίος εγκατέλειψε το συγκρότημα. Ο νέος κιθαρίστας δίνει περισσότερη βάση στην τεχνική πλευρά για ό, τι κάνει. Αυτά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα για το άλμπουμ ποικίλουν, αλλά νομίζω ότι θα είναι λίγο πιο περίπλοκο.

Ne ObliviscarisΠώς φαντάζεσαι τους Ne Obliviscaris στο μέλλον;
Στο μέλλον, ελπίζω ότι θα είμαστε τακτικά σε περιοδείες. Ξεκινήσαμε αυτό το συγκρότημα με στόχο να περιοδεύουμε όλη την ώρα. Είναι δύσκολο για κάθε μουσικό να ζήσει από αυτό που κάνει. Εμείς δεν κάνουμε pop μουσική. Με την metal μουσική είναι πολύ πιο δύσκολο, επειδή είναι ένα τέτοιο είδος μουσικής. Αυτό που θα θέλαμε είναι να ζήσουμε από τη μουσική μέσω της μπάντας. Στο μέλλον πιστεύω ότι θα περιοδεύουμε πολύ και θα έχουμε περισσότερα άλμπουμ. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε και περισσότερους οπαδούς.

Μίλησες για τους οπαδούς. Πώς πάνε οι πωλήσεις του άλμπουμ μέχρι τώρα;
Δεν έχω κάποια στοιχεία αυτή τη στιγμή, αλλά η ανταπόκριση είναι αρκετά σταθερή. Νομίζω ότι πραγματικά δεν έχουν αγγίξει την Ευρωπαϊκή αγορά αυτή τη στιγμή. Έχουμε ανταπόκριση και feedback  από τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη δείχνει λίγο πιο ήσυχη. Πιστεύω μόλις έχουμε νεότερα τις επόμενες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι θα μπορέσετε να μας γνωρίσετε λίγο καλύτερα.

Προσωπικά τι είδους μουσική σου αρέσει να ακούς; Ανέφερες πριν το black metal.
Μεγάλωσα με black metal. Μου αρέσει να ακούω κλασική μουσική, Μότσαρτ, Shostakovich. Μου αρέσει η εναλλακτική μουσική όπως Alice In Chains, Nick Cave & The Badseeds. Ακούω πολλά underground γερμανικά, gothic, dark wave, goth-industrial σκηνή. Αν κάτι ακούγεται καλό το ακούω, αλλά δεν έχω το χρόνο να ακούσω μουσική pop και country.

Ne ObliviscarisΈχετε κάποια υποστήριξη από την Ελλάδα;
Είναι μικρή. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τι γίνεται, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κατά κάποιο τρόπο η Ελλάδα είναι μια παρθένα περιοχή για μας. Νομίζω οι οπαδοί των Rotting Christ θα μας απολαύσουν πιθανώς. Είμαι οπαδός των Rotting Christ.

Θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς;
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώσατε για να μας ακούσουν και να εκτιμήσουν αυτό που κάνουμε. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να έρθουμε στην Ελλάδα ίσως το επόμενο έτος.

Απλά για να σε ενημερώσω, το "Portal Of I" είναι ανάμεσα στα κορυφαία 30 άλμπουμ που επέλεξε η συντακτική ομάδα του Rocking.gr για το 2012.
Wow. Αυτό είναι πολύ συγκινητικό για μας, να συγκρινόμαστε με όλες αυτές τις άλλες μεγάλες μπάντες εκεί έξω. Είναι σπουδαίο να συνειδητοποιείς ότι μια νέα μπάντα βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ, Xenoyr.
Σας ευχαριστώ, και εσένα και το Rocking.gr.
  • SHARE
  • TWEET