Συνέντευξη Midas Fall

«Ήταν μεγάλη έκπληξη ότι η είδηση του album έφτασε μέχρι την Ελλάδα»

Από τον Γιάννη Βόλκα, 18/11/2011 @ 14:14
Η χαρά του να ανακαλύπτεις ένα νέο συγκρότημα στα πρώτα του βήματα, να παρακολουθείς την εξέλιξή του ή ακόμα και να είσαι μέρος αυτής. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έπαιζαν ανέκαθεν το ρόλο τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, άλλοτε με θετικά και άλλοτε με αρνητικά αποτελέσματα. Πλέον, έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε τη δική σας άποψη για τους Midas Fall, ένα από τα καλύτερα ανερχόμενα συγκροτήματα, στις εμφανίσεις τους στη χώρα μας. Με αυτή την αφορμή, δε χάσαμε την ευκαιρία να πούμε δυο κουβέντες μαζί τους.

Θα επιθυμούσα να αρχίσουμε με την mini περιοδεία σας στην Ελλάδα. Δε βλέπουμε κάθε μέρα ένα συγκρότημα με ένα μόνο δίσκο να παίζει σε τέσσερις (!) διαφορετικές ελληνικές πόλεις. Πώς προέκυψε αυτό;
Μετά την πολύ θετική κριτική του δίσκου "Eleven. Return And Revert" στο Rocking.gr, απροσδόκητα κερδίσαμε πολλούς οπαδούς στην Ελλάδα και τα απίστευτα άτομα της Catch The Soap μας προσέφεραν τέσσερις εμφανίσεις στη χώρα σας.

Πολλοί από μας που γράφουμε στο Rocking.gr συμπεριλάβαμε το δίσκο σας, "Eleven. Return And Revert", στις καλύτερες κυκλοφορίες της περσινής χρονιάς. Ήταν αυτό μια έκπληξη για σας;
Ναι! Ήταν μεγάλη η έκπληξη. Ο συντάκτης που έκανε την κριτική (Ιάσονας Τσιμπλάκος) μάς είχε δει ως support μπάντα στους Mono στη Γλασκώβη έναν μήνα πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ και έτσι ήταν μεγάλη έκπληξη ότι η είδηση του άλμπουμ έφτασε μέχρι την Ελλάδα.

Λάβατε θετικές κριτικές γενικά;
Οι περισσότερες ήταν θετικές. Είχαμε και μερικές αρνητικές, για να είμαστε ειλικρινείς. Έτσι είναι τα πράγματα όμως. Ποτέ δε μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους.

Και τώρα έχετε έτοιμη ήδη την επόμενη σας κίνηση. Θα μοιραστείτε μερικές πληροφορίες μαζί μας;
Το E.P. μας "As Our Blood Separates" θα κυκλοφορήσει από τη Monotreme Records την 9η Ιανουαρίου, θα κάνουμε μερικά shows ακόμα για την κυκλοφορία του και μετά θα επιστρέψουμε στο studio για να ετοιμάσουμε το δεύτερο full length άλμπουμ μας.

Έχουμε διαβάσει πολλές διαφορετικές περιγραφές για τη μουσική σας, αλλά στο δικό μου αυτί είναι καθαρά «post rock με πανέμορφα γυναικεία φωνητικά». Πώς θα περιγράφατε εσείς τη μουσική σας;
Ευχαριστούμε πολύ! Πιστεύω ότι είναι μια αρκετά δίκαιη και σωστή περιγραφή. Ακούμε αρκετά post rock, αλλά δεν πιστεύω ότι χωράμε σε αυτή την κατηγορία ακριβώς. Επηρεαζόμαστε αρκετά από progressive, post rock, electronica, soundtracks, ακόμα και πιο folk ακούσματα. Πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία από όλες τις κατηγορίες στη μουσική μας και ιδιαίτερα στα καινούργια τραγούδια μας.

Νωρίτερα αναφέρθηκα στα γυναικεία φωνητικά. Ποιές είναι οι επιρροές της Elizabeth; Παραδείγματος χάριν, η πρώτη μπάντα που μου ήρθε στο μυαλό είναι οι Βρετανοί All About Eve.
Οι επιρροές μου προέρχονται περισσότερο από συγκροτήματα με άντρες τραγουδιστές, όπως οι Martin Grech, Radiohead, Jeff Buckley και Sigur Ros. Δεν τραγουδούσα μέχρι τα 20 μου και η μουσική που άκουγα τότε ήταν αυτή που με επηρέασε πολύ στο να διαμορφώσω τον τρόπο και την τεχνική με την οποία τραγουδώ. Επίσης, το ότι έζησα στη Σκωτία πιστεύω μού έδωσε μια κέλτικη χροιά.

Από την άλλη πλευρά, όπως είπαμε νωρίτερα, μουσικά μου ακούγεστε τελείως post rock. Έχετε τέτοιου είδους επιρροές ή είναι διαφορετικές;
Θα μπορούσα να πω ότι έχουμε επιρροές από την post rock σκηνή, αλλά το μουσικό μας γούστο έχει εξελιχθεί από τότε που κυκλοφορήσαμε το "Eleven. Return And Revert" και πιστεύω ότι αυτό θα φανεί στο επερχόμενο E.P. μας. Ενσωματώσαμε πιο πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία στα κομμάτια μας, ενώ η προσθήκη δύο νέων μελών έφερε περισσότερες μουσικές επιρροές κατά τη σύνθεση των κομματιών.

Όπως και το Ε.P., έτσι και το πρώτο σας άλμπουμ κυκλοφόρησε από τη βρετανική Monotreme Records, η οποία έχει δουλέψει στο παρελθον με ονόματα όπως οι 65 Days Of Static και Jeniferever. Είστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά που έκανε μαζί σας η εν λόγω εταιρεία;
Τα παιδιά στην Monotreme Records είναι πολύ καλοί, γιατί λειτουργούν περισσότερο από την αγάπη τους για τη μουσική, παρά ως μια εταιρεία με κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Μάς υπέγραψαν ως μια νέα μπάντα που βρισκόταν μόλις στο ξεκίνημά της. Μάλλον ήμασταν ένα μεγάλο ρίσκο για αυτούς και εκτιμούμε πολύ την ευκαιρία που μάς έδωσαν. Ήταν επίσης καταπληκτικό ότι μάς έδωσαν απόλυτη ελευθερία όσον αφορά τη μουσική κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Προέρχεστε από μια χώρα με τη μεγαλύτερη ίσως μουσική ιστορία και πιο συγκεκριμένα το Manchester, που είχε τη δική του μερίδα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές του '90. Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για μια νέα μπάντα εκεί; Τι θυμάστε από τη σκηνή του «Madchester»;
Ξεκινήσαμε στο Εδιμβούργο και μετακομίσαμε στην Αγγλία πριν από ένα χρόνο, ενώ πέρυσι αφοσιωθήκαμε κυρίως στο νέο μας E.P. και στην προσπάθεια εύρεσης συναυλιών έξω από την Αγγλία, άρα δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι με τη σκηνή του Manchester. H σκηνή της Αγγλίας είναι χάλια, προτιμούμε πολύ περισσότερο την κεντρική Ευρώπη. Είναι πολύ δύσκολο για μια νέα μπάντα στην Αγγλία να καταφέρει οτιδήποτε. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, οι promoters δεν προωθούν αρκετά της συναυλίες τους και συχνά δεν καλύπτουν ούτε τη βενζίνη για να πας να δώσεις μια συναυλία κάπου. Η σκηνή του «Madchester» ήταν λίγο πριν την εποχή μας πιστεύω. Πρέπει να ήμουν ακόμα στο δημοτικό τότε!

Τι γνωρίζετε για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ελλάδας τελευταία; Πώς είναι τα πράγματα στη Βρετανία;
Βλέπουμε πολλά για την κατάσταση στην Ελλάδα στις ειδήσεις εδώ στην Αγγλία, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Το δημοψήφισμα του Γ. Παπανδρέου δίχασε τον κόσμο, αλλά οι Έλληνες δείχνουν πολύ έντονα τη δυσανασχέτησή τους. Εδώ στην Αγγλία είμαστε εξίσου οργισμένοι με την ανικατότητα των ηγετών μας. Οι πολιτικοί δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πόσο δύσκολο είναι να ζεις κάθε μήνα χωρίς να γνωρίζεις αν θα μπορέσεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου ή ακόμα και αν θα έχεις φαγητό να φας. Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του! Όπως και όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, από πολιτικής και οικονομικής άποψης, η Μ. Βρετανία είναι σκατά!

Και για να επιστρέψουμε στη μουσική, γνωρίζετε ελληνικά συγκροτήματα με παρόμοιο ήχο με το δικό σας ή σε διαφορετικές κατηγορίες;
Δεν γνωρίζουμε πολλά για την ελληνική σκηνή εδώ στην Αγγλία και είμαστε ανυπόμονοι να ακούσουμε μερικές ελληνικές μπάντες όταν θα σας επισκεφτούμε. Ακούσαμε τα συγκροτήματα με τα οποία θα παίξουμε μαζί και μας φαίνονται πάρα πολύ καλά.

Τι περιμένετε από τις επερχόμενες συναλίες στην Ελλάδα και όχι μόνο; Ποιές άλλες χώρες θα επισκεφτείτε;
Ακούσαμε ότι η προπώληση των εισιτηρίων στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά και μάλλον και εμείς ανυπομονούμε πιο πολύ για τις συγκεκριμένες εμφανίσεις. Οι υπόλοιπες συναυλίες μας θα είναι σε Βέλγιο, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, F.Y.R.O.M και Ιταλία. Τον Ιανουάριο θα επιστρέψουμε για μερικές ακόμα εμφανίσεις σε Ολλανδία, Ελβετία και Γερμανία.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά στις εμφανίσεις σας στην Ελλάδα.

Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET