Συνέντευξη Marky Ramone

«Το ξέρω ότι πολλοί έχουν την μπλούζα των Ramones χωρίς να ξέρουν ότι είναι μια rock μπάντα»

Από τους Γιάννη Χυτήρογλου, Νέστορα Βουγιούκαλο, 26/03/2012 @ 11:38
O Mark Steven Bell, περισσότερο γνωστός ως Marky Ramone, drummer των θρυλικών Ramones, επισκέπτεται για μια περιοδεία τη χώρα μας και το Rocking.gr δεν έχασε την ευκαρία να μιλήσει μαζί του και να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα.

Ξεκίνησες την καριέρα σου από τους Dust, μια hard rock μπάντα. Πώς έτσι;
Ήμουν πολύ μικρός, γύρω στα 17. Ξέραμε ο ένας τον άλλο, περάσαμε καλά, γυρίσαμε όλη τη χώρα και έμαθα πολλά. Τελείωσε όταν πήγα στους Ramones και ο Richie (σ.σ.: Wise, κιθαρίστας και τραγουδιστής των Dust και μετέπειτα παραγωγός) πολύ σοφά επέλεξε να γίνει παραγωγός στους Kiss.

Πώς μπορεί μια μπάντα να αντέξει για 22 χρόνια έχοντας αλλάξει δύο μπασίστες (Dee Dee και CJ), τέσσερις ντράμερ (τον Tommy, εσένα, το Richie και τον Elvis) και μια μεγάλη διαμάχη, του Johnny και του Joey, για μια γυναίκα, τη Linda;
Η μουσική είναι το μόνο που έχει σημασία για την μπάντα και όχι τα προσωπικά του καθενός. Όλοι είχαμε προβλήματα, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε κάθε οικογένεια, αλλά όταν ήμαστε πάνω στη σκηνή δεν είχε σημασία. Η μουσική είναι πολύ καλή για να εστιάζουμε σε ένα μέλος.

Πώς ήταν να δουλεύεις με τον Joey στο πρώτο και τελευταίο solo άλμπουμ του, λίγους μήνες προτού πεθάνει;
Ήταν καλά. Όλοι ξέραμε ότι ήταν άρρωστος και ήθελα πολύ να συνεισφέρω στο τελευταίο του project. Ήταν κρίμα που έφυγε, αλλά τουλάχιστον έφυγε ξέροντας ότι έχει κάνει ένα σπουδαίο δίσκο.

Marky RamoneΠώς αισθάνεσαι για τη μεταθανάτια αναγνώριση των Ramones;
Ποτέ δεν είναι αργά. Δεν περίμενα ποτέ να μπω στο Rock N Roll Hall Of Fame, τo Lifetime Award από το Mtv, το Grammy. Νιώθω περήφανος για όσα καταφέραμε όλοι μαζί.

Ποιό είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από τους Ramones;
Δεν μπορώ να διαλέξω μόνο ένα. Αδύνατο!

Τότε ποιό είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από τους Clash;
Πάλι δεν μπορώ να διαλέξω μόνο ένα. Έχουν τόσα καλά κομμάτια. Μάλλον το "Lost In The Supermarket" είναι το αγαπημένο μου.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αυτοί που έχουν ένα μπλουζάκι των Ramones είναι δέκα φορές περισσότεροι από αυτούς που έχουν ένα δίσκο των Ramones. Πώς αισθάνεσαι γι' αυτό;
Μια χαρά. Καλύτερα να φοράς ένα μπλουζάκι των Ramones παρά της Britney Spears. To ξέρω ότι κάποιοι έχουν την μπλούζα και δεν ξέρουν ότι είναι μια rock μπάντα, αλλά κάποια μέρα μπορεί να μπουν σε ένα δισκάδικο, να δουν ένα δίσκο μας και να πουν «ε, αυτή είναι η μπάντα που φοράω», μετά θα αγοράσουν το δίσκο και σίγουρα θα τους αρέσουν τα τραγούδια.

Marky RamoneΤο CBGB του 1974 έγινε κατάστημα ρούχων του John Varvatos το 2008. Πιστεύεις ότι αντίστοιχη αλλαγή έχει γίνει και στην punk σκηνή;
Το CB ήταν ό,τι ήταν στις μέρες του. Δεν έχει να κάνει με την punk σκηνή. Ο καιρός πέρασε και είναι ώρα για τις νέες γενιές να βρούν το δικό τους χώρο που θα μπορούν να παίζουν, αναζητώντας νέες γενιές μουσικών.

Ποιό είναι το αγαπημένο σου μέρος στη Νέα Υόρκη;
Δύσκολο να πω. Δεν πάω και σε πολλά live πια. Προτιμώ να βγω για δείπνο σε κάποιο εστιατόριο με τους φίλους μου. Το DBGB είναι ένα ωραίο μέρος για να φας.

Έχεις τη δική σου σάλτσα για μακαρόνια (Marky Ramone's Brooklyn's Own Pasta Sauce). Πες μας μια καλή συνταγή.
Με σπαγγέτι και κεφτέδες και ένα ποτήρι ωραίο κόκκινο κρασί.

Ποιός είναι ο τελευταίος δίσκος που αγόρασες;
Μια συλλογή των Small Faces.

Marky RamoneΠιστεύεις ότι «Life is a gas»;
Ναι, αλλά κάποιες φορές πρέπει να ξέρεις πότε να σταματήσεις.

Ένοιωσες ποτέ ότι «Somebody put something in your drink»;
Όχι, αλλά ο Richie μπορεί να ξέρει καλύτερα, αυτός έγραψε και το τραγούδι.

Τι πλάνα έχεις για το μέλλον με τους Marky Ramone's Blitzkrieg;
Να συνεχίσουμε τις περιοδείες και να κρατήσουμε ζωντανή την κληρονομιά των Ramones. Ηχογραφούμε και κάποια κομμάτια, single προς το παρόν, αλλά όταν μαζέψουμε 12 θα τα κυκλοφορήσουμε σε ένα δίσκο.

Πώς αισθάνεσαι που περιοδεύεις στην Ελλάδα μεσούσης της οικονομικής κρίσης;
Αγαπώ την Ελλάδα. Ξέρω την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπως και στις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία... μια συναυλία είναι μια συναυλία. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει εκεί έξω. Ελάτε να περάσουμε καλά για 90 λεπτά.

Σε ευχαριστούμε πολύ. Ανυπομονούμε για τις συναυλίες σου στην Ελλάδα.
  • SHARE
  • TWEET