Συνέντευξη Graveyard (Joakim Nilsson)

«Όταν ήμουν παιδί, ποτέ δεν περίμενα πως θα έπαιζα σε συγκρότημα που θα κέρδιζε ένα βραβείο Grammy»

Από τον Κώστα Πολύζο, 15/10/2012 @ 13:19
Η λέξη «vintage» είναι αρκετά καυτή στη μουσική βιομηχανία αυτές τις μέρες, καθώς όλο και περισσότερα συγκροτήματα εμφανίζονται στον ήχο αυτό, προσπαθώντας να αναβιώσουν τα 70s. Οι Graveyard βρίσκονται μεταξύ των ηγετών αυτής της σκηνής, με το άλμπουμ τους, "Hisingen Blues", να λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές και να κερδίζει ένα βραβείο grammy στην πατρίδα τους. 18 μήνες αργότερα, επιστρέφουν προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το momentum με την κυκλοφορία ενός ακόμα εξαιρετικού δίσκου, υπό τον τίτλο "Lights Out". Ο τραγουδιστής / κιθαρίστας, Joakim Nilsson, βρήκε λίγο χρόνο να μας μιλήσει για αυτό και να μας δώσει μερικές λεπτομέρειες γύρω από τη γενικότερη νοοτροπία της μπάντας.

Καταρχάς, συγχαρητήρια για την καινούρια σας δουλειά. Πως, όμως, και αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε το "Lights Out" με διαφορά μόλις 18 μηνών από το "Hisingen Blues";
Σε ευχαριστώ. Λοιπόν υποψιάζομαι πως προσπαθήσαμε να ροκάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, λόγω του ότι μας πήρε αρκετό χρόνο μεταξύ των δύο πρώτων μας δίσκων. Αλλά τώρα, εδώ που τα λέμε, τελικά ενάμισης χρόνος δεν είναι και τόσο μικρό χρονικό διάστημα... (γέλια)

Ακούγοντας το "Lights Out" διέκρινα μια μικρή διαφοροποίηση στις συνθέσεις από τον προκάτοχό του, ενώ ο ήχος είναι μάλλον παρεμφερής. Ήταν αυτό μια συνειδητή κίνηση ή κάτι που απλά σας βγήκε;
Πιστεύω πως, απλά έτσι μας βγήκε. Ο ήχος είναι ο ίδιος, αφού είχαμε τον ίδιο παραγωγό και ηχογραφήσαμε στο ίδιο studio. Τα τραγούδια νομίζω πως και αυτά έχουν αρκετές ομοιότητες, ίσως να ακούγονται περισσότερο «ωμά» και ώριμα.

Μπορείς να καταδείξεις κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο αυτών δίσκων;
Ειλικρινά δεν ξέρω. Βασικά, δεν μπορώ να βρω καμία (γέλια). Πάντα είναι πιο εύκολο σε κάποιον εκτός συγκροτήματος να δει τις λεπτομέρειες και να βρει τις όποιες διαφορές.

GraveyardΑκούγοντας τον δίσκο μπορείς να νιώσεις πως ανήκει σε μια άλλη εποχή. Πώς μπορέσατε και καταφέρατε κάτι τέτοιο;
Η αλήθεια είναι πως δεν προσπαθούμε να ακουστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο παλιοί. Απλά, δεν χρησιμοποιούμε πολύ distortion και εφέ, ενώ επίσης ηχογραφούμε αναλογικά. Οπότε, ο κύριος λόγος που ακουγόμαστε έτσι είναι η παραμόρφωση απευθείας από τον ενισχυτή και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε.

Οπότε, ηχογραφείτε τα πάντα αναλογικά, ε;
Ναι.

Μάλλον για αυτό ακούγεστε τόσο cool...
(Γέλια) Υποθέτω πως ναι...

GraveyardΌταν γράφετε μουσική έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας για το πώς θέλετε να ακούγονται τα τραγούδια;
Μπα, δεν νομίζω. Απλά παίζουμε στο studio. Μπορούμε να γράψουμε τραγούδια από οτιδήποτε, αρκεί να μας ακούγονται και να τα νοιώθουμε εντάξει. Οπότε, δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, απλά προσπαθούμε να γράψουμε όσο καλύτερη μουσική γίνεται.

Και ποιά είναι η διαδικασία; Γράφει ο καθένας τα τραγούδια του και τα παρουσιάζει στους υπόλοιπους ή προκύπτουν από τζαμάρισμα στο studio;
Βασικά όλοι έχουμε τις ιδέες μας, οπότε πηγαίνουμε στο studio με κάποια riff και από εκεί και πέρα όλοι μαζί προσπαθούμε να τα γράψουμε τραγούδια.

Οι στίχοι είναι λίγο «ομιχλώδεις» και δεν βγάζουν και πολύ νόημα τις περισσότερες φορές... τι συμβαίνει τελικά;
(Γέλια) Ναι είναι αλήθεια, αλλά δεν μπορώ να σου πω περισσότερα, καθώς αυτή τη φορά δεν έγραψα καθόλου στίχους. Τους περισσότερους τους έγραψε ο drummer μας, οπότε αυτός θα μπορούσε να σου τα εξηγήσει καλύτερα... (γέλια)

GraveyardΠοιά είναι η γνώμη σου για την vintage heavy rock σκηνή; Είναι μια παροδική μόδα ή κάτι που θα διαρκέσει;
Εγώ αισθάνομαι πως παίζουμε classic rock και νομίζω πως αυτή η μουσική θα υπάρχει πάντα, ή τουλάχιστον αυτό ελπίζω γιατί αυτή είναι η μουσική που μου αρέσει να παίζω και να ακούω.

Υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να αλλάξετε το μουσικό σας στυλ και να εξελιχθείτε σε κάτι διαφορετικό;
Όχι, δεν νομίζω. Όσο είμαστε στους Graveyard δεν πρόκειται να αλλάξουμε κάτι σημαντικό στο ήχο μας. Θα προσπαθούμε πάντα να γράφουμε τη μουσική που μας αρέσει να ακούμε και πιστεύω πως το πώς ακουγόμαστε σήμερα είναι ακριβώς αυτό. (γέλια)

Οπότε μιας και δεν βλέπεις αλλαγή στους Graveyard, μήπως μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου σε κάποιο side project παίζοντας κάτι διαφορετικό;
Ίσως, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πω. Μόλις ηχογραφήσαμε το νέο μας δίσκο και θα προσπαθήσουμε να τον πουλήσουμε, περιοδεύοντας. Οπότε μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος του album θα δούμε τι θα γίνει.

Ποιές μπάντες μπορείς να κατονομάσεις ως βασικές επιρροές;
Κοίτα, παίζουμε μουσική σαν συγκρότημα εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε δεν πιστεύω πως πλέον μπορεί κάποιος να μιλήσει για επιρροές. Απλά παίζουμε τη μουσική που γουστάρουμε. Βέβαια τα τελευταία χρόνια και με όλες αυτές τις blues αναφορές στη δουλειά μας σαν επιρροή, ίσως θα μπορούσες να αναφέρεις τους πρώιμους Fleetwood Mac.

GraveyardΥπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σου αρέσει στο 70s hard rock;
Μάλλον είναι αυτό το κάτι, που το κάνει να ακούγεται τόσο πραγματικό και αυθεντικό. Όλοι μιλάνε για τα καταπληκτικά χρόνια μεταξύ του τέλους των 60s και τις αρχές των 70s, οπότε πιστεύω πως υπάρχει κάτι σε αυτή τη μουσική που την έχει κάνει να επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια και μπορούμε και βλέπουμε ακόμη στις μέρες μας τέτοιου είδους συγκροτήματα .

Πιστεύεις ότι το "Hisingen Blues" ήταν ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα σας;
Για μας σίγουρα ήταν. Φυσικά δεν ήταν και το big bang, φαντάσου δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να πάμε σε μέρη όπως η Ελλάδα, αλλά πίστεψε με το δουλεύουμε και ελπίζω ο καινούριος δίσκος να μας πάει ένα βήμα πιο πάνω.

Οπότε μπορείς να πεις πως νιώθεις μέλος μια επιτυχημένης μπάντας;
Κατά κάποιο τρόπο ναι. Ξέρεις, όχι πως έχουμε μεγαλοπιαστεί, αλλά από τη στιγμή που μπορούμε κι ζούμε από τη μουσική μας, υποθέτω πως μπορείς να τη χαρακτηρίσεις ως κάποιου είδους επιτυχία. Απλά κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά.

Πώς ένιωσες που κερδίσατε το Grammy;
Δεν περιμέναμε για κανένα λόγο κάτι τέτοιο. Χμ, πώς ένοιωσα... Ήταν διασκεδαστικό αλλά και περίεργο ταυτόχρονα, καθώς όταν ήμουν παιδί ποτέ δεν περίμενα πως θα έπαιζα σε συγκρότημα που θα κέρδιζε ένα βραβείο Grammy. Οπότε σίγουρα ένοιωσα όμορφα αλλά κάπως περίεργα την ίδια στιγμή.

GraveyardΑν θυμάμαι καλά, κάποιος από εσάς φορούσε t-shirt των Orhid.
Ναι, αυτός ήμουν εγώ.

Πώς σου φαίνεται η μουσική τους;
Αν και δεν έχω ακούσει πάρα πολύ από την μουσική τους, από όσα έχω πιστεύω πως είναι αρκετά καλοί. Το μπλουζάκι το πήρα τότε που περιοδεύαμε μαζί στο L.A. και είναι και πολύ καλά παιδιά μπορώ να σου πω.

Ποιά είναι η γνώμη σου για τη σουηδική rock σκηνή; Είναι αρκετά μεγάλη και παίζει σημαντικό ρόλο, έτσι δεν είναι;
Ναι, ίσως να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πάντα έτσι ήταν, με  πολλές μπάντες να προέρχονται από τη χώρα μου χωρίς ειλικρινά να ξέρω για πιο λόγο μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο (γέλια). Πριν από εμάς υπήρχαν οι Hellacopters και πριν από αυτούς υπήρχε η metal σκηνή. Είναι κάτι σαν παράδοση η rock μουσική εδώ στη Σουηδία, πάντα έτσι ήταν και μη με ρωτάς για πιο λόγο.

Πώς νιώθεις που ανήκετε στη Nuclear Blast;
Νιώθουμε πολύ καλά. Μας φροντίζουν πολύ και τα πράγματα πάνε πολύ καλά μέχρι στιγμής.

GraveyardΥπάρχουν ίσως κάποια αρνητικά στο να υπογράψει κανείς συμβόλαιο με μια τόσο μεγάλη εταιρεία;
Η αλήθεια είναι πως όχι. Έχουμε πλήρη ελευθερία κινήσεων και ουδέποτε προσπάθησαν να μας καθοδηγήσουν σε ότι έχει να κάνει με τη μουσική που παίζουμε. Υποθέτω πως μας υπογράψανε επειδή τους αρέσει αυτό που κάνουμε και απλά θέλουν να πουλήσουν τους δίσκους μας.

Υπάρχουν κάποια σχέδια για περιοδεία; Αν ναι, βλέπεις να χωράει και η Ελλάδα σε αυτά;
Νομίζω πως αρχές του έτους θα κατέβουμε στη νότια Ευρώπη αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε όμως να έρθουμε, να είσαι σίγουρος για αυτό.

Ακούς καθόλου καινούρια μουσική;
Άκουσα το καινούριο του Dr. John, του οποίου την παραγωγή έχει κάνει ο κιθαρίστας των The Black Keys και το βρήκα εξαιρετικό. Υπάρχει επίσης μια σουηδική μπάντα που λέγεται First Aid Kit και η οποία είναι μάλλον folk, αλλά παίζουν πολύ ωραία μουσική. Τι άλλο... α, και το καινούριο Mastodon είναι πολύ καλό.

Αυτό είναι metal...
Ναι, μην νομίζεις, ακούω όλα τα είδη μουσικής...

GraveyardΤι είναι αυτό που περισσότερο επιθυμείς να καταφέρεις με τους Graveyard;
Το πρώτο πράγμα το έχω κάνει ήδη και δεν ήταν άλλο από το να κυκλοφορήσω κάποιο δίσκο. Πιστεύω πως το πιο ωραίο μέρος του να είσαι μέλος μιας rock μπάντας είναι η δυνατότητα που σου δίνεται να περιοδεύεις και να παίζεις τη μουσική σου μπροστά σε κόσμο. Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε και να ξέρεις πως δεν κάνουμε σχέδια, απλά παίρνουμε τα πράγματα όπως μας έρχονται. Θα περιοδεύσουμε για τον δίσκο και είναι το μοναδικό πράγμα που μπορώ να σου πω σίγουρα. (γέλια)

Joakim, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.
Σε ευχαριστώ γα την υποστήριξη και ελπίζω σύντομα να έρθουμε στην Ελλάδα για κάποια συναυλία και να γνωριστούμε με όλους σας.
  • SHARE
  • TWEET