Συνέντευξη Free Fall (Mattias Bärjed)

«Δεν χρειαζόμουν το internet για να μάθω όλες αυτές τις σπουδαίες μπάντες όταν ήμουνα παιδί»

Από τον Κώστα Πολύζο, 13/02/2013 @ 13:08
Οι Free Fall ανήκουν στη σουηδική «retro hard rock» σκηνή και σε λίγες μέρες κυκλοφορούν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, "Power & Volume", μέσω της Nuclear Blast. Δεδομένης της ποιότητάς του, επικοινωνήσαμε με τον κιθαρίστα Mattias Bärjed και του ζητήσαμε λεπτομέρειες για το συγκρότημα, τη διαδικασία των ηχογραφήσεων αλλά και την άποψή του για το παράνομο downloading και την γενικότερη κατάσταση στη μουσική βιομηχανία.

Καταρχάς, συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Νομίζω καταφέρατε να κυκλοφορήσετε ένα πολύ καλό hard rock άλμπουμ.
Σε ευχαριστώ.

Δώστε μας μια σύντομη εκδοχή της ιστορίας της μπάντας, για τα μέλη της, πώς φτιάχτηκε το συγκρότημα, κλπ...
Αρχίσαμε να παίζουμε μαζί το 2009. Γνώριζα τον Jan Martens (μπάσο), από τότε που παίζαμε στους Nymphet Noodlers , πριν μπω στους The Soundtrack Of Our Lives και ήθελα να παίξω με σ 'αυτόν ξανά. Ήξερα τον Ludwig Dahlberg όταν συμμετείχε ως ντράμερ σε μια αμερικάνικη περιοδεία των TSOOL. Βρήκαμε ο ένας τον άλλον μέσω της κοινής αγάπης μας για Humble Pie και γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Όσο δούλευα ως μουσικός σύμβουλος για μια τηλεοπτική σειρά, φτιάχνοντας το soundtrack και προπονώντας ηθοποιούς, γνώρισα τον Kim Frensson. Σε αυτή τη σειρά υπήρχε μια υποτιθέμενη μπάντα στην οποία εγώ ήμουνα ο κιθαρίστας, ο Ludwig ο ντράμερ και ο Kim ο keyboard-ίστας. Άκουσα τον Kim να κάνει κάποια δεύτερα φωνητικά και ακουγόταν φανταστικός. Τον ρώτησα αν ήξερε κάτι από τους The Who και άρχισε να τραγουδάει το "See Me Feel Me" και τότε κατάλαβα πως αυτός ήταν ο τραγουδιστής τον οποίο έψαχνα.

Free FallΠώς προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;
Ένας φίλος μου, πρότεινε το Free Fall. Είχα μια λίστα με διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων τα World Domination, Madman Martens και Straffaren. Όμως το Free Fall ακουγόταν αρκετά απλά και ευθύ. Απλά κόλλησε. Λέει επίσης κάτι αναφορικά με τη μουσική μας. Ελεύθερη πτώση, χωρίς ζώνες ασφαλείας.

Έχετε υπογράψει με την Nuclear Blast και αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό για μια καινούρια μπάντα. Πώς συνέβη αυτό και πώς νιώθεις να είσαι μέλος μιας τόσο επαγγελματικής δισκογραφικής εταιρείας;
Πήραν το demo μας μέσω του management μας και αυτό που άκουσαν τους άρεσε. Έκτοτε όλα κύλησαν πολύ γρήγορα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δουλεύουμε με την Nuclear Blast. Μας υποστηρίζουν πολύ και κάνουνε καταπληκτική δουλειά.

Ο τίτλος του δίσκου θα έλεγες πως κατά μια έννοια εκφράζει τη μουσική προσέγγιση;
Σίγουρα! Η ένταση (volume) είναι κάτι πολύ ισχυρό (powerful) και πρέπει να την περιποιούμαστε ανάλογα. Μου αρέσει και η απόλυτη σιωπή αλλά οι Free Fall είναι μια αρκετά δυνατή μπάντα.

Free FallΠοιός γράφει τα τραγούδια; Μπορείς να περιγράψεις τη διαδικασία που ακολουθήσατε στην ηχογράφηση;
Κάποιοι φέρνουν ένα τραγούδι ή ένα riff στην πρόβα και το δουλεύουμε έως να πιάσουμε το σωστό συναίσθημα και τη σωστή ενορχήστρωση. Μας αρέσει να jam-άρουμε και να προκαλεί ο ένας τον άλλον. Συνήθως προκύπτουν σπουδαίες ιδέες μέσα από αυτή τη διαδικασία. Στους Free Fall η διαδικασία της σύνθεσης των τραγουδιών είναι πολύ χαλαρή και πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο όταν γράφουμε μουσική. Θέλουμε να είμαστε αυθόρμητοι.

Ποιός είναι υπεύθυνος για την παραγωγή; Ακούγεται αρκετά «ακατέργαστη» και «παλιά».
Ο Martin Ehrencrona έκανε την παραγωγή μαζί με το συγκρότημα. Ξέραμε πως θέλαμε να ακουγόμαστε και ο Martin ήταν ο σωστός άνθρωπος για να κάνει τη δουλειά. Φρόντισε το παίξιμό μας και ο ήχος μας να ακούγονται σπουδαία.

Free FallΟι στίχοι έχουν να κάνουν με τα rock κλισέ (rock, πιώματα και γυναίκες), ή υπάρχει κάτι περισσότερο (στο "Attila" πχ);
Διαφέρουν από τραγούδι σε τραγούδι. Για παράδειγμα στο "Attila" που ανέφερες έχουν επηρεαστεί από τον Πλάτωνα , ενώ το "Top Of The World" έχει να κάνει με μια πικάντικη ιστορία (σ.σ.: horny story). Είναι πολλά με τα οποία πραγματεύονται και ίσως δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά.

Προφανώς και έχετε επηρεαστεί από το hard rock των 70s. Μπορείς να αναφέρεις κάποιες από τις μπάντες που παίξανε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ήχου σας;
Οι πιο προφανής επιρροές είναι μπάντες όπως οι The Who, Led Zeppelin, The Stooges, Deep Purple, AC/DC (εποχής Bon Scott), Van Halen (εποχής Diamond Dave), Humble Pie κλπ. Όλες αυτές οι μπάντες γράψανε φοβερή και αθάνατη μουσική, την οποία δεν πρόκειται να βαρεθώ ποτέ. Ακούω οτιδήποτε με φτιάχνει και με εμπνέει.

Free FallΤι θα έλεγες όμως σε αυτούς που λένε πως απλά αντιγράφετε αυτές τις μεγάλες μπάντες;
Λοιπόν, αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι πως δεν αντιγράφουμε τίποτα. Σε όλες τις μεγάλες μπάντες μπορούσες να ακούσεις τις επιρροές τους... μπάντες όπως οι Led Zeppelin, οι Rolling Stones, AC/DC και ούτω καθεξής, πάντα έτσι συνέβαινε.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία στα πλαίσια της προώθησης του νέου δίσκου;
Ναι παίζουμε στο Λονδίνο στις 15 Φεβρουαρίου. Μετά θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις με τους Graveyard, ενώ θα κάνουμε και κάποια δικά μας headline shows. Σκοπός μας είναι να παίξουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Ποιά είναι η άποψη όσων έχουν ακούσει έως σήμερα τον δίσκο σας; (σ.σ.: επίσημα κυκλοφορεί 22/02)
Μέχρι τώρα ακούμε πολύ καλά λόγια, κάτι που με κάνει να νιώθω πολύ χαρούμενος.

Τι ελπίζεις και τι προσδοκίες έχεις για το μέλλον;
Αυτό που πραγματικά ανυπομονώ να κάνω είναι να περιοδέψουμε με τους Free Fall και να παίξουμε τα τραγούδια μας live. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι πολύ καλές και ελπίζω να μας προσέξει αρκετός κόσμος.

Mattias Bärjed (Free Fall)Φαίνεται πως υπάρχει μια μόδα με το retro hard rock. Γιατί κατά την άποψή σου συμβαίνει κάτι τέτοιο; Πιστεύεις πως θα έχει διάρκεια;
Δεν έχω μια καλή απάντηση για αυτό, αλλά πιστεύω πως είναι σπουδαίο που η κιθαροκεντρική μουσική (σ.σ.: guitar driven music) είναι ακόμη δημοφιλής. Ο κόσμος φαίνεται πως την έχει ανάγκη. Δίνει μια ισορροπία στο ψηφιακό και αγχώδη κόσμο που ζούμε.

Η σουηδική σκηνή είναι για την ώρα πολύ δυνατή σε αυτόν τον retro ήχο. Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Πες μας κάποιες από τις μπάντες που ξεχωρίζεις.
Μου αρέσουν οι Goat, Graveyard, Witchcraft, Ghost, Silverbullit, Side Effects, Opeth Sveska Kaput. Νομίζω πως κάνουν κάτι που το αγαπάνε πραγματικά και αυτός είναι ο λόγος που ακούγεται τόσο καλό. Πολλοί Βρετανοί και Αμερικάνοι καλλιτέχνες έχουν περιοδεύσει στη Σουηδία από το 60’s και μετά οπότε η ρίζες βρίσκονται εκεί.

Τι πιστεύεις για το παράνομο downloading μουσικής και πώς αυτό νομίζεις πως επηρεάζει μπάντες όπως εσείς;
Προσωπικά δεν κατεβάζω μουσική. Ακόμα αγαπώ να αγοράζω δίσκους βινυλίου. Νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι που τους αρέσουν οι Free Fall αγοράζουν και αυτοί δίσκους. Αν ο κόσμος κατεβάζει παράνομα τη μουσική μου, δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Γάμα το… δεν χρειαζόμουνα το internet για να μάθω όλες αυτές τις σπουδαίες μπάντες όταν ήμουνα παιδί. Όλα αυτά που λέγονται σχετικά με το ότι πράγματα όπως η μουσική, οι ταινίες κλπ, είναι εύκολα προσβάσιμες δεν βγάζει κανένα νόημα. Οι άνθρωποι δεν γίνονται περισσότερο δημιουργικοί ή κάνουν καλύτερα πράγματα επειδή είναι εύκολο να τα βρεις. Ένας δίσκος είναι τέχνη, όχι μόνο η μουσική, αλλά και το εξώφυλλο και το σχέδιο ...είναι κάτι με μεγάλη αξία. Μου αρέσει να κυνηγάω και κάποιες φορές είναι καλύτερο από το να πιάνεις (σ.σ.: εδώ έκανε λογοπαίγνιο με το τραγούδι των Motörhead "The Chase Is Better Than The Catch").

Mattias Bärjed (Free Fall)Και πώς σου φαίνεται γενικότερα η κατάσταση στη μουσική βιομηχανία;
Κατά κάποιο τρόπο υπάρχει κάποια ανάπτυξη. Είναι ωραίο να βλέπεις την παραγωγή βινυλίου να αυξάνει. Είναι πολύ διαφορετικά τώρα σε σχέση με το πώς ήταν πριν δέκα χρόνια. Όμως μια δισκογραφική όπως η Nuclear Blast ξέρει πως οι άνθρωποι που γουστάρουνε αυτή τη μουσική είναι και αυτοί που αγοράζουν τις κυκλοφορίες, οπότε έχουν ωραίες παραγωγές βινυλίου και άλλα καλούδια.

Έχετε κάποια χόμπι εκτός συγκροτήματος;
Εμένα μου αρέσει το ψάρεμα και να μένω μόνος. Ο Jan Martens είναι κλινικός ψυχολόγος. Του Ladwig Dahlberg του αρέσει το τζόκινγκ. Το αγαπημένο φαγητό του Kim Fresson είναι το λευκό λάχανο με ταμπάσκο (σ.σ.: όταν με ξαναρωτήσουν αν έχω χόμπι θα απαντήσω... «ναι, μου αρέσει πολυ το κοκορέτσι»).

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
Σε ευχαριστώ κι εγώ και εύχομαι σε όλους τα καλύτερα για το 2013.
  • SHARE
  • TWEET