Συνέντευξη Eluveitie

«Το σημαντικό είναι να ακούν τη μουσική μας. Αν "κατέβασαν" το album δεν έγινε και τίποτα»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 24/02/2012 @ 11:49
Οι Eluveitie στα δέκα χρόνια παρουσίας τους έχουν καταφέρει να στρέψουν τα βλέμματα των φίλων του folk metal πάνω τους, καταφέρνοντας να συνδυάσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο το μελωδικό death metal με διάφορα παραδοσιακά όργανα. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν το νέο τους δίσκο με τίτλο "Helvetios" και, αν και πρώτη μας επιλογή ήταν ο ιθύνων νους της μπάντας, Chrigel Glanzmann, εν τέλει μιλήσαμε με την Anna Murphy (φωνητικά, hurdy gurdy), η οποία ωστόσο απάντησε με αρκετή όρεξη, όπως θα διαβάσετε, σε όλες τις ερωτήσεις μας.

Καλησπέρα είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Πρώτα απ' όλα συγχαρητήρια για το τελευταίο σας άλμπουμ με τίτλο “Helvetios”. Πες μου ποια ήταν τα συστατικά της επιτυχίας αυτή τη φορά;
Σε ευχαριστούμε! Συστατικά της επιτυχίας; Καλά τραγούδια με μια καλή παραγωγή!

Πιστεύω ότι υπάρχει ένα concept πίσω από το “Helvetios”. Είναι αλήθεια;
Ναι είναι το πρώτο άλμπουμ που έχει ένα concept. Το “Helvetios” εξιστορεί το οδυνηρό χρονικό του γαλατικού πολέμου. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί μια χρονολογική παράθεση αυτού του απαίσιου πολέμου, αλλά περιγράφει την ιστορία από την πλευρά των Helvetians, μιας κέλτικης φυλής. Κάτι τέτοιο δεν ήταν απλό στο να πραγματοποιηθεί μιας και η ιστορία είναι κυρίως γραμμένη από τους θριαμβευτές των πολέμων αυτών, που στην περίπτωση μας ήταν η ρωμαϊκή αυτοκρατορία και συγκεκριμένα ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας. Στις μέρες μας η πλειονότητα όσων γνωρίζουμε για τον γαλατικό πόλεμο προέρχονται από τα κείμενα του Καίσαρα και είναι προφανές ότι δεν αποδίδουν όλη την αλήθεια όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι ιστορικοί. Στο κείμενο του “Comentarii de Bello Gallico,” που είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτική προπαγάνδα προς όφελός του, παρουσιάζει τους προστάτες σπιτιών και οικογένειας Γαλάτες ως φιλοπόλεμους βάρβαρους. Επιπλέον, οι καταφανείς γενοκτονίες των γαλατικών φυλών αναφέρονται ως «ένδοξες μάχες» που δόθηκαν από τις ρωμαϊκές λεγεώνες «για να προστατεύσουν ηρωικά τον ρωμαϊκό λαό». Όπως βλέπεις, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο έργο το να απεικονίσει κανείς τον γαλατικό πόλεμο με τον τρόπο που θα το έκαναν οι Helvetians. Κάναμε επιπλέον προσπάθεια και συνεργαστήκαμε με επιστήμονες για να αμφισβητήσουμε την ιστοριογραφία και να επιτρέψουμε σε ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα να μας επηρεάσουν στην δημιουργία του δίσκου. Σε κάθε περίπτωση επιτρέπουμε και σε πιο απλά συναισθήματα να εκφραστούν, προσπαθώντας να φανταστούμε πως πραγματικά θα ήταν τα πράγματα τότε.

EluveitieΤι ακριβώς είναι τα γαλατικά και γιατί διαλέξατε να γράψετε σε αυτή την γλώσσα;
Όπως σίγουρα θα ξέρεις δε γράφουμε μόνο γαλατικούς στίχους. Κατά κύριο λόγο τα κομμάτια είναι γραμμένα στα Αγγλικά. Τα γαλατικά είναι μια κέλτικη διάλεκτος που έχει εκλείψει και χρησιμοποιούνταν από τους Γαλάτες. Γιατί την διαλέξαμε; Για να κάνουμε τη γενική ιδέα της μπάντας μας πιο αυθεντική και γιατί μας κίνησε το ενδιαφέρον. Και φυσικά γιατί ακούγεται ωραία. (γέλια)

Δεν φοβηθήκατε ότι έχετε πολλά κομμάτια σ’ αυτό το δίσκο;
Όχι πιστεύω ότι είναι εντάξει.

Αυτή τη φορά σπάτε την παράδοση των ατμοσφαιρικών εξωφύλλων  και απλά χρησιμοποιείτε ένα σύμβολο σε μαύρο φόντο. Γιατί έγινε αυτό και τι συμβολίζει;
Το σύμβολο είναι ένα triskelion και χρησιμοποιούνταν συχνά στην κέλτικη τέχνη. Μου αρέσει η απλότητά του και πιστεύω ότι ταιριάζει πολύ καλά στην όλη θεματολογία. Ψάχναμε κάτι απλό αυτή τη φορά και πραγματικά πιστεύω ότι έχει περισσότερη ατμόσφαιρα από τα προηγούμενα εξώφυλλά μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι η death metal πλευρα των Eluveitie θα είναι υψηλών προδιαγραφών σχεδόν σε κάθε άλμπουμ. Πόσο όμως καθοριστικό είναι για σας το folk στοιχείο σας;
Το folk κομμάτι των Eluveitie είναι εξίσου σημαντικό για μας όσο είναι και το metal. Ουσιαστικά, θα μπορούσες να ακούσεις τα δύο μέρη ξεχωριστά και θα ακούγονταν και πάλι ευχάριστα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, το ότι είναι και τα δύο ίσα.

EluveitieΠοιος γράφει τη μουσική και ποιος τους στίχους;
Πολλοί μάς φαντάζονται να καθόμαστε σε ένα κύκλο και να γράφουμε κομμάτια όλοι μαζί. Αυτό δε συμβαίνει, δε θα μπορούσε να δουλέψει. Ο Chrigel είναι ο εγκέφαλος των Eluveitie και ο κύριος συνθέτης που ουσιαστικά κάνει τα πάντα. Στο “Helvetios” ο Ivo άρχισε να εμπλέκεται περισσότερο γράφοντας δύο κομμάτια μόνος του και κάποια άλλα παρέα με τον Chrigel.
Η Meri και εγώ επίσης είμαστε οι δημιουργοί κάποιων μελωδιών, ενώ παράλληλα ο Chrigel μάς στέλνει τον κύριο κορμό των συνθέσεών του και όποτε του λείπουν κάποια κομμάτια μπορούμε να συμπληρώσουμε κάτι. Όσον αφορά τους στίχους, ο Chrigel γράφει την πλειοψηφία τους. Έχω γράψει και εγώ στίχους για 3 - 4 κομμάτια.

Ποιες μπάντες ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή σε σας;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ιδέα. Ακούμε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής και πιστεύω επηρεαζόμαστε από άλλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες υποσυνείδητα. Δεν διαλέγουμε δηλαδή κάποιες μπάντες και λέμε θέλουμε να μοιάσουμε σε αυτούς. Κάτι τέτοιο θα ήταν χαζό.

Τι άλλο εκτός από τη μουσική σας επηρεάζει στη δημιουργία των κομματιών σας;
Η φύση και η ίδια η ζωή. Είμαστε αρκετά ρεαλιστές σαν μπάντα, δεν υπάρχει κάτι το εσωτερικό ή εξωπραγματικό.

EluveitieΠώς καταφέρνετε να διατηρείτε μια καλή σχέση μεταξύ σας και να επικοινωνείτε τόσοι πολλοί συντελεστές σε κάθε δίσκο;
Ε υπάρχουν κάποιοι διαπληκτισμοί και συζητήσεις κατά καιρούς. (γέλια) Αλλά αυτό αποτελεί πρόβλημα κυρίως όταν είμαστε σε περιοδεία και όχι όταν ηχογραφούμε ένα δίσκο. Μπορείς να φανταστείς πως είναι να είσαι στο λεωφορείο με άλλους 7 ανθρώπους για ένα μήνα και να βλέπεστε καθημερινά. Ωστόσο, λειτουργεί πολύ καλά προς έκπληξη μας. Έχουμε φυσικά τις διαφωνίες μας αλλά αυτό είναι όλο. Πιθανόν να φταίει το ότι είμαστε ήρεμοι και ουδέτεροι Ελβετοί. (γέλια)
 
Έχεις και άλλα παράλληλα σχέδια στο μυαλό σου;
Έχω περίπου 7 παράλληλα project! Βασικά δεν έχω το χρόνο για όλα τους, αλλά έχω πολλές ιδέες μόνο για ένα...

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την Ελβετία μέχρι στιγμής; Πως την αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί; Πως την εκλαμβάνετε εσείς;
Δε θα το ‘λεγα, είμαστε αρκετά τυχεροί όσον αφορά αυτό το θέμα. Φυσικά και έχουμε παρατηρήσει μια μικρή διαφορά, μιας και αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει την οικονομία ανά τον κόσμο, αλλά η κατάσταση εδώ δεν μοιάζει καθόλου με των γειτονικών χωρών. Μας ξενίζει πάντα όταν είμαστε σε περιοδεία και βλέπουμε πόσο έχει αλλάξει η αξία των διαφόρων νομισμάτων.

EluveitieΜε όλα τα τρέχοντα κινήματα κατά του ελεύθερου διαδικτύου και της ελεύθερης διακίνησης αρχείων θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει την μουσική βιομηχανία και τα συγκροτήματα;
Είναι δύσκολο να πω κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι ο καιρός που κέρδιζε κάποιος λεφτά πουλώντας δίσκους με μια εταιρία έχει περάσει, εκτός και αν πουλούσε εκατομμύρια φυσικά. Αυτό από το οποίο ζουν μπάντες σαν εμάς είναι οι περιοδείες και το merchandise. Για μας είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ακούν τη μουσική μας, να την απολαμβάνουν και να έρχονται στις συναυλίες. Αν αυτό το κάνουν ενώ έχουν κατεβάσει από το διαδίκτυο τον δίσκο δεν έγινε και τίποτα. Προφανώς και είναι ωραίο να αγοράζουν το δίσκο αλλά δε μπορείς να το περιμένεις αυτό στις μέρες μας. Οι άνθρωποι ακούνε όσο περισσότερη μουσική μπορούν να βρουν, αλλά δεν έχουν τα χρήματα να την αποκτήσουν. Προσωπικά, μας θεωρώ τυχερούς που ανήκουμε στην metal σκηνή, διότι οι οπαδοί είναι πολύ αφοσιωμένοι και ακόμα και τώρα επιθυμούν να έχουν το δίσκο στα χέρια τους.

Έχει περάσει καιρός από το “Evocation I - The Arcane Dominion”. Πότε να περιμένουμε το “Ecovation II”;
Δε το γνωρίζουμε αυτό ακόμα, τίποτα δεν είναι κανονισμένο. Αλλά θα γίνει σίγουρα κάποια στιγμή.

Είναι η Ελλάδα ένας από τους σταθμούς σας στην επερχόμενη περιοδεία σας για το “Helvetios”;
Πιθανότατα αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Κλείνοντας τη συνέντευξη θέλω μια απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: Dark Tranquillity ή In Flames;
Δεν ακούω καμία από τις δύο μπάντες αλλά μιας και ήμασταν σε περιοδεία με τους Dark Tranquillity και μας έδωσαν την εντύπωση ότι είναι πολύ καλοί άνθρωποι και φυσικά πολύ καλοί μουσικοί θα πω : Dark Tranquillity.

Σε ευχαριστώ πολύ!
Επίσης!
  • SHARE
  • TWEET