Συνέντευξη Cancer Bats

«Thrash metal, hardcore punk, heavy stoner rock, σιρόπι σφενδάμου και θα καταλήξεις στους Cancer Bats!»

Από τον Τόλη Δόση, 06/06/2012 @ 12:37
Μια ιδιαίτερη μπάντα είναι οι Cancer Bats. Έχοντας έναν αρκετά προσωπικό και καθόλα διασκεδαστικό ήχο, κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέμματα πολλών, από τις πρώτες τους δισκογραφικές δουλειές ακόμη και να γίνουν αποδέκτες αξιοσημείωτης επιτυχίας. Στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του καινούργιου τους δίσκου "Dead Set On Living", είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κιθαρίστα της μπάντας, Scott Middleton, ο οποίος με ευχάριστη διάθεση απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις.

Συγχαρητήρια για το καινούριο σας άλμπουμ! Πώς έχουν ανταποκριθεί οι οπαδοί σας σε αυτό μέχρι στιγμής;
Η ανταπόκριση είναι καταπληκτική! Κάθε βράδυ στην περιοδεία, έχουμε οπαδούς που λένε ότι αυτός είναι ο αγαπημένος τους Cancer Bats δίσκος μέχρι στιγμής και ζητούν να παίξουμε πολλά νέα τραγούδια. Τίποτα δεν μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα απ’ το να βλέπουμε το κοινό να ξέρει όλους τους στίχους από τα καινούρια τραγούδια!

Πιστεύεις ότι ο ήχος σας έχει εξελιχθεί στο "Dead Set On Living";
Το ελπίζω! Νομίζω ότι αν το συγκρίνεις με το πρώτο μας άλμπουμ υπάρχει τεράστια διαφορά, αλλά και πάλι καταλαβαίνεις ότι είναι ένας Cancer Bats δίσκος. Κάθε δίσκο που γράφουμε, προσπαθούμε να τον κάνουμε διαφορετικό από τον προηγούμενο.

Ποιά είναι η ιστορία πίσω από τον τίτλο του άλμπουμ;
Ένας καλός μας φίλος έπαθε καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Επέζησε και έκανε ένα τατουάζ που έλεγε DSOL - και μας είπε ότι σήμαινε «dead set on living», το οποίο πήρε από το τραγούδι των Husker Du που λέγεται "Dead Set On Destruction", αλλά το άλλαξε για να του θυμίζει να ζει με μια πιο θετική στάση ζωής. Ο Liam τότε έγραψε το τραγούδι DSOL και οι στίχοι αφορούν αυτό που συνέβη στο φίλο μας. Όλοι αγαπήσαμε αυτόν τον τίτλο και θεωρήσαμε ότι λειτουργεί πραγματικά καλά και σαν τίτλος ολόκληρου του άλμπουμ.
       
Cancer BatsΑπό πού είναι εμπνευσμένοι οι στίχοι σας;
Ο Liam φαίνεται ότι γράφει πολλά τραγούδια από προσωπικές του εμπειρίες και πράγματα που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Αυτό που μου αρέσει στον καινούριο δίσκο είναι ότι υιοθετεί την οπτική γωνία ενός αφηγητή και τραγουδάει και για λιγότερο υποκειμενικά θέματα.

Πες μας μερικά λόγια για τους καλεσμένους που συμμετείχαν σε αυτό το άλμπουμ.
Στο τραγούδι "Rats" είχαμε το Rob από την καναδική metal μπάντα Sacrificed που ήρθε και τραγούδησε και ήταν πραγματικά υπέροχος! Τα φωνητικά του ακούγονται σαν μια πιο «κακή» και metal εκδοχή του Liam! Στο τραγούδι "Bastards!" είχαμε τον Dez από τους Devildriver και την Kate από τους An Horse. Δύο πολύ διαφορετικοί μουσικοί, αλλά και οι δύο καλοί μας φίλοι που πραγματικά έκαναν εξαιρετική δουλειά σε αυτό το τραγούδι. Πιστεύω ότι η αντίθεση ανάμεσα στην πολύ βαριά φωνή του Dez και στο μελωδικό «θρήνο» της Kate είναι τόσο ωραία και κάνει αυτό το τραγούδι ένα από τα αγαπημένα μου του καινούριου δίσκου.

Cancer BatsΒρίσκεστε στη μέση μίας περιοδείας. Πώς πάνε τα πράγματα μέχρι τώρα; Ήταν εξουθενωτικό να δώσετε έξι συναυλίες σε μία ημέρα όπως κάνατε στο Λονδίνο;
Η περιοδεία είναι φανταστική! Είμαστε στη Γερμανία τώρα και θα είμαστε στην Ευρώπη συνολικά για δέκα εβδομάδες από τον Απρίλη που ήρθαμε! Τα έξι live στο Λονδίνο ήταν καταπληκτικά! Περάσαμε υπέροχα! Ήταν εύκολο και διασκεδαστικό στην πραγματικότητα, αλλά την επόμενη ημέρα πονούσαμε παντού! (γέλια)

Έχετε πει ότι είστε θαυμαστές της indie μουσικής. Με ποιόν τρόπο θεωρείς ότι το συγκρότημά σας έχει επηρεαστεί από αυτή;
Πιστεύω ότι όλα τα είδη μουσικής έχουν επηρεάσει το συγκρότημα, και το να ακούς είδη εκτός της «βαριάς» μουσικής μπορεί να προσφέρει μεγάλη έμπνευση στη συνθετική διαδικασία. Οι περισσότερες indie rock μπάντες προσεγγίζουν διαφορετικά το γράψιμο τραγουδιών σε σχέση με τις ακραίες metal ή hardcore punk μπάντες, αλλά στους Cancer Bats αρέσει να αναμιγνύουν τα πάντα μαζί και να βλέπουμε το αποτέλεσμα. Δεν πιστεύω ότι θα φτιάξουμε ένα δίσκο που να ακούγεται όπως οι "The Arcade Fire", αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίζουμε την αξία των καλών συνθέσεων που λαμβάνουν χώρα σε κάθε είδος μουσικής.

Cancer BatsPunk, rock, metal, hardcore. Η μουσική σας τα έχει όλα! Αυτή η ποικιλία σας έρχεται φυσικά;
Ναι, όλοι μας μεγαλώσαμε ακούγοντας πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Στον Καναδά η μουσική σκηνή ήταν πάντα μικρή κι έτσι η μουσική αποκτά ποικιλομορφία από την ανάγκη να βρεις συγκροτήματα που θα παίξετε μαζί, ανεξαρτήτως του είδους τους. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι τη μπάντα μας σαν μία μοντέρνα εκδοχή του Crossover ήχου που ήρθε στη δεκαετία του '80 όταν το thrash metal και το hardcore punk «συγκρούονταν» με φοβερά συγκροτήματα όπως οι Suicidal Tendencies, οι Corrosion of Conformity και οι DRI, αλλά σ’ αυτό πρόσθεσε λίγο heavy stoner rock και σιρόπι σφενδάμου και θα καταλήξεις στους Cancer Bats!(γέλια)

Cancer BatsΈχετε ένα alter ego συγκρότημα, τους Bat Sabbath. Είναι στα σχέδιά σας να ηχογραφήσετε ένα δίσκο κάποια στιγμή;
Τίποτα συγκεκριμένο ακόμα, αυτό ξεκίνησε σαν κάτι διασκεδαστικό να κάνουμε μεταξύ των ηχογραφήσεων και όταν είχαμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Αν κάποτε έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ίσως ηχογραφήσουμε κάτι!

Τι να περιμένουμε από το live των Cancer Bats στην Ελλάδα;
Μάλλον το πιο ορμητικό head banging πάρτυ που έχει δει ποτέ η Αθήνα! Έχουμε ακούσει σπουδαία πράγματα για το πώς είναι να παίζεις στην Ελλάδα και ειλικρινά ανυπομονούμε! Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιτέλους θα παίξουμε στη χώρα σας!
  • SHARE
  • TWEET