Συνέντευξη Blake Judd (Nachtmystium)

«Εμπνέομαι ιδιαίτερα από τον θρησκευτικό φανατισμό που υπάρχει στις θρησκείες σε όλο τον κόσμο»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 28/08/2012 @ 12:38
Οι Nachtmystium προκάλεσαν με τα δύο προηγούμενα τους άλμπουμ αρκετή συζήτηση αναφορικά με τους πειραματισμούς που εισήγαγαν στον ήχο τους. Στο καινούριο τους ωστόσο δίσκο, με τον τίτλο "Silencing Machine", επιστρέφουν σε πιο παραδοσιακές φόρμες με κάποια νέα στοιχεία στη μουσική τους. Είχαμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τον ιθύνοντα νου της μπάντας, Blake Judd, για να μας εξηγήσει περισσότερα σχετικά με τις μουσικές του ανησυχίες και όχι μόνο.

Γεια σου, πώς είσαι;
Κουρασμένος, με προβλήματα και κοιμάμαι αργά τον τελευταίο καιρό. Είναι 7:30 πμ και είμαι στο πόδι από χθες, δεν μπόρεσα να κοιμηθώ χθες βράδυ. Δεν είμαι σίγουρος γιατί, αλλά αυτή είναι η κατάσταση εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα επιβιώσω.

Πόσο καιρό δουλεύετε στο νέο σας άλμπουμ;
Άρχισα να γράφω το "Silencing Machine" με τον Andrew Markuszewski (ο άλλος κιθαρίστας των Nachtmystium) και τον Charlie Fell (τον drummer μας) στα μέσα του 2011. Χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να τα φτιάξουμε όλα και να είμαστε έτοιμοι για ηχογράφηση.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept σχετικά το "Silencing Machine";
Όχι, αυτό το άλμπουμ δεν είναι concept (όπως ήταν τα δύο τελευταία, η "Black Meddle" σειρά). Αυτό το άλμπουμ αναφέρεται σε πολλά πράγματα, που κυμαίνονται από την περιφρόνησή μας για την οργανωμένη θρησκεία, τα πράγματα στην προσωπική μας ζωή σχετικά με τα οποία έχουμε γράψει κομμάτια και πάνω από όλα για τον κόσμο γύρω μας, στον οποίο ζούμε σήμερα. Ο σύγχρονος κόσμος είναι ένας μέρος γεμάτο έμπνευση για αυτό το είδος της μουσικής, λόγω της βίαιης και καπιταλιστικής (που κινείται  με γνώμονα την απληστία) κοινωνίας σαν και αυτή που εμείς, ως Αμερικανοί, ζούμε.

NachtmystiumΣε σύγκριση με τα δύο "Black Meddle" άλμπουμ, το "Silencing Machine" δεν εμπεριέχει την πειραματική διάσταση των δύο αυτών κυκλοφοριών. Γιατί και πώς πήρατε την απόφαση να εγκαταλείψει τα prog, space, ψυχεδελικά και λοιπά στοιχεία της μουσικής σας;
Διαφωνώ σε αυτό το σημείο. Πειραματιστήκαμε με πολλά νέα πράγματα σε αυτό το δίσκο που δεν ήταν παρόντα σε άλμπουμ των Nachtmystium στο παρελθόν. Η χρήση modular synthesizers, looping και άλλες industrial τύπου τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν κατά την ηχογράφηση των synthesizers / πλήκτρων για αυτό το δίσκο. Δουλέψαμε πολύ, επίσης, για τη δημιουργία κάποιων άγριων ήχων στις κιθάρες, ήχους που είναι πολύ «βαρύτεροι» από ό, τι έχουμε χρησιμοποιήσει στα "Black Meddle" άλμπουμ. Έτσι, ακόμα πειραματιζόμαστε, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο . Όσον αφορά τα prog / space  / psych στοιχεία που δεν βρίσκονται εδώ, αλλά ήταν στα δύο τελευταία άλμπουμ μας, γιατί θα έπρεπε να επαναλάβουμε κάτι που έχουμε ήδη κάνει;  Αυτή είναι η άποψή μας γι 'αυτό. Θέλαμε να πάμε πίσω στα βασικά με αυτό το άλμπουμ και να γράψουμε ένα πραγματικά συμπαγή metal δίσκο και να προσπαθήσουμε μερικά νέα πράγματα (όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω). Δεν θέλαμε να κάνουμε ένα "Assassins" part 2 ή και "Addicts" part 2. Είμαστε μια μπάντα που βγαίνει από το δρόμο της με το να μην επαναλάβει τον εαυτό της, έχουμε πάντα αυτό τον τρόπο και θα προσπαθήσουμε να πορευτούμε πάντα με αυτόν τον τρόπο στο μέλλον, καθώς πιστεύω ότι θα μας οδηγήσει να κάνουμε πολύ πιο ενδιαφέροντες δίσκους. Ποτέ δεν ξέρετε τι πρόκειται να πάρετε από εμάς και με αυτή την έννοια θέλω να κρατήσουμε τους οπαδούς μας σε εγρήγορση.

Πιστεύεις ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μεταξύ του νέου και των προηγούμενων άλμπουμ;
Όχι, υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν αυτό το δίσκο πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες προσπάθειές μας. Αυτό είναι για τους ακροατές να ανακαλύψουν και να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη εν τούτοις.

NachtmystiumΤι σας έκανε να ακολουθήσετε αυτό το είδος πειραματισμού τότε;
Πάντα έκανα αυτό ακριβώς που ήθελα να κάνω σε κάθε δεδομένη στιγμή. Όταν έγραφα το "Assassins", ασχολιόμουν σε μεγάλο βαθμό με το ψυχεδελικό rock και αυτό αντανακλάται στον δίσκο. Στο "Addicts" άκουγα πολλά πράγματα σαν post-punk / post-rock εκείνη την εποχή όπως οι Joy Division, οι Interpol, oι Μy Bloody Valentine, οι Editors, κλπ και αυτό μπήκε σε μεγάλο βαθμό στον ήχο αυτού του άλμπουμ. Αυτό το άλμπουμ ("Silencing Machine") έχει επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό από το καλό black metal (όπως μερικά από τα προσωπικά αγαπημένα μου, πρώιμους Bathory, Katharsis, Deathspell Omega, πρώιμους Darkthrone, Burzum, κλπ) και επίσης σε μεγάλο βαθμό από industrial μπάντες, όπως τους Ministry, Killing Joke, πρώιμoυς Nine Inch Nails, κλπ.

Αισθάνεσαι ότι το νέο σας άλμπουμ έχει τα συστατικά να είναι πιο επιτυχές από ό,τι τα δύο προηγούμενά σας;
Νομίζω πως ναι. Αισθάνομαι ότι η γραφή των κομματιών είναι πολύ ισχυρότερη και τα κομμάτια είναι πιο ευκολομνημόνευτα. Υπάρχει ένας τόνος δυνατών σημείων σε αυτό το άλμπουμ, υλικό που θα βρείτε να έχει κολλήσει στο μυαλό σας μετά από την ακρόασή του. Αυτό συμβαίνει όταν ξέρω ότι έχω κάνει κάτι σωστό με ένα κομμάτι, καθώς βρίσκω να έχει κολλήσει στο κεφάλι μου για ημέρες μετά το γράψιμο και την ηχογράφησή του. Αυτό είναι ένα από τα «φίλτρα» μου βάζω στη μουσική μας πριν αποφασίσω τι είναι αρκετά καλό για να πάει σε ένα δίσκο και τι πρέπει να κοπεί και να αφαιρεθεί. Τέλος πάντων, με όλα αυτά που είπα, ναι, νομίζω ότι αυτό το άλμπουμ έχει τη δυνατότητα να πάει καλά ή και καλύτερα από ό, τι τα δύο προηγούμενα. Νομίζω ότι η όλη απόδοση είναι μόνο δυνατότερη και πιο «σφικτή» από αυτή των δύο τελευταίων άλμπουμ.

NachtmystiumΠοιές είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης και επιρροής για τη μουσική και τους στίχους;
Όπως είπα σε προηγούμενη απάντηση σε αυτή τη συνέντευξη, μεγαλύτερες επιρροές μου για τη μουσική όσο και στίχους προέρχονται από δύο μέρη: την προσωπική ζωή μου, και τον κόσμο γύρω μου. Κάθε τραγούδι στο δίσκο αυτό ασχολείται με ένα από αυτά τα δύο πράγματα. Σε αυτό τον δίσκο εμπνέομαι ιδιαίτερα (στιχουργικά έτσι κι αλλιώς) από τον θρησκευτικό φανατισμό που υπάρχει στις θρησκείες σε όλο τον κόσμο. Φονταμενταλιστές Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι είναι οι άνθρωποι στους οποίους επιτιθέμαστε όταν αναφερόμαστε στο θέμα της θρησκείας σε στίχους του "Silencing Machine". Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν κάποια από τις τρεις θρησκείες σε ακραία επίπεδα (που θα οδηγήσει στην εκκόλαψη τρομοκρατών στην περίπτωση του Ισλάμ, σε ορισμένες περιπτώσεις με ορισμένα άτομα, ή σε σχέση με το χριστιανισμό, θα μπορούσε να είναι κάποιος αγράμματος θρησκόληπτος με κόκκινο λαιμό στις Ηνωμένες Πολιτείες που παίρνει τον «ιερό σταυρό» του και στη συνέχεια πηγαίνει και βάζει βόμβα σε μια κλινική αμβλώσεων ή κάτι τέτοιο). Αυτοί οι τύποι των φονταμενταλιστών είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για τους υπόλοιπους κανονικούς ανθρώπους του κόσμου. Αυτά είναι τα είδη των προτύπων συμπεριφοράς που έχω παρατηρήσει σε όλο τον κόσμο απλά δίνοντας προσοχή στις ειδήσεις και όντας σίγουρος ότι έχω μια καλή, ισορροπημένη δόση των ειδήσεων τακτικά, ώστε να αισθάνομαι ότι έχω κάποια ιδέα για το τι συμβαίνει εκεί έξω στον «πραγματικό κόσμο». Έχω σχηματίσει τότε απόψεις για τα θέματα αυτά και στην περίπτωση του "Silencing Machine" έχω επιλέξει να ασχοληθώ και με τα συναισθήματά μου σε κάποια από τα κομμάτια, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι ο πρώτος δίσκος από το "Instict: Decay" που έγραψα το μεγαλύτερο μέρος των στίχων. Ο Chris Black, πολύ καιρό παραγωγός / μηχανικός μας, έγραψε σχεδόν όλους τους στίχους για τα "Assassins" και "Addicts" με την καθοδήγησή μου όσον αφορά τη θεματολογία. Αποφάσισα ότι ήταν κάτι που επρόκειτο να γίνει μόνο για τη "Black Meddle" σειρά.  Έχω επιστρέψει στο να είμαι ο κύριος στιχουργός για αυτή τη μπάντα και σκοπεύω να το κρατήσω και στο μέλλον, καθώς απόλαυσα πραγματικά το γράψιμο των στίχων για αυτό το δίσκο και νιώθω ότι έχω βελτιωθεί πολύ στην διατύπωση των λέξεων, τοποθέτηση των λέξεων στα τραγούδια, η τοποθέτηση των χορωδιακών, κλπ. Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος με το πώς όλες αυτές οι πλευρές με τους στίχους και τα φωνητικά δούλεψαν σε αυτό το δίσκο.

NachtmystiumΚατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι Nachtmystium έκαναν πολλές αλλαγές στο line up. Μήπως αυτό σας βοήθησε να βρείτε τον ήχο που ψάχνατε; Θέλω να πω πως τα άλλα μέλη συνέβαλαν σε αυτό;
Οι Nachtmystium πάντα ήταν πρωτίστως εγώ και όποιον έχω προσλάβει για να παίξει μαζί μου ανά πάσα στιγμή. Τα υπόλοιπα μέλη κατά το παρελθόν δεν συνέβαλαν πάρα πολύ εκτός από το να εμφανίζονται και να παίζουν αυτό που έπρεπε να παίξουν. Ως ομάδα, έχουμε γράψει πολύ λίγα πράγματα στο παρελθόν. Είχα μόνο μια πλήρη μπάντα σε ετοιμότητα, γιατί χρειάζεται μια πλήρη μπάντα για να παίξουμε ζωντανά, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους Nachtmystium. Περιοδεύουμε πολύ και μου αρέσει να είμαι στο δρόμο και να το κάνουμε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτός ήταν κανονικά ο νούμερο ένα λόγος που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τους Nachtmystium, το πρόγραμμα περιοδείας ήταν πολύ απαιτητικό για τα περισσότερα από τα πρώην μέλη. Οι άνθρωποι έχουν δουλείες, συζύγους, σπίτια, παιδιά, κλπ. τώρα που είμαστε όλοι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (είμαι έτοιμος να πιάσω τα 30 χρόνια, για παράδειγμα), και δεδομένου ότι είμαι επίμονος στο να περιοδεύουμε σε μεγάλο βαθμό τον περισσότερο χρόνο, πολλές φορές δεν θα βολέψει κάποιον άλλο στη μπάντα και φυσικά έπρεπε να αντικατασταθεί. Δεν αφήνω τα πράγματα από την προσωπική ζωή των άλλων μελών της μπάντας  να περιορίζουν τη δυνατότητα μας για περιοδεία. Αυτό ακούγεται σκληρό, αλλά έχω να κρατήσω τους  τροχούς να κινούνται προς τα εμπρός ανά πάσα στιγμή. Η στασιμότητα είναι αυτό που καταστρέφει μπάντες ή τις αφήνει να ξεχαστούν. Είναι σημαντικό να κατανοείς την προσπάθεια να ανέβει αυτή η μπάντα σε υψηλότερο επίπεδο. Το τρέχον line up είναι μαζί εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια τώρα (χωρίς αλλαγές εκτός από την προσθήκη ενός μπασίστα για περίπου ένα χρόνο, ενώ Will Lindsay, επίσημος μπασίστας μας, πήρε κάποιο χρόνο μακριά από τους Nachtmystium για να επικεντρωθεί σε άλλη μπάντα του, τους Indian από την Relapse Records). Με αυτό το line up έχουμε παίξει πάνω από 400 shows μαζί, πριν από την ηχογράφηση του "Silencing Machine", έτσι είμαστε αρκετά δεμένοι με ένα τρόπο που κανένα line up ηχογράφησης δεν υπήρξε μέχρι τώρα, το οποίο νομίζω ότι είναι απλά ένας ακόμη λόγος που εξηγεί γιατί στη μπάντα αισθανόμαστε ότι αυτός ο δίσκος είναι πολύ δυνατότερος από τους προκατόχους του.

NachtmystiumΠοιός ήταν ο δίσκος που ήρθε πιο κοντά στο μουσικό όραμά σας;
Πάντα ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τις στροφές που κάναμε σε όλους του δίσκους μας. Νομίζω ότι ο τελευταίος, ωστόσο, είναι αυτός που είναι πιο κοντά σε αυτό που είχα οραματιστεί να είναι. Το "Silencing Machine" προέκυψε όπως ακριβώς επιθυμούσα. Δεν έχω κανένα παράπονο. Θα μπορούσα να διαμαρτύρομαι για τα δύο τελευταία άλμπουμ όλη την ημέρα, αλλά με αυτό, είμαι αρκετά ικανοποιημένος.

Σκοπεύετε να υποστηρίξει το νέο σας άλμπουμ με συναυλίες ή εκτενείς περιοδείες; Είναι δυνατόν να σας δούμε ζωντανά στην Ελλάδα;
Ναι, θα περιοδεύσουμε στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη (ως συνήθως) για το άλμπουμ κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών. Σχεδιάζουμε να επιστρέψουμε στην Ευρώπη σίγουρα (ήμασταν τον Απρίλιο για μια headlining περιοδεία δυόμιση εβδομάδων με τους Dark Fortress ως support - οι οποίοι, επιτρέψτε μου να προσθέσω, είναι καλά παιδιά και μια φανταστική μπάντα). Δεν είμαι σίγουρος πότε θα έρθουμε την Ευρώπη, αλλά σχετικά με την Αμερική / Καναδά, θα είμαστε εκεί τον Νοέμβριο / Δεκέμβριο με την οπτική των πραγμάτων ως έχουν τώρα. Αναμένω να είμαστε πίσω στην Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, υποθέτοντας ότι ο κόσμος δεν θα τελειώσει από τώρα μέχρι τότε.

Τι νομίζετε ότι κάνει τους Nachtmystium ξεχωριστούς σε σύγκριση με άλλα συγκροτήματα της σύγχρονης black metal σκηνής;
Οι Nachtmystium έπαιζαν και πάντα θα παίξουν με τους δικούς τους κανόνες. Δεν αφήνουμε οποιεσδήποτε εξωτερικές επιρροές ή πιέσεις από οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε επιχείρηση / εταιρεία να μας πει τι να κάνουμε. Κάνουμε ό,τι θέλουμε να κάνουμε και το κάνουμε καλά, με την καρδιά μας και με 100% βεβαιότητα.

NachtmystiumΠαρακολουθείς την σύγχρονη black metal σκηνή; Ποιες οι αγαπημένες μπάντες από το παρελθόν ή το παρόν ανεξάρτητα από το είδος;
Όχι πάρα πολύ αυτό τον καιρό, αλλά υπάρχουν μερικά συγκροτήματα να προσέξω. Μου αρέσουν πολλά από τα συγκροτήματα από τη Norma Evangelium Diaboli, για παράδειγμα. Μου αρέσουν, επίσης, τα νεότερα άλμπουμ των Arckanum, Pseudogod, Deathspell Omega, Blut Aus Nord, Watain, κλπ., Σχετικά με κλασικά πράγματα, αγαπημένα μου είναι πράγματα, όπως Strid, Burzum, Abyssic Hate, early to mid era Graveland, Bathory , Beherit, Venom, Nifelheim, Dissection, Blasphemy, Conqueror, κλπ. Θα μπορούσα να συνεχίσω επ' άπειρον. Ήμουν ένα black metal freak για τόσα πολλά χρόνια. Σε ένα σημείο νομίζω ότι μάλλον είχα πάνω από 1000 διαφορετικούς black metal δίσκους.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από Nachtmystium στο μέλλον;
Φαντάζομαι μπορείτε να περιμένετε να μας δείτε στο δρόμο αρκετά για το επόμενο έτος. Σε κάποια στιγμή σύντομα, πρόκειται να ηχογραφήσουμε δύο νέα κομμάτια για κάποιο επερχόμενο split 7" EP που θα ανακοινωθεί σύντομα κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2012. Αρκετά παραγωγική χρονιά αν επιτρέπεται να το πω έτσι μόνος μου.

Θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς;
Πραγματικά ελπίζω να συναντηθούμε με ορισμένους ή όλους από σας σε κάποιο show των Nachtmystium στην Ελλάδα κάποια μέρα! Οι φίλοι μου οι Marduk μου έχουν πει ότι στην Ελλάδα οι συναυλίες μπορεί να είναι καταπληκτικές και είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες, και γνωρίζοντας πόσο πολύ περιοδεύουν οι Marduk, αυτό σημαίνει πολλά, διότι είναι έξω συνεχώς και έχουν πάει σε όλα τα μέρη του κόσμου. Έτσι, ελπίζουμε ότι θα συναντηθούμε σύντομα παιδιά! Ευχαριστούμε όλους στην Ελλάδα που έχουν τσεκάρει την μουσική μας. Θα φτάσουμε και σε σας κάποια στιγμή σύντομα!

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.
  • SHARE
  • TWEET