Συνέντευξη Accept (Wolf Hoffmann)

«Ο Udo είναι σαν να μην υπάρχει για εμένα»

Από τον Κώστα Πολύζο, 04/05/2012 @ 12:55
Για τους Accept τι μπορεί να πει κάποιος; Το συγκρότημα το οποίο αναστήθηκε δύο φορές από τις στάχτες του, επέστρεψε μετά από 15 χρόνια απραξίας και σε διάστημα δύο ετών μας χάρισε δύο καταπληκτικά άλμπουμ. Η κυκλοφορία του "Stalingrad" στάθηκε ως αφορμή για να επικοινωνήσουμε με τον Wolf Hoffmann, ο οποίος όπως φαίνεται πιστεύει πολύ στην μπάντα, αλλά δεν έχει καμία διάθεση να μιλήσει για το παρελθόν και πρώην συνεργάτες (λέγε με Udo). Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα συζητήσαμε σχετικά με τον νέο δίσκο, αλλά και για την επικείμενη περιοδεία, η οποία όπως φαίνεται θα κάνει στάση και πάλι στη χώρα μας.

Γεια σου Wolf, τι κάνεις;
Όλα καλά.

Ξέρω ότι σε μερικές μέρες ξεκινάτε την περιοδεία, σωστά; (σ.σ.: η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 30/03)
Σωστά, είμαι σχεδόν στη Γερμάνια. Βασικά πετάω  αύριο, αυτή τη στιγμή είμαι ακόμα στην Αμερική

Νιώθω την ανάγκη να σε συγχαρώ για το καινούριο σας δίσκο ο οποίος κατά την άποψή μου είναι άλλη μία φοβερή προσθήκη στους ήδη κλασικούς. Πώς νιώθεις για αυτόν;
Σε ευχαριστώ πολύ. Δουλέψαμε πραγματικά πολύ σκληρά για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα και ειλικρινά νοιώθω πολύ χαρούμενος που σε ακούω να το λες αυτό.    

Φαίνεται λοιπόν πως με τον Mark Tornillo έχετε βρει τον τέλειο τραγουδιστή για το συγκρότημα...
Πιστεύω πως το πολύ δυνατό του σημείο είναι η φωνητική του ευελιξία. μπορεί να ουρλιάξει και να τραγουδήσει τα ψηλά φωνητικά όπως μπορούσε ο Udo, αλλά με πιο κοντρολαρισμένο τρόπο, ενώ έχει και άλλα πολύ καλά στοιχεία. Μπορεί για παράδειγμα, να τραγουδήσει πολύ καλά τα μελωδικά και τα πιο αργά μέρη. Έχει μεγάλη ποικιλία χωρίς να χάνει στο γενικό σύνολο.

AcceptΦυσικά και ότι μπορεί να αποδώσει πολύ καλά το παλιότερο υλικό...
Ναι, ναι, φυσικά. Αυτό άλλωστε ήταν και το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε σε αυτόν.

Πιστεύατε από την αρχή πως θα ταιριάξετε τόσο καλά;
Απόλυτα! Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ξεκινήσαμε το reunion.

Δεν είχαμε ακούσει ούτε μια νότα από εσάς για 15 χρόνια και τώρα όχι μόνο όχι μόνο επιστέψατε αλλά βγάλατε και δύο καταπληκτικούς δίσκους σε μια περίοδο δύο ετών. Νοιώθετε πως ξανανιώσατε; Από πού έρχεται όλη αυτή η ενέργεια και η έμπνευση;
Νοιώθουμε σαν μικρά παιδιά, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που βγήκαμε ξανά στον δρόμο και παίζουμε rock ‘n’ roll και πάλι. Πιστεύω πως αυτή η μεγάλη διακοπή που κάναμε μας βοήθησε με πολλούς τρόπους. Πρώτα από όλα μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο διασκεδαστικό είναι όλο αυτό και φυσικά να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Τόσα χρόνια που συνεχίζαμε ασταμάτητα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ενέργειά μας. Ενώ τώρα αυτή η ενέργεια έχει επιστρέψει και θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Και τι συμβαίνει με την έμπνευση, νιώθετε πως έχει επιστρέψει και αυτή;
Βέβαια νοιώθουμε πως έχουμε επιστρέψει για τα καλά (σ.σ.: “We’re back in the saddle again” είπε) (γέλια)

Πώς πιστεύεις πως θα αντιδράσουν οι οπαδοί με το "Stalingrad", τώρα που το στοιχείο της έκπληξης δεν υπάρχει όπως με το "Blood Of The Nations";
Δεν ξέρω, φαντάζομαι πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε, ελπίζω πως θα τους αρέσει. Μέχρι τώρα οι δημοσιογράφοι όπως  εσύ, έχουν εκφραστεί με πολύ καλά λόγια, αλλά μέχρι τώρα οι οπαδοί δεν έχουν ακούσει κάτι εκτός από το ομώνυμο που δώσαμε στη δημοσιότητα. Θα πρέπει να περιμένουμε να ακούσουν ολόκληρο το album, αν και είμαι πεπεισμένος πως θα τους αρέσει, αλλά στο τέλος της μέρας ποτέ δεν ξέρεις πραγματικά. Θα πρέπει να αφήσουμε τους οπαδούς να το κρίνουν.

AcceptΟι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας που το έχουν ακούσει, τι γνώμη έχουν;
Τους αρέσει πολύ και κάποιοι λένε πως είναι καλύτερο από το "Blood Of The Nations", το οποίο με ξάφνιασε να σου πω την αλήθεια, πράγμα για το οποίο όμως δεν αντιλέγω. (γέλια)

Έχεις ξεχωρίσει κάποια τραγούδια;
Ναι. Πραγματικά μου αρέσει το "Shadow Soldiers", το "Stalingrad", το "The Galley" ...ξέρεις, και το "Hellfire" είναι αρκετά cool...

Και το "Us Against The World"...
Ναι, ναι κι αυτό...

Καλά, τι να λέμε τώρα. Ο δίσκος είναι γεμάτος από φοβερά τραγούδια...
(γελάει)

Δουλέψατε πάλι με τον Andy Sneap. Ποιά ήταν η συνεισφορά του στο αποτέλεσμα;
Προφανώς δεν θα το είχαμε επιλέξει αν δεν είχαμε συνεργαστεί τόσο καλά την προηγούμενη φορά. Ήμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το "Blood Of The Nations" και όπως λένε, δεν αλλάζεις την ομάδα που κερδίζει. Μας καθοδήγησε πολύ καλά στην όλη διαδικασία και η μόνη διαφορά με την προηγούμενη φορά ήταν πως τώρα είχαμε γράψει κομμάτια τα οποία ήταν όπως τα θέλαμε, από την αρχή που ξεκινήσαμε την διαδικασία της ηχογράφησης. Είχαμε σαν οδηγό το "Blood Of The Nations". Θέλαμε να γράψουμε στο ίδιο στυλ και αν γινόταν ακόμη καλύτερα, χωρίς να διαφοροποιηθούμε.

Οπότε η μόνη διαφορά ήταν πως μπήκατε στο studio πιο στοχευμένα συνθετικά;
Δεν θέλαμε να αλλάξουμε τίποτα, κάναμε ακριβώς αυτό που θέλαμε. Χρησιμοποιήσαμε τους ίδιους ανθρώπους, τα ίδια «υλικά»  και φτιάξαμε ένα δίσκο, ελπίζω όσο καλό όσο ο προηγούμενος. Δεν χρειάστηκε να κοιτάξουμε πολύ μακριά και να επαναπροσδιορίσουμε τη μουσική μας.

AcceptΤι πιστεύεις για την μπάντα του Andy, τους Hell, με τους οποίους θα βγείτε και σε περιοδεία μαζί;
Νομίζω πως είναι μια εξαιρετική μπάντα. Δεν τους έχω δει ποτέ live αλλά πιστεύω πως είναι πολύ διασκεδαστικό που θα περιοδεύσουμε μαζί. Είναι πρώτη φορά που θα έχουμε το συγκρότημα του παραγωγού μας να ανοίγει για εμάς τις συναυλίες.

Ήταν πετυχημένο το προηγούμενο άλμπουμ σε επίπεδο πωλήσεων;
Ναι, πήγε πραγματικά πολύ καλά.

Οπότε, ποιές είναι οι προσδοκίες σας για τους Accept στα επόμενα χρόνια;
Ο στόχος μας είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα από ότι κάναμε με το “Blood Of The Nations”. Θέλουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα που είχαμε στα 80s, το οποίο έχουμε καταφέρει έως ένα σημείο αυτά τα 2 χρόνια. Θέλουμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω αυτή τη φορά και αυτό έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη παραγωγή στα live που ξεκινάμε τώρα στην Ευρώπη. Όλα θα είναι ένα επίπεδο πιο πάνω. Αυτό που κάναμε αυτά τα τελευταία 2 χρόνια ήταν να επανασυστήσουμε τους Accept. Πήγαμε σε μέρη που δεν είχαμε ξαναπάει, πάντα ταξιδεύοντας μόνο με τις κιθάρες μας και τι βαλίτσες μας και ροκάροντας όσο πιο δυνατά μπορούσαμε. Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα σε επίπεδο παραγωγής, κάτι που θα αρέσει στους οπαδούς. Έχουμε κανονίσει να κάνουμε πολλές συναυλίες και αυτή τη χρονιά θα γυρίσουμε όλο τον κόσμο, κυρίως από το Φθινόπωρο και μετά. Θα περάσουμε σίγουρα και από την Ελλάδα.

AcceptΑυτό ήθελα να σε ρωτήσω. Είδα την περιοδεία που ανακοινώσατε αλλά η Ελλάδα δεν ήταν στα σχέδια σας, οπότε αναλογιζόμενος την επιτυχία που είχε η προηγούμενη επίσκεψη σας εδώ αναρωτιόμουνα αν και πότε θα ξαναέρθετε από τα μέρη μας;
Ναι, οπωσδήποτε. Έχουμε προγραμματίσει να έρθουμε στην Ελλάδα το φθινόπωρο, νομίζω κάποια στιγμή τον Οκτώβριο. Μόλις μίλησα με τους ανθρώπους που το κανονίζουν και σίγουρα ή Ελλάδα είναι στο πρόγραμμα.

Πιστεύεις πως οι Accept έχουν κάποιον χαρακτηριστικό ήχο ο οποίος σας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες μπάντες;
Σίγουρα το ελπίζω. Δουλεύουμε πολύ σκληρά και νομίζω πως έχουμε κάτι ξεχωριστό κάτι το οποίο ίσως αποδεικνύεται πως έχουμε κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις τι ακριβώς είναι, αλλά σίγουρα είναι εκεί.

Σε προσωπικό επίπεδο τώρα ποιές είναι οι επιρροές σου και τι σε εμπνέει ως κιθαρίστα;
Στη σημερινή εποχή είναι δύσκολο να κατονομάσω κάποιον ως επιρροή, καθώς ακούω ελάχιστα πράγματα πλέον, αλλά μπορώ να σου πω πως ξεκινώντας οι ήρωές μου ήταν ο Richie Blackmore, οι AC/DC, οι Judas Priest, ο Uli Roth των Scorpions…ξέρεις θαύμαζα πολλούς για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα σε επίπεδο συνθέσεων μου άρεσαν οι Priest και οι AC/DC, ενώ από την άποψη του κιθαρίστα θαύμαζα τον Roth και τον Blackmore ή ακόμη και τον Mark Knopfler. Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα η μουσική των Dire Straits,  αλλά ο Knopfler ήταν πολύ καλός κιθαρίστας που έβγαζε ψυχή στο παίξιμό του. Άλλο τέτοιο παράδειγμα είναι οι Pink Floyd όπου ακούς φοβερή κιθαριστική δουλειά αλλά η μουσική τους δεν ήταν και από τις αγαπημένες μου. Μπορώ να διαχωρίζω τα πράγματα ανά περίπτωση.

AcceptΚαι πώς προέκυψαν οι επιρροές από την κλασική μουσική;
Το κάνω αυτό εδώ και 20 με 25 χρόνια, από τότε που βγάλαμε το Metal Heart νομίζω...

Είχες ασχοληθεί με την κλασική μουσική ή απλά πίστεψες πως θα ταίριαζε στο παίξιμο σου η προσθήκη τέτοιων στοιχείων;
Νομίζω πως πάντα το έκανα αυτό. Λατρεύω την κλασική μουσική αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα σε επίπεδο μελέτης. Πάντα λειτουργούσε ως έμπνευση για εμένα. Ξέρεις, μου αρέσει να παίζω metal μουσική δυνατά με μια στοίβα από marshal ενισχυτές, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζω την ομορφιά της κλασικής μουσικής και πάντα ένοιωθα πως υπάρχει κάποια σύνδεση.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που θεωρείς ως τις καλύτερες της καριέρας σας;
Αυτές είναι πάρα πολλές και τα τελευταία δύο χρόνια ζήσαμε κάμποσες τέτοιες. Το ότι ξαναφτιάξαμε το συγκρότημα και ότι παίζουμε πάλι ζωντανά μετά από τόσα χρόνια είναι σημαντικό. Το ότι γυρίσαμε πάλι και παίξαμε στη Γερμανία ...φίλε μου ζήσαμε καταπληκτικές στιγμές εκεί. Το πρώτο show μας εκεί ήταν στο πλαίσιο του Rock Hard Festival. Θυμάμαι την πρώτη συναυλία που δώσαμε με τον Mark στην Νέα Υόρκη το 2009 νομίζω ...ή μήπως όχι (σ.σ.: μουρμουράει προσπαθώντας να θυμηθεί) ...όχι, το 2010 ήταν τελικά. Η συναυλία που δώσαμε με τους AC/DC μπροστά σε 80.000 κόσμο. Όλες αυτές οι στιγμές είναι σημαντικές. Τώρα που το σκέφτομαι και στην Ελλάδα είχαμε περάσει φοβερά, παίζοντας μπροστά σε τόσο παθιασμένο κοινό.

Πότε πίστεψες πως είσαι μέλος μιας επιτυχημένης μπάντας;
Ε... χθες; (γέλια). Πιστεύω πως τα πάμε καλά, τα δύο τελευταία χρόνια ήταν καταπληκτικά. Είχαμε ένα φοβερό comeback και κανείς μας δεν πίστευε πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν τόσο καλά. Δεν θέλω να περηφανευτώ άλλα πιστεύω πως έχουμε πετύχει πάλι ότι είχαμε πετύχει και στο παρελθόν.

Έγινε αρκετή κουβέντα σχετικά με τους στίχους του "Blood Of The Nations" και για το πόσο φιλοπολεμικοί ίσως είναι. Ποιά είναι η άποψή σου επ' αυτού;
Φίλε θα ήθελα να το αφήσω αυτό στον Mark, ο οποίος είναι αυτός που γράφει τους στίχους. Το θέμα είναι πως εμείς πάντα γράφαμε στίχους με σημασία και έχουμε μια μεγάλη ιστορία με στίχους που πραγματεύονται κοινωνικά θέματα, πολέμους και πολιτική. Στον προηγούμενο δίσκο αυτό άλλαξε κάπως αφού δεν είχαμε πλέον τον ίδιο στιχουργό. Τώρα ο Mark γράφει τους στίχους καθώς έχουμε πάρει μια συνειδητή απόφαση, πως ο τραγουδιστής πρέπει να το κάνει αυτό. Αν και εγώ με τον Peter (σ.σ.: Baltes) γράφουμε όλη τη μουσική και δίνουμε κάποια στιχουργική κατεύθυνση, ο Mark είναι αυτός που θα βγάλει το τελικό αποτέλεσμα και όπως είναι κατανοητό, ό,τι γράφει, το γράφει από τη δικιά του οπτική γωνία η οποία δεν ταυτίζεται με την άποψη ...των Γερμανών για παράδειγμα. Έχουμε γίνει στιχουργικά μια κάπως «διεθνής» μπάντα με διάφορες ιδέες να έρχονται από την Γερμανική πλευρά και κάποιες από την Αμερικάνικη. Πιστεύω όμως πως ο Mark κάνει σπουδαία δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Σέβεται την ιστορία των Accept, άλλα βάζει και κάποιες δικές του σκέψεις οπότε ίσως κάποιες στιγμές χρειάζεται να του λέμε «μην το γράφεις τόσο Αμερικάνικο, κάν' το πιο διεθνές».

AcceptΠώς πέρασες τα 15 χρόνια που είχατε διαλύσει τους Accept;
Σταμάτησα να παίζω μουσική για αρκετά μεγάλο διάστημα, καθώς ανακάλυψα το άλλο μου πάθος το οποίο είναι η φωτογραφία και είμαι επαγγελματία φωτογράφος για τα τελευταία 15 χρόνια.

Ένιωσες ποτέ την ανάγκη σε αυτό το διάστημα να πάρεις την κιθάρα σου και να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό από όσα έκανες με τους Accept;
Φυσικά. Πριν μερικά χρόνια έκανα έναν προσωπικό δίσκο κλασικής μουσικής. Αν ποτέ κάνω κάτι εκτός των Accept,  αυτό θα είναι κάποιο classical project. Βασικά έχω δουλεμένα κάποια τραγούδια τα οποία ήμουνα έτοιμος να κυκλοφορήσω, αλλά έγινε η φάση με την επανασύνδεση και αναγκαστικά δεν προχώρησα. Έχω όμως κάποιες ιδέες για solo album τις οποίες θέλω να υλοποιήσω κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οπότε, σε ό,τι έχει να κάνει με το metal, είναι Accept ή τίποτα ε;
Απολύτως! Δεν έχω καμία διάθεση να κάνω κάποια άλλη metal μπάντα εκτός από τους Accept. Δεν υπάρχει λόγος άλλωστε.

Δεν ξέρω αν θες να απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με το ποιές είναι οι σχέσεις σου με τον Udo. Βρίσκεστε; Μιλάτε καθόλου;
Ο Udo είναι σαν να μην υπάρχει για εμένα. Δεν μιλάω ποτέ γι' αυτόν και θέλω να το κρατήσω έτσι. Το μόνο που θα πω είναι πως του εύχομαι τα καλύτερα στην καριέρα που έχει επιλέξει. Πήρε την απόφαση να μη συμμετάσχει σε όλο αυτό και τη σεβόμαστε και προχωράμε. Θέλω να τον συγχαρώ για την 25η επέτειο της μπάντας του. Αυτή είναι η απάντηση μου σε αυτό που ρώτησες.

Έχεις ακούσει καθόλου από την δουλειά του με τους U.D.O.;
Ουδέν σχόλιο!

Έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα κάποιες ενστάσεις σχετικά με το πόσο επηρεάζει η τεχνολογία την δημιουργία της μουσικής και κάποιοι νοσταλγούν τις παλιότερες εποχές. Εσύ τι πιστέυεις;
Για να είμαι ειλικρινής προτιμώ να ακολουθήσω την μοντέρνα εποχή. Παλιότερα μου είχε περάσει από το μυαλό να δουλέψω πάλι με την αναλογική ηχογράφηση, αλλά δουλεύοντας τα τελευταία χρόνια με την προηγμένη τεχνολογία, είδα πόσα πλεονεκτήματα σου δίνει. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι το παρακάνουν με την τεχνολογία και βγάζουν μουσική που δεν έχει καθόλου ψυχή και συναίσθημα. Εμείς είμαστε μια παλιάς κοπής μπάντα, η οποία μπορεί να μαζεύεται και να παίζει τα τραγούδια της, αλλά σίγουρα χρειάζεται να μην παρακάνεις τα πάντα τέλεια και το αποτέλεσμα βγει βαρετό. Για να σου απαντήσω την ερώτηση όμως, δεν μας βλέπω να γυρνάμε στην αναλογική εποχή.

Οκ. Ας κλείσουμε κλασικά με το αν θες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς σας...
Μείνετε όσο τρελοί είσαστε, γιατί σας θυμάμαι και είστε ίσως το καλύτερο κοινό στην Ευρώπη.

Wolf, σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
Και εγώ σε ευχαριστώ.
  • SHARE
  • TWEET