Συνέντευξη Zebra Tracks

«Σιγά σιγά χάνεται το σύνδρομο «αυτό είναι καλό για ελληνικό»»

Από την Τόνια Πετροπούλου, 28/04/2015 @ 11:26
Με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου τους, "Waves", βρήκαμε την ευκαιρία να τα πούμε με το αθηναϊκό alternative rock συγκρότημα των Zebra Tracks.

Καταρχάς, να σας καλωσορίσω στη διαδικτυακή γωνιά του Rocking.gr, αφού είναι η πρώτη σας συνέντευξη εδώ, και ας τα πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή.
Καλώς σας βρήκαμε.

Με ποιόν σκοπό δημιουργηθήκατε και πώς επιλέξατε το όνομά σας;
Είχαμε μανία από το σχολείο να φτιάχνουμε φανταστικές μπάντες για να κάνουμε φιγούρα και εντύπωση. Μπάντες με παλιές άχορδες κιθάρες και σκαμπώ για τύμπανα. Είχαμε επιτυχία χωρίς να παίζουμε νότα! Νιώσαμε τύψεις όμως και έτσι τα έγχορδα απέκτησαν χορδές, τα σκαμπώ αντικαταστάθηκαν με φτηνά -αλλά πραγματικά- τύμπανα και ακολούθησε ένα όμορφο ταξίδι στην λακωνική γη για την πρώτη μας συμμετοχή σε φεστιβάλ. Λίγες εβδομάδες πιο πριν, ένας φίλος μας, ο Άρης, που είχε μανία να βαφτίζει φανταστικές μπάντες για να κάνει κι αυτός φιγούρα και εντύπωση, μάς ονόμασε από το τραγούδι "Zebra Trucks" των Young Marble Giants. Eίναι πραγματικά πολύ κεφάτο.

Το ξεκινήσατε ως ένα project διασκέδασης ή το είδατε κατευθείαν επαγγελματικά;
Για εμάς, η μπάντα πάντα ισορροπούσε μεταξύ διασκέδασης και επαγγελματισμού. Έχουμε περάσει διάφορες περιόδους με διάφορες εναλλαγές, αλλά, η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα του σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζει μια αγγλόφωνη rock μπάντα μόνο από τη μουσική της και οι εξαιρέσεις ειναι πολύ λίγες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς καριέρας σας, θα έλεγα ότι έχετε διατηρήσει αναλλοίωτο τον ήχο σας, αλλά τον αναβαθμίζετε συνεχώς με μικρές προσθήκες. Με ποιόν τρόπο το φετινό σας άλμπουμ, "Waves", διαφέρει απ' τις προηγούμενες δουλειές σας;
Η βασική διαφορά είναι στον ήχο ο οποίος αυτή τη φορά είναι πιο ομοιογενής από ποτέ. Αυτό ωφείλεται κυρίως στο ότι η παραγωγή έγινε μόνο από εμάς. Ήταν κάτι που θέλαμε να δοκιμάσουμε καιρό χωρίς να προσπαθήσουμε να το βιάσουμε προς ένα συγκεκριμένο ύφος. Θέλαμε να δούμε που θα μας οδηγούσε η απλή ανάγκη μας για μουσική δημιουργία για να βγει κάτι 100% αληθινό. Για εμάς, ήταν μεγάλη ικανοποίηση που το αποτέλεσμα μας βρήκε ηχητικά 30 χρόνια πίσω ανάμεσα σε post-punk εκφράσεις.

Ποιό ήταν το feedback του κόσμου στην παρουσίαση του «post-punk δίσκου που μπορείς να χορέψεις» (sic);
Ήταν μία απο τις καλύτερες εμφανίσεις μας. Ο κόσμος ζέστανε και γέμισε το χώρο του 6 d.o.g.s κι έφτιαξε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Ως μπάντα, μας ευχαριστεί πολύ το να κάνουμε τέτοιες «ηλεκτρισμένες» εμφανίσεις αλλά μας ευχαριστεί ακόμα περισσότερο, όταν βλέπουμε γνωστό και άγνωστο κόσμο να ανταποκρίνεται στη δική μας όρεξη κι ενέργεια και να μας δίνει κι άλλη.

Έχετε ανοίξει τους A Place to Bury Strangers, The Subways, U.N.K.L.E και συμμετάσχει στο Ejekt του 2010. Ποιά εμπειρία σας έχει μείνει αξέχαστη και γιατί;
Το ότι μοιράζεσαι τη σκηνή με μεγάλα ονόματα, δε σημαίνει απαραίτητα πως  θα σου χαρίσει ιδιαίτερες στιγμές. Οι αξέχαστες εμπειρίες μας συνδέονται επίσης, με περίεργα μικρά μπαρ (Αμύνταιο), με ζεστές φιλοξενίες, όπως μας χάρισαν τα παιδιά από το Coo Bar στη Θεσσαλονίκη, με πλούσια τραπέζια όπως αυτό στο σπίτι της Maria στο Novi Sad και με μικρά διονυσιακά encore παρέα με παλιούς μας φίλους στο Αn Club.

Zebra Tracks

Η ανερχόμενη δισκογραφική του 6 D.O.G.S φαίνεται να επιλέγει προσεκτικά τις μπάντες της, αφού, όλες οι κυκλοφορίες της εκπλήσσουν ευχάριστα. Πώς ήταν η συνεργασία σας;
Πολύ καλή. Μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Με τι ασχολείστε παράλληλα; Έχετε κάποιο B-side project;
Πολλά! Τρέχουμε δικηγορικά γραφεία, ποτοποιίες, διάφορα μουσικά projects και μουσικές παραγωγές, αεροφωτογραφίσεις, κειμενογραφίσεις, DJ sets και φροντιστήρια ξένων γλωσσών είναι μερικά απο αυτά.

Πώς αντιλαμβάνεστε τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας; Ποιός πιστεύετε είναι ο καλύτερος τρόπος να τις διαχειριστεί κάποιος;
Αποφεύγουμε να μιλάμε για πολιτική σε επίπεδο μπάντας. Είναι προτιμότερο να μιλάει ο καθένας για τον εαυτό του.

Θα γράφατε οι ίδιοι ένα κομμάτι πολιτικού ή κοινωνικού περιεχομένου;
Όποιος γράφει ένα κομμάτι θέλει να πει κάτι, να διηγηθεί μια ιστορία, να δημιουργήσει ένα συναίσθημα ή μια στιγμή. Αρκετά απ’ τα κομμάτια μας φέρουν κοινωνικές προεκτάσεις, ιδίως αφού εμπνέονται και από τη δική μας καθημερινότητα. Η κάθε μορφή έκφρασης εμπεριέχει άμεσα ή έμμεσα ένα κοινωνικο-πολιτικό συμβολισμό, ιδίως τις μέρες που ζούμε, αλλά εμείς δεν έχουμε επιλέξει ούτε θέλουμε να ασκήσουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική μέσα από τη μουσική μας.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, η εγχώρια μουσική σκηνή έχει αναπτυχθεί,  ιδιαιτέρως από αγγλόφωνες μπάντες, ανεξάρτητα απ’ το είδος που παίζουν. Μιας και είστε μέρος αυτής, πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο;
Τα ίδια λέγαμε και πριν 10 χρόνια, πριν 20 χρόνια και πριν 30 χρόνια. Η διαφορά αυτή τη φορά, πέρα από τον πήχη που έχει όντως ανέβει πολύ για κάποιους μουσικούς, είναι και η «δημοκρατικοποίηση» της διανομής της μουσικής κατά κάποιο τρόπο, μέσω των ψηφιακών κυκλοφοριών. Οπότε, πλέον, κάποιος βρίσκει και ακούει με τον ίδιο τρόπο τους Black Keys ή μια οποιαδήποτε ανεξάρτητη μπάντα, μέσω του Spotify, του itunes η οποιουδήποτε άλλου, με οτι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό ή την όποια απήχηση. Αυτό, έχει βοηθήσει και στην έμπνευση, αλλά και στην τελική ποιότητα, καθώς πλέον σιγά σιγά χάνεται το σύνδρομο «αυτό ειναι καλό για ελληνικό» και αξιολογούμε αντικειμενικά κάτι ως καλό ή κακό. Και αυτό έχει όντως ανεβάσει το επίπεδο. Να μην ξεχνάμε όμως και κάποιους συναυλιακούς χώρους που κάνουν πολύ καλή δουλειά και τους πιτσιρικάδες που φιλοξενούν, οι οποίοι παίζουν και καλή μουσική και γουστάρουν. Απο εκεί και πέρα η ιστορία θα δείξει αν όντως θα αναπτυχθεί κάτι ή όχι.

Πόσο δύσκολο είναι μια ελληνική μπάντα να κάνει αισθητή την παρουσία της στο εξωτερικό; Έχετε σκοπό να μάθετε «από πρώτο χέρι» στο μέλλον;
Οποιαδήποτε προσπάθεια στο εξωτερικό θέλει θυσίες, χρόνο, υπομονή και λεφτά. Ιδίως δε, αν μια μπάντα προέρχεται απο μια χώρα χωρίς μεγάλη παράδοση στην μοντέρνα ποπ ή ροκ κουλτούρα, όπως η Ελλάδα, αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολα, αλλά φυσικά δεν είναι απαγορευτικό.

Τι να περιμένουμε από σας στο κοντινό μέλλον; Θα ακολουθήσει κάποιο live;
Θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις στην επαρχία και θα συμμετάσχουμε σε κάποια θερινά φεστιβάλ.

Φωτογραφίες: Θ. Μάρκου
  • SHARE
  • TWEET