Συνέντευξη Viza (K'noup Tomopoulos)

«Η ζωή είναι ένα σύνολο στιγμών ελεύθερου χρόνου και πρέπει να αξιοποιείται παθιασμένα ανεξαρτήτως μορφής»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 23/05/2014 @ 12:10
Ένας δικός μας άνθρωπος ηγείται του ανερχόμενου πολυπολιτισμικού σχήματος των Viza. Ο K'noup Tomopoulos, που βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο αυτής της ελληνοαρμένικης συνεργασίας, βρήκε τον χρόνο και απάντησε στις ερωτήσεις μας, σχετικά με το "Aria", τον πρόσφατο δίσκο της μπάντας, τους Έλληνες καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελε να συνεργαστεί, τον κοντινό του φίλο Serj Tankian, το «κατέβασμα» μουσικής και το πότε πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα μας. Δείτε τι είχε να μας πει παρακάτω.

Καλησπέρα K'noup. Είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Καταρχάς γιατί K'noup; Ποιό είναι το πραγματικό ελληνικό σου όνομα;
Καλησπέρα Άλκη. To K'noup μου το «κόλλησαν» κάποιοι οπαδοί μας στα τέλη των '90s μετά από μια εμφάνισή μας στο θρυλικό CBGB στη Νέα Υόρκη. Θεώρησαν ότι χρειαζόμουν ένα cool όνομα και έμεινε από τότε. Το πραγματικό μου όνομα είναι Παντελής Θωμόπουλος και γεννήθηκα στην Καστοριά.

Γιατί διαλέξατε το όνομα Viza; Αναφέρεται στην άδεια επίσκεψης άλλων χωρών;
Το 2000 με τον συνιδρυτή του σχήματος Johnny Nice, χρειαζόμασταν ένα όνομα που θα έμπλεκε κουλτούρες, μουσικές και γλώσσες, που φυσικά οδήγησε στο μουσικό διαβατήριο Viza.

Συγχαρητήρια για ακόμα μια εξαιρετική δουλειά. Όπως ανέφερα και στην κριτική, συνεχίζετε να κυκλοφορείτε ποιοτικά άλμπουμ το ένα μετά το άλλο. Έχετε ένα πολύ καλό σερί. Για πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα μπορείτε να το κάνετε αυτό;
Σε ευχαριστώ. Στόχος μας είναι να παράγουμε μουσική για όσο καιρό νιώθουμε την ανάγκη να το κάνουμε.

Πώς προέκυψε το όνομα του "Aria"; Έχει να κάνει καθόλου με όπερα;
Ενώ στους προηγούμενους δίσκους κυριαρχούσαν μεμονωμένοι συνθέτες στα κομμάτια, στο "Aria" συνυπήρξαμε όλοι μαζί για να το γράψουμε, σαν ένα, σαν μια φωνή πάνω από τη μουσική ή όπως ορίζεται από μια άρια.

Πώς νιώθετε που είχατε τον πλήρη έλεγχο του "Aria"; Εννοώ ότι αναλάβατε μόνοι σας την κυκλοφορία και την παραγωγή του.
Εμείς σαν μπάντα πάντα νιώθουμε απελευθερωμένοι στο studio να κάνουμε αυτό που θέλουμε και ίσως γι' αυτό έχουμε τον δικό μας ήχο. Κάθε μέλος έχει λόγο στο πως θα πάει ένα κομμάτι.

Ποιά είναι η έμπνευση για τους στίχους σου; Μια γυναικά ίσως; Ποια είναι η "Brunette" και η "The Girl That Doesn't Exist";
Θέλω στους στίχους μου κανείς να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές, δεν μ' αρέσει καθόλου η επιφανειακή γραφή, χρειάζεται να υπάρχει μια βαθιά υπόσταση σε αυτή όπως και στη μουσική. Οι μεγαλύτεροι ποιητές της ανθρωπότητας χόρευαν στη φαντασία, και σίγουρα θέλω να κάνω το ίδιο.  Όσον αφορά τα συγκεκριμένα κομμάτια που αναφέρεις, εξαρτάται από σένα, τον αναγνώστη να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία τους. Θα πω ωστόσο, πως το "The Girl That Doesn't Exist" στιχουργικά βασίζεται στην ίδια μεταφορική φόρμουλα αν και έχει γραφτεί από τον κιθαρίστα μας, Orbel Babayan.

Έχεις νιώσει ποτέ ότι είσαι σε κινούμενη άμμο; (σ.σ.: "Quicksand", κομμάτι του "Aria")
Όχι, ποτέ μου.

Ποιός είναι ο Victor; Θα υπάρξει και συνέχεια στην ιστορία του στον επόμενο δίσκο;
Μέχρι στιγμής έχουμε τρία κομμάτια σχετικά με τον Viktor, το αν και τι θα γίνει στην πορεία μόνο το μέλλον θα το δείξει.

Πότε θα επιστρέψετε στην Ελλάδα; Επισκέπτεσαι ποτέ την πόλη καταγωγής σου;
Θέλουμε να επιστρέψουμε όσο γίνεται πιο σύντομα, η τελευταία μας εμφάνισή στο Rockwave το 2010 ήταν απίστευτη. Δεν έχω πάει στην Καστοριά πάνω από μια δεκαετία, θα ήθελα όμως να επιστρέψω κάποια στιγμή για το ετήσιο καλοκαιρινό River Party.

Με ποιούς Έλληνες καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς;
Δεν ξέρω με πόσους Έλληνες τραγουδιστές θα είχε νόημα να περιοδεύσουν με τους Viza αλλά σας οπαδός τους, θα ήθελα να μοιραστώ τη σκηνή με τον Νταλάρα και τον Σφακιανάκη.

Ποιά η γνώμη σου για τον Serj Tankian; Πώς και δεν συνεργαστήκατε και σ' αυτόν τον δίσκο;
Ο Serj είναι ένας κοντινός φίλος και ο μέντορας μας. Σαν τον μεγάλο αδελφό που αναζητάς για συμβουλές.

Έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο; Τι προτιμάς να κάνεις τότε; Αν δεν κάνω λάθος συμμετέχεις και σε φιλανθρωπίες και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ζωή είναι ένα σύνολο στιγμών ελεύθερου χρόνου και πρέπει να αξιοποιείται παθιασμένα ανεξαρτήτως μορφής. Σχετικά με τις φιλανθρωπίες και τα σχετικά που αναφέρεις, ναι πάντα προσφέρουμε τον χρόνο μας για να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη, σαν καλλιτέχνες ξέρουμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε πολλούς στο όνομα του καλού.

Γνωρίζω ότι έχεις μια πολύ συγκεκριμένη και ίσως λίγο παρεξηγημένη άποψη για το «κατέβασμα» μουσικής. Μπορείς να την αναλύσεις λίγο;
Φυσικά. Δεν πιστεύω στο να κατεβάζει κάποιος παράνομα μουσική όπως δεν πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να πηγαίνει σε ένα εστιατόριο και να τρώει χωρίς να πληρώσει. Πολλοί θεωρούν ότι η μουσική είναι σαν το οξυγόνο, ωστόσο αν εμείς σαν καλλιτέχνες σταματήσουμε να δημιουργούμε μουσική, δεν θα πεθάνει κανείς. Θυσιάζουμε ολόκληρες τις ζωές μας για τη μουσική, γι’ αυτό και πρέπει να αποζημιωθούμε. Αν κάνω λάθος τότε ας εξαλείψουμε το νομισματικό σύστημα στο οποίο βασίζεται ο πλανήτης και να κάνουμε τα πάντα δωρεάν. Τότε θα ήμουν υπέρ της ελεύθερης διακίνησης αρχείων.

Δεν είναι όμως οι ίδιοι άνθρωποι που ξεπέρασαν τις προσδοκίες σας στην καμπάνια στο Kickstarter; Εννοώ ότι ορισμένοι πλήρωσαν για κάτι από το οποίο θα επωφελούνταν στο μέλλον.
Όλοι όσοι μας υποστήριξαν οικονομικά σε αυτή την προσπάθεια στο Kickstarter μας βοήθησαν όντως και είμαστε ευγνώμονες για αυτό, δεν περίμεναν να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο και απλά να τον κατεβάσουν από ένα torrent. Στην ουσία αυτοί έκαναν τον δίσκο πραγματικότητα. Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε ότι αν πληρώσεις για κάτι το εκτιμάς περισσότερο από ότι αν σου προσφερόταν δωρεάν.

Πριν αρκετό καιρό είχες εκφράσει μια αρκετά ριζοσπαστική άποψη για την διάλυση των Mars Volta. Πιστεύεις ακόμα ότι είναι υπερεκτιμημένοι; Ποιά η άποψή σου;
Ριζοσπαστική άποψη; Δεν θα το έλεγα, απλά δεν μου αρέσει η μουσική τους, όπως σε κάποιους δεν αρέσει η ketchup στο hamburger τους. Δεν βρίσκω κάτι κακό στο να εκφράζεις μια άποψη και φυσικά δεν περιμένω από όλο τον κόσμο να αγκαλιάσει τους Viza.

Τι προτιμάς; Ρακή, ούζο ή τσίπουρο;
Ρετσίνα.

Για να κλείσουμε τη συνέντευξη, στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας.
Γεια σας παιδιά! Μου λείπουν οι συμπατριώτες μου και ελπίζω να σας δω από τη σκηνή πολύ σύντομα!

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου. Εύχομαι να σας δούμε σύντομα.
  • SHARE
  • TWEET