Συνέντευξη Vattnet Viskar

«Οι Wolves In The Throne Room ήταν ο σημαντικότερος λόγος για την δημιουργία αυτής της μπάντας. Δεν μας θεωρώ black metal συγκρότημα. Ποτέ δεν είχαμε στόχο να γίνουμε μια true cult black metal μπάντα»

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 30/08/2013 @ 16:26
Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου δίσκου των Vattnet Viskar, ο Nicholas Thornbury συνομιλεί μαζί μας για το επερχόμενο άλμπουμ, "Sky Swallower", και την γενικότερη black metal αισθητική.

Vattnet ViskarΓεια σου Nicholas, πού σε βρίσκω;
Είμαι στο σπίτι, στο New Hampshire.

Τι σημαίνει «Vattnet Viskar»;
Είναι Σουηδικά και μεταφράζεται σε «το νερό ψιθυρίζει». Μας άρεσε ακριβώς ο τρόπος που ακούγεται, δυστυχώς, δεν είναι πραγματικά βαθύτερο από αυτό!

Θα μπορούσατε να μου δώσετε μια μικρή βιογραφία της μπάντας σας και πώς σχηματίστηκε;
Ο Chris και εγώ γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια μέσα από άλλες μπάντες που ήμασταν μαζί, απλά αποφασίσαμε να αρχίσουμε να γράφουμε κάποια black metal-ish τραγούδια, και τελικά προχωρήσαμε σε μια πλήρη μπάντα. Έχουμε κυκλοφορήσει ένα demo,το οποίο ακολουθήθηκε από EP μας, και απλά προσπαθήσαμε να το παίξουμε live όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γιατί ο Alan και ο Matt εγκατέλειψαν το συγκρότημα;
Ήταν απλά θέμα διαθεσιμότητας, είναι δύσκολο να είσαι έξω στο δρόμο και να μην βγάζεις ποτέ χρήματα για μεγάλες χρονικές περιόδους ενώ υπάρχουν λογαριασμοί για να πληρωθούν  Αγαπάμε τα παιδιά και ευτυχώς είμαστε ακόμα φίλοι.

Vattnet Viskar - Sky SwallowerΉταν εύκολο να τους αντικαταστήσετε; Ποιά είναι τα νέα μέλη; Έγραψαν μαζί σας;
Λοιπόν, δεν είναι ποτέ εντελώς εύκολο να αντικατασταθούν τα μέλη, αλλά άμα τα βάλω κάτω νομίζω πως η μετάβαση πήγε καλά. Οι φίλοι μας, Seamus (τύμπανα) και Joey (μπάσο) «χώθηκαν» αμέσως  έγραψαν το άλμπουμ μαζί μας και ηχογράφησαν. Ο Joey έχει αποχωρήσει από τότε, αλλά ο Seamus εξακολουθεί να είναι μαζί μας και τώρα.

Πότε σας προσέγγισε η Century Media; Μπορείς να μου πεις πώς προέκυψε αυτή η συμφωνία;
Ήταν τρελό. Ήμουν στη δουλειά μια μέρα και πήρα ένα e-mail από την Century ζητώντας  μου συνεργασία. Έμεινα άναυδος, συγκλονίστηκα και ένιωσα απίστευτα δικαιωμένος. Είπαν ότι είχαν δει μόνο καλές κριτικές του EP μας, τους άρεσε αυτό που άκουσαν και ήρθαν άμεσα σε επαφή μαζί μου.

Ήσαστε μια αρκετά underground και χαμηλού προφίλ μπάντα. Η Century Media όμως έχει ένα υψηλό προφίλ. Πιστεύετε ότι η αυξημένη έκθεση και προβολή θα θάψει αυτή την σκοτεινή και cult αύρα σας;
Πιθανώς, αλλά είμαστε εντάξει με αυτό. Εμείς ποτέ δεν είχαμε ως στόχο να είμαστε μια πραγματική cult black metal μπάντα. Παίρνουμε τη μουσική μας πολύ σοβαρά, αλλά όχι τους εαυτούς μας.

Το συγκρότημα σας φαίνεται ότι παίρνει θετικά σχόλια από διαφορετικό είδος οπαδών (metal ή μη). Ήταν στόχος σας αυτό; Θα μπορούσες να βρεις την αιτία για αυτό;
Νομίζω ότι είναι απλά ένα φυσικό πράγμα, καθώς ακούμε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα μουσικής, οπότε προφανώς αντανακλάται σε αυτό που παίζουμε. Το γεγονός ότι σε ένα τόσο διαφοροποιημένο σύνολο ανθρώπων φαίνεται να αρέσει αυτό που κάνουμε, με κάνει πολύ ευτυχισμένο.

Ποιές είναι οι μπάντες που σας αρέσουν περισσότερο και ποιες είναι οι επιρροές σας;
Αυτό είναι δύσκολο... Ως μεγαλύτερες επιρροές μας, θα έλεγα ότι είναι οι Wolves In Τhe Throne Room, Neurosis, Isis και Behexen. Οι Wolves In The Throne Room ήταν ο σημαντικότερος λόγος για την δημιουργία αυτής της μπάντας.

Vattnet ViskarΈχετε σχέσεις με άλλα συγκροτήματα της σκηνής των ΗΠΑ;
Με όσους περισσότερους μπορούμε! Κυρίως στη New England και την περιοχή της Νέας Υόρκης, καθώς υπάρχουν μερικά καταπληκτικά συγκροτήματα. Yellow Eyes, Black Table, and Obsidian Tongue για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Υπάρχουν όντως καταπληκτικά άτομα και συγκροτήματα που γνωρίσαμε μέσα από όλο αυτό!
 
Πιστεύεις ότι επηρεάζεστε από άλλες μπάντες στην περιοχή;
Η Νέα Υόρκη είναι το πιο κοντινό μέρος που παίζουν και υπάρχουν πολλές καλές μπάντες. Οι Krallice και μόνο είναι μια μεγάλη επιρροή, και αυτό είναι μόνο ένα συγκρότημα από πολλά μεγάλα που έρχονται, δραστηριοποιούνται και εμφανίζονται εκεί.

Τι είναι το black metal για σας;
Για μένα black metal δεν είναι αυτή η «ιερή αγελάδα» που είναι σε πολλούς ανθρώπους. Είναι απλά ένα είδος όπως και κάθε άλλο. Τούτου λεχθέντος, όταν σκέφτομαι το πραγματικό black metal, συνήθως σκέφτομαι τους Darkthrone, Mayhem, Dark Funeral, κλπ... τα κλασικά. Δεν μας θεωρώ black metal. Έχουμε την επιρροή από το είδος, αλλά είναι μια πολύ μικρή γραμμή από το τελικό αποτέλεσμα.

Πόσο σημαντικό σε μια black metal μπάντα νομίζεις ότι είναι να παρουσιάζει ένα πλήρες αισθητικό πακέτο πέρα από τα όρια της μουσικής (artwork, τίτλοι, logo και εμφανίσεις); Πιστεύεις ότι είναι ζωτικής σημασίας αυτά για το black metal;
Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να πω ζωτικής σημασίας. Όταν ξεκινήσαμε, στοχεύαμε σε κάθε στερεότυπη εικόνα black metal που είχαμε στο μυαλό μας, αλλά αποφασίσαμε ότι απλά δεν ήταν για μας και προσπαθήσαμε να βγάλουμε προς τα έξω το αληθινό μας εαυτό εικόνα. Λειτούργησε καλά μέχρι τώρα και από την εμπειρία μου βλέπω ότι σημαντικότερο είναι να δουλεύεις σκληρά. Σέβομαι ιδιαίτερα μπάντες που κολλάνε σε μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα, το λατρεύω. Όμως σε εμάς δεν «πάει» αυτό.

Πώς ήταν η εμπειρία σας στο SXSW; Το βρήκατε ενδιαφέρον να παίζετε ζωντανά μπροστά σε ένα εναλλακτικό και αμφιλεγόμενο κοινό σαν αυτό;
Το SXSW ήταν καταπληκτικό! Αυτό το είδος του πλήθους είναι ίσως το αγαπημένο μας, είναι ένα πολύ ετερόκλητο κοινό. Αν ήταν στο χέρι μου θα ήταν η πρώτη μου επιλογή να παίζω μπροστά σε τέτοιο κόσμο.

Vattnet ViskarΈχετε προγραμματίσει μια περιοδεία με τους Intronaut, πώς αισθάνεστε γι' αυτό;
Είναι φανταστικό, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό. Είμαι πολύ περίεργος να δω πώς οι οπαδοί τους θα αντιδράσουν σε εμάς, θα πρέπει να είναι διασκεδαστικό!

Άκουσα ότι είσαι λάτρης της μπύρας, έτσι δεν είναι; Γιατί επέλεξες αυτό το ποτό ως το αγαπημένο σου; Τι είδους μπύρα είναι η αγαπημένη σου;
Η μπύρα είναι τόσο καλή... Ευτυχώς υπήρξε μια τεράστια έκρηξη από μικρά ζυθοποιεία στις ΗΠΑ, οπότε δεν υπάρχει έλλειψη και πίνουμε πολύ καλή μπύρα. Αγαπημένο μου είδος είναι οι μπύρες του στιλ Oktoberfest.

Το νέο άλμπουμ, "Sky Swallower", έρχεται σύντομα. Ακούγεται σαν φυσική εξέλιξη του EP σας. Ο ήχος σας κινείται μεταξύ black, sludge και hardcore metal. Είναι η εντύπωση μου σωστή;
Θα έλεγα πως ναι, ακούμε συχνά αυτό το είδος της περιγραφής για τον ήχο μας. Υποθέτω πως είναι δύσκολο να τεθεί τελικά υπό ένα είδος.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα τμήματα των "New Alchemy", "Fog Of Apathy" και "Breathe Of The Almighty" ακούγονται σαν συνθέσεις των Explosions In The Sky. Πώς και γιατί καταφέρατε να συνδέσετε ακραία metal σημεία με αυτά post-rock/ambient ηχοτοπία;
Αγαπάμε την αντίθεση. Είμαστε όλοι μεγάλοι οπαδοί του post-rock/post-metal, οπότε πάει εύκολα και φυσικά προς τα κει. Έχοντας μερικές ήσυχα και αργά σημεία κάνει τα δυνατά τμήματα να «χτυπούν» και να ακούγονται πιο έντονα. Προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα ατμοσφαιρικό είδος μουσικής όλη την ώρα, έτσι ώστε αυτά τα περάσματα μας βοηθάνε πολύ σε αυτό.

Vattnet ViskarΠοιό είναι το αγαπημένο σας κομμάτι; Πιστεύω ότι το "Mythos" είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και βαθιά κομμάτια που γράψατε ποτέ. Συμφωνείς;
Έχω ακούσει διαφορετική άποψη για το θέμα από πολλά άτομα, κάτι το οποίο τελικά είναι πολύ καλό. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν το "Μythos" σαν καλύτερο, μερικοί όμως θεωρούν το "Breath Of The Almighty" καλύτερο κλπ. Προσωπικά, το "Apex" με χτυπά δυνατά για κάποιο λόγο. Το κύριο μέρος του τραγουδιού είναι αρκετά μικρό, αλλά είναι ακριβώς κάτι για στη ροή του που μου αρέσει. Είναι πολύ διασκεδαστικό να το παίζουμε ζωντανά.

Οι στίχοι ακούγονται σκοτεινοί και θανατηφόροι. Ποιά είναι μερικά από τα θέματα που προσεγγίζετε στο άλμπουμ;
Κάποια τραγούδια είναι για ανθρώπους που είναι σκατά σε γενικές γραμμές, άλλα είναι για κάποια πράγματα που εγώ προσωπικά είμαι πάντα σε σύγκρουση. Σε γενικές γραμμές μου αρέσει να αφήνω τους στίχους αρκετά ασαφής, ώστε οι άνθρωποι να έρθουν σε δικά τους συμπεράσματα. Αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για μένα.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία σε όλη την Ευρώπη; Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε εδώ γύρω;
Δεν υπάρχει τίποτα τώρα, αλλά σίγουρα θέλουμε να έρθουμε προς τα εκεί. Ας ελπίσουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο μπορούμε να το κάνουμε να συμβεί, αυτό αλήθεια είναι ένας τεράστιος στόχος μας.

Ελπίζω να συνεχίσετε να γράφετε τη μουσική που θέλετε να γράφετε. Σ' ευχαριστώ.
Ευχαριστώ!
  • SHARE
  • TWEET