Συνέντευξη Vallenfyre (Greg Mackintosh)

«Δημιούργησα τους Vallenfyre για να αποκαταστήσω την πίστη μου στη μουσική βιομηχανία»

Από τους Νίκο Καταπίδη, Άλκη Κοροβέση, 19/05/2014 @ 12:39
Τον γνωρίσαμε ως τον κιθαρίστα και συνιδρυτή των πρωτοπόρων του gothic metal, Paradise Lost. Πριν από περίπου δυο χρόνια μας σύστησε μια νέα πλευρά του πολυσχιδούς χαρακτήρα του, εκείνη του frontman της δικής του death metal μπάντας. Στο πρώτο τους άλμπουμ παρέδωσαν μαθήματα εκπληκτικού old school death metal και αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ο νέος τους δίσκος με τίτλο "Splinters". Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του για το δεύτερο άλμπουμ τους, το νέο του «look», την επιλογή του Kurt Ballou στην παραγωγή και φυσικά τους Paradise Lost ενώ είχε την καλοσύνη να μας αποκαλύψει πολλά για την επιστροφή τους στην χώρα μας. Δείτε τί μοιράστηκε μαζί μας ο ευδιάθετος Greg Mackintosh.

Καλησπέρα Greg, τι κάνεις;
Γεια σου Νίκο, είμαι πολύ καλά, εσύ;

Είμαι πολύ καλά και πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνέντευξη. Καταρχάς, βλέπω όντως ράστα στο κεφάλι σου στις φωτογραφίες προώθησης του νέου άλμπουμ;
Ναι. (γέλια)

Γιατί αποφάσισες να αλλάξεις το χαρακτηριστικό σου «look»;
Διότι χρειαζόμουν πολλές ώρες κάθε βράδυ να χτενίζω αυτό το χαρακτηριστικό μαλλί. Λόγω βαρεμάρας λοιπόν θα 'λεγε κανείς.

Είναι μια ωραία αλλαγή. (γέλια) Στην τελευταία σου συνέντευξη μας είπες πως είχες όλα τα κομμάτια έτοιμα για το "A Fragile King". Αυτή τη φορά υπήρχε περισσότερη συνεργασία; Η συνεισφορά των υπόλοιπων μελών ήταν μεγαλύτερη;
Κοίταξε, την πρώτη φορά τα κομμάτια πάνω κάτω  τα έγραψα κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο πριν ακόμα μαζευτούμε σαν μπάντα, το οποίο ήταν εντάξει, αλλά κατά καιρούς γινόταν καταπιεστικό νομίζω. Αυτή τη φορά έγραψα και πάλι τα περισσότερα κομμάτια αλλά έγινε σωστά από την αρχή με όλη την μπάντα παρούσα συζητώντας και εκφράζοντας ιδέες, προσπαθώντας να καταλήξουμε στο είδος του δίσκου που θέλαμε να δημιουργήσουμε. Και αυτό συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων. Μέναμε όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι, προσπαθώντας να αυτοσχεδιάσουμε σε κάποια μέρη του δίσκου ώστε να έχουν μια πιο ζωντανή και αυθόρμητη αίσθηση.

Θεωρείς τους Vallenfyre ένα side project ή μια ολοκληρωμένη μπάντα όσον αφορά τον χρόνο που τους αφιερώνεις;
Ο χρόνος που αφιερώνω από πλευράς σύνθεσης κλπ την καθιστά σίγουρα μια κανονική μπάντα. Είναι ίσως πιο δύσκολο να κάνουμε πολλές συναυλίες και άλλα σχετικά, γιατί ο καθένας έχει το δικό του πρόγραμμα. Όταν κυκλοφορήσει αυτός ο δίσκος σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε περιοδεία  με κάποιες μικρές συναυλίες και διάφορα σχετικά events. Θα προσπαθήσουμε ώστε να γίνουν περισσότερες συναυλίες από όσες για τον προηγούμενο δίσκο, να παίξουμε  και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως στην Ανατολική Ευρώπη, ελπίζουμε στην Ελλάδα, ίσως και στην Αμερική. Δε θέλουμε να υπερβάλουμε με τις συναυλίες όπως με τους Paradise Lost. Προτιμώ το σχήμα μας να παραμείνει κάτι ιδιαίτερο για μας τους ίδιους αλλά και για τους ανθρώπους που μας ακούνε.

Άρα είναι περισσότερο διασκέδαση παρά δουλειά για σένα. Οι μειωμένες συναυλίες είναι πιθανόν κάτι ευχάριστο για σένα.
Ναι, δεν θέλω να φτάσει στο σημείο να μοιάζει με αγγαρεία γιατί τότε χάνεται το νόημα. Ο λόγος που δημιουργήθηκαν οι Vallenfyre είναι για να αποκαταστήσω την πίστη μου στην μουσική βιομηχανία εν μέρει, αλλά και για την προσωπική μου ευχαρίστηση. Επομένως αν θες να ευχαριστηθείς κάτι δε το κουράζεις.

Καταλαβαίνω τι εννοείς. Σχεδόν για 20 χρόνια εξέφραζες τον εαυτό σου μέσω των Paradise Lost. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο να αποκαλύψεις μια άλλη, διαφορετική πλευρά σου;
Σίγουρα ευθύνεται ο θάνατος του πατέρα μου διότι μέχρι τότε σκεφτόμουν να το επιχειρήσω αλλά ποτέ δε τα κατάφερνα. Πίστευα πως ήταν καλύτερο να μην ασχοληθώ με αυτό λόγω διαφόρων εμποδίων που ίσως προέκυπταν. Όμως, αφότου πέθανε ο πατέρας μου, είπα στον εαυτό μου ότι απλά πρέπει να κάνω αυτό που θέλω. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να μην γίνει αποδεκτό και έτσι απλά δεν θα το ξαναεπιχειρούσα. Οπότε με άλλαξε και το σέβομαι αυτό. Πλέον θα μπορούσε να πει κανείς ότι είμαι πιο αυθόρμητος.

Σωστά. Το "Splinters" μοιάζει πιο επιθετικό και ποικιλόμορφο κατά κάποιο τρόπο. Έγινε σκόπιμα αυτό;
Συμφωνώ και ναι ήταν κάτι που έγινε σκόπιμο. Όταν αποφασίσαμε να γράψουμε κάποια κομμάτια για να εξετάσουμε την πιθανότητα νέου δίσκου καταλήξαμε στο ότι θέλαμε να προχωρήσουμε το όλο εγχείρημα παραπέρα. Επομένως, τα αργά σημεία έγιναν πιο αργά, τα γρήγορα πιο γρήγορα, τα άγρια πιο άγρια και ούτω καθ' εξής. Επιπλέον θέλαμε να αναπτύξουμε και τον ήχο τους. Μέχρι κάποιο σημείο, θελήσαμε να προσθέσουμε τον δικό μας αέρα στο δίσκο, να βρούμε τον δικό μας ήχο ώστε εάν κάποιος ακούσει 20-30 δευτερόλεπτα θα αναγνωρίσει τους Vallenfyre και όχι άλλη μια retro death metal μπάντα. Δεν μπορώ να ξέρω αν το καταφέραμε αυτό, είναι όμως κάτι που θελήσαμε να ενσωματώσουμε. Και κατά κάποιο τρόπο συμπεριλάβαμε ποικίλες επιρροές αυτή τη φορά.

Επίσης το εξώφυλλο μοιάζει πολύ πιο underground. Ποιό είναι το κοινό θέμα των κομματιών;
Ο πρώτος δίσκος αφορούσε πιο γενικευμένα την θλίψη ή τον θρήνο αλλά στο "Splinters" υπάρχουν δυο-τρία κομμάτια που πραγματεύονται το τι επακολουθεί. Τραγούδια για την ψυχική διαταραχή, τον εθισμό και κάποια κοινωνικά θέματα. Τελικά, το αντικείμενο των τραγουδιών είναι θέματα που με προβληματίζουν προσωπικά.

Το κομμάτι με τίτλο "Instict Slaughter" στο "Splinters" έχει διάρκεια μικρότερη από ενάμιση λεπτό. Νομίζω είναι το πιο σύντομο κομμάτι που έχεις γράψει ποτέ. Θα προσπαθήσεις να σπάσεις αυτό το ρεκόρ στο επόμενο σας άλμπουμ;
(γέλια) Δεν είχα στον νου μου τη διάρκεια όσο το έγραφα. Είχα απλώς την εντύπωση  ότι το κομμάτι αυτό δε χρειαζόταν κάτι περισσότερο. Επιπλέον, ήθελα να δημιουργήσω δυο κομμάτια, το ένα δίπλα στο άλλο στο δίσκο με σκοπό να τονίσουν την ποικιλομορφία του. Το “Bereft” είναι ένα 7-λεπτο doom epic κομμάτι που ακολουθείται από μια grindcore σύνθεση ενάμιση λεπτού. Παρ’ όλα αυτά δε γνωρίζω αν θα κάνουμε κι άλλο δίσκο. Ποτέ μη λες ποτέ φυσικά.

Μιας και ανέφερες το "Bereft", το πιο doom κομμάτι στο δίσκο, ο ήχος της lead κιθάρας θυμίζει βιολί. Θα προσέθετες βιολί στον ήχο σας ή πιστεύεις ότι αυτό θα θύμιζε πολύ τους My Dying Bride;
Όχι, δεν θα το έκανα. Και πάλι, το όλο νόημα γύρω από τους Vallenfyre είναι να φτιάξουμε μουσική με ζωντανό ήχο. Είναι metal, επομένως δε θα της προσέθετα τίποτα. Συμφωνώ μαζί σου ότι ακούγεται σαν βιολί αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε σκόπιμα, απλώς μου άρεσε ο ήχος της. Πρόσφατα μίλησα με κάποιον κριτικό ο οποίος νόμιζε πως πρόκειται για βιολί και ομολογώ ήταν η πρώτη φορά που άκουγα κάτι τέτοιο. Είσαι το δεύτερο άτομο που το αναφέρει.

Για να επανέλθω στο θέμα του πρόσφατου δίσκου σας, ο θυμός και η λύπη ήταν τα βασικά κίνητρα για το "A Fragile King". Τι κρύβεται πίσω από το "Splinters";
Βασικά πρόκειται για ένα πιο θυμωμένο δίσκο. Αναφέρομαι σε θέματα πιο ευαίσθητα, θέματα που με επηρεάζουν στην καθημερινότητά μου αντί για την διαδικασία του θρήνου που είναι κάτι πολύ προσωπικό. Υπάρχουν κάποια θρηνητικά κομμάτια στο "Splinters" αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν πιο άγριο δίσκο σε σύγκριση με το "A Fragile King" απλά και μόνο λόγω του θέματός του.

Διάλεξες τον Kurt Ballou για την παραγωγή. Θεωρείς πως αυτό είχε κάποιο αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα;
Πιστεύω πως ναι. Ο λόγος που τον επέλεξα είναι γιατί κατά τη γνώμη μου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλοί παραγωγοί με την δική του μέθοδο. Του μίλησα για το ήθος του στις παραγωγές. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε τον τέλειο δίσκο. Δεν μας ενοχλούν οι ατέλειες. Αυτές είναι που καμιά φορά κάνουν ένα δίσκο καλύτερο. Αυτό που θέλαμε να δώσουμε προς τα έξω  είναι μια καλή αίσθηση και αυτό ακριβώς πέτυχε εκείνος. Η ειδικότητά του είναι να αντιλαμβάνεται επακριβώς τις δυνατότητες μιας μπάντας και όχι να τις εξωραΐζει. Επομένως έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά λαμβάνοντας τον θόρυβό μας και μετατρέποντάς τον σε κάτι εύηχο.

Ναι, το τελικό προϊόν μοιάζει πολύ ωμό. Αυτό είναι καλό γιατί ο δίσκος δεν ηχεί επεξεργασμένος.
Δεν είναι καθόλου! Δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση στα τύμπανα, προσπαθήσαμε αρκετά ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ζωντανό το αποτέλεσμα, θέλαμε να ακούγεται οργανικό.

Απολαμβάνεις περισσότερο τον ρόλο του frontman στους Vallenfyre ή αυτόν του κιθαρίστα στους Paradise Lost;
Είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Είναι δύσκολο να επιλέξω γιατί αυτό με τους Vallenfyre είναι πιο σπάνιο. Με αυτή την μπάντα μπορώ να πιώ περισσότερο πριν  από μια συναυλία οπότε θυμίζει πιο πολύ ένα πάρτι. Όταν παίζω κιθάρα οφείλω να είμαι πιο ακριβής. Μου αρέσει πολύ η κιθάρα, την έχω συνηθίσει, αισθάνομαι άνετα όταν παίζω αλλά με τα φωνητικά υπάρχει κάπως περισσότερος ενθουσιασμός γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.

Πόσο καλά πήγαν οι συναυλίες για τα 25 χρόνια παρουσίας των Paradise Lost;
Ήταν πολύ καλά. Ήταν πραγματικά ευχάριστο, παίξαμε λίγο διαφορετικό σετ από αυτό τον προηγούμενων χρόνων. Ποτέ δε πίστευα ότι θα ξαναπαίζαμε το "Rotting Misery", μου άρεσε πολύ που το επαναφέραμε στο σετ μας. Ελπίζω να συνεχίσουμε να παίζουμε κάποια από αυτά τα κομμάτια. Αυτή τη στιγμή γράφουμε το νέο άλμπουμ των Paradise Lost, οπότε βλέπουμε.

Πώς αισθάνεσαι που κάποιοι οπαδοί σας είναι νεότεροι από την μπάντα σας;
Μα φυσικά κάποιοι από αυτούς είναι νεότεροι. (γέλια) Πολλοί είναι ακόμα έφηβοι. Το εκλαμβάνω σα φιλοφρόνηση, το γεγονός πως επηρεάσαμε διαφορετικές γενιές ανθρώπων. Είναι πολύ θετικό κατά τη γνώμη μου.

Σαφώς. Ανέφερες το νέο άλμπουμ με τους Paradise Lost νωρίτερα. Πότε θα κυκλοφορήσει;
Αυτή είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ερώτηση, γιατί κανονικά έπρεπε να μπούμε στο στούντιο στο τέλος του καλοκαιριού μετά από κάποια φεστιβάλ. Παρόλα αυτά η ημερομηνία μετακινήθηκε λίγο αργότερα γύρω στο φθινόπωρο/άνοιξη. Θα ήθελα πολύ να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Περίπου ο μισός δίσκος έχει ολοκληρωθεί.

Και τώρα μια προφανής ερώτηση, πότε έρχεστε ξανά στην Ελλάδα; Διότι δεν πραγματοποιήσατε κανονική συναυλία εδώ ούτε για το "Tragic Idol" ούτε για το "Tragic Illusion".
Πάρα πολύ καλή ερώτηση διότι μόλις είδα ένα email που λέει πως επιστρέφουμε στην Ελλάδα πολύ σύντομα. Πιστεύω μέσα στους επόμενους μήνες.

Εξαιρετικά νέα. Λοιπόν, είσαι ελεύθερος να κλείσεις την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους έλληνες φίλους σας.
Θα σας δω πολύ σύντομα. Πιθανόν σε λίγους μήνες. Ξέρω ότι θα πραγματοποιήσουμε την συναυλία αλλά δε γνωρίζω  πού και πότε. Ελπίζω να απολαύσετε το νέο δίσκο των Vallenfyre όταν κυκλοφορήσει και αν σας αρέσει, προσπαθήστε να μας φέρετε για live.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, Greg. Ελπίζω να εξελιχθούν όλα πολύ καλά με τον νέο σας δίσκο.
Ευχαριστώ για τη συνέντευξη.
  • SHARE
  • TWEET