Συνέντευξη Unearth (Buz McGrath)

«Ο όρος metalcore είναι μια χαρά. Πάντως, εγώ όταν ακούω Unearth, νιώθω πως ακούω πιο καθαρό metal από οτιδήποτε»

Από τον Αντώνη Τζιράκη, 07/11/2014 @ 11:21
Λίγες ημέρες μετά την επίσημη κυκλοφορία του "Watchers Of Rule" των Unearth, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον riff lord της μπάντας, Buz McGrath. Μας είπε για τον νέο τους δίσκο, την μεγάλη συμβολή του νέου τους drummer, τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα και φυσικά την σημερινή metal σκηνή.

UnearthΚαλησπέρα Buz, είναι μεγάλη μου χαρά που συνομιλώ μαζί σου. Κατ' αρχάς να σου δώσω τα συγχαρητήρια μου για τον νέο σας δίσκο που πραγματικά «σκοτώνει». Τι πιστεύεις εσύ για την νέα σας κυκλοφορία;
Θεωρώ πως είναι ότι πιο extreme έχουμε κάνει ποτέ. Χρειαζόμασταν να κάνουμε κάτι που να ξεχωρίζει σε σχέση με ότι είχαμε κάνει στο παρελθόν και νομίζω τα καταφέραμε.

Δεν θέλω να μπω σε συγκρίσεις με τους προηγούμενους σας δίσκους, αλλά θεωρώ ότι πραγματικά ξεπεράσατε τους εαυτούς σας αυτή τη φορά. Ποιοί πιστεύεις πως ήταν οι λόγοι;
Σίγουρα ένας από τους λόγους είναι ο νέος μας drummers ο Nick, καθώς  χάρη σε αυτόν ακούγεται τόσο επιθετικός ο δίσκος. Με τις ικανότητες που έχει, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα πάντα και αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στο να δημιουργήσουμε κάποιες ακόμα πιο τρελές συνθέσεις.

Μιας και αναφερθήκαμε στον Nick Pierce. Πέραν του ότι βοήθησε με την τεχνική του, έπαιξε και κάποιο ρόλο στις συνθέσεις;
Ναι φυσικά, έχει εξαιρετικό στυλ και είναι μεγάλος performer.   Μουσικά έχει πολλές ιδέες και προσέφερε πολλά στο νέο μας υλικό, πράγμα που δεν το είχαμε τελευταία.

Unearth - Watchers Of RuleΠαρόλα αυτά, η θέση του μπασίστα είναι ακόμα κενή. Ψάχνετε για κάποιον νέο ή υπάρχει η πιθανότητα να μείνει μαζί σας ο Matt DeVries;
Το θέμα του μπασίστα είναι ακόμα ανοιχτό,  αλλά ο Matt είναι μαζί μας και μας βοηθάει αυτό το διάστημα. Μπορεί τελικά να μείνει, μπορεί και όχι, αυτό θα το δούμε.

Επίσης και το artwork είναι πραγματικά πολύ καλό. Ποιός είναι υπεύθυνος για αυτό;
Ο Richey Beckett. Ναι, κι εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ ωραίο. Ήταν από τα πρώτα πράγματα που διευθετήσαμε αυτή τη φορά. Ενώ συνήθως είναι ένα ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε τελευταία στιγμή. Όμως, αυτή την φορά έγινε πολύ γρήγορα.

Και τώρα, μετά την κυκλοφορία του "Watchers Of Rule", θα βγείτε πάλι σε tour;
Έχουμε κάποιες ημερομηνίες ακόμα κανονισμένες μέσα στον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους Crowbar, των οποίων είμαστε και μεγάλοι fan και σίγουρα θα είναι αρκετά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον για εμάς.

Μέσα στον Οκτώβριο όμως κάνατε και κάποιες συναυλίες με τους Darkest Hour που επίσης έχουν έναν εξαιρετικό νέο δίσκο. Περίγραψέ μας λίγο την ατμόσφαιρα από αυτά τα live, γιατί είστε και οι δύο πολύ δυνατές μπάντες στα σόου σας.
Ήταν πολύ ευχάριστη εμπειρία για εμάς. Οι Darkest Hour είναι πολύ καλοί μας φίλοι, αρκετά χρόνια τώρα. Οπότε είναι πάντα ξεχωριστό να μοιράζεσαι την σκηνή με ανθρώπους που είναι και φίλοι σου. Όσο για τα shows, πραγματικά ήταν τρελά, πολύς κόσμος μας είδε και πέρασαν άψογα.

Παρεμπιπτόντως φέτος επισκεφθήκατε και χώρες όπως  κάποιες της ανατολικής Ευρώπης και την Νότια Αφρική, που δεν είχατε επισκεφτεί ποτέ ξανά. Πώς προέκυψε αυτό;
Τα shows εκεί ήταν πολύ καλά. Έχει πάντα ενδιαφέρον να πηγαίνουμε σε νέες χώρες και να βλέπουμε ότι έχουμε κοινό και εκεί. Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο που είναι ανοιχτά σε heavy metal συγκροτήματα και έχουν ακόμα και δική τους αναδυόμενη heavy metal σκηνή.

UnearthΉμουν στην εμφάνισή σας στην Αθήνα και πραγματικά ήσασταν εξαιρετικοί. Τα ίδια σχόλια άκουσα και για την εμφάνισή σας στην Θεσσαλονίκη. Τι αναμνήσεις έχετε από αυτά τα δύο live;
Ο κόσμος και στις δύο αυτές πόλεις μας φέρθηκε φανταστικά και τους είμαστε ευγνώμονες για αυτό, ελπίζουμε να τους ξαναδούμε σύντομα. Επίσης τα σόου ήταν πολύ καλά και η ενέργεια που δημιουργήθηκε ήταν φανταστική, όσο για το φαγητό, ήταν απλά συγκλονιστικό!

Είχατε την ευκαιρία να ακούσετε τις ελληνικές μπάντες που άνοιξαν τα live για εσάς; Αν ναι, ποιά άποψη σχηματίσατε για εκείνες;
Καταφέραμε να αράξουμε λίγο backstage με τις μπάντες που έπαιξαν στην Αθήνα μαζί μας, οι οποίες πραγματικά ήταν εξαιρετικές και ήταν πολύ δύσκολο να αναμετρηθούμε μαζί τους.

Είστε μία από τις σημαντικότερες μπάντες στο είδος σας, είστε όμως εντάξει με τον όρο metalcore; Καθώς θεωρώ πως είναι ένας πολύ παρεξηγημένος όρος.
Ο όρος metalcore είναι μια χαρά. Πάντως, εγώ όταν ακούω Unearth, νιώθω πως ακούω πιο καθαρό metal από οτιδήποτε. Αλλά μπορείς να το αποκαλείς όπως θέλεις, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα.

UnearthΣας αρέσει ο ήχος των νέων metal συγκροτημάτων, με όλη αυτή την μίξη riff και dj programming, όπως  επίσης scream και clean vocals;
Δεν το πολυκαταλαβαίνω, αλλά το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να κάθομαι σαν μίζερος γέρος και να κρίνω αρνητικά ότι καινούργιο κυκλοφορεί. Οπότε συνήθως δίνω σε κάθε τι νέο μία ευκαιρία και προσπαθώ να καταλάβω από πού προέρχεται.

Είστε από τις μπάντες που μεγαλώνει βήμα προς βήμα, ποιά λοιπόν η συμβουλή σας προς τις νέες μπάντες που ξεκινάνε τώρα και θέλουν να ακολουθήσουν τα μουσικά σας βήματα;
Να είναι καλοί με τους ανθρώπους που γνωρίζουν καθώς ανεβαίνουν, διότι όταν θα αρχίσουν να κατεβαίνουν θα τους ξανασυναντήσουν. («Be nice to the people that you meet on the way up because you're going to see them again on the way down.»)

Σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου, Buz. Μπορείς να κλείσεις με ένα μήνυμα προς τους οπαδούς σου.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την υποστήριξή σας και φυσικά αγοράστε τον νέο μας δίσκο, "Watches Of Rule".
  • SHARE
  • TWEET