Συνέντευξη Uli Jon Roth

«Όταν εντάχθηκα στους Scorpions το κίνητρό μου ήταν να εξερευνήσω τον κόσμο της μουσικής»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 02/06/2013 @ 12:57
Ο θρυλικός κιθαρίστας Uli Jon Roth πραγματοποιεί μια μίνι περιοδεία στη χώρα αποτίνοντας φόρο τιμής στα άλμπουμ που ηχογράφησε με τους Scorpions στην αρχή της καριέρας του. Έστω και την τελευταία ώρα καταφέραμε να τον ρωτήσουμε μερικά πράγματα γύρω από την εν λόγω περιοδεία και όχι μόνο.

Uli Jon RothΠέρασε ενάμισης χρόνος από τη τελευταία φορά που επισκεφθήκατε την Ελλάδα και επιστρέφετε με μία μίνι περιοδεία αποτελούμενη από έξι εμφανίσεις αυτή τη φορά. Τι ήταν τώρα διαφορετικό και αποφασίσατε να μην παίξετε μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
Πάντα ήθελα να κάνω περισσότερες εμφανίσεις, αλλά από οικονομικής πλευράς δεν ήταν εφικτό. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να το προσπαθήσουμε και πρόκειται για μια πολύ διασκεδαστική περιοδεία. Έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς νέους οπαδούς και να δούμε διάφορες όμορφες πόλεις.

Ποιά θα είναι η ακριβής σύνθεση της μπάντας σας για τις εν Ελλάδι εμφανίσεις;
Ο Niklas Turmann σε φωνητικά και κιθάρες, ο Ule Ritgen στο μπάσο, ο Jamie Little στα drums, ο David Klisinski στην κιθάρα και ο Steve Owen στα πλήκτρα.

Uli Jon RothΚαθώς το 2013 σηματοδοτεί την τεσσαρακοστή επέτειο της ενασχόλησής σου με τους Scorpions, το setlist θα αποτελείται κυρίως από κλασσικά τραγούδια των Scorpions.Τι άλλο θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει να σας δει;
Ναι, αυτή η περιοδεία είναι αφιερωμένη στο να παίξουμε κλασικά τραγούδια των Scorpions από τη δική μου εποχή, αλλά κάθε συναυλία είναι διαφορετική.

Με τους Scorpions κυκλοφόρησες τέσσερα studio άλμπουμ. Ποιό είναι το αγαπημένο σου και γιατί;
Τα αγαπημένα μου είναι μάλλον το "Virgin Killer" και το "In Trance". Αλλά υπάρχουν καλά τραγούδια και στα υπόλοιπα επίσης.

Uli Jon RothΘα κυκλοφορήσει ζωντανό album και DVD με υλικό από αυτήν την επετειακή περιοδεία;
Ηχογραφήσαμε την Αμερικάνικη περιοδεία νωρίτερα για ένα διπλό live άλμπουμ, αλλά δεν έχουμε ξεκινήσει να επεξεργαζόμαστε το υλικό ακόμα.

Σχεδιάζεις να κυκλοφορήσεις στο κοντινό μέλλον νέο άλμπουμ με τους Electric Sun ή τους Sky Of Avalon;
Για νέο άλμπουμ των Electric Sun το βλέπω απίθανο, αλλά ίσως κάνουμε ένα live άλμπουμ με αυτά τα τραγούδια. Έχω γράψει ένα νέο Sky Of Avalon άλμπουμ, αλλά δεν έχω ξεκινήσει να το ηχογραφώ.

Ένωσες τις δυνάμεις σας με τους Scorpions το 1973. Ποιές ήταν τότε οι επιρροές σας, τα κίνητρά σας και οι στόχοι σας σαν συγκρότημα;
Είχαμε διαφορετικές επιρροές και κίνητρα. Εγώ απλά ήθελα να εξερευνήσω το κόσμο της μουσικής. Αυτό ήταν το κίνητρό μου.

Uli Jon RothΠοιά είναι η πιο ισχυρή ανάμνηση και ποιό κατά τα τη γνώμη σου το σημείο καμπής στην πρώιμη φάση της καριέρας του group;
Έχω πάρα πολλές αναμνήσεις για να απομονώσω μόνο μια εξ αυτών. Το ίδιο ισχύει και για το σημείο καμπής. Ήταν πάρα πολλά. Κάθε χρόνος κάθε άλμπουμ έφερνε διάφορα σημεία καμπής. Ήταν σαν να σκαρφαλώνεις μια σκάλα που πήγαινε όλο και πιο πάνω...

Τόσο οι Electric Sun, όσο και οι Sky Of Avalon θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατά κάποιο τρόπο solo projects. Θα συμμετείχες ποτέ σε μια νέα μπάντα αποτελούμενη από πολύ γνωστούς μουσικούς;
Θα εξαρτώταν από τη συγκεκριμένη περίπτωση και τη μουσική. Αλλά, πρέπει να πω πως προτιμώ να δουλεύω μόνος μου.

Πολλά heavy metal σχήματα και κιθαρίστες αναφέρουν εσάς και τους πρώιμους Scorpions σαν μια από τις βασικές τους επιρροές. Το αναγνωρίζεις αυτό; Και, εάν ναι, ποιό ήταν το πρώτο συγκρότημα ή τραγούδι που μόλις το ακούσες είπες «αυτό μοιάζει ακριβώς με εμάς;»
Είναι αλήθεια και μερικές φορές με εντυπωσιάζει, ειδικά με τις death metal μπάντες. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Και ναι, όταν ακούω κιθαρίστες μπορώ να ακούσω τις επιρροές και ξέρω πότε κάποιος έχει ακούσει το υλικό μου.

Uli Jon RothΈχεις επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές τη τελευταία δεκαετία. Τι θυμάσαι περισσότερο από αυτές τις επισκέψεις; Υπάρχει κάτι που να το συνατήσες μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στο κόσμο;
Η Ελλάδα είναι πολύ ξεχωριστή για μένα. Οι Έλληνες οπαδοί είναι πολύ εκδηλωτικοί και γεμάτοι ενθουσιασμό και αγαπούν τη μουσική. Είναι πάντα μεγάλη ευχαρίστηση να παίζω εδώ.

Εκτός από τις έξι εμφανίσεις σας στην Ελλάδα, έχετε προγραμματίσει άλλες δύο στη Κύπρο; Τι περιμένετε από αυτές; Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Κύπρο, έτσι δεν είναι;
Δεν περιμένω τίποτα. Είναι πάντα μια καλή ιδέα να μην έχεις προσδοκίες. Απλά πάω εκεί με ένα πολύ ανοικτό μυαλό και ανυπομονώ για αυτές.

Σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτή τη συνέντευξη, ήταν τιμή μου που μίλησα μαζί σου. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσένα.
Αύριο (σ.σ.: σήμερα 02/06) παίζουμε στην Αθήνα που είναι πάντα ένα μεγάλο highlight. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω το fan club των Scorpions για την εντυπωσιακή υποστήριξη και τη φιλία όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς αυτούς. Τα λέμε στην Αθήνα.
  • SHARE
  • TWEET