Συνέντευξη The Underground Youth (Craig Dyer)

«Ένας αληθινός καλλιτέχνης θα βρει τρόπο να κάνει την τεχνολογία να δουλέψει προς όφελός του»

Από την Τόνια Πετροπούλου, 15/05/2015 @ 11:11
Η βρετανική μπάντα που σκοπεύει να καθιερώσει τις εμφανίσεις της ως ένα ετήσιο γεγονός, επιστρέφει στην χώρα μας για να δώσει ένα ακόμη αξέχαστο live, στις 21 Μαΐου στο An Club. Ο δημιουργός των The Underground Youth, Craig Dyer, μας άφησε να ρίξουμε μια «κλεφτή ματιά» στα όσα συμβαίνουν στην περιοδεία τους, αλλά, και στο επερχόμενο άλμπουμ τους, "Haunted", το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.

Πώς πάει η περιοδεία;
Είναι η καλύτερή μας μέχρι τώρα. Ένα καταπληκτικό ταξίδι.

Πώς σου φαίνεται το να βρίσκεσαι στον δρόμο; Ποιό είναι το καλύτερο και το χειρότερο πράγμα;
Είναι απολύτως εξουθενωτικό. Εκθέτω το 100% του εαυτού μου σε κάθε performance, κάθε βράδυ. Οι ημέρες είναι μεγάλες και οι νύχτες ατελείωτες και θέλεις να τα παρατήσεις και να γυρίσεις σπίτι. Αλλά, τότε, πηγαίνεις σε μια καινούρια πόλη, σ’ ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και γνωρίζεις υπέροχους ανθρώπους και κάνεις νέους φίλους. Στο τέλος της ημέρας, τίποτα δεν συγκρίνεται με την συναρπαστική συγκίνηση του να παίζεις την δική σου μουσική live.

Έχεις περίεργες ιστορίες ή κάποιο highlight απ' την περιοδεία να μοιραστείς;
Για μένα, το highlight είναι όταν παίζω μουσική, αλλά, υπάρχουν πολλές όμορφες στιγμές που μοιράζομαι με την μπάντα και τους fans. Ακόμα και κάποιες απ' τις πιο σκοτεινές στιγμές, εκ των υστέρων μου φαίνονται απολαυστικές. Σίγουρα, το tour μπορεί να είναι μια εμπειρία που σου αλλάζει την ζωή.

Παίζετε κομμάτια απ' το καινούργιο άλμπουμ; Ποιά είναι η ανταπόκριση του κοινού;
Ναι, παίζουμε μερικά καινούργια κομμάτια, τα οποία, μέχρι τώρα, είχαν πολύ καλή αποδοχή.

Δώσε μας μια «κλεφτή ματιά» απ' το "Haunted". Είναι όσο ατμοσφαιρικό είναι και το πρώτο single "Collapsing Into Night";
Είναι αρκετά έντονο, σκοτεινό και ατμοσφαιρικό. Επίσης, αρκετά πειραματικό κατά τη γνώμη μου, όσον αφορά την μουσική και το στυλ της ηχογράφησης.

The Underground Youth

Με ποιά θέματα σχετίζεται το άλμπουμ, στιχουργικά;
Τα θέματα τα οποία εκτυλίσσονται στο άλμπουμ είναι πολύ σκοτεινά. Μερικές πλασματικές ιστορίες, μερικές για προσωπικούς δαίμονες... Μ’ αρέσει, όμως, να αφήνω στον ακροατή να αποφασίζει το θέμα του κάθε κομματιού.

Με ποιόν τρόπο διαφέρει απ’ τα προηγούμενα άλμπουμ; Τι κάνατε διαφορετικά αυτή την φορά;
Αρχικά, ηχογραφήθηκε με διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν που συνηθίζω να προσεγγίζω. Συνεργάστηκα με παραγωγό για πρώτη φορά και πειραματίστηκα με ποικίλες τεχνικές ηχογράφησης και με πολλά περισσότερα ηλεκτρονικά όργανα. Ως επί το πλείστον, δηλαδή, οι διαφορές είναι στην διαδικασία της ηχογράφησης και της παραγωγής. Ακόμα, όμως, είναι ένα άλμπουμ από τραγούδια που έκατσα σ’ ένα ήσυχο δωμάτιο και τα έγραψα μαζί με την κιθάρα μου.

Προτιμάς να ηχογραφείς στο στούντιο ή το να ερμηνεύεις live;
Όσο κι αν αγαπώ το να περιοδεύω και να παίζω live, πάντα θα απολαμβάνω περισσότερο το να είμαι σπίτι και να γράφω και να ηχογραφώ την μουσική μου. Είναι το μοναδικό πράγμα που θέλω να κάνω όλη την ώρα.

Σκέφτεσαι ποτέ να πειραματιστείς σε άλλα είδη μουσικής;
Φυσικά. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνω.

Άρα να περιμένουμε κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον;
Κοίτα, είμαι ευχαριστημένος που κάνω αυτό που κάνω. Δεν κάθομαι κάτω για να δημιουργήσω μουσική, έχοντας ένα συγκεκριμένο είδος στο μυαλό μου. Για να είμαι ειλικρινής, τις περισσότερες φορές δεν έχω ούτε την βασική ιδέα στο μυαλό μου. Απλώς, φτιάχνω μουσική που μου βγαίνει φυσικά.

Είναι φανερό πως το βινύλιο επανέρχεται ως trend, αλλά, εσείς κυκλοφορήσατε το "The Perfect Enemy For God" σε κασέτα. Για ποιόν λόγο το κάνατε αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που κατέχουν ακόμα, κασετόφωνο;
Απλά θέλαμε να το κάνουμε. Η κυκλοφορία του βινυλίου αυτού του άλμπουμ έγινε sold out και δεν ήμασταν σίγουροι αν έπρεπε την επανακυκλοφορία να την κάνουμε πάλι σε βινύλιο. Φαινόταν πιο ενδιαφέρον να την κάνουμε σε κασέτα, από ένα απλό CD. Δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο συνηθίζει ο κόσμος να ακούει μουσική, διότι δεν είναι η ειδικότητά μου.

The Underground Youth

Ποιά είναι η γνώμη σου για την σύγχρονη τεχνολογία και τους τρόπους downloading; Βλάπτουν περισσότερο απ' ότι ωφελούν την μουσική;  
Πραγματικά, είναι ελάχιστα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για την εποχή στην οποία ζούμε και την υπάρχουσα τεχνολογία. Πιστεύω το καλύτερο είναι να τα αποδεχτούμε. Ένας αληθινός καλλιτέχνης θα βρει τρόπο να τα κάνει να δουλέψει προς όφελός του.

Πώς προέκυψε το όνομα The Underground Youth; Κρύβεται κάποια ιστορία πίσω του;
The Underground Youth ήταν ο τίτλος ενός ποιήματος που έγραψα όταν ήμουν 16 ετών. Στη συνέχεια, μετατράπηκε σε κομμάτι του πρώτου άλμπουμ που ηχογράφησα, "Morally Barren". Μετά, αποφάσισα να ονομάσω έτσι, ολόκληρο το μουσικό μου project.

Πώς ήταν η εμπειρία της μετατροπής από one-man project σε ολοκληρωμένη μπάντα;
Ακόμα είναι ένα one-man project στη διαδικασία γραφής και ηχογράφησης. Η live μπάντα αποτελείται από ανθρώπους που εμπιστεύομαι να δώσουν το δικό τους twist στην μουσική μου και κάνουν καταπληκτική δουλειά.

Θεωρώ πως η μουσική σας έχει μια κινηματογραφική πλευρά και θα ταίριαζε απόλυτα για soundtrack ταινιών. Συμφωνείς; Είναι ο κινηματογράφος μεγάλη επιρροή στον ήχο σας;
Το σινεμά αποτελεί μια απ' τις μεγαλύτερες επιρροές της μουσικής μου και σκοπίμως προσπαθώ να δημιουργώ ένα κινηματογραφικό πλαίσιο στα κομμάτια μου. Για την ακρίβεια, αυτή τη στιγμή, δουλεύω με έναν αριθμό κινηματογραφιστών για soundtrack.

Είδες κάτι πρόσφατα που να σε συγκίνησε ή να σε ενέπνευσε;
Πάρα πολλά πράγματα, αλλά, αυτό θεωρώ είναι εύκολο να το πεις όταν περνάς την εκάστοτε μέρα σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη και γνωρίζεις τόσους πανέμορφους ανθρώπους.

Γιατί συμπεριέλαβες την Ελλάδα στο tour σου την πρώτη φορά;
Έχουμε κάνει περιοδεία στην Ελλάδα δύο φορές πριν την ερχόμενη και είναι ένα απ’ τα αγαπημένα μας μέρη να παίζουμε. Το κοινό εκτιμά ειλικρινά την μουσική και δείχνει το παθός που χρειάζεσαι για να παίξεις και να κάνεις ένα αξέχαστο σόου.

Περίμενες τον ενθουσιασμό του κοινού και ότι οι εμφανίσεις των The Underground Youth θα καθιερώνονταν ως ένα ετήσιο γεγονός;
Ελπίζω να το συνεχίσω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Αλλά, όπως με όλα τα πράγματα ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις.  

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
Εγώ ευχαριστώ.
  • SHARE
  • TWEET