Συνέντευξη The Gentle Storm (Anneke van Giersbergen)

«Δεν δίνω σημασία στο είδος, αλλά στο αν μου αρέσει το τραγούδι ή οι άνθρωποι είναι συμπαθείς»

Από τον Γιάννη Βόλκα, 23/03/2015 @ 12:41
Οι The Gentle Storm περιλαμβάνουν την συνθετική δεινότητα του αστείρευτου Arjen Lucassen και την μαγευτική φωνή της Anneke van Giersbergen. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής τιτλοφορείται "The Diary" και μας κίνησε το ενδιαφέρον ώστε να ξεκινήσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την ανέκαθεν συμπαθέστατη τραγουδίστρια.

Καλησπέρα Anneke, πώς είσαι;
Πολύ καλά.

Ας αρχίσουμε. Η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν το 2008 στην Αθήνα. Κάναμε μια συνέντευξη μαζί και λίγες ώρες αργότερα ήταν η πρώτη φορά που σε είδα με τον Arjen Lucassen σε ένα μικρό club της Αθήνας. Αυτή η μουσική σχέση λοιπόν είναι μακράς διαρκείας;
Ναι, είναι αρκετά. Το συζητούσαμε μία απ' αυτές τις μέρες και νομίζω ότι έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που γνωριζόμαστε που και που συνεργαζόμαστε, έτσι τώρα που το ξανακάνουμε είναι πολύ όμορφα.

The Gentle Storm

Είναι λίγο διαφορετικά τώρα που όλο το project είστε εσύ και ο Arjen. Δεν είστε πλέον μέρος ενός πολυμελούς project. Είστε μόνο οι δυο σας.
Ναι, είναι αλήθεια, αλλά πραγματικά ήθελα να κάνω κάτι με τον Arjen. Από την αρχή είπαμε ο ένας στον άλλον να κάνουμε ένα άλμπουμ ως ντουέτο και να του δώσουμε ένα όνομα όπως για παράδειγμα «Arjen and Anneke» ή «Arjen with Anneke» ή κάτι τέτοιο, κι έτσι από την αρχή αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι καινούργιο, ένα νέο project.

Ποιός είναι ο αγαπημένος καλλιτέχνης με τον οποίο έχεις συνεργαστεί; Έχεις κάνει αρκετές συνεργασίες με πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες, αλλά, αλήθεια, ποιός είναι ο αγαπημένος σου;
Η αλήθεια είναι ότι είχα την «ευλογία» να συνεργαστώ με πάρα πολλούς καλούς ανθρώπους και φυσικά από τους αγαπημένους μου είναι ο Arjen και ο Devin (Townsend). Οι δυο τους είναι πολύ ταλαντούχοι, είναι πολύ ωραίο να δουλεύεις μαζί τους γιατί μαθαίνεις πολλά από αυτούς, και είναι και διασκεδαστικό. Έτσι λοιπόν θα έλεγα ότι είναι στην κορυφή της λίστας μου.

Άρα δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάζεσαι επανειλημμένα με συγκεκριμένους καλλιτέχνες όπως για παράδειγμα ο Arjen και ο Devin, αλλά συμβαίνει επειδή αγαπάς να συνεργάζεσαι μαζί τους;
Ναι, αυτό είναι αλήθεια, για κάποιον λόγο συνεχίζουν να μου ζητούν να συνεργαστούμε, κάτι  το οποίο είναι πολύ καλό. Επίσης θέλω να εξελίσσομαι ως καλλιτέχνης και ως τραγουδίστρια και μαθαίνω τόσα πολλά κάθε φορά μαζί τους. Κάθε φορά υπάρχει κάτι καινούργιο, αυτός νομίζω είναι ο λόγος που συνεχίζουν να με προσκαλούν.

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σε προσκαλούν ξανά γιατί έχεις εξαιρετική φωνή.
Ευχαριστώ πολύ (γέλια).

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης με τον οποίο θέλεις να συνεργαστείς και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Ναι, υπάρχουν μερικοί τραγουδιστές τους οποίους αγαπώ όπως ο Mike Patton και ο Maynard Keenan. Είναι οι αγαπημένοι μου τραγουδιστές και οι αγαπημένες μου μπάντες όλων των εποχών. Είναι εξαιρετικοί άνθρωποι και αν ποτέ συνεργαζόμουν μαζί τους θα ήταν σαν ένα όνειρο που βγαίνει αληθινό.

Σου εύχομαι να τα καταφέρεις μια μέρα.
Ευχαριστώ.

The Gentle Storm

Λοιπόν, ας γυρίσουμε στο νέο σου άλμπουμ το οποίο αναφέρεται στον 17ο αιώνα. Είσαι εξοικειωμένη αρκετά με την ιστορία της Ολλανδίας και την συγκεκριμένη εποχή ή χρειάστηκε να γυρίσεις στο σχολείο για κάποιες επαναλήψεις;
(Γέλια) Φυσικά και γνωρίζουμε πολλά γιατί είναι η συγκεκριμένη εποχή, οι ζωγράφοι οι οποίοι εμφανίστηκαν την περίοδο αυτή και όλα τα πράγματα που έχουν να κάνουν με τον 17ο αιώνα αυτά τα οποία έκαναν την Ολλανδία γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο. Τα πλοία που ταξίδευαν τότε τοποθέτησαν την Ολλανδία στον παγκόσμιο χάρτη. Φυσικά στο σχολείο μαθαίναμε πολλά και γνωρίζαμε αρκετά αλλά πρέπει να τονίσω ότι όταν δουλεύαμε πάνω στο project αυτό, «βούτηξα» στο υλικό αυτό ακόμα περισσότερο και έτσι έμαθα πολλές παραπάνω λεπτομέρειες. Όπως για παράδειγμα δεν γνώριζα ότι τα γράμματα που έστελναν οι ναυτικοί, στα οποία αναφέρεται ο δίσκος, υπήρξαν στην πραγματικότητα και ότι πολλά από αυτά έχουν διατηρηθεί έως και σήμερα. Για πολλά από αυτά έχουν γραφτεί και βιβλία και είναι παρά πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνει ή να ξανά μαθαίνει κανείς γι' αυτήν την φανταστική εποχή, την «Χρυσή εποχή» της Ολλανδίας.

Γεννήθηκα κι εγώ στην Ολλανδία και ήταν μια καλή ευκαιρία για εμένα καθώς άκουγα τον δίσκο να μαθαίνω παράλληλα κάποια πράγματα για την ολλανδική ιστορία.
Αυτό είναι πολύ καλό.

Υπάρχουν δύο εκτελέσεις των τραγουδιών. Η «storm version» και η «gentle version». Αυτό ήταν το σχέδιο εξαρχής;
Ναι, αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή. Ο Arjen έγραψε ένα, δυο τραγούδια και πραγματικά δεν γνώριζε προς ποια πλευρά να κατευθυνθεί. Έτσι αποφάσισε να ρωτήσει τους οπαδούς του τι ήθελαν να ακούσουν από αυτόν. Πολλοί είπαν ότι θέλουν έναν heavy ήχο αλλά εξίσου πολλοί ζήτησαν κάτι ποιο folk. Έτσι ο Arjen σκέφτηκε να κάνουμε ένα διπλό άλμπουμ με τα ίδια τραγούδια και στις δυο εκτελέσεις. Εκείνη την περίοδο επικοινώνησα μέσω email με τον Arjen για άλλους λόγους, του είπα να κάνουμε ένα project μαζί και αυτός μοιράστηκε μαζί μου τις ιδέες του.

Άρα με κάποιον τρόπο μου λες ότι φτιάξατε κάτι για τον καθένα. Εσύ όμως ποιά εκτέλεση προτιμάς;
Είναι πολύ δύσκολο γιατί οι δυο δίσκοι κατέληξαν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Μερικές φορές προτιμάς να παίζεις το πιο heavy υλικό και να λαμβάνεις την ενέργεια από αυτό, ενώ άλλες φορές προτιμάς το πιο soft υλικό για να σε βάλει σε μια πιο χαλαρωτική διάθεση. Εξαρτάται από την διάθεσή σου. Οφείλω να πω ότι εγώ προτιμώ την heavy πλευρά γιατί μου αρέσει η ενέργεια και επίσης στην περιοδεία θα παίξουμε την heavy εκτέλεση. Θα είμαστε σε περιοδεία το 2015 και θα κάνουμε ένα heavy show.

Ήμουν έτοιμος να ρωτήσω για την επερχόμενη περιοδεία, θα είσαι μόνη σου; Δεν θα σε ακολουθήσει ο Arjen;
Έχω συγκεντρώσει μια μπάντα για την συγκεκριμένη περιοδεία, θα είναι μια metal μπάντα αφού θα παίξουμε το πιο βαρύ υλικό μας αλλά ο Arjen δεν θα ακολουθήσει αφού δεν περιοδεύει ποτέ έτσι κι αλλιώς, όπως μάλλον θα γνωρίζεις. Μόλις κάναμε μια περιοδεία δύο εβδομάδων με ακουστικές εκτελέσεις αλλά ήταν από τα θαύματα που γίνονται μία φορά.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βγάλει κανείς τον Arjen από το στούντιο; Είναι τόσο ντροπαλός;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι αλλά κυρίως επειδή λατρεύει να συνθέτει, να ηχογραφεί και να κάνει παραγωγές. Γενικά δεν νιώθει άνετα επάνω στην σκηνή. Επίσης όπως θα ξέρεις έχει ύψος 2,02 όποτε δεν του είναι εύκολο να ταξιδεύει λόγο προβλήματος στην πλάτη του.

Αυτό είναι κατανοητό. Έβλεπα το καινούργιο βίντεό σας, "Heart Of Amsterdam", και ήταν κάπως αστείο να σε βλέπω να περπατάς στους δρόμους με τα ρούχα εκείνης της εποχής. Πώς αντέδρασε ο κόσμος που σε είδε; Σε αναγνώρισαν;
Ήταν πολύ αστείο αλλά μου άρεσε πολύ να περπατάω στο Άμστερνταμ με το φόρεμα αυτό γιατί όπως είπες τραβάς την προσοχή του κόσμου. Ήταν όλοι πολύ θετικοί απέναντί μου και, παρότι δεν με γνώρισαν, γελούσαν και ζητούσαν να βγουν φωτογραφίες με αυτό το γελοίο τεράστιο φόρεμα. Πολλοί χόρεψαν μαζί μου και περάσαμε πολύ όμορφα.

The Gentle Storm

Πιστεύω ότι τα τραγούδια του δίσκου είναι φτιαγμένα ώστε να δίνουν έμφαση στην φωνή σου.
Ο Arjen μέσω της μουσικής του δίνει όλο τον απαιτούμενο χώρο στους τραγουδιστές και γι' αυτό μου αρέσει η μουσική του τόσο πολύ. Έχεις χώρο να γίνεις δημιουργικός και άνθρωποι σαν τον Arjen βγάζουν από τον κάθε τραγουδιστή τον καλύτερο του εαυτό.

Τα τελευταία χρόνια συμμετείχες σε αρκετά τραγούδια από metal συγκροτήματα όπως οι Moonspell, οι Napalm Death και οι November's Doom. Ήταν αυτός ο τρόπος να επανέλθεις στην metal σκηνή;
Βρίσκομαι στην metal σκηνή φυσικά και αυτά τα συγκροτήματα είναι όλοι φίλοι και γνωριζόμαστε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν μου ζητούν να συμμετέχω σε ένα τραγούδι τους, δέχομαι, γιατί μου αρέσει η μουσική τους και είναι τέλεια που μου ζητούν να συμμετέχω. Προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερο μπορώ με την metal σκηνή αλλά και με την mainstream σκηνή της Ολλανδίας και επίσης σε άλλα είδη διότι μου αρέσει να τραγουδάω.

Άρα κυρίως πρόκειται για μουσική και ανθρώπους που αγαπάς.
Ακριβώς. Δεν δίνω σημασία στο είδος, αν μου αρέσει το τραγούδι, μπορώ να το τραγουδήσω ή οι άνθρωποι είναι συμπαθείς, το κάνω.

Η πρώτη εκτέλεση των τραγουδιών είναι περισσότερο folk / acoustic. Ασχολείσαι με αυτό το είδος μουσικής;
Μου αρέσει αυτό το folk στυλ, το άκουγα περισσότερο όταν ήμουν νεότερη γιατί είχε ενδιαφέρουσες μελωδίες, είναι χαλαρωτική μουσική και μου αρέσουν επίσης όλα αυτά τα παλιά μουσικά όργανα. Στην gentle version χρησιμοποιήσαμε 40 διαφορετικά μουσικά όργανα και ο ήχος είναι πολύ πλούσιος.

Ας πάμε σε κάτι διαφορετικό. Με την πρώην μπάντα σου, τους Gathering, πραγματοποιήσατε δυο reunion shows για τα 25 χρόνια της μπάντας. Είναι πιθανό να υπάρξουν άλλες τέτοιου είδους εμφανίσεις με την συμμετοχή όλων των μελών;
Όχι, ήταν μια και μοναδική φορά για τα 25 χρόνια των Gathering και πρέπει να το κάνουμε μόνο μια φορά ώστε να παραμείνει κάτι μοναδικό. Ήταν μαγικό, ήταν πολύ ωραίο να δω όλους αυτούς τους οπαδούς και όλους όσους ταξίδεψαν από τόσο μακριά για το show. Όχι, όμως, δεν θα ακολουθήσει κάποια περιοδεία.

Ποιό πιστεύεις ότι θα είναι το επόμενο σου βήμα; Ένα καινούργιο προσωπικό άλμπουμ ή μήπως μια συνεργασία με τον Danny των Anathema;
Θα έλεγα ότι δουλεύω πάνω σε κάτι καινούριο για το 2016 αλλά είναι πολύ νωρίς να το συζητήσουμε ακόμα. Οι Gentle Storm πηγαίνουν πολύ καλά και έχουμε κλεισμένες πολλές εμφανίσεις για το 2015 αλλά και για το 2016. Θα έλεγα ότι αυτό τον καιρό εστιάζω την προσοχή μου περισσότερο στους Gentle Storm. Αν όλα πάνε καλά θα κάνουμε και έναν δεύτερο δίσκο αλλά χρειάζεται χρόνος για να γραφτεί και να ηχογραφηθεί. Άρα μάλλον θα κάνω κάτι άλλο στο ενδιάμεσο αφού πάντα έχω ιδέες.

Άρα λοιπόν οι Gentle Storm δεν είναι project του ενός δίσκου;
Δεν νομίζω. Το συγκρότημα υπάρχει, το όνομά του επίσης και όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά. Άρα γιατί να μην το συνεχίσουμε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Θα τα πούμε τον Μάιο στην Θεσσαλονίκη.
  • SHARE
  • TWEET